Брой 2                                                  

15 - 21 януари 2010 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

Първото си за годината голямо интервю известният плевенски депутат даде специално за читателите на "BG Север". Народният представител от Коалиция за България прогнозира, че управляващата партия ГЕРБ сама ще поиска предсрочни избори заради спада на подкрепата за нея.

Румен Петков продължава да смята, че е необходима радикална промяна в ръководството на БСП и нова политика на партията.

 

Необходимо е ляво гражданско

движение с участието на БСП

 

Румен Йорданов Петков е роден в Плевен на 23 юни 1961 г. Завършил е Математическата гимназия "Гео Милев" в родния си град, Пловдивския университет със специалност математика, икономика в Стопанската академия в Свищов.

Бил е кмет на Плевен през мандата 1995 - 1999 г. Депутат от Коалиция за България в 39, 40 и 41 Народно събрание. Министър на вътрешните работи 2005 - 2008 г.

Женен, с двама сина. Големият - Богдан, тази година е абитуриент. По-малкият Филип е ученик.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, каква е вашата оценка за досегашния период на управлението на ГЕРБ?

- Периодът е твърде кратък, за да могат да се дават генерални оценки, но моето впечатление е за липса на организация у част от министрите, без съмнение липса на опит. А в една част от министрите, и то ключови - и липса на потенциал, в това число и интелектуален. Според мен това е много сериозна заплаха за стабилността на държавата - и политическа, и финансова, и икономическа, и на първо място социална. Бяха предприети редица стъпки и действия, които са насочени срещу най-пострадалите от прехода социални групи - пенсионерите, младите хора, студентите. Като прибавим и проблемите в лекарското съсловие, това са все знаци, които за съжаление не вещаят нищо оптимистично за следващия период от време. Бяха поети много сериозни ангажименти, които създадоха огромни очаквания сред обществото, а са налице драстично разминаващи се с тях резултати. Мандатът започна по един необичаен, неприемлив от гледна точка на истинността начин. Изсипаха се редица клеветнически твърдения срещу голяма част от министрите социалисти в правителството на Сергей Станишев. Създаде се едно настроение и очакване в обществото, че видите ли, започва една разправа, ще има съдебни процеси, ще има вкарани поне дузина министри в затвора. И прокуратурата сега е поставена в доста деликатно положение - или да каже, че настоящите министри лъжат, или ще трябва незаслужено да повдига обвинения. Във всички случаи губят българската държава и българското общество.

- Но все пак премиерът твърди, че е заварил един обран бостан и с това управляващите оправдават досега всички тези проблеми, за които говорихте в началото...

- Премиера много грубо го подвежда министърът на финансите - един зле организиран смешко, който заяви, че ще реши въпроса с кризата. Тук според мен Иван Славков даде едно гениално обяснение на какво се дължи световната финансова криза - на факта, че Симеон Дянков се е виждал с 60 финансови министри и е объркал начина им на мислене. Не може на 25 декември да нямаш пари, а на 5 януари да имаш. Това са несериозни обяснения. Аз съм разговарял с много ръководители на здравни, учебни заведения - неплащанията, включително бърканията в техните сметки (драстичен е случаят с бъркането в сметката на президентската институция), създават впечатление за агресия, за анархия и за усещане за ненаказуемост. И аз не зная защо компетентните органи не предприеха съответните мерки.

Нямам нищо против да се види задлъжнялостта към различни фирми - услуги, строителни компании, охранителния бизнес, тези, които обслужват различни министерства. Да се види от кога са започнали трупанията на дългове. Към началото на ноември само три от министерствата имаха натрупани около 35 млн. лихви по забавени плащания. И ако се направи един задълбочен анализ, ще се види, че забавянето на плащанията далеч не е приоритет на правителството на Станишев. Така че мисля, че всички бихме спечелили от повече честност, повече принципност и повече яснота. Това според мен са различни параметри на тази толкова употребявана думичка патриотизъм.

- Критикувате правителството, но не веднъж, по различни поводи, изразявате вашата подкрепа за действията на министър Цветанов. Това означава ли, че МВР стои най-добре в структурата на изпълнителната власт?

- Аз съм заявил подкрепа по принципни въпроси - например промените в закона за МВР, които бяха внесени. Според мен те са полезни на системата, както и стремежът на министъра да увеличи ресурсите на министерството, ресурсите за придобиване на информация, за анализ. Темата за предплатените карти, която захванахме още през 2007 г., за взривяванията и отвличанията, промените в закона за ДАНС - това са принципни въпроси на устройство, на организация, на управление. Но мисля, че в кадровата политика имаме различия с министър Цветанов. Той прецени, че ръководният състав се нуждае от генерална промяна, а моето убеждение, а аз съм го показвал и с действията си, е, че това е една твърде чувствителна система и кадровите решения трябва да се взимат много внимателно. Привърженик съм на крайния резултат и на неговото обявяване. Докато сега сме свидетели на обявяване на добри намерения. Виждаме, че при операция "Наглите", която без съмнение заслужава подкрепа като тенденция, като посока, а и като решителност, от арестуваните 27 човека 22-ма бяха пуснати от съда поради липса на доказателства. Това са неща, които будят размишления, но във всички случаи системата се нуждае от подкрепа. Министър Цветанов трябва да бъде подкрепен в исканията му за бюджет. И аз съм го направил с ясното съзнание, че системата се нуждае от тази подкрепа. Когато държавата е в криза, по никакъв начин не бива да се разсъждава за съкращения на правоохранителните органи и във всички случаи те трябва да бъдат подкрепени освен организационно и кадрово, и финансово, и технически.

- В същото време обаче въпреки положителните неща, които изтъквате за министерството, продължават показните разстрели, отвличанията...

- Те не са започнали вчера, няма да завършат утре. Това са проблеми в цял свят. Имаше период от време, в който показните разстрели бяха достигнали до 25 годишно - в периода 1999-а, 2000-а, 2005-а. През 2007 - 2008 г. в резултат на мерките, които предприехме, те бяха свити до 5 - 6. Въпросът не беше решен, но беше максимално ограничен съобразно натрупванията в страната и съобразно ресурсите и възможностите на правоохранителните органи. Ако говорим за такъв тип убийства, като случаят с Цанков, трябва да знаем, че през 2006 г. той получи осъдителна присъда именно в резултат на качествено събран доказателствен материал от МВР. Защо присъдата е била условна, е друг въпрос, това не е въпрос на МВР. Мисля, че ако малко по-оперативно се действаше и съобразно другите повдигнати срещу него обвинения и заведени дела от измамени граждани, днес нещата щяха да стоят по друг начин. Но това не променя генерално ситуацията в България, така или иначе това е факт. Но ако такива случаи се използват политически спекулативно, това е вредно. Аз си представям какво щеше да бъде, ако министър бях аз. Вече щеше да бъде свикано извънредно заседание на парламента, с прякото съдействие на мои съпартийци и съпартийка, с ясното съзнание, че трябва да бъде притискан министърът, без да си даваме сметка, че по този начин накърняваме правоохранителните органи, без да си даваме сметка, че по този начин вредим. Затова аз съм върл противник на спекулациите с МВР и с правоохранителните органи като цяло.

- Какви са очакванията ви за управлението през тази година и ще изкара ли ГЕРБ мандата си докрай?

- Според мен - не. И самият политически интерес на ГЕРБ не е да изкара мандата докрай. Ако ние бяхме предизвикали извънредни избори на 5 януари 2007 г., днес ситуацията в страната щеше да е съвършенно различна. Днес БСП щеше да бъде с много голямо мнозинство, но това е минало... Това трябва да бъде анализирано - защо не го направихме, но не днес. ГЕРБ ще бъдат заинтересовани от предсрочни избори, защото ресурсът на доверие към тях се изчерпва, и то с доста едри крачки. За последните 40-ина дни има спад от 10 пункта на подкрепата. Второ, в условия на криза и с неадекватни министри това ще е процес, който се задълбочава. Трето, ще започнат сравненията какво беше направено през управлението на БСП и сега. Те ще бъдат във вреда на ГЕРБ и техните анализатори според мен ще предложат на ръководството два варианта. Единият е извънредни избори в края на тази година, а другият - съчетаване на изборите - президентски, местни и парламентарни. Аз за това съм говорил на заседание на Националния партиен съвет и затова го споделям. Впрочем никога не съм си позволявал да коментирам пред средствата за масова информация нещо, което преди това не съм поставял като въпрос в партиен ръководен орган. Аз съм коректен към партията си човек и държа това да се знае.

- С какъв мотив ще отидат на предсрочни избори?

- ГЕРБ има един много сериозен проблем в момента пред Европейската народна партия. Управляващите практически имат подкрепа само от "Атака" и това е голям въпрос за ЕНП - що за субект припознават те в България. Защото Костов се разграничи няколко пъти много категорично, много ясно от решения на ГЕРБ - политически, законови, в бюджета. Така че популисткият мотив "Аз искам пълно доверие" може да бъде използван. Не знам той доколко ще хване дикиш пред българските граждани, но може и вероятно в един момент ще бъде използван. Тук големият въпрос е каква е алтернативата и има ли я днес.

- Като повдигате въпроса за алтернативата, да видим какво става в БСП. Вие сте в политиката от началото на прехода, имала ли е БСП по-тежка година от 2009-а?

- Не, не е имала. Това не е просто най-тежката, а най-катастрофалната в резултат на наши действия и бездействия година за БСП. Ние имахме всички основания да търсим и да намерим друг резултат. Ние го търсихме, но го търсихме с изключително неподходящи, неадекватни средства. Търсихме го през чужбински анализатори и компании, които нито познават българската психика, нито познават живо организацията на работа в БСП. Това са хора, които дойдоха, взеха някакви пари и си заминаха. Въпросът с политическата отговорност остана да виси някъде във въздуха. Така че ние можехме и трябваше да намерим друг резултат, имахме ресурса да го направим, но бяхме неадекватни. За съжаление проведохме един конгрес, от който не последва нищо. След конгреса (казвам неща, които съм казвал и на национален партиен съвет и преди това на изпълнително бюро) ние не формирахме национален предизборен център при положение, че се проведоха близо 30 частични избора, а това по същество е национална кампания. От тези 30 избора 4 бяха общински - в столицата, Враца, Правец и Разлог. В две от тези общини - Правец и Разлог, ние нямахме кандидат за кмет, ние нямахме позиция. Не знам дали това означава, че нямаме партия в тези общини, но това е драстично показателен момент в какво състояние е партията днес - да нямаме кандидат за кмет в Правец, да нямаме кандидат в борчески Разлог - това е катастрофа. Аз не случайно след изборите предупредих, че парламентарният вот е тежко поражение, но катастрофата предстои в местните избори. Ние нямаме спечелен избор и това като че ли не вълнува националния партиен съвет. На последното заседание поставих въпроса няма ли да гледаме анализ на тези изборни резултати, защо се стигна дотам и накъде вървим оттук нататък. Беше даден един уклончив отговор, че вероятно на януарското заседание ще гледаме избори, които са проведени през октомври и ноември. Това според мен не е отговорно за една партия с традиции, каквато е БСП, и с претенции, каквито основателно има БСП - да е единствената партия, структурирана в цялата страна. Фактът, че за пръв път в историята на партията преди последния конгрес една община не проведе конференция и не излъчи делегат, е достатъчно показателен. Казвам го с цялата тревога и с цялата болка, която изпитвам като социалист.

- Да, но все пак председателят Станишев бе преизбран. Продължава ли да стои лидерският въпрос, след като няма индикации за провеждане на извънреден конгрес?

- Този въпрос с извънредния конгрес се коментира в различни среди, но така или иначе това е фактът - конгресът преизбра Сергей Станишев за лидер на партията (макар че около 100 от делегатите изобщо не гласуваха, което по същество си е вот "против"), избрано е, макар и с известно закъснение, ново изпълнително бюро. Големият въпрос е за състоятелността ни в момента, за способността да формираме политика. За съжаление досега ние не показваме такива възможности и състоянието на БСП не й позволява тя да бъде припозната от обществото като алтернатива.

- Предстои ли според вас през тази година реално преструктуриране на лявото пространство? Татяна Дончева категорично вече заяви това си намерение - да създаде нов ляв субект. Говори се, че и президентът Георги Първанов има такива намерения...

- Силна левица днес без БСП е невъзможна. И твърденията на г-жа Дончева, че ще направи въпреки и без БСП ново ляво формирование, според мен са удар в празно пространство. Силното ляво без силна БСП не е възможно, но БСП днес не е силна. И това може да доведе до възникването на нещо ново, което да уплътни празното пространство в България. Мисля, че този въпрос трябва да бъде много сериозно анализиран с участието на БСП и да се предприемат стъпки за действително утвърждаване на силна левица. Винаги съм твърдял, включително и когато сме били на власт, че България се нуждае от силна левица и силна десница. Този въпрос е принципен и той трябва да се осъзнава от отговорните политици и отговорните държавници. Гаврата с политическите субекти и с политиката е типична за малките и за низките хора. И ако ние сме действително отговорни за бъдещето на страната си и за бъдещето на левицата, рабира се, трябва да подложим на сериозен анализ и оценка ситуацията и да намерим стъпката, която да позволи лявото да е потребно на обществото в размерите, на които ни се иска на нас, социалистите.

- А за намеренията на президента, вие сте му все пак близък съратник...

- На него са му приписвани много неща. Аз мисля, че президентът действително е фигурата, която може да консолидира ляво-центристкото пространствпо. Той е далеч по-широкоспектърен политик, той не може да бъде ограничаван, не може да бъде рамкиран. Но трябва да отчитаме факта, че има още две години президентски мандат. А той е човек на реда, човек на закона и по никой начин няма да го прекрачи.

- Лично вие бихте ли се включили в някаква нова структура в лявото пространство?

- Структура, която не отчита БСП и която счита, че без БСП може да постигне нещо в лявото, според мен е неперспективна, а бих казал и нежелана, защото в момента само ще доведе до допълнителни разсейки и напрежение. Не мисля, че в момента трябва да се създава нова лява партия. Аз по-скоро разбирам нещата като необходимост от създаване на ляво социално ангажирано гражданско движение, което да отчита БСП, да отдава дължимото на БСП. И да създава инструмента за много по-широко влияние, за привличане на много по-широкоспектърен кръг хора от различни сфери - интелигенцията, спорта, индустриалците. За мое удовлетворение голяма част от нашите работодатели са социално ангажирани и социално мислещи хора, в това число и плевенските.