СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...Брой 29       (29 юли 2011 г.)


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Любомир Петков            сн. BG Север

Председателят на ОбС на БСП в Плевен миналата седмица почти единодушно бе номиниран от конференцията на социалистите за кандидат-кмет на общината. За него гласуваха 102 от присъствалите 104 делегати. С Любомир Петков разговаряме за недостатъците на сегашната местна управа, за неговата визия за развитието на Плевен и общината.

Кметската надпревара е мажоритарна,
ще разчитам на гражданска подкрепа

Любомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирал международен бизнес и мениджмънт.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на ОбС на БСП, член на националния партиен съвет.

Женен, с две дъщери.

 

Интервю на Иван ДАЧЕВ

 

- Г-н Петков, какви са мотивите ви да се кандидатирате за кмет на Плевен?

 

- Всички мои лични и общополитически аргументи се свеждат до отговорността пред организацията, която в последните 6 - 7 години оглавявам и която по един категоричен и недвусмислен начин изрази своето мнение и подкрепи кандидатурата ми за кмет на общината. Мотивацията ми включва и моето разбиране за това как трябва да се прави местна политика и как да изглежда работата на местната власт. Аз имам коренно различни възгледи за кметската институция и начините, по които тя трябва да участва в управлението на процесите в общината. Моята представа за работата през следващите 2 - 3 месеца и това, което аз трябва да направя в качеството си на кандидат за кмет, е да успея да покажа на максимално голяма група хора каква е моята лична визия за развитието на Плевен и общината. Аз считам, че кметската институция не трябва да бъде администриращ фактор, а фактор, който управлява процесите в общината, който генерира идеите. Институцията, която може добре да комуникира с гражданите, за да извлича от тази комуникация същностното и важното за развитието на града. Кметът трябва да бъде кмет на всички, макар тази публична длъжност да е политически ангажирана. Смятам, че фигурата, която заемаше кметския стол през последните 12 години, беше всичко друго, но не и това, което се покрива с моята престава за добър кмет. И това е част от моята лична мотивация да участвам в предизборната надпревара - защото смятам, че на гражданите на Плевен трябва да им бъде предложена друга визия.

 

- Естествено вие след като сте се кандидатирали, а и конференцията прие такова решение, целта е спечелване на кметските избори, но това едва ли може да стане само с гласовете на членовете и симпатизантите на БСП. Къде ще търсите разширяване на подкрепата, в какви посоки?

 

- Кметската надпревара е изключително мажоритарна. В този смисъл аз ще разчитам на гражданска подкрепа и ще се опитам с колегите ми да направим една кампания, която е ориентирана към гражданите. Давам си ясна сметка, че всички хора преди да са леви, десни или либерали в своето разбиране, са граждани, които живеят в една и съща среда, които имат едни и същи проблеми, стоящи пред местната общност. Всички, преди да са политически ориентирани, задоволяват своите материални и духовни потребности не само според личните си възможности и социален статус, а и според възможностите, които общността и средата около нас предлага. Затова нашата кампания ще трябва да бъде ориентирана преди всичко в посока търсене на гражданската подкрепа. Не се срамувам от това, че съм кандидат на плевенските социалисти, преди всичко ще се стремя да оправдая тяхното доверие, но се надявам в следващите 2 - 3 месеца да убедя плевенските граждани, че съм кандидатът на всички, които искат промяна. И в този смисъл аз няма да търся политически подкрепи на принципа: аз на тебе, ти на мене, а ще търся обединяване на гражданите, включително и тези, които членуват и участват в работата на различни професионални и неправителствени организации, представители на различни социални общности. Това обединение трябва да се случва около възможните решения за преодоляване на ключовите проблеми на Плевен.

 

- В този смисъл каква ще бъде предизборната ви кампания, за да може да обедините широк кръг граждани около кандидатурата си? Кое ще е по-различното от всички досегашни кампании?

 

- Нямам някаква самоцелна амбиция ние да правим различна кампания заради различието. БСП е правила и добри, и не толкова добри кампании във времето. Това, което аз поставих като тема на дискусия пред плевенските социалисти, е дали можем с усилията на всеки човек, който иска промяна в модела на управление на общината, да достигнем до максимално широк кръг от наши съграждани. Това може да стане с личния ангажимент и подкрепа на всеки човек, който се чувства съпричастен и част от нашата кампания. Тя ще бъде отворена за всеки, който би искал да дискутира с мен или колегите, които ще представляват БСП в бъдещата листа за общински съветници. Нашето очакване е да срещнем тази съпричастност в плевенските социалисти и да поговорим с техните близки и познати, с които животът всеки ден ги среща. Да станем част от този неформален разговор, без да изместваме дневния ред на обикновените граждани - просто да се впишем в този дневен ред и да бъдем хората, с които те биха желали да обсъдят това, което искат да се случи с нашия град. И това, което ние в крайна сметка поемаме като ключови ангажименти, не да бъде продукт на нашето собствено разбиране, а продукт от този диалог с хората. Не можем да разчитаме на общонационалния безсъдържателен рейтинг, който помогна на ГЕРБ да влезе в управлението, но видимо не му помага да управлява добре. Очевидно ГЕРБ и в тази кампания ще разчита на общия рейтинг повече, отколкото на всичко останало. Не можем да разчитаме на клиентелата, на взаимните зависимости, на командно-административния подход, който по същество изгражда настоящото управление на община Плевен и който подход му носи резултатите от изборите. Ние можем да разчитаме на идейната съпричастност и ангажираността, на желанието и мотивацията за промяна на нашите съмишленици и в това трябва да бъде силата на нашата кампания.

 

- По принцип преди избори всички политически партии и кандидати обещават позитивна и толерантна кампания, но все пак една опозиционна партия и един опозиционен кандидат не могат да минат без критики към сегашното управление. В този смисъл кои са според вас основните пропуски и недостатъци на това 12-годишно управление на общината?

 

- Ценя личното достойнство на всеки кандидат, какъвто и да е той в политически план, но без съмнение когато става дума за политическо противостоене и различни визии за развитието на града и общината, не трябва да бъде спестено нищо. За съжаление и начинът на взаимодействие между институциите на местната власт, и естеството на политиката, която управляващите водеха през тези 12 години, ме караха много често да бъда на коренно противоположна позиция от местните управляващи. Аз едва ли ще мога в рамките на тези 2 - 3 месеца да повторя всичко, което съм казвал и досега, но при всички случаи ще се постарая и с критиката си към досегашното управление, и въобще с поведението си да помогна гражданите да се насочат към един рационален избор. Избор между статукво и промяна, колкото и шаблонно да звучи. Ако за 12 години, както аз твърдя, в община Плевен няма нито един сериозен ключов проблем на общността, който да е решен от начало до край, какво да кара гражданите да си мислят, че след още един мандат, след 16 години, няма да направим същата констатация. Да, промяната в тези избори ще има различни лица и гражданите трябва да изберат най-доброто от тях. Ако говорим за големите проблеми, които останаха нерешени, може би трябва да започнем от това, че през последните три мандата ние имахме едно управление, което се държеше чиновнически. Което не бягаше пред проблемите и не дърпаше ключовите въпроси на града напред, а търсеше начин да ги обяснява с независещи от него фактори. Образно казано, тези три мандата на управление на кмета малко ми приличат на слалома в ските - кметът обикаля около колчетата, които са проблемите, един бута наляво, друг бута надясно, накрая финишира. Разбира се, колчетата след него се изправят наново и той очаква аплодисменти за това, че не се е спънал в някое от тях и не се е пребил. Когато заобикаляш един проблем най-силното следствие от това е, че той няма да се реши от само себе си, а ще се задълбочи, колкото повече го протакаш. Този начин на управление по същество администрираше процесите в общината, а не ги управляваше. Могат да бъдат дадени много примери, но тогава, когато се държиш чиновнически, а не управленски, няма как да гарантираш напредък. Много са проблемите, ако започнем сфера по сфера много ще ми е трудно да дам някакъв положителен пример. Общото усещане у гражданите е, че в общината, в управлението на града корупцията, некоректните административни практики са даденост. Ако днес кметът се опитва да изкара всяка политическа теза по този въпрос компромат, то той няма как да промени с реакциите си общото усещане, което оставя у хората. Сигурно този управленски екип си е поставил някакви задачи, цели. Но проблемът е, че тези цели бяха много ниски, много ниско беше поставена летвата. Когато си поставяш ниски цели, няма как да постигнеш високи резултати. А в крайна сметка резултатите от едно управление се съизмерват с ефектите, които то постига за развитието на общността, на хората на този град.

 

- Какви са основните проблеми на Плевен днес?

 

- Ами плевенските граждани са едни от най-бедните по сравнение със средните нива на доходите, които получават жителите на големите български общини. Плевен е беден град. Второ, унищожената икономика генерира нови и нови безработни. Сигурно това са общонационални процеси, но със сигурност за Плевен те са характеристики, не са просто част от общата картина. Ако в община Плевен благодарение на безидейността и безхаберието на местната власт бизнес климатът е по-скоро лош, както показват независимите изследвания, няма как да очакваш бурно икономическо развитие. А бизнес климатът е лош, защото няма политика по отношение на местните данъци и такси, няма политика по отношение подобряване на качеството на услугите в администрацията, няма инвестиционна политика, която да търси активно новите инвестиции. Всичко това е подчинено на инерцията и случайността.

 

- Конференцията ви утвърди за водач на листата за общински съветници. На какво основно ще заложите при нейното формиране - на опита на досегашните съветници или на новите лица и младите хора?

 

- Мое лично мнение е, че в настоящия мандат, който все още не е приключил, групата общински съветници от БСП стоеше сериозно и убедително като основна опозиционна политическа сила. Така че при формирането на новия екип, който ще представлява социалистическата партия в местното самоуправление, ние не можем да не отчитаме досегашното поведение и начин на работа на групата общински съветници. Разбира се, ще отчетем процесите в нашата организация, свързани с обновление и израстване на не един и двама млади хора и в политически, и в обществен, и в професионален план в последните години и при всички случаи ще търсим оптимално доброто решение, което да покаже добрия и професионален, и политически потенциал, с който разполага организацията. В началото на септември най-късно ние трябва да предложим на обществото и нашия широк екип от кандидати за участие в местното самоуправление, които без съмнение ще бъдат една от движещите сили на нашата предизборна кампания.

 

- Вашето послание към избирателите?

 

- Да правят и информиран, и рационален избор. Заедно с широкия екип, с който ще работим в предизборната кампания, можем да предложим на Плевен нещо наистина добро. И аз се надявам, че това добро нещо ще стигне не само до ушите, но и до разума на гражданите и в крайна сметка те да направят избор, който е подчинен на рационализма и прагматизма. Избор, дистанциран от традиционните политически парадигми и отрицание. И в крайна сметка изборът между статуквото и промяната може да даде шанс на града ни да тръгне с друга динамика и с друга амбиция към постигане на далеч по-високи цели. Надявам се, че когато се говори за промяна, гражданите ще я свързват с нашите лица и с нашите идеи.

 

върни се в НАЧАЛО