Брой 22                                                  

12 - 18 юни 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Георги Анастасов

 

Председателят на партия "Български социалдемократи" е втори в пропорционалната листа на "Коалиция за България" в 15 Плевенски избирателен район. Потомственият социалдемократ е убеден, че левицата ще спечели парламентарните избори и ще продължи успешното си управление.

 

Истинските социалдемократи трябва

да подкрепят “Коалиция за България”

 

Георги Анастасов е роден на 2 юни 1957 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс", специалност "Организация на производството и управление на промишлеността", икономист по образование и професия. Работил е като икономист в различни браншове - в системата на промишлеността, на машиностроенето, строителството, на инженеринговата дейност. Има наблюдения върху целия икономически живот в България.

Щастливо женен, както сам твърди, със съпруга Катина. Има две деца - Калоян, сега абитуриент, и Силвия, която работи в банка. Тя вече е омъжена и Георги Анастасов е дядо, внукът му Божидар е на 1,5 г.

Потомствен социалдемократ. Дядо му Петър Анастасов е един от ръководителите на социалдемокрацията преди и след 9 септември 1944 г.

Георги Анастасов е депутат от 39 и 40 НС. Зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България" в 40 НС.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Анастасов, в България има няколко социалдемократически формирования, дори и БСДП на Йордан Нихризов, която е част от "Синята коалиция". Има ли някакви идейни различия в момента между тези формации или става въпрос за нещо друго?

- Нашата партия "Български социалдемократи" има идеология, защото тя е продължителка и наследница на партията, създадена от Димитър Благоев през 1891 г. и приета за член на Социалистическия интернационал през 1893 г. Този въпрос е много хубав, защото аз не спирам да обяснявам, че бяха създадени умишлено партии фантоми, еднолични фирми, само и само да разводняват социалдемоктратическото пространство. И защото на някои хора не им харесва мира между широките и тесните социалисти, който беше сключен на 20 декември 2000 г. Тогава председател на БСП беше Георги Първанов. И този договор до днес е действащ, продължен е и има действие и за периода на следващото 41 НС. Що се касае до това, което споменахте за социалдемократи в дясното пространство - това е най-големият парадокс. Дължим го на "любезното съдействия" на Иван Костов. Той се разпореди и съдът в лицето на Иван Григоров заповяда на съответната съдийка да даде ръководството и абревиатурата БСДП на този човек (Йордан Нихризов - б. а.), чието име аз не желая да споменавам. Ние водим дело, което се протака вече 11 години. Но аз съм убеден, че ако не ние, то децата ни или техните внуци един ден ще го спечелят в името на справедливостта. Парадокс е, че те са в дясното пространство. Жалко е, че там стоят само букви, зад които реално няма хора. Този господин разпродаде имотите на партията. Хората са събирали стотинка по стотинка, за да направят централата още преди 9 септември. Той ще бъде преследван по наказателни дела за присвояване на това имущество.

- А как ще коментирате другите социалдемократически формации?

- Сходството между нас и БСП е и в това, че от двете партии се нароиха различни формирования, които наричат себе си социалдемократически. Винаги съм задавал въпроса на техните водачи: какво ни разделя освен вашата лидеромания? Ние винаги сме били готови да се съберем. Затова считам, че събирането на българските социалдемократи и българските социалисти в едно формирование - дали ще бъде конфедерация или някаква друга форма, изведнъж ще направи ненужни другите формации. Защото ние - "Български социалдемократи" и БСП, сме единствените международно признати леви партии. Парадокс е, че има една формация, която нарича себе си социалдемократическа, а е пълна със следствени хора (визира "Българска социалдемокрация на Александър Томов - б. а.), които за да избегнат правосъдието, искат да станат депутати. Това е срамно. И д-р Дертлиев, и Атанас Москов, и моят дядо Петър Анастасов, и Кръстьо Пастухов, и Коста Лулчев, и Янко Сакъзов - всичките ще се обърнат в гроба, ако видят какво представлява тази партия. Толкова чисти хора са били всичките те. А един човек в момента се подиграва с тях. Човек, който съсипа любимия ми отбор ЦСКА, който е виновен за "Кремиковци", а в момента ще ми се нарича социалдемократ. Всички български социалдемократи трябва да подкрепят листата на "Коалиция за България" поради една единствена причина - защото левицата трябва да излезе единна, независимо, че имаме различия и с някои от партньорите вътре в коалицията. Това е силата ни - че ние преодоляваме различията си в името на една обща голяма цел - да не допуснем мутризация на политическия живот в България.

- В КБ макар и всички да са от левия спектър, все пак има разлика между партиите - социалдемократи, социалисти, комунисти. Как съчетавате тези различия в коалицията, има ли напрежение, успявате ли да постигате компромиси?

- Коалицията, както казваше покойният д-р Дертлиев, е събиране на субекти на базата на компромиси. Кое е общото обаче? На първо място това е социалната политика. Ние сме единни, че трябва да се провежда социална политика в интерес на хората на труда. Под хора на труда разбираме не само тези със сини якички, а и с бели. Не само работниците, които работят тежкия физически труд, а и интелектуалния труд, дребния и средния бизнес. Ние защитаваме интереса на всеки, който се труди, и сме го доказали. Защитаваме националните интереси и националната идентичност, включително и културната ни идентичност в ЕС. А коалицията между социалисти, комунисти и български социалдемократи аз съм я направил още през 1989 г., като се ожених за моята любима съпруга Катина, тъй като нейният произход е от партизанско комунистическо гръцко семейство.

- Какви конкретни резултати можете да отчетете като парламентарно представена партия?

- Ние бяхме едни от борците за спасяването на "Кремиковци", за запазване на работните места и защита на интересите на работниците. Друг е въпросът доколко успяха тези наши действия да стигнат до медиите и да се разбере какво сме направили. Но за нас не е важно. Важното е, че хората от Кремиковци успяха да разберат какво сме направили. С Иглика Иванова - другият народен представител от "Български социалдемократи" в 40 НС, многократно задавахме актуални въпроси в защита на интересите на хората от "Кремиковци". Ние сме от хората, които се пребориха да се запази ранното пенсиониране на миньорите - лично аз съм слизал в мината в Бургас. Заради тежките условия, при които работят, наистина заслужават да се пенсионират по-рано. Друг е въпросът, че трябва, и сме го искали това, Инспекцията по труда да налага сериозни санкции на всички ръководители на мини, които не спазват условията за безопасност на труда.

С удовлетворение мога да заявя, че успяхме да се преборим с имотната мафия чрез Закона за етажната собственост.

- Какво по-точно имате предвид?

- Имотната мафия се опита да наложи в НС един текст в закона, в който изрично бе записано, че ако някой не спазва порядките, го отстраняват от жилището му пожизнено. Това е пълно безумие. Ние с Иглика Иванова срещнахме разбиране в БСП и в управляващата коалиция и приехме текстове, които не позволяват на мафията да организира изгонването на един или друг собственик от жилището му, за да го принуди да го продаде на безценица.

Взимали сме отношение по всички социални закони, по съставяне бюджета на здравната каса, на НОИ, по защита на социалните интереси на хората. Успяхме да прокараме много неща в интерес на гражданите в ГПК. Една част от текстовете не минаха, но колегите после разбраха, че Иглика Иванова е била права и започнаха веднага да се правят допълнения и изменения на новоприетия ГПК. Има още доста неща, които трябва да се коригират, но това ще направим в следващото 41 НС.

- Какви ще бъдат приоритетите ви в следващия парламент?

- На първо място за нас е социалната защитеност на хората. На второ - създаване на необходимите икономически условия за преодоляване на кризата и последствията от нея. На следващо място - ние няма да спираме да питаме министрите. Ще продължим да задаваме всички неудобни въпроси, работейки много плътно със синдикатите. От тях получаваме болшинството от въпросите, които сме задавали, както и от федерацията на потребителите начело с Павел Кърлев. Има някои неща, които успяхме да наложим в законите, например да има обществено-икономически съвет към министъра на икономиката и енергетиката, който да дава становище за цените и да се съобразява с федерацията на потребителите. Потребителите и синдикатите представляват една доста голяма палитра, това е мнозинството от българския народ. Разбира се, нашата основна цел - както на "Български социалдемократи", така и на КБ, е да постигнем силен резултат и да продължим управлението, защото министър-председателят Сергей Станишев доказа, че може да управлява страната, въпреки големите трудности и саботажа на определени кръгове и мафиотизираната икономическа каста.

- Доколкото ми е известно, доста голяма част от членовете на вашата партия са и активни членове на КТ "Подкрепа". Какви са взаимоотношенията ви с този синдикат? Все пак той се роди в десницата, в състава на СДС, а в момента се оказва, че е в левицата?

- Една трета от членовете на ръководството на партията са представители на синдиката КТ "Подкрепа". Разбира се, има и представители на КНСБ, но не бих скрил, че преобладаващата част са от "Подкрепа". Основна наша задача е да убедим и партньорите ни от КНСБ, че тяхното място е при социалдемократите, и то с действия. Това е естествено, защото ако има спор кое е първичното - яйцето или кокошката, то няма спор кое първо се е зародило - първо са се зародили синдикатите, т. е. чартистите в Англия в началото на 1820-те години, след това се е създала лейбъристката партия. Тя обединява хората на труда - т. е. е реално социалдемократическа партия. Социалдемократическите формирования в цяла Западна Европа защитават интересите на хората на труда. Болшинството от ръководителите на тези партии са минали през синдикатите. Между другото и лидерите на нашата партия преди 1948 г. са били и синдикални лидери. Например моят дядо Петър Анастасов е бил един от лидерите на учителския синдикат. Д-р Дертлиев е минал през синдикатите - нищо, че е бил младеж , имало е синдикати сред студентите, и всички други са минали по този път. Така че, ако искаме да защитаваме хората на труда, време е да разберем, че лидерите на левите партии трябва да излязат от средите на синдикалните организации.

Вярно е, че в началото на промените синдикатите бяха създадени като противовес на казионния тогава профсъюз. Но ако говорим откровено, в самия си генезис СДС не беше дясна формация. Социалдемократите бяхме в основата на създаването на СДС и тогава имахме съвсем други цели. Имахме идеята да се създаде демокрация, а не тази анархия и либерализация, стигаща до слободия и обслужваща интересите на гангстерите и бандитите. Когато видяхме, че се получава извращение в създаденото СДС, през 1991 г. д-р Дертлиев, д-р Атанас Москов и цялото тогавашно ръководство решихме и напуснахме СДС, защото видяхме, че съюзът добива изключително неприятен, диктаторски вид, защитава едни, меко казано, недостойни интереси.

- Вие лично как се озовахте в плевенската листа на КБ, и то на абсолютно избираемото второ място след водача Румен Петков?

- Това бяха дълги преговори, преди всичко между нас и БСП за продължаване на договора от 2000 г. Това е един договор с вече 9-годишна история и ще продължи още 4 години. Първо търсехме избистряне на ясна политическа платформа и програма. На следващо място бяха разговорите в зависимост от тежестта на всяка една от партиите в коалицията за съставяне на общите листи. И двете партии изминаха дълъг път в тези преговори и аз мисля, че с цената на взаимни компромиси постигнахме съгласие за разпределението на местата на БСП и "Български социалдемократи" в листите. Договорът от 26 май е окончателен, скрепен е с подписите на председателите на двете партии - в мое лице и председателя на българските социалисти в лицето на Сергей Станишев. От тук нататък започнахме да работим за победа в следващите парламентарни избори. Надявам се, че ще успеем да мобилизираме хората си и да ги убедим, че трябва да спрем мутрите във властта.

- Специално за Плевен вие ли пожелахте, или ви предложиха партньорите от БСП?

- Няма значение дали Георги Анастасов ще бъде народен представител или не. Но председателят на "Български социалдемократи" може да е или след лидера на българските социалисти, или след някой от членовете на изпълнителното бюро на БСП. На тази база се договори участието ми в листата на 15 МИР. Считам, че заслуга имат и нашите структури в Плевенски регион, защото ние в 11 общини имаме 11 организации, които редовно се явяват на избори и имат сериозни резултати. Радвам се, че в родното място на д-р Дертлиев - община Искър, бивша Пелово) има двама общински съветници. Така че партията има съответната тежест. Освен това двете формации отчетоха, че през 2007 г. от разделното ни явяване в изборите за ЕП загубихме 2%, с които победата ни щеше да е безапелационна. Същото се получи и на местните избори, на които според нашите анализатори сме загубили в страната 50 - 60 съветнически места. Отчитайки тези пропуски и недостатъци, сега ние излизаме консолидирани на изборите за НС.

- Обичате ли да правите прогнози - какви са вашите очаквания за резултатите на КБ в Плевенски регион?

- Аз не обичам да се бъркам в работата на различните видове професии - на социолози, на врачки и т. н., но силно вярвам, че ние ще бъдем първи. Бил съм спортист и както в спорта винаги съм се борил за първото място, така и сега съм абсолютно убеден, че не само в Плевен, а и в цялата страна "Коалиция за България" ще спечели първото място. На нея най-много й отива да бъде първа заради това, което направи в управлението и заради това, което трябва да се направи. Защото четири години не е достатъчен период да реализираш програмата си, но е очевидно, че посоката е правилна.

- Какво прави човекът Георги Анастасов извън политиката, ако има свободно време, има ли любими занимания, хобита?

- Едно от любимите ми занимание е да ходя на мястото, което имам от баба и дядо - родителите на майка - Подгумер в Стара Планина, между Кремиковци и Курило. Там работя, копая на ръка, за да мога да поддържам физически тонус. Друго любимо занимание ми е, доколкото ми остава време, да чета книги, най-вече исторически. Много обичам историята, родината си, не случайно съм кръстил сина си Калоян - един от любимите ми български царе. И дай Боже, лека-полека, да се опитам със собствените си ръце да си направя една малка къщичка горе на мястото, защото от толкова години все не ми остава време. Дядо ми, Бог да го прости, казваше: един мъж ако не направи една къща през смисления си живот, значи не е бил мъж.

- Споменахте, че ЦСКА ви е любимият отбор. Ходите ли на мачове?

- А, това ми е едно от любимите неща - след родината, след семейството, след децата, съпругата, след майка ми обичам партията си, обичам ЦСКА. Не случайно съм председател на парламентарния фен клуб на червения отбор. Безумно го обичам този отбор, безумно го поддържам. Разбира се, аз съм обективен и когато има проблеми, както е сега, отчитам, че ЦСКА не е това, което ми се ще да бъде. Но се надявам, че в скоро време ще върне позициите си, защото независимо дали на някого му харесва или не, това е най-известният международно признат отбор от България, с най-големите международни успехи. Не омаловажавам успехите на нашия "противник' (в кавички, защото не обичам тази дума) - "Левски". Аз съм толерантен човек и уважавам привързаността на всички хора. Мисля, че ние не трябва да се делим на цесекари и левскари извън стадиона, а да бъдем приятели.

- Тя и листата ви е интересна в това отношение - Румен Петков и вие сте от ЦСКА, третият - Васил Антонов, е от "Левски". Да не започнат да прехвърчат искри в предизборната кампания?

- Ние в случая сме националният отбор на България. Защото в националния отбор левскари и цесекари забравят различията. И от името на нашата коалиция личи, че играем за България.