Брой 23                                                  

19 - 25 юни 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Митхат Метин

 

Водачът на листата на ДПС в Плевен за втори път ще се бори за доверието на избирателите. С кандидат-депутата на ДПС от 15 МИР разговаряме за свършеното от него през 4-те години в парламента, за приоритетите му в следващото Народно събрание, както и за целите, които си поставя Движението за права и свободи в Плевенска област.

 

Призовавам хората да дадат

своя глас за младостта и опита

 

Митхат Метин е роден на 26 декември 1971 г. в Плевен. Основното си образование завършва в прогимназия "Цветан Спасов", а средното - в тогавашното ЕСПУ "Анастасия Димитрова". От 1990 до 1992 г. отбива военната си служба в поделение 32/060 на военновъздушните сили в Ловеч. Израства в семейство на медицински работници. Майка му - Васфие Метова, е педиатър, баща му - Сабри Метов, починал преди 20 години, е бил фелдшер. Има по-голяма сестра, която е завършила музикалното училище в Плевен, специалност цигулка, след което висшето музикално училище в Пловдив.

През 1997 г. Митхат Метин завършва висшето си юридическо образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). В Софийски градски съд стажува от 1998 до 1999 г. Една година след това - до 2000-та, е юрисконсулт в Стопанска банка (в несъстоятелност). В централното управление на "СиБанк" работи до 2003 г. отново като юрисконсулт. Две години след това (до 2005 г.) е главен секретар на Агенцията по финансово разузнаване към Министерството на финансите. Междувременно от 2001 до 2005 г. е член на Управителния съвет на "Булгартабак холдинг". Депутат от 40-ото НС.

Женен с две деца.

Интервю на
Ралица ПЕТРОВА

- Г-н Метин, вие сте водач на листата на ДПС в Плевенска област за втори път. Бихте ли представили накратко и другите имена в нея?

- Решението на нашето ръководство и председателя ни Ахмед Доган е в 15 Плевенски многомандатен избирателен район да заложим на силна партийна листа - лица, изявени в политическия живот на региона. Освен че е силно партийна, тя е и балансирана като представителство на различните общини. Философията на листата е следната: тя има три панела. Първите двама сме аз, Вахит Арслан - общински председател на ДПС - Плевен, и общински съветник - знаково лице в политическия живот на Плевенска област. Третият е Айдън Исмаилов, нашият зам.-областен управител, който е и член на нашето ръководство и централния съвет на партията.

Вторият панел - от четвъртия до петнадесетия включително, са лица, представители на общините, като това са преди всичко млади хора. Хора, които отскоро се проявяват в политическото пространство. Това са нови лица, но предложени и подкрепени от ръководствата на съответните общини. В този панел сме се старали да има и баланс на половете. Третият панел, но не и по важност, включва имената на нашите областни председатели - Шенджан Куртанова на женското ни дружество, Марио Рангелов на младежката ни организация и Енгин Кючуков - на ДПС - Плевен.

В листата имаме висшисти, бизнесмени, администратори. Ахмед Ахмедов, например, е директор на дирекция в община Никопол. Ина Красимирова е съдебен кандидат в момента, завършила е право. Милен Трифон е спортист - републикански шампион по вдигане на тежести, Елеонора Микова е експерт "Технически и демографски въпроси" в община Гулянци, Събчо Младенов е бизнесмен, Валентина Андреева е експерт в общинска администрация - Кнежа, Полина Фериева току-що е завършила висшето си образование, Анани Асенов е преподавател, Милена Пъшева е представител на ромската общност в Буковлък, наш активист. Алипи Деянов пък е нашият експерт "Технически и демографски въпроси" на областно ниво. Айля Ибрахим е администратор - началник на общинската служба "Земеделие и гори" в гр. Левски, Елис Пехатова също е администратор в Никопол. Това са общо взето млади лица, възпитаници на ДПС, които излизат от нашите среди.

- На какво ще разчитате, за да потвърдите резултата от предишните парламентарни избори през 2005 г., който е най-големият успех на ДПС в Плевенска област досега, и всъщност ще се стремите ли към нещо повече от едно депутатско място?

- Категоричен съм, че ние работим за двама депутати. Смятаме, че е напълно възможно това да се случи. Сигурни сме в успеха си и разчитаме преди всичко на нашия актив - партийни членове и симпатизанти, на цялата ни организация. Естествено, призоваваме ги отново да застанат зад мен, зад другите кандидат-депутати от ДПС, защото ние не отиваме при тях с празни ръце. На първо място не сме си позволили за тези четири години да прекъснем контакта с нашите членове и симпатизанти. На второ, ние успяхме, както е видно и от листата ни, да реализираме много млади хора - в общинските администрации, в държавните структури на регионално ниво. Не сме прекъсвали връзка и с по-възрастните активисти. Винаги сме се опитвали да изслушваме техните болки, проблеми и да ги решаваме, доколкото е по силите ни. Имаме зам.-областен управител, който през 4-те години на мандата беше неотлъчно в обществените дела в Плевенско. Участвахме във вземането на всички по-важни решения, които касаеха Плевенски регион.

Ще се опитаме, разбира се, да привлечем гласовете и на нови хора, които не са в редиците на нашата партия. ДПС е структура, която непрекъснато се разширява. Смятаме, че сме единствената партия, която не е изградена на етнически принцип. Макар че основно сме от турския етнос, ние обръщаме внимание и на българите, и на ромите. Знаете, че в Плевенско има много различни роми, чиято етно-културна среда е различна. Мисля, че ние сме хората, които най-добре ги разбираме и най-добре откликваме на техните въпроси.

- Това ли е причината голяма част от ромите да предпочитат ДПС, а не редиците на някоя от ромските партии?

- Не се чувствам достатъчно компетентен да давам такива политически оценки, но факт е, че ние сме все пак една от най-старите партии на прехода и имаме вече завиден политически опит. Преживели сме много - имали сме и трудни, и силни моменти. Участвали сме във всички избори и винаги сме били добре представени. Участваме в местната власт, сега и в централната излизаме от втори мандат. Мисля, че опитът, който имаме, ни дава на нас самочувствие, а от друга страна печелим доверието на хората. Другите партии едва ли биха могли да се похвалят с толкова сериозен политически опит, какъвто ние имаме. Затова сме предпочитани.

- На каква кампанията залагате за парламентарните избори?

- Силна и стегната. Отиваме при хората отново. Вече направихме своята отчетна кампания в периода от януари до март за изминалите две години. Сега ще им разкажем за това, което сме свършили, за 4-годишния мандат, и ще им обясним за какво не ни е останало време. Ще си отчетем и негативите. Ние сме партия, която не се притеснява да получи упрек от своя избирател. Това важи и за мен като политик - не се страхувам някой да посочи пропуските ми - било то, че не сме се виждали отдавна, или пък съм поел ангажимент, който не съм успял да изпълня.

Определено ще водим позитивна кампания. Нашата партия никога не е залагала на негативен начин на работа. Никога не сме посочвали някой с думите: той е виновен, а ние - не. Много добре съзнавахме каква тежест носехме. И редно е всеки да знае, че направихме мандат в рамките на половин час. Никога не сме се хвалили с това, но то е факт. После успяхме да въведем такива закони в НС, че те ни позволиха да вдигнем бариерата за Европейския съюз. Членството ни в ЕС е най-големият успех на нашето правителство. Това е и най-големият позитив на партията ни, благодарение на интензивната работа на Народното събрание. Факт неоспорим е, че българската администрация не беше достатъчно подготвена. Всъщност тя все още се учи да разсъждава по европейски, да се съобразява с европейските критерии. И в най-важния момент най-голямата тежест пое НС. Всичките структуроопределящи закони бяха приети в срок. Такъв, че да можеше на 1 януари 2007 г. да бъдем членове на ЕС.

Не очаквам агресивна кампания, или т. нар. удари под кръста, от нито една партия. Аз съм в прекрасни взаимоотношения с всички политици - НДСВ, СДС, ЗНС, БСП - в крайна сметка с тях бяхме един екип и сме имали съгласувана политика по отношение на регионалните въпроси.

- Кои са основните аргументи, с които ДПС ще убеди хората да гласуват за партията? На какви послания ще заложите?

- Залагаме преди всичко на това, че не сме прекъсвали живия контакт с нашия избирател. И още: че не сме поемали големи ангажименти и не сме давали напразни обещания. И всичко, което сме обещали, сме го изпълнили. За да се развива една партия, най-важно е участието в местната власт. През 2007 г., благодарение на работата на областното ни ръководство, ние успяхме да пробием в такива региони, в които не бяхме представени. Имаме общински съветници вече в Долна Митрополия, назначения в тамошната администрация. Имаме съветници в Кнежа. Добре работим с кметовете в Долни Дъбник, Белене, Плевен. Нашите местни ръководства са връзката ни с избирателя. А участието в централната власт е решаващ фактор, който ти дава политически инструментариум за решаване на регионални въпроси.

Основното послание от мен към избирателите е да заложат на младостта, съчетан с опита. Това, което искам да кажа, е, че аз вече съм помъдрял. Имам един политически опит, който ми позволява да бъда още по-полезен на хората. Този 4-годишен мандат в НС допълнително ме мотивира. В Народното събрание е истинското ниво на правене на политика. Там е "А" група. Приемането на закони, работата в пленарна зала, лобирането, политическите консултации - всичко това е едно политическо ноу-хау, което не би трябвало да бъде неоценено. Имам знания, а вече и опит, с които мога да бъда полезен както на партията си, така и на хората. Затова призовавам всички да гласуват с бюлетина номер 4.

- Към кои възрастови, социални и съсловни слоеве ще са насочени посланията на ДПС?

- Акцентираме върху зрелия избирател, стремим се да привлечем и младия - този, който сега се отваря за политиката. Поради факта, че достатъчно вече са зрели и отговорни хора на по 19, 20, 21 г. - стремим се и тях да привлечем. Опитваме се да отворим партията си и към българския етнос. В Плевен всъщност се забелязва една палитра от етноси. Ние сме смесен регион, но само ромските етнически групи са няколко вида. И ние намираме общ език с тях. Разбира се и други партии го правят. Тези партии, които са константни в политиката, те поддържат контакт с тези хора. Ние също. А що се отнася до социалната структура, не бих искал да се ангажирам с нещо конкретно. Нашите хора по селата са земеделски производители, в градовете - работници, занаятчии, бизнесмени.

- Как си обяснявате успеха на някои нови партии на места, в които до момента ДПС е била първа политическа сила?

- Знаете, че непознатото и новото по принцип винаги се харесват. Тези партии просто са успели да направят силна предизборна кампания. Не бих могъл да се ангажирам това дали са купувани, или не гласове. Ако говорите за партия ЛИДЕР - фактът, че неформалният лидер е един от най-големите работодатели в региона, дава резултат. ТЕЦ-ът, "Сторко", свинекомплексът в Кнежа, заводът в Бохот... Всичко това дава отражение. И старите партии трябва да си настроим часовника, ако искаме да имаме успех.

Що се отнася до купуването на гласове, аз бих го нарекъл покупко-продажба на глас. Това е един еднократен акт. Давате ми своя глас срещу определена сума, вследствие на което четири години не се виждаме. А старите партии, включително и ние, държим на мотото: вие ни давате вашия глас, но ние имаме ангажимента четири години да ни търсите отговорност. И сме длъжни да бъде отворени към това.

- Какви конкретни резултати в полза на гражданите на областта можете да отчетете за 4-те години в парламента?

- Това са редица инфраструктурни проекти в населените места, които имат изключително значение за подобряване живота на хората. Лобирал съм за втория етап на канализацията в с. Буковлък, няколко големи проекта се направиха в Никополска община - изграждане на подпорни стени, овладяване на свлачище там. В Долна Митрополия с изграждането на една подпорна стена буквално бе спасено едно село - Божурица, което всяка сутрин се наводняваше. В момента работя по ремонта на язовир "Вълчовец". Проблемът там е сериозен и касае питейната вода на гр. Долна Митрополия. За този ремонт цели две години нямаше пари. Сега при цялата криза и в тази сложна финансова обстановка тези 157 хил. лв. вече са осигурени. В община Долни Дъбник вече правим трети етап на дренажа в с. Садовец. Министерството на извънредните ситуации инвестира над милион и триста хиляди лева там.

- За какво не ви остана време?

- Един мандат е заявка за по-дългосрочно присъствие в политиката. Това, за което сега не ми остана време, е изграждане на един мащабен самостоятелен проект, който да бъде визитката на ДПС в региона. Но ще се постарая това да стане в следващия мандат.

- Какви ще бъдат приоритетите ви в следващото НС?

- На първо място данъчните закони - те трябва да бъдат пипнати в тази сложна обстановка. Естествено, не веднага. Защото буферите, които сега сме заложили в бюджета, все пак ще стигнат на бъдещото правителство за половин година. Но за следващата финансова година трябва да се направи много точна и прецизна калкулация на това какво ще постъпи в хазната.

Друг приоритет ще бъдат екологичните закони. Въпреки че не съм бил член на тази комисия, знам, че без да се спазват еконормите, няма да има силна европейска икономика.

- А личните ви приоритети, когато отново бъдете избран за депутат от Плевенска област?

- На първо място няма да прекъсна контакта си с хората и работата с партийния актив. Благодаря им за това, че са ме подкрепял през всичките тези години и са ми имали доверие. Тръгнахме на дълъг път, в момента сме по средата, защото в политиката един четиригодишен период не е нищо особено и много започнати неща не могат да бъдат завършени в това кратко време.

- Защо младите са настроени прекалено скептично към политиката и случващото се в България?

- Мисля, че причината е следната: на младите е присъщо нетърпението. Те искат резултати веднага или в по-кратки срокове - не са научени да чакат. А в политиката нещата се случват доста бавно. И тъй като не виждат веднага някакъв конкретен резултат от политик или партия, те стават скептични. Аз силно се надявам, че младите хора ще гласуват и ги приканвам да го направят - за един млад човек, какъвто съм аз, например.

- Политическите анализатори твърдят, че предстоят много тежки избори. Какво очаквате от тях?

- Нови политически играчи. Те вече дадоха своята заявка. С конкретна прогноза не бих се ангажирал. Факт е обаче, че новите играчи наляха страшно много пари и привлякоха вниманието на избирателя. А старите политически партии пък отчетоха дейността си. Но знаете, новото винаги е по-примамливо.

Купуването и продаването на гласове е престъпление