Брой 12                                                  

(1 - 7 април 2011 г.)


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

С областния лидер на БСП в Плевен разговаряме за участието на социалистите от региона в националния протестен митинг в столицата миналата събота, за управлението на правителството и за предизборната ситуация в навечерието на местния вот през есента.

 

БСП в Плевен ще издигне за кмет най-авторитетния си кандидат

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Монтана. Завършил е икономически техникум в родния си град, а след това висше образование в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград. В Плевен пристига през 1985 г. и започва работа в окръжния народен съвет. След това е бил зам.-шеф на фирма "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет.

От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на "голямата" Ловешка област.

През 1998 г. влиза в частния бизнес.

Депутат в 40 Народно събрание.

В момента е областен председател на БСП в Плевен и член на националния съвет на партията.

Баща на трима сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, на протеста миналата събота в София присъстваха и много хора от Плевенска област. Колко човека участваха и какво ги мотивира?

- Мотивацията за участието в протеста е тежкото икономическо положение и възникналото голямо напрежение във всички слоеве на обществото, особено засилващо се през последната година на управление на ГЕРБ. Общо участниците от Плевенска област бяха над 600 човека, от които 540 бяха от различните общини от структурата на БСП. 60 човека имаше от партньорите ни в Коалиция за България - Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", Движение за социален хуманизъм, "Нова зора". Участие в митинга взеха и 40 бивши членове на "Атака" и техни симпатизанти, които през последната година се отделиха от партията на Волен Сидеров. Бяха се записали около 3 000 човека, но ограничителният режим за придвижване на автобусите не позволи на всички да пътуват.

Наред с всички проблеми, валидни за цялата страна, хората от нашия регион бяха мотивирани да протестират и заради забавянето на проекта АЕЦ "Белене". Част от транспарантите бяха именно в тази връзка. Хората искат централата да се строи, защото само на площадката ще работят около 5 000 души и ще се съживи цялата икономика в областта, а ефектът за България е ясен - ток на най-ниски цени.

- Коя възрастова група преобладаваше - на пенсионерите или на младежите?

- По-голямата част от присъстващите на митинга бяха млади хора и в трудоспособна възраст. Разбира се, имаше и пенсионери. В обществото битува мнението, че голяма част от възрастните хора гласуват за БСП. Но резултатите от последните избори показват, че едва около 10 - 12% от тях подкрепиха БСП. Една част от тях бяха подведени от обещанията на г-н Бойко Борисов, че ще се вдигнат пенсиите и вдовишките добавки. Но като резултат от гласуването си, след формирането на новото правителство, пенсионерите получиха замразени пенсии. На практика премиерът реализира своето послание за "лошия човешки материал".

Със замразяването на доходите като цяло, с отсъствието на политика за доходите, с поскъпването на основните хранителни продукти с 25% и повишаващата се инфлация, обедняването и на заетите, и на пенсионерите е в рамките на 20%. Това е резултатът от управлението на ГЕРБ, от липсата на воля за борба с кризата и неприлагането на ефективни антикризисни мерки. Ако нещата продължават така, аз прогнозирам, че премиерът скоро ще смени министрите на финансите, на икономиката и енергетиката и на земеделието.

- Кои са според вас най-засегнатите социални групи от управлението на ГЕРБ?

- Всички социални групи и съсловия са засегнати от некадърното управление на ГЕРБ - пенсионерите, младите хора, лекарите, работещите в културата, в образованието... За пръв път виждаме такова голямо противопоставяне между работещи и пенсионери от страна на управляващите - ако се съкратят служители, ще се вдигнат пенсиите. Или пък - за да се вдигнат заплатите на едни служители, други трябва да бъдат съкратени.

- Каква е ролята на държавата за развитието на икономиката и бизнеса?

- Премиерът непрекъснато се хвали, че имаме най-прогресивната данъчна система, най-ниски данъчни ставки, данък печалба. В същото време за две години чуждите инвестиции са намалели 10 пъти. Това означава, че инвеститорите са притеснени. Управляващите нямат административен капацитет, цари бюрокрация, има нарастваща престъпност. Чрез различни прийоми - законодателни промени, данъчни оценки и други действия, скрито увеличават данъчната тежест за бизнеса.

Тази вълна от протести, която наблюдаваме, е оценката за управлението на ГЕРБ - едно управление, което е в дълбока криза. За година и девет месеца няма една реална антикризисна мярка. Да вземем последния пример със замразяването на цените на горивата - въпреки че бе обявено като антикризисна мярка, цените бяха замразени на най-високите нива. А премиерът се изказа като треторазрядна секретарка на изпълнителния директор на "Лукойл". Министърът на финансите няма една успешна антикризисна мярка. Министър Плевнелиев, колкото да се създава илюзията у хората, че е успешен, започва тази година предоговаряния за доплащане на магистралите. Само за "Люлин", откакто ГЕРБ управлява, има допълнително дадени 120 млн. лв. над цената в първоначално сключения договор. Очакванията са тази практика да бъде повторена при всяка една от магистралите. Въпреки че аргументите им бяха, че строят на най-ниски цени. Да не говорим за качеството, което излага на риск гражданите.

- Според последните социологически проучвания БСП скъсява дистанцията до ГЕРБ, но готова ли е за евентуални предсрочни парламентарни избори?

- БСП е най-голямата и добре организирана партия. След загубата през 2009 г. успяхме да преодолеем критичния период и партията вече се стабилизира, увеличава се доверието на хората към нея, след като всички обвинения за корупция се оказаха напразни. Хората вече правят сравнение между управлението на Станишев, когато доходите им чувствително нарастнаха, когато бяха разкрити над 300 000 работни места, и сегашното управление, когато доходите са замразени въпреки растящите цени, а и безработицата непрекъснато се увеличава. Нека да припомним, че през нашия мандат минималната пенсия се увеличи двойно, а средната - с 80%. Непрекъснато бе актуализирана минималната работна заплата, което водеше до положителни изменения на доходите на всички граждани. Така че при едни евентуални предсрочни избори ние няма от какво да се притесняваме. Друг е въпросът, че установеният демократичен цикъл за избори е 4 години и това трябва да се осъзнава от всеки избирател - когато гласува, да си дава сметка какви хора избира и на кого да вярва.

- Наесен предстоят местни избори. Как оценявате мандата на червените общински кметове в областта, успешни ли са те, ще им издигнете ли отново кандидатурите?

- Нашите кметове са на Белене - Петър Дулев, на Долна Митрополия - Александър Печеняков, и на Гулянци - Лъчезар Яков. Изцяло подкрепяме и социалното управление в общините Червен бряг и Искър. Безспорно тези кметове са успешни, след като в тези общини има сериозни инвестиции по одобрени техни проекти. За сравнение във всяка една от тези общини има повече одобрени проекти и привлечени инвестиции от Плевенската община.

Сега в структурите на БСП се провежда оценка на кметовете и общинските съветници и още няма номинирани кандидати, но с пълно основание можем да смятаме, че посочените кметове пак ще се кандидатират - те са спечелили доверието на хората и смятаме, че могат да бъдат преизбрани.

- Безспорно най-голям интерес предизвиква въпросът кой ще е кандидатът на левицата в Плевен. Има ли вече някакви варианти, които се обсъждат?

- Аз съм убеден, че БСП ще издигне най-авторитетния си кандидат в надпреварата за кметския пост в Плевен.

- Как оценявате мандата на сегашния градоначалник Найден Зеленогорски?

- Този мандат е идентичен с втория му мандат, неуспешен. През цялото време задачите се свеждаха до финансовото оцеляване на общината и покриване на текущите разходи. Краят на предишния мандат се характеризираше с леко освежаване на градинки и с текущи ремонти, за да се приведе градът в предизборна обстановка. А сега кметът прибягна до 14-милионен кредит, с който ще демонстрира някаква загриженост за инфраструктурата и благоустрояването на града. А този кредит ще тежи десетилетия напред на плевенските данъкоплатци.

Ако си припомним предизборната програма на г-н Зеленогорски от 2007 г. ще видим, че почти нищо от нея не е изпълнено.

- Кои са най-фрапиращите неизпълнени обещания?

- Едно от предизборните обещания на г-н Зеленогорски беше за нова индустриална зона, в която да бъдат привлечени високотехнологични бизнеси чрез система от местни данъчни преференции. Дали това е изпълнено? Не, естествено. Вместо това се разпродават на парче общинските терени. Както не е създаден и обещаният гаранционен фонд за неправителствени организации и подкрепа на проектните намерения на гражданските организации. Не е изпълнен и ангажиментът за развитие на публично-частното партньорство, не са привлечени почти никакви средства. Неизпълнени останаха и обещанията към малките населени места - например не е решен проблемът с водоснабдяването на село Бръшляница. Да не говорим за обещанията в областта на спорта - нито е газифицирана зала "Спартак", нито са направени велоалеи, нито са отделени достатъчно средства за поддръжка, обновяване и преустройство на спортната база. Но за сметка на това бе ликвидиран професионалният футбол в града, в тежка криза са мъжкият баскетболен и женският волейболен отбори, които бяха водещи в страната.

А какво стана с новата Плевенска опера, която щеше да строи? Чак на четвъртата година и самият кмет разбра, че тази идея е абсурдна, и не заложи средства в бюджета за 2011 г.

Друго обещание, с което бяха подведени младите хора, бе ангажиментът за построяване на три детски градини в централната част на Плевен, в ж. к. "Дружба" и в ж. к. "Сторгозия". Да сте видели някъде да се строи нова детска градина? Вместо това кметът искаше да увеличи драстично таксите за детските заведения. Не посмя да го направи само заради силния политически отпор на опозицията и активната гражданска позиция на майките от град Плевен.

- Кой е по-сериозният опонент на БСП в Плевен - ГЕРБ или СДС?

- Мисля, че синият кандидат е г-н Найден Зеленогорски. Но въпреки че на национално ниво СДС подкрепя политиката на ГЕРБ, това с нищо не проличава в годишните бюджети на община Плевен - тя бе ощетена от партньорите си.

За ГЕРБ нашият анализ показва, че откакто влязоха във властта, не само че не направиха нищо за Плевен и региона, а само навредиха. Първата мярка, която предприеха, бе закриването на Военно-въздушното училище в Долна Митрополия. Редуцираха Пета механизирана бригада с ясното намерение да я закрият. Само за първата година намалиха с 25 - 30% бюджета на Медицинския университет. Смениха на 99% ръководствата на всички регионални и държавни институции. Като свой голям успех ГЕРБ прокламират изграждането на партийни клубове в малките населени места и ще продължат да го правят, както и да се снимат с известни личности, защото няма друго какво да покажат пред обществото.

Само с изброяването на тези няколко факта е ясно, че дори да не се вземат под внимание другите пропуски и грешки, които се правят на национално ниво, в Плевен ГЕРБ е в много трудна ситуация. Според нашия анализ възможните им кандидатури за кмет на общината са две - Ивелин Николов и председателката на Народното събрание Цецка Цачева. Предполагаме, че все още ще имат някакво влияние на база инерцията от парламентарните избори, но резултатите им ще бъдат слаби.

- Вие ще се кандидатирате ли отново за кмет на Плевен?

- Вече отговорих на този въпрос - БСП ще издигне най-авторитетния си кандидат.