Брой 43                                                  

6 - 12 ноември 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Д-р Светла Козарова

 

Във връзка с разпространението на новия грипен вирус A (H1N1) и смъртните случаи, които той предизвика, потърсихме за разговор епидемиолога от РИОКОЗ - Плевен, д-р Светла Козарова. С нея разговаряме за рисковете, превенцията и прогнозите, свързани с т. нар. "свински грип".

 

Не трябва да се стига до паника - А (H1N1) е просто един грипен вирус

 

Д-р Светла Козарова е завършила Висшия медицински институт в Плевен през 1982 г. От завършването на висшето си образование досега работи в Регионалната инспекция контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) като епидемиолог. От 1999 г. е зам.-директор в здравната институция. Има дъщеря.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Д-р Козарова, в какво се състои работата ви като епидемиолог?

- Като епидемиолог работя по надзора на заразните болести. Темата е много дълга, но това означава проучване на заразните заболявания, контрол върху дейностите при епидемии, имунопрофилактика, контрол върху лечебните заведения относно дейността им във всякакъв аспект - вътрешноболнични инфекции, противоепидемични мерки, хигиенни мерки, стерилизации... Много е голяма темата наистина.

- Какво е положението в Никопол?

- Във връзка с повишаването на заразната заболяемост от остри респираторни инфекции през миналата седмица, в четвъртък (29 октомври) на заседание на щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания се взе решение за обявяване на епидемична обстановка за града. Заболяеваемостта достигна стойност от 597 на 10 хиляди - това е епидемична стойност. Най-засегната е възрастовата група от 5 до 19 години и в единственото училище в града бяха регистрирани 214 случая. Това наложи спешно свикване на щаба и въвеждането на всички мерки по плана за борба с грипа, които са за епидемичен период.

- Какви са мерките?

- Основно са изнасяне на прегледите по домовете, изолация на болните, осигуряване на леглова база в болниците, прекратяване на детските и на женските консултации, прекратяване на учебните занятия.

- Колко са случаите на новия грипен вирус?

- По време на епидемиологичното проучване бяха взети 12 проби от болните, най-вече деца, които са с типична клинична картина на грип. След получаване на резултатите стана ясно, че седем от децата са дали положителна проба на новия грип A (H1N1), останалите проби са отрицателни. Още при първоначалното проучване беше ясно, че не всички деца са с ясна клиника, което означава, че част от тях боледуват и от други вируси. Две от децата с новия грипен вирус - едно на 4 и друго на 16 години, са настанени в болницата с пневмонии, другите са на домашно лечение.

- С какво новия вирус, наречен свински грип, е по-различен от другите и толкова ли е смъртоносен?

- Не може да се каже, че е много по-различен от останалите грипни вируси, по-скоро е много нов вариант на вируса. Това е и причината към него да има масова възприемчивост, т. е. да се заразяват толкова хора. Засега няма и достатъчно наблюдения върху клиниката на заболелите от него, но в никакъв случай не може да се очаква от гледна точка на епидемиологията той да протича по-тежко от всички останали грипни вируси. Знаете, че всяка година, при всяка грипна епидемия, обикновено, за съжаление, има и смъртни случаи. Често те са на хора с други заболявания, с по-ниска имунна защита. Така че очакванията ни са и през тази вълна, причинена от новия вирус, да има средни и по-тежки, и леки случаи.

- Какви мерки трябва да вземем, за да се предпазим от вируса?

- При започване на клинични симптоми за наличие на грип, веднага човек трябва да се изолира от останалите, да не ходи на работа, тъй като при една въздушно-капкова инфекция това е основна мярка за по-малко разпространение. Тук искам да кажа, че заболяването не трябва да се пренебрегва, това може би е най-важното. Според мен хората, които продължават въпреки болестта да ходят на работа, предизвикват усложненията. Трябва да се спазват и общите мерки - често миене на ръцете, проветряване на помещенията, ефективно е да се ограничат масовите прояви, трябва да се прилага и много стриктен сутрешен филтър в детските градини. Това на практика означава да не се приемат деца и с най-малките прояви на кашлица или хрема. Нужно е и личните лекари да наблюдават болните, за да се реагира веднага при евентуални усложнения от грипа.

- Какви са те най-често?

- Най-често са пневмонии. В по-редки случаи има и заболявания на бъбреците, миокардите... И трябва да се знае, че най-честата причина за смъртност при грип са усложненията, които той причинява.

- Има ли по-различни симптоми новия грип A (H1N1)?

- С нищо не се различават симптомите на новия грипен вирус от другите грипни вируси. При всеки грип е характерно острото начало на болестта - с висока температура, с болки в мускулите, очните ябълки - това е характерно за всички грипни инфекции, за разлика от другите инфекции, които започват постепенно и нямат толкова остро начало.

- Новият вирус коя възрастова група засяга най-вече?

- Все още няма ясни впечатления, но по данните, които имаме, може и да се каже, че засегнатите възрастови групи са малките деца и тези в ученическа възраст. В Никопол специално заболяемостта е основно сред тях, а сред възрастните е много ниска. Една от причините е, че възрастните по-рядко търсят лекарска помощ и прилагат самолечение, докато децата се водят по-често на лекар.

- Какво лечение трябва да се прилага при A(H1N1)?

- Лечението е с противовирусните препарати. В момента от Министерство на здравеопазването са предоставени вече за нашата област 5 хиляди дози тамифлу и над 1 000 дози реленца. И двата препарата са еднакво ефективни, тамифлу е на таблетки, реленца е инхалатор, всеки лекар може да прецени за кой пациент кой е по-подходящият. Препаратите са разпределени по болниците в областта, според броя население. Болниците са получили и указания как да действат, когато имат съмнителен пациент, така че би трябвало всички, които имат нужда от това лечение, да имат достъп до него. Препаратите са безплатни, получават се от болниците. Всички джипита са получили също указания как да реагират при съмнения за грип от новия вирус и могат да насочат пациентите си към болнични заведения за получаване на препарата. Заболелите трябва да бъдат и под непрекъснато лекарско наблюдение. Това, което е важно да се знае, е, че протовогрипните препарати имат най-голям ефект, когато се приемат в началния етап от заболяването, до 48-ия час от началото на острата фаза.

Задължително лекарите, които обслужват тези болни, трябва да бъдат с маски, които покриват устата и носа. Маската трябва да се сменя през два часа, да се проветряват помещенията, да се прави дезинфекция. Това са общите и задължителни мерки.

- A (H1N1) поразява ли хора, които са се ваксинирали против грип?

- За съжаление в състава на противогрипната ваксина този щам не е включен. Ваксините, които са ефективни срещу този тип вирус, вече са изработени в световен мащаб, има три фирми производители на тази ваксина, но за България най-вероятно ще я получим след Нова година. Има отделени средства от държавния бюджет. Първите количества от ваксината ще бъдат насочени към медицински персонал, който обслужва болните, болни с хронични заболявания. Чакаме допълнителни указания, ваксината ще бъде безплатна, а вече по отношение на наличие в аптечната мрежа нямаме информация.

- Защо го наричат "свински грип"?

- Първоначално знаете, че когато се заговори за него, се смяташе, че той е мутирал вирус, който се разпространява и предизвиква грипоподобно заболяване сред свинете, което не се разпространява сред хората. След това обаче в резултат на генни модификации е станал заразен и за човека. Това обаче вече не е популярно и се препоръчва да не се използва този термин, а наименованието му A (H1N1).

- Безпомощни ли са хората на науката и медицината пред тези вируси? По-силен ли е грипният вирус от човека?

- За съжаление, грипният вирус е много изменчив. Той заради това е трудно управляем, защото всяка година или на две - три има такива модификации, за които няма имунитет, и хората масово боледуват. Но всеки вирус не е толкова различен от циркулиращите сезонни вируси, така че може да се разчита на имунитет. Тези хора, които се ваксинират всяка година, може да се каже, че са значително по-защитени от другите. Но все пак новият вирус създава по-голям риск от инфектиране точно защото е непознат, нов вариант. Но човечеството винаги трябва да е една крачка напред пред вирусите, за да оцелее.

- Каква е картината в Плевенска област към момента? Не е ли удачно след като в Никопол има епидемия, да се спрат учебните занятия в цялата област превантивно?

- Няма да е най-ефективна тази мярка към момента, тъй като няма масова заболяемост сред учениците. Това, което е хубаво и тази година се прави за пръв път, е, че получаваме ежедневно от регионалния инспекторат данни за броя на заболелите ученици във всички училища в областта. Това също ни ориентира в обстановката. Няма засега над 30 процента отсъстващи по болест. Правим максималното с Регионалния център по здравеопазване, за да осведомим всички лечебни заведения и лекари какви са най-важните стъпки, които трябва да се предприемат при симптоми на грипно заболяване. Започваме и проверки, за да видим каква е готовността на болниците да реагират при такива случаи.

- Има ли паника в България заради новия грип?

- Много се надявам да не се стига до паника, тъй като това си е един грипен вирус. Винаги е имало такива вълни. Тази година обаче всъщност ще има две вълни - едната от новия грипен вирус, другата - от сезонния, срещу който обаче има ваксина. Това, което сега хората могат да направят, е до края на ноември да се ваксинират срещу сезонния грип. В случай, че хората се разболеят и от двата вируса един след друг, това ще доведе до намаляване на имунитета и рискът от усложнения става много по-голям.

- Как може човек да си засили имунитета?

- Мерките са препоръчителни против всички заболявания. На първо място - рационално хранене с белтъчини, плодове и зеленчуци. По отношение на приемане на допълнителни витамини мненията са различни. Оптимален температурен режим на помещенията, в които живеем и работим, тъй като при простуда вирусът много по-лесно атакува. Добри хигиенни мерки, много е важно миенето на ръцете. При кихане и кашляне да се слага кърпа, след което ръцете да се измият. Нужно е да се ползват и кърпички за еднократна употреба.

- Кога ще отшуми тази вълна?

- Най-вероятно, както всяка грипна вълна, след около месец.

- Подготвена ли е България да се справя с епидемии?

- Мога да кажа, че сме на много високо ниво по отношение на контрола на заразните болести, което е оценено от Световната здравна организация. Системата на РИОКОЗ, която не съществува във всяка страна с нейните възможности, реагира много адекватно. България има готовност да се справи с епидемии, и то добре.

- Да поговорим за СПИН, как работи безплатният кабинет?

- Ние сме от първите пет области, в които се разкриха тези кабинети и вече шест години този кабинет работи. Към него има интерес, като резултати - не мога да давам данни, но те се обработват на национално ниво. Хубавото е, че дейността се разраства с изнасяне на кабинета извън рамките на инспекцията. Тази година провеждаме акции в учебните заведения, в рисковите райони. След изследването веднага се получава резултатът. Това, което правим и с Министерството на правосъдието, са консултации и изследвания на лишените от свобода в затворите в Плевен и Белене.

- Връщат ли се у нас заразни болести, които бяха изчезнали преди години? Например туберкулозата...

- Туберкулозата е проблем в световен мащаб, за което няма категорично обяснение. България е една от държавите, в които се прави имунизация на новородените и след това се правят реимунизации, така че по отношение на имунизациите пробив няма. Но има и други фактори - възприемчиви към болестта са алкохолици, наркомани, хора, които живеят при лоши условия, слаба храна... По отношение на тази болест има национална програма, която се спазва в страната ни.

- Вие лично изпитвате ли страх от зарази?

- Не мога да кажа, че изпитвам страх. Човек трябва да вземе всички мерки и да не се страхува, тъй като и положителната нагласа помага...

- Стресът фактор ли е при грипна епидемия?

- Стресът винаги е фактор, тъй като води до намаляване на защитните сили на организма, отразява се негативно на процеса на лечение. Категорично ако човек гледа по-ведро на нещата, оздравява по-бързо.

- А вие самата как се разтоварвате?

- Имам огромна библиотека от моя баща и винаги с голямо удоволствие хващам книга, когато имам време. Живея в къща и се занимавам с цветята в градината, когато времето позволява. Това също много ми помага и ми е голямо удоволствие. Виждам се с приятели.