Брой 5                                                  

(4 - 11 февруари 2011 г.)


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Албена Цветанова

 

Броят на стоматолозите в Плевен се увеличава, за разлика от този на лекарите, показва анализът на здравно-демографските показатели на населението в Плевенска област. В същото време специалисти липсват. Каква е причината за това, има ли българинът дентална култура, коя е "чумата" на XXI век по зъбите и защо някои от европейските изисквания са стряскащи за лекарите по дентална медицина - разговаряме с една млада потомствена плевенска зъболекарка - Албена Цветанова.

 

След години Плевен ще остане без стоматолози специалисти

 

Албена Цветанова е родена на 23 март 1974 г. в Плевен. Израства в семейство на зъботехници. Завършва Математическа гимназия "Гео Милев". Желанието й е да учи право, но професията на нейните родители тласка професионалното й развитие в друга посока. Албена Цветанова кандидатства медицина в родния си град и стоматология в София. Приемат я и на двете места, но тя избира стоматологията. Завършва през 1998 г. Връща се в Плевен и започва работа в лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Д-р Г. Странски". Там изкарва няколко месеца. След това е стоматолог на Медицинския университет, като мястото по-късно е закрито. От 1999 г. работи само в частния си кабинет.

Интервю на Ралица ПЕТРОВА

- Д-р Цветанова, вие сте един от младите зъболекари в Плевен. Как се промени практиката ви за 12 години?

- Не се хвърлям толкова много в някои неща, както го правех преди. Като завърших, всичко беше мое - режа, вадя кисти. Нощно време ставах по спешност, звънят ми и аз съм на линия. С времето обаче човек започва да става по-мъдър, по-предпазлив и трезвомислещ. Предпочитам тези пациенти да ги пратя на специалист. Имам колеги, на които много разчитам - и хирурзи, и терапевти. Даже не ме е срам, ако се съмнявам в нещо, да се обадя и да попитам. Правила съм го дори пред пациенти. Няма колега, който да ми е отказал помощ.

- Казахте, че когато се наложи, изпращате пациентите при специалист. Според статистиката обаче все по-малко зъболекари в България специализират. Защо е така?

- Така е, защото всичко се локализира в София. Специализацията е четири години, платени са и трябва да си там. Няма как един зъболекар да затвори кабинета си за толкова много време. Невъзможно е. Аз първо мислех да специализирам хирургия, после реших - рентгенология. Изучих конспекта, отидох да се записвам и ми казаха, че съм от друго място, а трябва да съм там нон стоп. Имах вече и две деца и това за мен пък беше съвсем невъзможно. Опитвам се сега да бъда "в час" като ходя на курсове, на лекции, на конгреси.

- Има ли достатъчно специалисти стоматолози в Плевен?

- Засега има, но всичките са на някаква възраст. На мен не ми е ясно след години кои ще бъдат специалистите, при които ще пращам пациентите си. Такива просто няма да има. Ще трябва да ходим чак до София. Да не говорим, че сега в Плевен никой, например, не слага импланти. Но според мен в града има и друг проблем.

- Какъв?

- Нашият град се нуждае от една стоматологична клиника, в която да има специалист хирург, специалист, който да се занимава с ортопедия, ортодонт. Както беше навремето. Сега всеки си има по една дупчица, където си работи. А за пациента ще е много по-добре всичко да е на едно място. Например, детето ти го преглежда детски зъболекар, казва ти, че е за ортодонт. Качваш го един етаж по-нагоре и му слагат шини. Сега аз чакам една колежка - плевенчанка, която е асистентка в София, да се прибере тук в събота и неделя. Обаждам й се и й пращам детето в почивните дни.

- Проблем за плевенчани е, че няма и денонощен стоматологичен кабинет. Така ако някой се нуждае от спешна помощ, трябва да звънне на даден зъболекар, да го събуди през нощта и да го накара, ако са познати, да слезе в кабинета си...

- Наистина няма. Има колеги, които работят до късно. Но истината е тази, че всеки си има пациенти и ако някой те потърси спешно, ти реагираш. Иначе няма как да се регламентира - трябва да ни задължат да се сменяме на някакъв ротационен принцип, но засега никой не е правил такова предложение.

- Какви са най-големите проблеми на зъболекарите в момента?

- Мога да кажа кое за мен е проблем. Например всички пациенти си имат здравни книжки, защото те са издадени през 2000 г. Те идват при мен, аз им извършвам процедурите. После сядам и започвам да проверявам здравния им статус. Излизат ми двама неосигурени. А аз вече съм им сложила пломби или каквото е било нужно. Трябва все едно непрекъснато компютърът да е включен и всеки пациент, като дойде, да го проверявам по ЕГН. Досадно е.

- Говори ли се за стоматолози в сивия сектор в Плевен?

- Зъболекари няма. За лаборатории по тавани и мазета съм чувала - тях ги има със сигурност.

- Има ли нещо стряскащо в европейските директиви, касаещи стоматолозите?

- Ами лично за мен това, че сега всичко трябва да става с упойка. Съгласете се, че на едно дете с пулпит или хипертоник да им бия упойка...

- Но повечето пациенти ще приветстват това, защото ще избегнат болката...

- Не съм съвсем съгласна. Всеки знае, че упойката крие и своите рискове. И друго - заради европейските изисквания много лекарства се забраниха, както и хубави, български - като например един хлорфенол - на който миришеше преди всеки кабинет. Сега българският го няма, вземаме вносния, който е много по-скъп.

- Наскоро бяха оповестени данните от анализа на здравно-демографските показатели на област Плевен за 2009 г. Цифрите показват, че броят на лекарите в сравнение с 2008 г. е спаднал драстично, докато този на лекарите по дентална медицина бележи тенденция нагоре. Как ще коментирате това?

- Мисля, че висшето ни образование бълва много кадри. С този платен прием няма как да е по-различно. И друго - като не ги приемат в България, те отиват в Русия или Македония, където приемът е по-лесен, и след третата - четвъртата година се преместват пак тук да си вземат дипломите. Пък и нашата професия не е като лекарската. Колко кожни спецалисти например ще могат да си отворят кабинети в един град? А при нас - имаш помещение, имаш ръце... и си работиш. Ние сме занаятчии.

- Освен бълването на кадри като че ли има и още една доста съществена причина за увеличаването на броя на зъболекарите - печелят много...

- Тук винаги се пропуска да се отбележи, че имат и страшно много разходи. Но да, печелят. Ние сме от добрата страна в обществото.

- Колко приблизително си изкарва един стоматолог на година?

- Ами субективно е, но горе-долу около 20 000 - 30 000 лв.

- Търсят ли и навън късмета си зъболекарите?

- По-малко за разлика от лекарите, въпреки че сега има много примамливи оферти за Англия например - 50 000 лири на година. Но моите наблюдения са, че и тези, които отиват, не се задържат дълго там. Имам една позната, която беше в Ливърпул. Наистина, плащат ти, но ти там си все едно взет под наем и работиш за някой друг. Или работиш в някаква клиника, но като дентален хигиенист, т. е. съществената работа се върши от друг. Българските зъболекари предпочитат да си работят тук.

- Парадокс у нас е, че България е на едно от първите места в Европа по брой на стоматолозите, а в същото време денталното здраве на българина непрекъснато се влошава...

- Да, за съжаление. И причината за това от една страна е липсата на култура. И другото, което е по-важно - няма пари. Българинът отива на зъболекар, когато вече няма накъде. Или аз казвам: този зъб може да се лекува, а той: не, не, по-добре ми го извади. Много пъти съм отказвала да вадя така зъби. Но аз се поставям и на мястото на пациентите. Не мога да им се сърдя. Когато се чудиш как да закърпиш двата края, естествено, че си имаш приоритети и сред тях не е да ходиш на зъболекар. Мисля, че няма човек, който да не знае как е добре и как е хубаво. Но това е действителността. Но има и нещо друго - истината е, че напоследък все повече хора идват дори само на профилактични прегледи. Най-вече се сещат в края на годината, когато им изтича безплатната профилактика по касата и решават да си я ползват.

- Какъв пакет отпуска в момента касата за един здравноосигурен пациент?

- Профилактичен преглед и още две процедури, например пломба и вадене на зъб. Но трябва да е ясно, че винаги се доплаща, дори и минимално - например - 1,80 лв. за прегледа, 4 лв. за пломбата... Една пломба по касата излиза 8,20 лв. като пуснеш прегледа, пломбата и потребителската такса. И това мен лично ме дразни - дай му на пациента едно нещо, но да е напълно безплатно. Като влезе в кабинета, да знае, че ще излезе, без да е бръкнал в портмонето.

Най-тежко е за пенсионерите, които идват предимно за протези. А касата няма договор със зъботехническите лаборатории и дядото или бабата трябва да си платят всичко. На тях какви пломби да им правя, какво да вадя като нямат зъби?

- Според изследване 80% от децата в България са със стоматологични проблеми. На какво се дъжи тази тревожна тенденция?

- Основно е свързана с хигиената. Аз от малка знам - като чакаш пред кабинета, си си измил зъбите, държиш си кърпичката. По-рано от училище ни водеха в стоматологията и ни показваха на мивките как да си мием зъбите. Сега няма такова нещо. Пък някой сега да си носи кърпичка? Много рядко. Или пък идва детето и вика: аз съм ял цял ден и не съм си мил зъбите. Абе сложи си четката и пастата, кажи: може ли първо да си измия зъбите... Никога няма да му откажа. Но... това е положението.

Иначе едно дете трябва да тръгне на зъболекар от рано - да види, че няма нищо страшно, че ние не сме чудовища. Първия ден ще го повозя на стола, ще пусна лампата и ще дойде моментът за процедурата. Но още с първия поникнал зъб на едно бебе трябва да се започне с устната хигиена.

- Има ли "чума" на XXI век по зъбите ?

- Смята се, че през XXI в. най-честото увреждане на зъбите ще бъде износването и изтриването, което не е проблем само от естетична гледна точка. Процесът е толкова агресивен, че може да доведе до загуба на 2/3 от височината и обема на зъба. Това се дължи предимно на нервно напрежение. Много хора страдат от т. нар. бруксизъм (скърцане на зъби, бел. а.), особено вечер. Тогава даже се стига до слагането на силиконови шини, за да не се увреждат зъбите. Т. е. сресът си казва думата и в увреждането на зъбите.

Но има и още нещо тревожно напоследък. Идват много тийнейджърки с ерозия на зъбния емайл. Причината за това се оказват диетите, на които се подлагат, и прекаленото пиене на фрешове - портокал, лимон, грейпфрут, които буквално разяждат зъбния емайл. Наистина, полезни са, но не бива да се прекалява с тях. Трябва да се разреждат и след консумацията им винаги или да се мият зъбите, или да се лапне дъвка, за да се неутраизира PH-то.

- Привърженик ли сте на алтернативните методи и прилагат ли се те в стоматологията?

- Да, привърженик съм и се радвам, че вече и в стоматологията има хомеопатия. Например при възпален мъдрец, който не може да пробие, се дават такива таблетки. Разбира се, ефектът е по-бавен и е нужно пациентът да има търпение. Но по този начин може да се предотврати например един възпалителен процес на венците. Хубаво е хората да се обръщат и към тези неща.