Брой 20                                                  

 23 - 29 май 2008 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Христина Христова

Народната представителка от Врачански избирателен район е определена за член на контактната група от квотата на НДСВ, която трябва да обсъди и предложи решения по въпроси, по които БСП, НДСВ и ДПС не успяха да постигнат консенсус на семинара в Катарино на 10 и 11 май. Бившата министърка на труда и социалната политика участва активно и в подготовката на Семейния кодекс, който в скоро време ще бъде обсъждан в парламентарната зала.

 

Предвидените промени

в социалната сфера трябваше

отдавна да се случат

 

Христина Христова е родена на 21 януари 1954 г. в с. Попица, община Бяла Слатина. Завършва философия в СУ "Св. Климент Охридски" и редовна докторантура по социология в Института за синдикални и социални изследвания. Специализира в областта на социалния мениджмънт, социалните услуги и управлението на социални фондове в Белгия, Холандия, Великобритания, Унгария, Израел. Преподава по тези специалности в СУ "Св. Климент Охридски" и в Бургаския свободен университет.

Христина Христова е учредител на Националния център за социална рехабилитация (1991 г.), на първото Бюро за социални услуги за хора с увреждания (1995 г.) и съучредител в Лисабон на нова европейска организация за хора с увреждания и възрастни хора АААТЕ - Асоциация за напредък на помощните технологии в Европа (1996 г.) . През 2001 г. става заместник-министър на труда и социалната политика, а от юли 2003 г. е министър. На парламентарните избори през 2005 г. е избрана за депутат от листата на НДВС в Шести врачански многомандатен район и е един от 18-те български евронаблюдатели.

Христова е зам.-председател на парламентарната група на НДСВ, член на контролния съвет на партията и член на комисията по социалната политика.

Има една дъщеря.

Интервю на
Цветана ЕВГЕНИЕВА

- Г-жо Христова, вие участвахте в срещата на тройната коалиция в Катарино. По кои въпроси управляващите не успяха да постигнат споразумение? Това като че ли остана малко встрани от коментарите и анализите на политици и журналисти?

- Първо, искам да подчертая, че това, което се предвижда да бъде направено в социалната сфера, трябваше отдавна да се случи. Но, както се казва - по-добре късно, отколкото никога. Решенията на тройната коалиция в комплекс "Катарино СПА" край Разлог са много важни за всички хора в България, но те са важни и за самото правителство, което навлезе в последната година от своя мандат и трябваше да направи оценка на управлението, да види кои ангажименти не са изпълнени. Взе се предвид, че се налага още по-динамично управление, концентрация на вниманието върху стандарта на живот на хората. Време е и да се поизчисти имиджа на България, да си възвърне страната ни доверието на ЕС. Знаете, получаваме непрекъснато тревожни сигнали, ЕС спря пари от еврофондовете - по ФАР, ИСПА и САПАРД, получаваме много критични писма от Европейската комисия, като последното беше преди срещата в Катарино, свързано с националната пътна инфраструктура. Явно е, че администрацията не комуникира по най-добрия начин с европейските структури, и няма достатъчен контрол по използване на еврофондовете. Понеже се заговори много за ляв завой, ще кажа, че според мен няма такова нещо, защото трите политически сили водиха надпартиен експертен дебат. Показаха, че имат воля да подобрят стандарта на живот на хората, а решенията са финансово обезпечени.

Предложенията, по които не се стигна до решения, също бяха дебатирани обстойно, но не се получи консенсус между трите партии. Това са въпросите за преизчисляване на всички пенсии на база трудов стаж, създаване на т. нар. сребърен фонд, повишаване на гарантирания минимален доход, както и за промяна на социално-осигурителната схема, увеличение на времето за получаване на майчинство, увеличение на детските надбавки и на доходната граница между тях. Голяма част от тях са внесени от НДСВ, те са част от общата стратегия на партията ни за развитие на човешките ресурси и преодоляване на тежката демографска криза, ето защо и аз съм включена в експертната комисия, която трябва да ги разгледа и да излезе с предложение за решения. В нея влизат още министър Емилия Масларова и председателят на парламентарната комисия по социалната политика Хасан Адемов.

- Да започнем с пенсиите, къде е ябълката на раздора, довела до разногласия в коалиционните партньори?

- От НДСВ настояваме да бъдат преизчислени не част, а всички пенсии, като трудовият стаж има по-голяма тежест при определяне на техния размер. Защо искаме да се даде тежест на трудовия стаж? По две причини. Първо - да се стимулират хората по-дълго да останат на пазара на труда, и второ - като една компенсация за справедливост за това, че много от сегашните пенсионери са имали малшанса да работят в период, в който силно бяха занижени доходите, в т. нар. Виденови години - 1996 - 2000 г., и това смъкна силно пенсиите им. Сега трудовият стаж се приема за единица - ако човекът е направил 40 години стаж, значи има коефициент 40. Ние предлагаме да стане 1,1, ще се обсъжда и 1,05, както и дали това увеличение да влезе в сила от 1 октомври тази година или от 1 януари 2009 г. Все пак е въпрос и на финансови разчети. Радостното е, че е постигнат консенсус за осъвременяване на всички пенсии, придобити до 2000 г., като бъдат преизчислени на основата на средния осигурителен доход за 2007 г. Защото тези пенсии са били изчислени на основата на осигурителен доход през 2000 г. в размер на 180 лв. Сега те ще бъдат осъвременени на базата на 398 лв, какъвто е доходът за 2007 г. Това ще увеличи пенсиите на 1,5 милиона души от 2,5 млн. пенсионери средно с около 33 лв. на човек. На бюджета ще коства 500 млн. лв. повече.

Второто важно нещо, за което аз съм много доволна, е решението да се промени социалноосигурителната схема, начинът на внасяне на социалноосигурителните вноски, главно на пенсионните. Сега пенсионната вноска е 22% от дохода на хората и се разпределя в съотношение 60 за работодателя и 40 за работника. В Катарино се прие формулата 8:10:12 - това означава, че 8% внася работникът, 10-работодателят и 12 - държавата. Държавата и сега дава огромна субсидия, тъй като работещите са малко, а пенсионерите много. За 2008 г. тази субсидия е 2 млрд. лв. Догодина ще е 2,5 милиарда. Новият начин регламентира колко точно държавата трябва да даде, като на работещите осигурителната вноска се намалява с около 2 пункта, с толкова се намалява и тежестта на работодателя. Чрез тази схема нещата стават по-ясни, в осигурителната система ще постъпят повече средства, без това да натежи нито на служителите и работещите, нито на работодателите, които ще спрат да укриват доходи и така ще може да се ограничи сивата икономика.

Тройната коалиция постави категорични срокове до края на тази година министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите да са готови със закона за сребърния фонд, защото той много се забави. В него трябва да влизат пари, които да подпомагат пенсионната система. Взе се решение още тази година 50% от надпланирания излишък, който е предвиден да е 3 процента, да отиде в сребърния фонд, както и 50% от приходите от приватизация и концесии. Очакваме при това положение в сребърния фонд да влязат 800 млн. лв., което не е малка сума и освен всичко друго, може да посреща критични ситуации, които биха възникнали в пенсионната система.

- В Катарино не се стигна до консенсус и за детските добавки - както за техния размер, така и за разпределението им. Какво да се очаква оттук нататак?

- Този въпрос също ще се обсъжда в експертната група и трябва да намери най-добрия отговор. Ние от НДСВ направихме предложение детските да се увеличат на 35 лв., но не се взе решение и засега остава 25 лв. на дете. Защо предлагаме 35 лв.? Ами защото например това е минималната такса в общинската детска градина. Детските добавки в България имат традиция и не бива да се тълкуват като социална помощ. Според министър Масларова по-справедливо е да се увеличат детските за семействата с доходи до 300 лева, отколкото да се дава по малко на всички. За бедните да има, за богатите - не. Аз, като бивш социален министър и като човек, който от години се занимава със социалната проблематика, настоявам да не се приема подобна мярка, защото тя ще бъде като социална помощ. По този начин според мен се променя традиционната философия на детските добавки, а именно държавата да има ангажимент, отношение и задължение към семействата, в които се отглеждат деца, за разлика от тези, в които не се отглеждат. Всъщност моите предложения, които ще внеса в експертната група, са за даване на добавки за отглеждане на деца на всички семейства, независимо от дохода и удължаване отпуска по майчинство от 9, както е сега, на 12 месеца. Това е една моя стара законодателна инициатива, още от 2006 г., според която искахме отпуската за осигурените жени за пълното платено майчинство да бъде 12 месеца, т. е. до едногодишната възраст на детето. Аргументите на министър Масларова са, че майките ще отсъстват дълго от пазара на труда и ще се деквалифицират. Аз не съм съгласна с тази теза, но щом е така, нека майките да тръгнат на работа, ако желаят, след навършване на 9 месеца на детето им, но заплатите за трите месеца да се изплатят накуп, да получат три заплати наведнъж. Така семейството ще може да си подобри качеството на живот. Защото говорим за работещи и осигурени жени - това са квалифицирани жени, които добросъвестно си отглеждат децата. Има надежда, че поне за 2009 г. ще успеем да извоюваме това, за три месечни заплати накуп.

- Вие сте един от авторите на проекта за Семеен кодекс? Какво предвижда той и кога ще бъде приет?

- НДСВ продължава да работи за по-голям ангажимент на държавата към младите хора и децата, да настоява държавата да осигурява повече социални привилегии за младите хора и да стимулира качественото отглеждане на децата. Това е едно от решенията за преодоляване на тежката демографска криза. Проектът е разгледан в няколко комисии - социалната, финансовата, за младежта и предстои да влезе в парламентарна зала. Ние вече организираме представянето му и обществени дебати по темите осиновяване, взаимоотношенията и статута на партньорите в семейството и техните деца. В новия проект сроковете са много съкратени - например, ако едно дете не бъде потърсено 6 месеца, съответната институция повече не се обажда на родителите и го включва в регистъра за осиновяване и му се търси семейство. Друго нещо съвсем ново е регламентирането на съжителството между съпрузи, които не са сключили брак, но имат деца. Според официалната статистика 51% от родените през миналата година деца са от такова съжителство. Предлагаме тези родители да се регистрират в общината, с което целим да защитим правата на децата. Друг проблем е за намаляване броят на децата, отглеждани в социални инситутции - сега са около 8 000. Но той трябва да се реши комплексно. Една от мерките са професионалните приемни семейства, фамилните центрове или настаняване на деца при семейства на роднини и близки. Има решение да се увеличи с около 2 пъти издръжката за малчугани, отглеждани от приемни родители, въпреки че тази голяма грижа и отговорност няма паричен еквивалент. Но тази социална услуга не е традиционна за България и трудно си пробива път. Постепенно ще се развиват и други алтернативни социални услуги като дневни центрове, защитени жилища, но това ще става по-бавно, затова трябва да търсим реформиране на съществуващите домове за по-качествено отглеждане на децата. Аз лично поех ангажимент за два дома във Врачанско - в селата Галатин, община Криводол, и Бърдарски геран, община Бяла Слатина. Те бяха предвидени за закриване. Общинските кметове направиха всичко възможно да им бъде извършен основен ремонт, да се създадат по-добри условия, но и това не е достатъчно. Специално за Бърдарски геран предвиждаме да се направят два фамилни центъра по 15 деца и едно защитено жилище в Бяла Слатина, но в Галатин е по-голям проблем, тъй като там се отглеждат деца до 6-годишна възраст, които не могат да живеят в защитено жилище.

- Как се отрази на парламентарната група на НДСВ, а и на партията, напускането на едни от най-активните и свързани тясно с организационния живот на партията депутати?

- Да кажа, че това не предизвика сътресение, няма да е вярно. Но проблемите в НДСВ, особено в онзи перииод, не бяха идеологически или политически, а по-скоро резултат на неудовлетворени властови и лични амбиции. Виждате, че и след напускането на тези депутати НДСВ остана водеща политическа сила в парламента и е много рано някой да се опитва да я закрива. Партията ще продължи да изпълнява ангажиментите си към управлението на страната, да съдейства за повишаване на жизнения стандарт на хората, ще продължи да говори и да настоява за морал в политиката и в обществото, нещо, което стана като че ли дефицитна "стока". И тази година парламентарната ни група работи още по-концентрирано върху законодателството, с което защитаваме основните либерални политики на НДСВ. По-конкретно става дума за избирателния закон, за закона за прякото допитване до народа, който трябва да стане работещ, за да се създадат условия в страната да се провеждат референдуми по важни въпроси.

- Избирателите от Врачанска област определено имат симпатии към вас и това се вижда в множеството срещи, които имате с тях. Вие може би сте от депутатите, които най-често посещават своя район, участвате в почти всички големи обществени и културни прояви. Наблюдавала съм ви как дори когато сте на официална трибуна стопявате дистанцията между вас и хората - с усмивка, топлина, искреност. Това определено ви помага в политическата и обществената дейност...

- Помага ми, но и ме затруднява. Щастлива съм, когато мога да помогна дори на един човек, но това ме и натоварва, защото съпреживявам неговия и на близките му проблем. Според мен никой управленец не бива да се взема много насериозно и да мисли, че е по-различен от другите. Винаги съм казвала, че най-кратко си министър и най-дълго бивш министър. Имам определен обществен и личен интерес да помагам на инициативи, свързани и касаещи предимно млади хора, на които искам да покажем, че в България има добри възможности да успеят и да се развиват. Да им покажем, че имаме славно минало, за да не забравят корена си, защото няма народ, който да е просъществувал без да тачи своето минало и своите корени. Тези иницативи са и една възможност по подходящ начин да изразим уважение и грижа към слабите и бедните, към хората, които изживяват трудни моменти. Няма да забравя деня, когато кръстихме, заедно с нашите народни представители и други общественици, девет деца от Дома за юноши и девойки "Асен Златаров" в църквата "Св. Апостоли" във Враца. Беше истински вълнуващ празник и за нас, и за тях. Ние, държавата и обществото сме длъжници на тези деца, които растат и се възпитават в социални домове, без родителска грижа и ласка. Аз съм оптимист и вярвам в доброто бъдеще на България, в която живее и моята дъщеря, но трябва самите ние здраво да се вземем в ръце и да си помогнем. Защото от ЕС могат да ни консултират, да ни контролират и санкционират, но няма да свършат нашата работа.