Брой 13                                                  

3 - 9 април 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Корнелия Нинова

 

До края на юни се очаква да завърши процедурата по приватизацията на "Булгартабак холдинг". С изпълнителния директор на дружеството Корнелия Нинова, която бе на посещение в "Плевен БТ", разговаряме за срока и начина на продажба на тютюневия холдинг, за рисковете и социалните ангажименти, поети от "Булгартабак" преди приватизацията. Нинова коментира и новите цени на цигарите. В качеството си на говорител на БСП тя обясни как върви подготовката за изборите, какви промени предстоят в новия закон и върху какво акцентират представителите на столетницата в парламента.

 

“Булгартабак” се продава

в пакет, без съкращения

 

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. Завършила е юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски". Кариерата й започва като стажант съдия през 1995 г., а в периода 1995 - 1996 г. е юристконсулт в Столична община. През 1996 - 1997 г. е следовател в Столична следствена служба, после става юристконсулт в БТК. От 1997 до 2005 г. е изпълнителен директор в "Техноимекс". От септември 2005 г. е зам.-министър на икономиката и енергетиката, отговаря за външноикономическата политика. През 2008 г. поема поста на изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг".

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-жо Нинова, докъде стигна процедурата по приватизацията на "Булгартабак холдинг"? Кой ще я извършва и по какъв начин ще се продава холдингът?

- Агенцията за приватизация ще бъде органът, който ще извърши този процес. Холдингът ще се приватизира като цяло, което означава, че фабриките в Благоевград, София, Плевен, всички дружества ще бъдат продадени в пакет. В момента тече процес на оценка, избран е оценител. Тя ще бъде готова до един месец и Агенцията за приватизация изразява воля до края на юни - началото на юли т. г. процесът да приключи.

- При обявените преди процедури надделяваше визията фабриките да се продават поотделно. Сега решението е друго. Кое наложи тази промяна, заради сроковете ли е, или изхождате от други съображения?

- Водиха се преговори, прецени се кое решение е по-целесъобразно. Така процедурата ще протече по-бързо, а сроковете за приключване са в средата на годината.

- Удачно ли е точно в този момент "Булгартабак" да бъде продаден?

- Да. Всяко забавяне влошава условията за приватизация. Това го показа и времето, и предишните опити за приватизация. Цената започва да спада, нарушава се интересът на дружествата в чисто икономически план.

- Вие разгледахте цеховете за преработка на тютюн в "Плевен Булгартабак", срещнахте се с ръководството на дружеството и със синдикатите. Какви са впечатленията ви от този, макар и кратък оглед на местното дружество?

- Имам много добри впечатления, хареса ми. Модерно предприятие, добре управлявано и подредено.

- Конкуренцията в тютюневия бранш е доста сериозна, вече има няколко дружества, които се борят за част от дяловете на "Булгартабак". Какви са вашите позиции на пазара, ще успеете ли да реализирате своята продукция и да работите на печалба?

- Това е наистина сериозен въпрос, обсъдихме го с колегите. Известно е, че Европейският съюз налага рестриктивни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Неизбежно е това да ни се отрази и на нас. Но аз не съм такъв голям песимист, каквито са някои специалисти от бранша. Смятам, че тютюнопроизводството, отглеждането на тютюни и цигареното производство имат бъдеще. Защото нашите пазари не са само в ЕС, ние изнасяме тютюни и цигари в страни извън Европа. Имаме дългосрочни договори с Египет, страната е един от големите ни клиенти. Така че съм оптимист за развитието на бранша.

- В този смисъл "Булгартабак" имаше планове за разгръщане на по-широка експортна политика. В какво се изразява тя, приложихте ли я на практика и какви са резултатите?

- Имахме такъв план и за първото тримесечие той е постигнат. Повишава се износът в сравнение с миналата година. Съсредоточаваме вниманието си върху Балканите, Северна Африка, много добре тръгна износът и за Далечния Изток. Работим за Шанхай и за Япония, оптимисти сме по отношение на разширяването на пазара. И това ни помага да наваксаме загубата на част от вътрешния пазар.

- В процеса на настоящата приватизация ще използвате ли информацията, получена от консултантски фирми при предишните опити за продажба на холдинга, или ще започнете съвсем отначало?

- Да. Ползваме услугите на консултантски фирми, те изготвиха документите по продажбата на двете фабрики в Пловдив и в Стара Загора. Бяха в подготовка за приватизацията на дружествата в Плевен, Благоевград и София. Всичко, което е направено до момента, документацията, е предадена на Агенцията за приватизация.

- Към кого е насочена пазарната стратегия на "Булгартабак"?

- Ориентираме рекламата си към крайните точки на продажба - към търговските обекти и към клиентите. Опитваме се да ги привлечем чрез бонуси, промоции, рекламни кампании. Ще ограничим рекламата в билбордове.

- Как "Булгартабак" усеща финансовата и икономическа криза в страната? В този смисъл ще се наложат ли съкращения на работници при задаващата се приватизация?

- Последствията от кризата ги почувствахме най-вече в отношенията си с банките. Ограничени са възможностите ни за кредитиране, особено в периодите, в които ангажираме финансов ресурс за изплащане на акциз и ДДС. Искам да припомня, че "Булгартабак" е една изключително сериозна стопанска структура. Ние внасяме годишно в хазната около1,2 млрд. лв. данъци под формата на акциз и ДДС. Все пак получаваме финансиране, но при по-трудни условия. Но кризата няма да ни се отрази до степен, в която да се наложат съкращения на работници. Засега нямаме такива намерения.

- Ще запазите ли пазарния дял на "Булгартабак" в условията на криза или очаквате някакъв спад в бъдеще?

- Когато поемах длъжността на изпълнителен директор на "Булгартабак" преди няколко месеца, казах, че бизнес планът и амбицията ни е да имаме в оптимален вариант 55% на вътрешния пазар, а в песимистичен - 50%. В момента сме на 57% пазарен дял и мисля, че това ще е реалният пазарен дял, който ще запазим за тази година.

- А кое наложи въвеждането на ДДС върху търговията с тютюн и тютюневи изделия? Поне тук, в Плевен, данъкът бе посрещнат с негодувание. Какви са позитивите и негативите от ДДС върху тютюна?

- Една от причините да се иска ДДС върху продажбите на тютюневите изделия е тази, че част от вносителите на цигари продаваха на крайните търговци без фактури и без плащане на ДДС. Ефектът от това е следният - веднъж това ДДС не се внася в бюджета, от което той е ощетен, и втори път, това създава неравноправна конкурентна среда за тези от нас, които продаваме с фактури и си внасяме ДДС-то. На трето място - данъкът осигурява информационна система и дисциплиниращ ефект върху крайните точки за продажба. Защото знаете, че отпадна задължението на общините да регистрират тези крайни точки. В един момент нямаше никаква друга система освен регистрация по ДДС в данъчните служби, за да се знае колко са тези крайни точки. За България те са много повече на глава от населението, отколкото в другите европейски страни. Отпорът беше сериозен и донякъде оправдан, защото много от продавачите на крайни точки на цигарени изделия нямаха средства, особено в малките населени места, да извършат такава регистрация. Това наложи да наемат счетоводители, които да водят сметките. В големите градове въвеждането на ДДС за цигарите не срещна такава съпротива, но в малките населени места хората доста се притесниха.

- В момента хората доста се интересуват - какви ще бъдат новите цени на цигарите? Все пак в страната потреблението им е високо, а разходите изяждат сериозна част от семейните бюджети.

- Винаги, когато има увеличение на акциза, а това се случва от 1 януари, имаме сътресение на пазара. В първите три месеца се намират количества, произведени миналата година с платен акциз и с по-ниски цени. Докато свършат, ние минаваме през едни междинни цени, за да не е прекалено шоково увеличението. На някои марки цигари, за които не можем да си позволим междинни цени, защото цената ще падне под рентабилността, обявяваме крайни цени. Така че, в един срок от 3 - 4 месеца пазарът е доста нестабилен и много разнообразен. Това обикновено се изчиства в края на април и началото на май, когато всички са определили пазарния си дял и се навлиза в крайни цени. И в "Булгартабак" имаме марки със стари цени, с междинни цени и с крайни цени. До края на април не мога да ви кажа отсега как ще се позиционира пазарът, това зависи и от поведението на конкурентите ни. В момента сме в състояние на ценова война, нещо много неприятно за целия бранш, от което губят всички.

- Наскоро в медиите се обсъждаше проблемът с контрола върху количествата тютюни. Има ли ефективна система за контрол, следи ли се къде отиват отделни количества, създават ли се условия за злоупотреби?

- Всички производители се регистрират във фонд "Тютюн", регистрират се договорите за продажби и там имат конкретна информация. От "Булгартабак" ползваме данните на фонд "Тютюн".

- А какво наложи през годините увеличението на акцизите и на цените на цигарите?

- При подписването на договора за присъединяване на България към ЕС е поет ангажимент в определени срокове да настигаме акцизите в Съюза. Затова винаги на 1 януари се увеличава с една стъпка акцизът. И това ще бъде така докато достигнем нивата на ЕС. Радостното е, че преди 10-ина дни се взе решение това увеличение на акциза, което беше предвидено за след 2010 г., да се отложи. Европейските институции казаха "да" с мотива, че по време на криза не бива да се товарят производители, търговци и клиенти на тютюн и тютюневи изделия. Решението е - увеличението от 2010 г. да се разсрочи на две вноски, през 2012 и 2014 г. Ние сме щастливи, че това беше наше предложение, на "Булгартабак" през Министерство на икономиката и енергетиката, като позиция на България в ЕС, и то беше възприето. А това разсрочване на акциза чувствително ще облекчи нашия бранш.

- Вие сте и говорител на Изпълнителното бюро на БСП. Вече сме на изборна вълна и ми се иска да ви попитам - каква е позицията на БСП по отношение на промените в закона за избор на евродепутати, както и за Народно събрание? Какво ново предлага левицата?

- Нашата позиция е сваляне на бариерата за преференциално гласуване от 15 на 10%. Дадохме съгласие партиите, които са парламентарно представени в Европарламента, да могат да участват със свои представители в Централната избирателна комисия (ЦИК) и в секционните комисии. Това касае най-вече партия ГЕРБ. Против сме предложението на част от колегите в парламента да се премахнат тъмните стаички и да се гласува на открито гише. Тъй като смятаме, че тайната на вота е важно и свещено право на всеки гласоподавател. Против сме създаването на регионални центрове за преброяване на бюлетините. Би било грешка да се създават две звена, два центъра за една и съща работа, би било прекалено скъпо. От БСП сме на мнение, че засега нямаме готовност за електронно гласуване. Няма време тази система да бъде въведена, да бъде тествана и да дава сигурност срещу злоупотреби.

- Какви предложения има за промяна в изборния закон? Кои от тях според вас са реални и в крайна сметка най-вероятно ще бъдат приети?

- Нашата позиция е да не се променя бариерата. Има различни предложения, внесени бяха над 16 законопроекта в Народното събрание. Някои от тях са твърде крайни и екзотични. Засега в нито един от тях няма официално предложено вдигане на входната бариера за партиите. Но това, което се обсъжда в публичното пространство, е повишаване на бариерата за коалиции.

- Кога в крайна сметка ще бъдат изборите за български парламент? Вече е ясно, че е отхвърлен вариантът 2 в 1, т. е. изборите за Европарламент и за български парламент няма да са заедно.

- Датата за изборите за български парламент ще определи президентът, това е в неговите правомощия. По време на заседание на изпълнителното бюро на БСП излязохме с позиция изборите да бъдат през първата седмица на юли.

- Ще успее ли БСП да наложи предложението си за мажоритарен вот? Изобщо има ли шанс на тези избори той да бъде прокаран?

- Има внесен законопроект от страна на БСП и ние ще държим на тази позиция - 58 от кандидатите за народни представители да бъдат избирани мажоритарно. Предстои гласуване, чакаме решение.

- Как според вас може да бъде изкоренена практиката за купуване на гласове? Какви са предложенията на БСП за промяна в закона?

- В нашия законопроект имаме няколко конкретни предложения. Едното, около което се обединиха почти всички политически сили, е изчистване на списъците от т. нар. мъртви души. Другото е за повишаване на наказанията за купуване на гласове, което касае промени в Наказателния кодекс.

- Как прекарвате свободното си време, как се разтоварвате?

- Обичам да прекарвам свободното си време със семейството, и без това имам твърде малко време за релаксация. Слушам Владимир Висоцки, грижа се за цветята си, любимото ми занимание е да ходя със сина си на кино, да се разхождаме.

- Разкажете ни повече за семейството си.

- Омъжена съм от 1990 г., имам син на 15 години, радвам се, че е много добър математик. Учи в Националната математическа гимназия, член е на националния отбор по математика, медалист е на много международни и световни олимпиади. Имам изключителната подкрепа на съпруга си, без него не бих могла да направя и половината от това, което правя в момента. Винаги ме е разбирал и ми е помагал. И съм му много благодарна за това.

- Каква е любимата ви мисъл или мото в живота, което споделяте?

- О, да. Това е от песен на Висоцки и звучи така: Аз мразя и манежи, и арени, там милиони сменят за петак, дори след най-големите промени, аз няма да ги заобичам пак.