Брой 36                                                  

22 - 28 октомври 2010 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Цветан Йорданов

 

В навечерието на професионалния празник на строителите Димитровден управителят на едно от най-големите дружества в региона "Хоризонт Плевен" сподели своите впечатления от развитието на бранша в условия на криза, какви са проблемите и предизвикателствата пред фирмите, как върви разплащането на парите от държавата.

 

Държавата е мащеха за частния бизнес

 

Цветан Йорданов е роден на 13 май 1959 г. в с. Чомаковци. Завършил е икономически техникум в гр. Червен бряг и ВФСИ "Д. А. Ценов" в Свищов. През 1987 г. започва работа по разпределение в СМК - Плевен, като счетоводител, после е главен счетоводител на фирмата. През 1995 г. е назначен за директор. По-късно дружеството се преименува на "Хоризонт Плевен" ЕООД, отделя се от СМК - ОСП 1, става общинска фирма. През 1997 г. предприятието е приватизирано, купува го работническо-мениджърски екип. Фирмата е изплатена за 10 години, вдигнати са всички ипотеки, минал е следприватизационен контрол и е запазен предметът на дейност.

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Йорданов, как се вписва фирма "Хоризонт Плевен" в строителния бранш? Какви пазарни ниши заемате?

- Допреди две години бяхме една от най-големите строителни фирми в Плевенско. Когато започнах работа, заетите бяха към 1 400 човека. И до сега имаме повече от 150 акционери. Всеки си е закупил акции според възможностите. В момента общият ни персонал е 70 - 80 човека, има и текучество, защото моментът е тежък заради кризата.

- А как се отрази кризата върху дейността ви?

- За съжаление, икономическата криза оказа най-голямо влияние върху нашия бранш. Най-силно ни повлия спадът в покупките на жилища. Предприемачеството е сложен процес, защото си уговаряме петното със собственика, след това се прави проект, осигурява се финансиране, докато се извършат всички процедури, минава време. Макар че цените не са много високи, през последната година продажбите вървят доста трудно.

- Какви са причините за отлива на клиенти?

- Хората нямат пари, а банките затегнаха начина на кредитиране. Изискват по-високи доходи от потенциалните купувачи на жилища през последните няколко години. Преди това клиентите бяха свикнали да теглят заеми при по-облекчени условия. Трудно може човек да спести 50 до 70 хил. евро за жилище, затова се налага кредитиране. От друга страна лихвените проценти не са чак толкова поносими, има и такси, някои от които се плащат авансово.

- Вече има фалити на две големи строителни фирми в Плевенско. Мислите ли, че ако кризата се проточи във времето, можем да очакваме срив и на други фирми?

- В световен мащаб се наблюдават такива кризи, те са циклични, по мое мнение. Има периоди, в които строителният бранш замира, а в други се забелязва оживление. Пазарът е жесток, може да се случи всичко. Ако обаче започне строителството на АЕЦ "Белене" доста фирми ще имат работа, работната ръка от Плевен ще бъде концентрирана там за период от 5 - 6 години. За да не тръгват големите инфраструктурни обекти вина има и честата смяна на правителствата. Едните имат определени приоритети, след смяната им новите управляващи се захващат с други обекти. В строителството, както и в другите браншове, трябва да се провежда последователна политика, да се спазват националните приоритети. Иначе нещата се забавят, защото предприемачите работят 3 години на един обект, влагат средства, а после някой го спира, не могат да си възвърнат парите, да приключат в срок. Така липсата на последователна политика връзва ръцете на строителите.

- А държавата разплати ли се с бранша? Някои фирми не можаха да започнат работа през пролетта заради неуредените сметки.

- Това с дълговете на държавата към строителите за мен си е чист рекет. Казват ти - ще дадеш 7 или 9% и ще си получиш парите приоритетно. Този процес мина при постоянно поставяне на все нови и нови условия, а в крайна сметка някои от предприемачите се отказаха да се надцакват с държавата. Ако имаш да получаваш пари от Министерство на финансите, например, но в същото време им дължиш данъци, данъчните инспектори не те питат, нито те чакат да си ги получиш, а ти запорират сметките. Обясняват ти, че вземанията нямат нищо общо с дълговете. Как да нямат, лихвите си текат, възникват куп проблеми за фирмите. Това, най-меко казано, е некоректно към бизнеса.

- Какви са възможностите плевенски фирми да участват в строителството на големи обекти, дори и само като подизпълнители?

- Опитът ми показва, че местни фирми трудно биха се наместили на тези обекти. Аз също съм опитвал да се включа в големи проекти. Преди няколко години водих преговори с известна софийска фирма, бяха много любезни, но ми предложиха цени, които не ме устройват. Явно те си гонят техните печалби и интереси, но ние не можем да работим при тези условия. Забелязвам, че напоследък все повече предприемачи не работят, слагат си парите в банки и изчакват по-добри времена. Защото трудът им е обезценен.

- Къде е коренът на злото? Българинът е предприемчив по природа, какво тогава пречи на бизнеса да се развива?

- Истината е, че държавата се отнася като мащеха с частния бизнес. Искахме промяна, искахме демокрация, а те нещата са свързани. Не може държавата да гледа по този начин на предприемчивия човек. Сигурно липса на кадри или пък неправилния им подбор в печеливши държавни фирми доведе до това - те да бъдат продадени на безценица. Значи, явно тук има някакви други интереси...

- Защо предприемачите все още са резервирани към участие в проекти по европейските програми?

- "Хоризонт Плевен" се опита да участва в такива програми, но трябваше да минем през посреднически фирми, които искат комисионна. Не е лесна работа. Правих един обект в Оряхово, насочиха ме към определена консултантска фирма, която да ми помогне да си направя договорите, да ми вървят нормално плащанията. Вкарват те в някаква схема, но без комисионна не става. Иначе после я плащанията се бавят, я възникват спънки.

- През последните 10 - 15 години строителството е най-бързо развиващият се бранш. Как се справяте с огромната конкуренция?

- Само на територията на Плевен по едно време бяхме над 90 фирми. Отделно има колеги, които смъкват доста цените, за да вземат обекта на всяка цена. А оттам тръгват проблемите с качеството. Всеки си мисли, че може да строи, но не е така. Все пак аз вярвам, че с течение на времето на пазара ще останат само фирмите, които работят качествено. Но трябва да е ясно, че качественото строителство е и по-скъпо.

- Скоро излезе информация, че 40% от фирмите са в т. нар. сенчеста икономика. Как ще коментирате това?

- Фирмите са принудени да скриват това-онова, за да оцелеят. Ако българското правителство наистина има воля да помогне на бизнеса да тръгне, то е нужно данък печалба да бъде премахнат поне за 10 години, за да влязат инвестиции в страната. Така или иначе това е най-малкото перо в бюджета. ДДС-то е достатъчно висок данък и ако има събираемост, значи проблемите с пълненето на хазната ще се решат. По-големите фирми нямат интерес да не отчитат печалба и по-големите си обороти. И това е така, защото ако се наложи да инвестираш в нещо по-голямо, трябва да отидеш в банката и да потърсиш кредит. Там, като видят три години назад какви печалби си отчитал, какви данъци си внасял, веднага ще разберат дали си редовен. Ако не си - няма кредити, няма работа и т. н.

- Очаквате ли повишаване на данъците през следващата година?

- Според мен правителството няма да може да върже бюджета и ще се наложи увеличение на данъците. Работоспособното население постоянно намалява, младите хора хващат пътя за чужбина, налага се един работещ в България да издържа петима неработещи. В крайна сметка, ако догодина ни управлява това правителство, неминуемо ще се наложи увеличение на данъците.

- Как ще коментирате проточилите се преговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество относно увеличението на осигурителната вноска? Като работодател каква ставка ви устройва?

- Мисля, че досегашната ставка беше добра, задоволяваше интересите и на работници, и на работодатели. Според мен проблемът на всяко правителство е да хване сенчестия бизнес, да затегне контрола на митниците. Не може при 45% сив сектор при акцизите да търсиш приходи в бюджета. Макар че без контрабанда няма да останем, но поне процентите да бъдат свити в разумни граници.

- Според вас ще имат ли ефект за пълнене на бюджета проверките за незаконни имоти върху територията на страната?

- Според мен много малък процент от хората не са си решили проблемите с легализирането на имотите. Това са граждани, които не са си дообмислили нещата или пък не са предполагали, че някога ще ги проверяват. Проблемите с приемането на сградите си седят още от времената преди демокрацията, преди 1989 г. В Плевен също има незаконни сгради, вързани са към ЧЕЗ, към ВиК, монополистите си прибират парите. Знам, че например на ул. "Мара Денчева" има няколко неприети блока, без акт 16.

- А нормативната база помага или пречи на строителите?

- Не мога да кажа, че законодателството ми пречи в голяма степен. Проблемът е, че има бюрокрация, продадоха електроразпределителните дружества, оттам сега идват най-големите проблеми за строителите. Ако няма мощност за сградите, се налага да се прави трафопост, следва чакане. Плащат се такси за присъединяване, определени са срокове, а това забавя работата ни. И то за да ти пуснат ток, нещо толкова елементарно на пръв поглед.

- Има ли корупция в администрацията, искат ли ви рушвети, когато трябва да се свърши работа и сте "на зор"?

- Да, случват се такива неща. А корупция има и винаги ще има, но в България е доста висок процентът. В другите държави комисионните са по-отрегулирани, варират от 1 до 3%. Мисля, че трудно ще се преборим с бюрокрацията и корупцията. Докато на теб гледат като на натрапник, който идва да развали спокойствието на този зад гишето и трябва да се бръкнеш, за да ти обърнат внимание, нищо няма да се промени в държавата.

- Един от главните проблеми на бизнеса е огромната междуфирмена задлъжнялост. Какво трябва да се направи, за да се нормализират нещата?

- Според мен ако държавата е коректен платец към всички фирми, то тази междуфирмена задлъжнялост няма да е в такива размери. Данъчните ти съставят акта, запорират ти сметките, никой не те пита кой по колко ти дължи. И тогава тръгваш да се оправяш по друг начин...

- Бихте ли направили прогноза - кога и по какъв начин бихме могли да излезем от кризата?

- За мен единственото решение е да се премахне облагането на печалбата на фирмите поне за 10 години. Така ще влязат инвестиции отвън и ще се решат проблемите на бизнеса вътре в страната. Трябва да се даде приоритет за развитие на селското стопанство и туризма, а не да се строят само магистрали. В Гърция например, ако ползваш ток и вода за дейност в селското стопанство, те се отчитат, но не се плащат от фирмите. С други думи, държавата те субсидира, за да работиш нормално.

- Задава се Димитровден - Денят на строителя, как ще празнувате във вашата фирма?

- Колкото и да ни е трудно в момента, пак ще спретнем един банкет, да се радват хората, да почетем празника. Както е казал Кольо Фичето: "Да не строим само за пари, а за чест и слава на майстора". Бих казал, че в нашата фирма работят интелигентни хора, имат желание и хъс за работа. Пожелавам им дълъг живот и здраве на тях и на техните семейства, повече оптимизъм и късмет.