Брой 7                                                  

20 - 26 февруари 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Д-р Бонеслав Бонев

 

Затоплянето на времето и приближаването на пролетта обикновено е свързано с увеличаване на заболеваемостта от грип и други вирусни инфекции. Какви са основните причини за това, има ли начин да се предпазим и какви са другите заразни болести, които ежедневно ни дебнат, както и достатъчно отговорен към здравето си ли е българинът, попитахме д-р Бонеслав Бонев - шеф на дирекция "Надзор над заразните болести" в Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Плевен.

 

Хепатит С се предава и по полов път, може да е по-коварен дори от СПИН

 

Д-р Бонеслав Бонев е роден на 7 декември 1951 г. в Троян. Завършва Софийския медицински университет. Веднага след дипломирането си започва работа в системата на профилактиката. През 1981 г. постъпва на работа в бившето ХЕИ в Плевен. От 1989 г. е началник отдел "Противоепидемилогочен контрол", сега директор на дирекция "Надзор на заразните болести".

Женен, с един син.

Интервю на
Мая ПАСКОВА

- Д-р Бонев, наблюдава ли се зачестяване на заболяванията от грип и кога може да става дума за епидемия?

- Съществува автоматизирана информационна система за събиране и анализиране на данните за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в България. Информацията е за броя заболели в областните градове като извадка на 10% от населението - това са заведения за извънболнична помощ, общопрактикуващи лекари, чиято пациентска листа се наблюдава. От 1 ноември до 31 март те ежедневно подават информация за регистрираните при тях случаи по възрастови групи. През останалите месеци на годината такава информация се подава ежеседмично. Заболеваемостта се изчислява автоматично в системата. На базата на един по-продължителен период при надвишаването на определените стойности се определя и какво е нивото на заболеваемостта за съответната област. Например за Плевен извадката се прави върху 11 200 пациенти. Те са 10% от населението, като същият процент е и за съответните възрастови групи - от 0 - 4 г., 5 - 19 г., 20 - 64 г. и над 65. За миналата седмица са регистрирани общо 144 вирусни заболявания, като по тези показатели се нареждаме на 7-о място в страната.

- Може ли да се прогнозира с някаква относителна точност кога ще възникне грипна епидемия?

- Това може да стане много трудно. При събирането на информацията и при изчисленията, за които говорихме, може да се наблюдава тенденция на увеличаване на заболеваемостта. И ако има нарастване, да се очаква следващата седмица да е по-висока. Когато се надмине определената стойност, се обявява грипна епидемия. И се активизират всички мерки, които са набелязани в оперативния план за борба с грипа.

- Да припомним какви са те...

- Това са изнасяне на консултациите по домовете, ограничаване на масови мероприятия, взимат се решения за затваряне на училищата - могат да се затворят единични училища, при отсъствие на над 30% от учениците. Това зависи от интензитета на епидемиологичния процес в момента. Оттам се решава дали да бъдат затворени учебните заведения в цяла община или в един град. Миналата година беше обявена грипна епидемия в две общини. В момента заболеваемостта в Плевенско е около средната за страната и все още не може да се говори за епидемия.

- Има ли връзка между затоплянето на времето и увеличение на заболелите от грип?

- Активността на вирусите при затопляне на времето нараства и тогава се очаква такова завишаване, но е много трудно да се определи кога ще има грипна епидемия и кога - не. Това зависи най-вече от щамовете. Единствената по-сигурна предпазваща мярка е ваксината, и то своевременно направената.

- Тя винаги ли е адекватна? Може ли да се предвиди кой грип ще вилнее точно през този сезон?

- Това се предвижда от данните, които предоставят всички страни членки на Световната здравна организация за щамовете, които циркулират при тях. Целогодишно предоставяната информация се събира и анализира и на базата на тези анализи се определя кои щамове ще бъдат актуални през следващата година, като съответно се изработват адекватни ваксини срещу тях.

- Как всъщност се появява и се модифицира вирусът на грипа?

- От грипните вируси не боледуват само хора, а и птици и животни. Има такива, от които боледуват само животните, други - от които страдат само хората и трети, които повалят и хора, и животни. Като птичия грип, например. Проблемът е, че при събирането на два такива вируса между тях прескачат гени и се получава един нов щам вирус. Когато тези повърхностни антигени се променят, тогава организмът няма никакъв имунитет срещу тях. Това е и в основата на възникването на големите епидемии и пандемии, които обхващат всички страни.

- Кои са най-драстичните случаи на грипни пандемии, останали в световната история?

- До сега в историята са известни четири такива пандемии, отнели много човешки животи. Първата е причинена от "Испанския грип" през 1918 г., когато милиони, най-вече млади хора, заболяват и умират. Между 20 и 40 милиона души са жертвите - повече, отколкото са загиналите през Първата световна война. После има още три такива епидемии, макар и с по-нисък интензитет и по-ниска смъртност. През 1957 г. е нашествието на така наречения "Азиатски грип", който тръгва от Китай. Следва го "Хонконгският грип", който също е с размер на пандемия, и последният е "Руският грип" от 1978 г.

- Има ли някаква закономерност в появата на пандемии?

- Обикновено такива пандемии се появяват през десетина години. При сезонния грип тези промени в генната структура са много малки и незначителни и затова той засяга само отделни страни. Типовете на грипа са А, В, С, като най-големи епидемии предизвиква тип А. Когато обаче настъпи тотална промяна, цял подтип се промени и се получи нов подтип на грип А, тогава започват пандемиите. С незначителни промени в антигеновата структура са сезонните вируси, които се появяват през година или всяка година. В България е изчислено, че при една епидемия най-много зачестяват острите респираторни заболявания - най-масовата заразна инфекция, която се предизвиква от различни вируси. Факт е обаче, че при другите инфекции много по-лесно и леко протича клиничната форма на заболяването, докато грипът предизвиква редица усложнения. При възрастни хора и пациенти с хронични заболявания без значение възрастта усложненията, които се предизвикват, могат много лесно да доведат до смърт. Единственото по-сигурно средство остава противогрипната имунизация, която се препоръчва именно на тези рискови групи. СЗО препоръчва тя да обхваща 50% от възрастното население (над 65 г.) от всяка страна. Защото, въпреки че грипът поразява най-младите и най-старите, един по-млад организъм има повече защитни сили и може по-бързо да се справи с вируса.

- За пенсионерите ваксината безплатна ли е?

- Това е проблемът, че тя е препоръчителна и не се прави безплатно. В някои страни обаче, които могат да си го позволят, като Холандия и Франция например, е постигнат много висок процент на ваксинирани възрастни пациенти - над 75%, като до 2010 г. препоръката е този процент да достигне 85.

- Има ли други варианти да се предпазим от грип, ако сме пропуснали ваксината?

- В аптечната мрежа се предлагат профилактични медикаменти - антивирусни препарати (не антибиотици), които могат да помогнат в такъв момент. В България това са тимофлу, което се приема и профилактично, и с лечебна цел - да облекчи симптомите на грипа. Най-ефикасно е приемането му заедно с ваксината. Препоръчва се по време на грипна епидемия да се взима профилактично в по-ниски дози. Ремантадин е другият медикамент, който се взима пет дни по схема, но е важно приемането да започне в първите 24 часа от появяването на симптомите. Дори да не премахне всички симптоми, те ще бъдат с по-нисък интензитет, някои от тях няма да се появят, самото заболяване ще приключи за по-кратко време и най-важното - няма да се стигне до усложнения и хоспитализация.

- В РИОКОЗ - Плевен, работи Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН и други болести, предавани по полов път. Има ли вече българинът култура да се изследва и да обръща повече внимание на здравето си?

- Да. Дори при инцидентни рискови контакти вече идват за изследвания. Но трябва непрекъснато това да се популяризира, защото се забравя. Ако не сте вие, средствата за масова информация, започва да намалява потокът към кабинетите. Има хора, които идват често, по-загрижени са за здравето си. С рисковите групи работим по програми. Най-често през кабинета минават наркомани, в затворите в Плевен и Белене ходим веднъж месечно, но и там изследванията са по желание.

По програма "Профилактика и контрол на СПИН и полово предавани болести" за 2008 г. през Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване са преминали 2 637 клиенти като предтестова консултация е направена на 1 538 лица. Това е по-малко от 2007 г., когато през същия кабинет са преминали общо 3 418 души, от които за пръв път 1 904.

- Младите или по-зрелите ви посещават по-често?

- Най-голям е броят на лицата във възрастовата граница 30 - 39 г., следвани от тези на възраст между 20 и 29 г. Интересното е, че повечето от изследваните са мъже - 960, а жените са 578.

- Кои са рисковите групи, при които е най-голяма вероятността да се разболеят от СПИН, хепатит, сифилис...

- Основното рисково поведение при по-голяма част от пожелалите изследване са полови контакти без презерватив - 933 от случаите. За друг конкретен риск - татуировки, професионална експозиция, рисково поведение на партньора и други причини са съобщили 734 от посетилите кабинета. Поради венозна употреба на наркотици за изследване са се подложили 131 човека, а след хомосексуални контакти - 71. Като проституиращи са се определили 5, а опасения за придобиване на заболяване при полов акт, след като са били клиенти на проституиращи - двама. При установяване на заболяванията пациентите се насочват към съответните специалисти - при хепатитите към гастроентеролог, при сифилис и други полово предавани болести - към кожен специалист. За съжаление липсва обратната връзка дали пациентите са използвали услугите на съответния специалист и дали са излекувани.

Напоследък доста наркомани идват при нас. Те сами си знаят, че са подложени на риск, и са ни дългогодишни пациенти.

- Какъв е броят на заболелите от СПИН и венерически заболявания за Плевен?

- За СПИН бройката е под пет и това са предимно затворници, които са известни и са под наблюдение. За епидемия от венерически заболявания също не може да се говори, но все пак не бива да се подценяват случайните полови контакти без презерватив. Най-опасен е хепатит С, който се предава чрез заразена кръв и игли, като всеобщото схващане е, че заразата се разпространява най-често при наркоманите. Но вирусът на хепатита може също да се предава и по полов път. Необратимите увреждания, които предизвиква на черния дроб, могат да доведат до разрушаването на този важен орган и до развитие на рак, което неизменно води до летален край за пациента. Напоследък нашумя случаят на трима заразени с хепатит С пациенти в белодробното отделение на болницата в Тетевен, вървят проверки дали това се е случило поради немарливост на лекарите.