Брой 7                                                  

(18 - 24 февруари 2011 г.)


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

С бившия вътрешен министър разговаряме за влошената криминогенна обстановка в страната през последните дни, за готовността ни за влизане в Шенгенското пространство и за морала на настоящия шеф на МВР. Според плевенския депутат спирането на АЕЦ "Белене" и другите големи енергийни проекти нарушава икономическата сигурност на България.

 

Цветан Цветанов се поставя над закона и над Народното събрание

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е кмет на Плевен 1995 - 1999 г., депутат в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи 2005 - 2008 г.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, вътрешният министър Цветан Цветанов непрекъснато се хвали, че откакто е оглавил министерството, са спрели отвличанията и поръчковите убийства. А наскоро край Ловеч бе намерен убит и очевидно измъчван преди това бизнесменът от Павликени Петър Бялков. Как ще коментирате този факт?

- Аз съм смутен още от това, което се случи миналата година около убийството на Юри Галев. Едва тогава стана ясно, че два месеца по-рано с автомат "Калашников" в центъра на София е бил разстрелян друг човек, което беше укрито от обществото и от средствата за масова информация. Петър Бялков е изчезнал в края на януари, а това стана известно десетина дни по-късно, когато го намериха мъртъв. Очевидно е бил измъчван и разстрелян по един особено жесток начин, а нещата пак не са коментирани в светлината, в която е необходимо. Ако е вярно това, което се твърди, че търновската дирекция на МВР е отказала да регистрира сигнала за отвличане - това е много тежко престъпление и много тежко извращаване в работата на правоохранителната система. Ние с колегите народни представители от Ловеч и Велико Търново ще проучим случая. За съжаление през последните дни имаме много наситен криминален спектър, който ни връща в най-мрачните години на прехода.

- Кой според вас заложи бомбата пред вестник "Галерия" и с каква цел?

- Първо, аз съм убеден, че коментарите и разсъжденията при такива тежки престъпления са вредни за ефективността в работата. На тази позиция съм бил и преди да стана вътрешен министър, и когато бях, и сега. Всякакви внушения (за съжаление и премиерът се включи в този хор), които директно адресират упреци, са вредни за системата. Намесата на човек от изпълнителната власт с твърдението "посоката е тази", означава "неглижирайте другите версии и работете по тази". Така че за мен тази порочна практика е абсолютно непродуктивна и вредна. Фактът на взривяването на редакция е потресаващ. Като добавим към този взрив и палежа на фамилната къща на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, като добавим ареста на журналист от вестник "Галерия" преди няколко месеца - картината е много, много мрачна. И тя е резултат именно от чувството на вътрешния министър, че той е над закона, над правната рамка, че е недосегаем от правоохранителната, правораздавателната система, че е над Народното събрание. Това е единственият министър от 20 години насам, който си позволява такива гадости в НС. Когато беше викан да бъде изслушан за случая в Горна Оряховица, той се изгаври по един много брутален начин.

- Наскоро в една телевизия вие обвинихте Цветан Цветанов, че с подписа си е отменил акт на парламента. За какво точно става въпрос?

- С докладна записка от 7 януари двама ключови директори в министерството припомнят на министъра, че още на 15 декември м. г. са го уведомили за необходимостта от назначаване до 20 декември на ръководителите на структурите на МВР, определени за второстепенни разпоредители с бюджетните кредити на техните служби. Към настоящия момент от ръководителите на новите структури е назначен само един. В документа е удостоверено, че дирекция "Досъдебно производство", която трябва да бъде закрита на 1 януари, още функционира. Т. е. с подписа си министърът казва, че него не го интересува законът, не го интересува Народното събрание и отменя влизането в сила на Закона за МВР от 1 януари за 31 март. Т. е. ние три месеца няма да имаме МВР. И всички актове на министерството в този период стават уязвими в съда. Това е един много ярък пример за правен нихилизъм, за административна негодност, която обаче е видяна много вярно и много коректно идентифицирана от двамата ключови директори. Фактът, че министърът е написал "да", означава - аз съм неграмотен, некомпетентен, неорганизиран, не съм създал условия за прилагането на Закона за МВР, чийто автор и вносител впрочем е той. Случаят е достатъчно показателен за манталитета на този човек, впрочем и за манталитета на днешната власт. Още един пример - принуждават гражданите да вписват номера на автомобила си върху закупената винетка, а това го няма в закона. Някой си бъркал в носа и решил, че така ще бъде, а останалите 7 милиона пионки трябва да изпълняват. Това са примери, които казват - нас (управляващите - б. а.) законът не ни интересува, законът - това съм аз.

- Смятате ли, че всичките тези гафове, тази криминогенна обстановка ще попречат на влизането ни в Шенгенското пространство и още ли сте на мнение, че няма да ни приемат през март?

- Категоричен съм. Аз още през септември м. г. съм предупредил министър-председателя, че сме изправени пред провал за Шенген. Тогава чух следния отговор: Цецо каза, че всичко е наред. А какво стана - пълен провал. Само че сега отговорността ще се лепне на гърба на премиера.

- Бойко Борисов каза, че има само да измаже една сграда...

- Чието строителство в онзи момент още не беше започнало, както стана ясно от телевизията. До 15 март може и да я измаже и вароса, но има три фактора, които няма да ни пуснат в Шенген. Първият е изключителното ниво на контрабандата. Удвояването на контрабандата на цигари за една година е крайно неприемливо за европейските партньори, защото те разбират, че след като у нас е удвоена - ние не сме кой знае какъв пазар, е очевидно, че сме пробити и оттук минава трафикът на контрабандни стоки за европейските страни. До цигарите слагаме горивата, до горивата слагаме стоките за масова консумация - фланелки, маратонки и други битовизми. И за европейските ни партньори ние се превръщаме в заплаха за икономическата им сигурност. Второ - след като си отворил границата си за контрабанда на стоки, след тях върви наркотикът, след него върви трафикът на хора.

- При всичките тези гафове, защо според вас Бойко Борисов така упорито си пази "слънчицето" Цецо Цветанов?

- То това "слънчице" ще го изгори, ако продължи да го пази. Обективната обстановка е такава, че в момента Борисов няма избор. Той трябва да излезе от ситуацията с минимални щети. Първо - това ниво на контрабанда без държавата няма как да стане и това го отчитат всички. Значи трябва да има стъпка, която да покаже политическа воля. След като министърът е дотам нагъл да се вкопчи в стола си и да не иска да мръдне, значи той трябва да бъде отстранен. Второ - премиерът Борисов трябва да си дава сметка, че залага на карта днешния ден на България, залага следващите 10 години. Ако той не предприеме тази стъпка веднага, България ще бъде разделена от Румъния - аз не изключвам унгарското председателство да направи такова предложение в края на мандата си. И България 10 - 15 години няма да достигне същностната цел на членството си в ЕС - достъп до Шенгенското пространство за свободното движение на хора, стоки и услуги. И трето - напрежението в страната достигна невиждани за тези 20 години върхове. Беззаконието, облечено във власт, е най-страшно. Имали сме периоди от време, в които е имало усещане за себедостатъчност от едно мнозинство, от едно правителство. Вероятно и с нашето правителство е имало такива, макар и много кратки, моменти. Този път обаче себедостатъчността отива в грубо погазване на закона, абсолютно несъобразяване с Конституцията и институционализма.

- Какво стана с апартаментите на Цветанов? Ще излезе ли истината за доходите му някой ден?

- Аз предложих да се сканират материалите от камерите на МВР и да се види ръководители на приходната агенция влизали ли са в министерството. И ако са влизали, в чий кабинет. Няма как да бъде обяснено на нормалния човек, че 4 месеца проверяваме физическо лице, което впрочем с тези си доходи трябва да е със статут на ЕТ, трябва да се регистрира по ДДС. Но след като 4 месеца приходната агенция не може да провери физическо лице, какво говорим за БДЖ, за "Лукойл", за БТК - тях трябва да ги проверяват по 40 години.

- Искате да кажете, че Цветанов или негови служители от МВР привикват данъчните и им обясняват как трябва да излязат резултатите от проверката?

- В тон с новосъздадения почин от властимащите, гадая. Дали пък не са викани? Нали разбирате, че няма нормално обяснение да го проверяват 4 месеца. Това е работа за 10 дни. 30 000 служители нямат нито един апартамент, а министърът има 6. Той какво прави, какво показва? Това е деморализация на системата във висша степен. А два от тези апартаменти са на незаконни терени. И добавяме факта, че това е единственият обществено ангажиран деец в ЕС и въобще в цивилизацията, който отказва да декларира проходоизточници. Той пише - от хонорари. Ами ако хонорарът е от Бин Ладен или от Митьо Очите, какво правим? Тези неща трябва да са ясни за обществото. Такава наглост, такава крадливост, такова усещане за власт и за имане никой български политик не е имал в новата ни история - имам предвид от Освобождението ни от турско робство насам. Такава лакомия - това е безпрецедентен случай.

- Как бихте коментирали резултатите, които обяви прокуратурата по отношение истинността на СРС-тата? Т. е. не твърдим, че съдържанието е манипулирано, но не твърдим и обратното. Прокуратурата не се ли измъква?

- Не. Няма измъкване. Първо, категорична е позицията, че това са специални разузнавателни средства. За пръв път излиза такава категорична експертна позиция. Т. е. няма никакво съмнение, че Цветанов е лъгал месеци наред. Освен че граби, той и лъже. Трябва да е ясно какви хора има в управлението. И емблематичната фигура Цветанов освен всичко друго, е и лъжец. Второ, там се обяснява какво се има предвид под манипулация - става дума за презапис. Т. е. не са изнесени автентични записи, които няма и как да бъдат изнесени, а са презаписани. Това са неща, които са напълно нормални и не виждам тук да има някакъв опит за шикалкавене или за смишкване. Но първото становище на прокуратурата, че това са СРС-та, и решението на специалната подкомисия на НС предполагат изпъждането на министъра на вътрешните работи, не освобождаването.

- Да де, ама Бойко Борисов не ще да го изпъжда. БСП ще предприеме ли някакви мерки?

- Аз не бих казал ще или не ще. В случая да не си на мястото на Борисов, защото той няма как да не си дава сметка, че залогът е България. Аз все се надявам, че България му е по-скъпа от Цецо Цветанов. Въпреки че ако погледнем Цецо как се е заимал, той му е най-скъпият политик. БСП затова води консултации, затова подготвихме и питане до Констицуционния съд - за възможността да искаме вот на недоверие. Много е важно оттук нататък да сме със съзнанието, че това правителство посегна на цялостната сигурност, освен на сигурността на гражданите, защото битовата престъпност бележи увеличение в пъти, което се крие от обществото. Много важно е да си дадем сметка за икономическата несигурност. И ние в нашия регион на първо място. Ако не беше спрян проектът "Белене", днес нещата щяха да бъдат съвършенно различни за България, не говоря само за Плевен. Ако не бяха спрени "Бургас - Александруполис" и "Южен поток" нещата щяха да са съвършенно различни. Но управляващите спряха тези проекти, които финансово са обезпечени, в резултат на което е нарушена икономическата и енергийната сигурност. Аз съм помолил хора от енергетиката да подготвят един експертен анализ - след 10 години, ако нямаме "Белене", какво ще е състоянието на енергийната система на България. Ние тогава няма да сме износители, ние тогава ще сме под водата и ще си купуваме ток от Турция и Румъния, на които сега продаваме. Така че въпросът е много по-голям от сектора на сигурността, въпреки че той е най-важен от гледна точка на Шенген.