Брой 20                                                  

4 - 10 юни 2010 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Милкана Мескин

 

След дългогодишни изследвания, участия в медицински форуми, семинари, изложби и индивидуални занимания с хора Мескин е разработила своя система за работа с цветовете. Тя включва създаване на балансиращ арт продукт, съобразен с данните на конкретния човек от цветочисловия анализ, съвместното му изработване, както и приложението му в околната среда.

 

Цветотерапията може да направи днешната медицина по-ефикасна

 

Милкана Мескин е родена на 22.05.1972 г. в Плевен. Израства в семейство на художници. Баща й проф. Кирил Мескин е скулптор, майката Мария Мескин е галерист в ХГ "Дарение Светлин Русев" в Плевен. Милкана завършва СОУ "Анастасия Димитрова" и в началото рисува само за удоволствие. През 2005 г. завършва специалност текстил в Националната художествена академия. Има 7 самостоятелни изложби живопис и текстил и 18 участия в общи изложби. Творбите й могат да се видят в частни колекции в България, Белгия, Германия, Япония. Повече за работата й - на сайта www.cvetnamagia.com

Омъжена е, с едно дете.

Интервю на Вяра ЦЕНОВА

- Милкана, израснала сте в творческо семейство. Как ви повлияха родителите за избора на професия?

- Да, израснала съм в творческо семейство, по галерии и изложби. Тази атмосфера беше даденост за мен като въздуха и водата, така че не съм мислила много за избор.

- Как открихте цветотерапията и какво представлява тя? От кога съществува този начин на лечение?

- Цветотерапията съществува от най-древни времена. В праисторията цветовете са имали магическо значение. В Атлантида, Египет, Древен Китай и Япония са били основен метод за лечение. Използвали са ги в съчетание с аромати и кристали. Всички ритуали са били извършвани с тях. Свързвали са ги основно с принадлежност към йерархия и религия, имали са точни предназначения. В Европа се възражда интересът към влиянието на цветовете след откритието на болкоуспокояващия ефект на синьото. Това става през 1877 г., с откриването на инфрачервените и ултравиолетовите лъчи от английските учени Блунт и Даун.

Цветотерапията е влиянието на светлинните вълни, които имат различна дължина и честота на трептене, върху електромагнитната структура на човешкия организъм. Цветните лъчи влияят на различни енергийни центрове в човешкия организъм. Както е известно, тази практика не е прекъсвана на Изток.

За себе си открих цветотерапията в следствие на многостранните ми интереси. Привлече ме провокацията, че винаги се прави нещо различно. Всеки човек има индивидуална цветна структура и причините за състоянията му са неповторими. Използвам изчисления на немски физик, които дават цветната дъга на личността - там се виждат първопричините.

- Кои са професионалните характеристики на някои от най-популярните цветове?

- Червеното дава физическа сила и енергия. В по-големи количества - агресия. Оранжевото е творчески цвят, носи радост и удовлетворение. Жълтото тонизира, стимулира, засилва мисловния процес. Зеленото е балансът между материално и духовно. Носи спокойствие и хармония, в следствие на което се ускоряват процесите. Светлосиньото носи вяра, спокойствие, отпуска тялото и ума, провокира духовни търсения. Подходящо е за релакс и медитация. Индигото е свързано с интуиция и самовглъбяване. Свързано е с вътрешния глас. Лилавото ни дава самоувереност, то е философският поглед на живота. Засилва връзката ни с всякаква нова информация, духовност и Бог.

- Как да разберем от кой цвят се нуждаем?

- По принцип всеки сам усеща нуждите си. Човек "ожаднява" за определен цвят, точно както му се допива чаша вода. Ако слушаме вътрешния си глас, можем много да си помогнем да бъдем здрави и щастливи. Това е различно от навика някой да харесва перманентно един цвят - ако това продължи години, може да е признак за проблем, свързан със съответното значение на цвета. Важно е всички цветове да присъстват около нас.

- На какво се основава теорията за терапевтичната сила на цветовете?

- Аз споменах в началото, че цветотерапията е влиянието на светлинните вълни, които имат различна дължина и честота на трептене върху електромагнитната структура на човешкия организъм. Различните цветни лъчи влияят на различни енергийни центрове в човешкия организъм. Това е взаимодействие на вибрации.

- Как се поставя диагнозата и как се назначава лечението за всеки отделен човек, решил да се лекува с помощта на цветовете?

- Има общоприети значения на цветовете. Седемте основни цвята от спектъра на Нютон влияят на седемте основни чакри, които изпращат трансформираната енергия към жлези с вътрешна секреция, а оттам и към вътрешни органи. Най-силна енергия носи лилавото, което е свързано с мисълта, а от тук идва и верността на приказката, че "Рибата се вмирисва от главата".

Аз работя индивидуално. Работата ми започва с изчисленията на цветната дъга на личността, за да видя първопричините. Ако има лекарска диагноза, нещата са ясни. Ако няма - човекът сам казва проблема си. За всяка болест има метафизични причини, свързани с мисловни и емоционални модели, които свързвам със значението на цветовете. А цветовете имат много нюанси и всеки от тях има безброй значения.

Втори етап на работата ми е разговор с човека. Приготвям му психологически портрет с препоръки за цветове, дни от седмицата, аромати и полускъпоценни камъни. Поднасям информацията максимално опростено и схематично.

При желание на клиента стигаме до трети етап - "вълшебен шал" или друго арт решение - често то е за интериора, в подходящите за него цветове, символи и текстури. Понякога организирам семинари, изложби, съчетани с уърк-шоп, което е възможно и за един клиент или група хора, тъй като правя и сравнителни цветочислови анализи. Най-популярната форма, която използвам, е хромотерапия, съчетана с аромомасаж и звукотерапия.

- Има ли значение дозата?

- Определено да. Това е много важен момент. Червеното и лилавото са най-мощни като влияние. Първият цвят е най-дългата светлинна вълна, която възприемаме в параметрите на нашето трептене от безкрайния електромагнитен спектър, а вторият е с най-силна честота на трептене. Поради това те трябва да се дозират стриктно. Лилавото при цветотерапията не се употребява при работа с малки деца, използва се най-вече при психически проблеми, а в САЩ - при борбата с рака. Червеното може да доведе до треска. Има опити на хора с препаски на очите, които стоят известно време в червена стая и излизат с учестен пулс и повишено кръвно налягане. С очите си възприемаме само 25% от влиянието на цветовете.

- Може ли да се съчетава цветотерапията с други методи на въздействие върху психиката - например музика?

- Да, звукотерапията е много мощна. Аз съм работила с цветотерапия в съчетание с благовония, свещи, аромомасаж и тибетски мантри. Има и определени дни от седмицата, които изчислявам индивидуално, когато влиянието на определен цвят/енергия е най-ефикасно. Резултатът е поразителен. Имам предвид клиент с дългогодишна депресия и дози лекарства.

- Наблюдавала ли сте въздействието на вашите картини над хората, които ги притежават?

- Преди време, когато кипях от страсти, влиянието беше като на стихиите - огън и земя - това са ми казвали приятели. Сега нещата са по-осмислени, работя според случая. Обикновено ми се налага да правя балансиращи шалове от коприна. Мои клиенти ги нарекоха "вълшебни шалове", защото сбъдвали желанията им. Изписвам на тях мантри или други сакрални символи и знаци. Коприната и Япония са моя стара страст. Трансформирах всичко, което ме вълнува, в една обобщена система, по която работя.

- Може ли да се прилага цветотерапията и в медицината и в кои направления би била най-полезна?

- На всички са познати розовите хапчета. Както и цитрусовите - жълти и оранжеви - тонизиращи таблетки с витамини. Според мен цветотерапията би могла да направи много по-ефикасни съвременните медицински методи, да не говорим за това, че цветът създава приятна атмосфера. Цветовете обхващат цялата ни същност, чрез тях се стига до дъното на проблема неосъзнато. Ефектът е силен, тъй като осъзнатото и мисленето са обект на манипулации и заучени модели, могат да подведат лесно човек в нездравословна посока. В най-старо време всички болести са били лекувани в храмове с много цветни кристали. Цветотерапията е приложима за всичко, стига да се открие точната причина. Все пак хората са много щастливи на пролет и през лятото, когато има много слънце и съответно много цветове в живота ни...

- Казвате, че обичате източните култури. Как ви повлияха те, какво научихте и как го прилагате в работата си?

- На Изток не се прекъсва връзката с миналото. Индия е една подвижна медитация и използва изключително аюрведа. В Япония - дзен и рейки. При тях всичко е едно - религия, философия, начин на живот. На мен това ми допада. Обичам да изживявам нещата, което ми носи знание, а не само беглата информация на прочетеното. Как го прилагам в работата си ще отговоря с пример.

Когато учих текстил, изследвах връзката на влиянието текстура - психология на цвета. Паралелно се занимавах с калиграфия и тренирах карате, за да откривам интуитивната връзка на знаците с първообразите и движенията. Това беше и начинът ми на живот - минимализъм, в който предметите си имат значение, място и смисъл, цветовете подреждам по Фън шуй. Това оказва влияние на поведението и живота на човек.

- Гостувате ли често в Плевен?

- През последните 17 години живях в София, където редовно се срещахме с родителите ми, естествено по галерии и изложби. Рядко си идвам в Плевен, но ми е приятно.

- В България вашата работа не е много популярна. Мислите ли да разширите дейността си и в други градове, защо не в Плевен?

- С удоволствие бих приела всякакви предложения за сътрудничество. Ще ми е много интересно, ако това все пак се случи точно в този момент, когато е масова психозата от икономическата криза. Доказано е, че "ренесансите" се раждат точно в такива моменти.

- Кой е вашият любим цвят?

- Дъгата.