Брой 9                                                  

6 - 12 март 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Любомир Петков

 

Председателят на ОбС на БСП в Плевен специално за читателите на "BG Север" аргументира позицията на съветниците социалисти за неприемането на общинския бюджет за 2009 г. и коментира политическата конюнктура в местния парламент. Според него кметското мнозинство се е разпаднало заради липсата на политика, която е била подменена с дребни игрички на интереси.

 

Найден Зеленогорски се провали

в ролята си на велик комбинатор

 

Любомир Ангелов Петков е роден в Плевен на 6 септември 1976 г. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирал международен бизнес и мениджмънт.

Работил е като журналист в Общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен кореспондент на БНТ, политически коментатор в "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на ОбС на БСП в Плевен. Член е на Националния съвет на БСП и председател на групата социалисти в плевенския местен парламент.

Женен, с едно дете.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, на последната сесия на ОбС в Плевен за пръв път от 1990 г. насам не бе приет общинският бюджет, внесен от кмета Найден Зеленогорски. Защо според вас се разпадна кметското мнозинство?

- За мен понятието твърдо мнозинство, по начина, по който го формира Найден Зеленогорски вече в трети мандат, е преди всичко нещо нечисто, безпринципно, недемократично и несъстоятелно. Едно такова нещо винаги може да се разпадне, защото то не се основава на политика, на споделяне на общи идеи, а на някакви интереси, на някакви сметки за разпределяне на служби и службички, на някакви дребни и провинциални игрички на политика. Найден Зеленогорски вече много време играе ролята на великия комбинатор, но това не е сериозна роля, това е пародийна роля. Явно и в тази роля той се провали, след като преди това "се погрижи" за община Плевен. Аз се надявам, че тези колеги, които за пръв път през този мандат не подкрепиха предложенията на кмета, са го направили от принципни съображения. Надявам се да чуем от тях аргументи, защото такива са правилата на политическата игра. В политиката трябва да аргументираш действията си, да обясняваш позициите си - в противен случай даваш шанс на опонента да те обвинява в безпринципност и некадърност, и по важното - ако не се аргументираш и не защитаваш теза, неминуемо късаш връзката с тези, които са те пратили с гласа си в политиката. Тези колеги, които заедно с нашата група съветници дадоха символичен вот на недоверие на управлението на Найден Зеленогорски, трябва да знаят, че в стремежа за запазване на властта на всяка цена няма сантименти. Ако вчера те са били в общия кюп с кмета и близкото обкръжение в общинския съвет, утре ще бъдат на мушка. Така приключват конюнктурните съюзи, а и не само те.

- Гласуването на бюджета според вас означава ли, че съветниците от "Атака" и "Солидарност" трайно минават в опозиция, или по този начин се опитват да рекетират кмета?

- Не съм силен в пророкуването. Иска ми се в плевенския общински съвет глуповатата демагогия, недодяланото интригантство и мълчаливото мародерство да спрат да определят позицията на силата. На миналото заседание това се случи. От колегите зависи как ще се развият събитията. Позицията на групата на БСП е ясна. Ако някой иска да говорим за политики, да ги материализираме като решения на общинския съвет и да ги възлагаме за изпълнение на администрацията - добре дошъл. Аз смятам, че обръщането на статуквото, в смисъл на възвръщане на конституционно определената функция на колективния орган - общински съвет, е единственият шанс на Плевен да излезе от летаргията и инерционното движение. Девет години местната власт в Плевен беше деформирана от неистовия стремеж на един човек да властва и да подчинява. Не знам кое е било по-силно в него - желанието за власт или страхът да не разкрие своята управленска несъстоятелност. В плевенския случай дълго време мажоритарната власт на кмета се използва за всичко друго, но не и за диалог и за честно отношение към проблемите и към гражданите. Надявам се колегите, които застанаха до нас на последното заседание, да разбират всичко това и да направят мотивиран избор за мястото им оттук нататък в общинския съвет.

- Какво ще е сега отношението на БСП към тези две групи съветници - ще търсите ли допирни точки и взаимодействие с тях?

- БСП е политическа сила, която държи вратата за сериозни политически разговори винаги отворена. Ние обаче сме партия, която не чука на всички врати. Във всички случаи аз като председател никога не бих прекъснал политическия диалог без аргументи, особено преди на практика да се е състоял. Дали ще има такъв политически диалог между групите в плевенския общински съвет е много повече въпрос пред другите групи, а не пред БСП. Ние сме изяснили позицията си, оценките и визията си и то на най-публичната трибуна - в заседанията на общинския съвет. И последният дебат по Бюджет 2009 изнесохме ние. Сега трябва своята дума да кажат и останалите.

- Съветникът от вашата група Пламен Дилов след отхвърлянето на бюджета поиска оставката на Найден Зеленогорски. Това негово лично становище ли е, или политическо решение на БСП?

- Колегата всъщност направи една логична констатация - когато един кмет не среща подкрепа за политиката си от колективния ръководен орган на местната власт, то най-естествено е да се замисли какво прави в управлението и има ли почва под краката си. Все пак приемането на бюджета за следващата година е може би най-важният политически акт на местната власт. В националното управление в такива ситуации изпълнителната власт просто си тръгва - Народното събрание гласува вот на недоверие - ако той е успешен, правителството си заминава. За да каже това колегата Дилов не смятам, че е нужно да сме вземали партийно решение. Въобще ние сме много по-различни от кметската група в общинския съвет, която сигурно гласува и кога да се ходи до тоалетната. Още веднъж казвам - смятам, че Пламен Дилов беше прав да подсети кмета, че е време да освободи Плевен от присъствието си.

- Защо вашата група не подкрепи бюджета?

- Защото този бюджет, впрочем както и предходните, не гарантира развитие за общината, не кореспондира с дневния ред на проблемите в местната общност и няма цели и приоритети. Зад тази теза има десетки аргументи, които звучат много сухо, експертно и книжно, но тези аргументи всъщност показват отсъствието на управление в общината и задълбочаващата се криза на властта.

- Според вас как трябва да бъде направен бюджетът като философия, макрорамка и параметри?

- Много е трудно да се отговори кратко на този въпрос. Най-общо един добър общински бюджет в условията на членство в ЕС трябва да бъде наистина обсъден с общността - в Стара Загора например тази година са правили социологическо проучване за приоритетите на гражданите. Второ - един добър бюджет за 2009 г. трябва да бъде подчертано програмен - да следва целите и приоритетите, които са елемент на стратегическото планиране - това е панацеята срещу хаоса, бездейността и пропуснатите възможности за финансиране от външни източници. Трето - един добър бюджет трябва още в плана, и разбира се в отчета, да запазва определени съотношения между данъчни и неданъчни приходи, местни приходи и делегирани държавни дейности. Това са съотношения, които са много ясен индикатор за развитие или регрес. В Плевен тези съотношения недвусмислено показват регрес. Има още много неща, които се приемат като компоненти на един добър общински бюджет - амбициозен, а не занижен като в Плевен план за приходите от местни данъци и такси, местни приходи, които се формират приоритетно от активности на общината, насърчаващи икономическото развитие, а не извадени от джоба на гражданите, наличие на гаранционни фондове за насърчаване на гражданската инициатива, фонд за младежки дейности и т. н. Всичко това е хубаво да го има, но за съжаление всичко това традиционно го няма в бюджета на община Плевен.

- Законът позволява кметът да внесе повторно проект за бюджет. Ако направи съществени корекции и се доближи до вашите виждания ще го подкрепите ли, или като опозиция ще сте априори против?

- Преди всичко искам категорично да се противопоставя на тезата, че опозицията затова е опозиция, за да гласува против важните решения. Подобен елементаризъм ерозира доверието в политическото представителство. Това също е теза на кмета и неговите съветници в Плевен. Аз мисля, че те имат такъв интерес - да рушат сериозното политическо присъствие. По този начин се неглижират с един замах всички аргументи.

В момента кметът и неговите хора във властта са твърде ангажирани, за да обсъждат с нас и останалите общински съветници какво трябва да се подобри в бюджета, за да срещне той подкрепа. Това според мен е най-естественото и най-логичното действие. Вместо това обаче хората, които по дефиниция са отговорни да инициират и да водят подобни дискусии, сега по традиция впрягат всички усилия да оневинят себе си пред обществото, обвинявайки своите политически опоненти. Кметът и неговите хора всъщност ни вкарват в едни рамки по много циничен начин - или ще минава всичко, което ви се предлага, или ще бъдете виновни за всички провали, и най-вече за нашите. Този абсурдно арогантен подход в близките седмици ще бъде мото на цяла публична кампания. Сега кметът ще ходи наляво и надясно да говори, че в Плевен нищо добро няма да се случи, не защото е неспособен да предложи добър бюджет, а защото опозицията не е подкрепила некадърния му проект. Ще говори още, че приел всички наши предложения, пък ние сме били против. Нищо, че всички тези т. нар. наши предложения са всъщност предложения на граждани, и че това са по същество не предложения, а изискуеми действия на оперативно ниво. За истински предложения кметът и ръководството на общинския съвет време нямаха. Сега обаче ще се активира "агитпропа" в администрацията, а това, макар и неформална, е най-ефективната управленска структура в общината. Тя ще започне да говори от името на десетки хиляди граждани, които ще трябва да газят кал, да пропадат в дупки, да ходят в тъмницата и да тънат в боклуци, защото онези кофти съветници от БСП са против един некадърно направен проект за решение. Тази стратегия има само едно слабо място. Има някои граждани, които ще си зададат въпроси от рода : "Ама с един бюджет всичко несвършено ли ще се свърши? Какво всъщност е свършено с предишните бюджети, за да има толкова кал, дупки, тъмнина и боклуци?" Аз не мога да направя нищо друго, освен да се надявам, че такива граждани има много. Второто, което мога да направя с колегите си, е да чакам да бъдем призовани на разговор за промени по бюджета, но не за това коя градинка да се озелени, а за структурата, за приоритетите и целите. Що се касае до пропагандната кампания на кмета, може и нея да спечели - той в това е добър. Казвам го без ирония - той печели три избора. Трагичното се случва след това, след като той спечели поредната пропагандна битка. Цената на тези победи е обективността на общественото мнение, задълбочаващите се проблеми, необходимостта от още по-голямо усърдие те да бъдат маскирани от същото онова изкривено обществено мнение и този много, много порочен кръг.

- Преди време намеквахте за смяна на председателя на общинския съвет Георг Спартански. Дали сега не е дошъл моментът при новата политическа конфигурация да предложите отстраняването му? Актуален ли е още този въпрос?

- Въпросът с властта на принципа "стани да седна" не е актуален за мен. Плевенският общински съвет е традиционно слаб като влияние в местната власт в сравнение с фигурата на кмета и е подчертано неефективен в организацията на своята работа. Това статукво не е от вчера и без генерални политически размествания то няма да се промени и в бъдеще до края на този мандат. В този смисъл ние сме имали за близо две години сигурно над 20 възможности да искаме оставката на сегашния председател на общинския съвет. Не сме го направили по една единствена причина - до този момент няма оформена алтернатива, конструкция, и то политическа, държа да го подчертая - политическа конструкция за алтернативно мнозинство липсва. Трябва да е ясно, че като се прави една подобна промяна, тя се състои от два акта и няма по-важен и по-малко важен от тях. Едно е сигурно - въпросът с оставката на председателя на общинския съвет ще бъде винаги актуален, докато общинският съвет работи лошо и докато кметът контролира безпринципно групи политически представители.

- Предизборната кампания за Народно събрание и за Европарламент на практика вече е в разгара си. В Плевен БСП е в опозиция, а на национално ниво - управляваща. В тази ситуация каква ще бъде стратегията и тактиката на партията преди изборите?

- Най-вече трябва да разграничим много ясно ангажиментите си в местната власт от тези в националната политика. През юни няма да има местни избори и в този смисъл не бива да превръщаме общинският съвет в предизборно студио. Това е въпрос преди всичко на политическа култура. За съжаление у нашите десни опоненти такава култура и досега липсва. Те хабят много повече време да декламират своите клиширани тези за националното управление, отколкото да обясняват собствените си действия и бездействия на позициите, които избирателят им е вменил. Въобще много неосъществени депутати имаме в общинския съвет и с тях трудно се работи.

Иначе безспорно в Плевен ще се опитаме да направим добра предизборна кампания, която преди всичко да провокира широко участие на избирателите в гласуването. В кампанията, която ни предстои, ще има едно предизвикателство пред нас - да се опазим от низкото, грозното, безогледното и арогантно омаскаряване на всичко и всички, които държат далеч опозицията в този й вид от заветната й цел - властта.Трябва да опазим нервите си, достойнството си и отговорността си на представители на сериозна, всъщност на най-сериозната партия. В предстоящата кампания не очаквам опозицията да изговори нещо, ако има какво да казва на обществото. Очаквам тя да го изреве, да го изкрещи брутално, да прави изстъпление , а не послание. Яростен е гладът за власт на всяка цена у партиите, които не управляват сега. За тях дори няма значение колко са големи - има такива като СДС и ДСБ например, които взети заедно са под въпрос за прескачане на изборната бариера, но иначе са с претенции да управляват. Какво да се прави - така схващат демокрацията най-демократите.

- Можете ли да посочите на избирателите конкретни неща, които държавата е направила за Плевен и региона през мандата?

- В последните месеци от едно управление според мен трябва да започва един нов разговор с общността. Отчетът за свършеното трябва да започне да отстъпва на идеите за утрешния ден. Ясно е, че БСП като политическа сила, която носи основния дял от отговорността на сегашното управление, е длъжна да дава отговори, да влиза в теми от по-близкото и по-далечното минало. Тази насока на публичния дебат обаче не трябва да се превръща във водеща - поне за БСП. Това ще бъде патосът на опозицията, а тя няма и избор.В този си вид опозицията няма какво да каже за бъдещето, няма какво добро да каже дори за собственото си минало. Опозицията ще се фиксира върху днешното управление и ще издевателства с всички сили върху чувството на неудовлетвореност от темповете, с които страната ни догонва най- богатите и най-развитите. Поне ние като сериозна партия не трябва да допускаме да изглеждаме като амбулантни търговци на политическия пазар. Хората знаят вече за строителството на АЕЦ "Белене" и кой го започна, виждат колко много беше инвестирано в инфраструктурата на Плевенска област, в социалния и здравния сектор, в културата и спорта, знаят за бума на инвестициите в алтернативни енергоизточници, надявам се оценяват създадената през последните четири години ясна перспектива за Плевен като енергиен център от европейско значение. Не виждам защо всичко това трябва да се изговаря още стотици пъти. Според мен е направено достатъчно, за да очакваме като партия още веднъж широка подкрепа. За да я получим обаче, смятам, че трябва да кажем как ще продължим.

- Какви са политическите цели, които БСП си поставя за изборите в община Плевен?

- Трябва да спечелим тези избори. Не за пръв път ще кажа, че победата на БСП не е заради самата БСП. Успехът е нужен заради доброто бъдеще на нацията. Тази постановка не е просто високопарен израз. Вижте алтернативите - всяка една от тях, а и всички взети заедно могат да разбият държавата поне по десет зрелищни начина. Ние сме длъжни да спечелим тези избори - и в Плевен, и в страната, и ще положим усилия за това, но последната дума е на хората, които гласуват.