Брой 16                                                  

18 - 24 април 2008 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Анни Петкова

 

Как ще се отразят делегираните бюджети на училищата? Защо за пръв път от толкова години в Плевен бяха закрити школа и ще има ли още? Въвеждането на задължителните матури и тестовете за четвъртокласниците в полза на учениците ли са? Отмъщава ли си министърът за септемврийската стачка или в образованието наистина се случва дългоочакваната реформа? За всички тези и още наболели въпроси разговаряме с шефката на РИО - Плевен.

 

Учителите да се сърдят на синдикалните си лидери

 

Анни Петкова е родена през 1966 г. в Долна Митрополия, Плевенска област. Завършила е българска филология и журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Била е учител, работила е като главен специалист в отдел "Култура" в община Долна Митрополия, в след това като директор на Центъра за работа с деца в същия град до неговото закриване. От 2002 г. е началник на Регионалния инспекторат по образование в Плевен. Учредител на НДСВ. Била е кандидат за народен представител от Плевен. В момента е областен координатор на жълтата партия.

Омъжена, има син и дъщеря.

Интервю на
Мая ПАСКОВА

- Г-жо Петкова, как ще се отразят делегираните бюджети на училищата? Кои от школата са най-застрашени? Много от директорите са в паника от това дали ще им стигнат парите и докога. Това нещо ново ли е в системата и обучени ли са достатъчно ръководителите да боравят със собствените си средства?

- Делегираните бюджети не са нещо ново в системата. Има 5 пилотни общини, които работят по програма "Фар" от около 4 години по този начин. Проблемът не е толкова в делегираните бюджети, колкото в пълняемостта на паралелките и на училището като цяло. Очакваше се те да създадат напрежение, но това е в резултат преди всичко на липсата на желание у общинските ръководства дълго време да оптимизират мрежата.

- Да закрият училища ли?

- Оптимизация не винаги е закриване. Оптимизиране е нещото, което прави системата в най-добрия вариант, в който може да съществува, на база обстоятелството, че посещаемостта през последните 10 години е доста ниска. Очакваме завишение на учениците в първи клас едва след две години. Забавянето на процесите на оптимизиране на мрежата доведе до това напрежение сред учители, ученици и до закриване на училища, които няма да могат да се финансират. Делегираният бюджет определя издръжката на училищата на база брой ученици, което показва, че училища с 15 - 20 ученика, каквито бяха две от закритите в община Плевен, просто няма да могат да съществуват. Четири са закритите до момента училища в община Плевен, очаквам след май - юни още, защото няма да могат да се справят с необходимата бройка ученици.

- А какво се случи в останалите общини на Плевенска област? Там също бяха закрити училища, имаше протести...

- В Долна Митрополия закриват 3 училища, в Кнежа - един междуучилищен център. Там системата през последните 4 години беше стабилизирана и не се нуждае от сериозна оптимизация, а учителите от този център ще бъдат насочени към училището - така нареченото изнесено обучение. В Червен бряг е закрит общински детски комплекс, но пък те имат решение на общинския съвет той да функционира в общината като звено, финансирано директно от нея. Закриват училището в Горник като децата от Сокаче отиват там и то става по много интересен начин филиал на основно училище "Христо Смирненски" в Червен бряг. Закриват и началното училище в Койнаре. В Левски закриват училищата в Трънчовица, Градище и Центъра за работа с деца, като с него въпросът е решен по същия начин като в Червен бряг - преобразуване в дейност образование към общината. В Никопол закриват училището в Бацова махала. На една извънредна сесия на общинския съвет поднесоха информацията, че е закрито и училището в Муселиево. Много мнения чух и прочетох в медиите, гражданско неподчинение имаше. Нещата обаче трябва да бъдат обективно погледнати - това училище не може да съществува с броя деца, които са били до момента. Така общината остава с едно средно и едно основно училище, което е и капацитетът й според броя на учениците в цялата община. В Белене е закрито само училището в Петокладенци. Там е много добре устроена система от училища на фона на населените места и поне на този етап няма какво друго да се желае. Направени са докладите до министъра, както и са подкрепени всички искания до кметовете за училищни автобуси.

- Говорите за оптимизиране на училищната мрежа, но все пак какви ще бъдат последствията след закриването на тези училища?

- Това ще доведе до така наречения "бой" за ученици, но вече училищата ще могат да предлагат условия и по този начин да привличат деца. Пазарът на образование стана свободен, независим от ред обстоятелства, от които зависеше до момента. В община Плевен, пък и в другите общини, имаше изкуствено задържане на малки по капацитет и с маломерни паралелки училища, които съществуваха на ръба на закона.

Предвиждам и още училища до края на годината да се самозакрият поради обстоятелството, че няма да могат да изплащат дори фонд работна заплата.

- Някъде директорите решават да съкращават учители, паралелки или занимални, за да компенсират недостига в бюджета. Това ли е начинът да се справят с проблема и редно ли е според вас децата, а и родителите им, да се лишават от полезната функция и удобството на занималните?

- Всяко училище само решава как ще оптимизира работата си. Директорът вече е мениджър на училището, той управлява бюджета и всички финанси, определя групите, паралелките, ЗИП-овете, без разбира се да се нарушава закона за учебния план и образователния минимум. Прави впечатление, че е възможно и оптимизиране броя на учителите. Наблюдава се една тенденция, която наричаме раздут щат. Друг е въпросът, че едно много интересно нещо като познатите на всички занимални, полуинтернатните групи, не бива да се премахва. Трябва всеки директор да осъзнае, че посягането на такава група в първи клас е много сериозно. Поне полуинтернатните групи в първи, четвърти и пети клас трябва да останат, тъй като тези етапи в училище са доста стресиращи за децата. Няма да поддържат и щатове на педагогически съветници вероятно. Но те и до момента са финансирани и разрешавани за откриване от общината.

- Как стоят нещата в областта с доста дискутираното напоследък въвеждане на задължителните матури? Учениците протестираха, твърдяха, че няма да имат време да се подготвят за тях...

- В Плевенска област по задължителните български език и литература матури ще държат 2 880 зрелостници. Най-много - 558, са пожелали математика като втори предмет. Забелязваме, че при явяването на втори задължителен предмет има интерес към география и икономика (1 234 зрелостници са го пожелали), което е тенденция и в цялата страна. Прави впечатление, че са заявили математика и възпитаници на професионални гимназии, което е добре. До сега се предполагаше, че го избират ученици с профилирано изучаване на математика. Следващи най-желани предмети за матурите са биология и здравно образование, история и цивилизация, английски език и философския цикъл. По 26 деца са заявили желание да държат втори предмет задължителна матура по руски и немски език, 21 по физика и астрономия, 18 по химия и опазване на околната среда, 12 - френски и 3 - испански език.

Мисля, че въвеждането на задължителни матури не е толкова страшно, колкото се опитват да го обясняват, а нещо, което трябва да се случи. Това е държавна политика от много отдавна. В крайна сметка нашето поколение също се е явявало на матура без право на освобождаване и то такава, която не беше тест. Сега се предполага, че под тази форма може би ще успеят да налучкат и верните отговори.

- Ако изкарат двойка, все пак и това може да се случи, желаят да кандидатстват, а поправителната сесия е чак септември...

- Кандидат-студентите са ми много неприятна тема, защото сегашните кандидат-студенти се готвят със зазубряне на готови теми и тестове. Матурата не е нищо по-различно от материала, който се изучава в средното образование. Децата задълбават в предметите, които ги интересуват, научават едни теми, които ги правят стопроцентови студенти. А ако изкарат две, което не е изключено, ще кандидатстват през септември. Много учебни заведения предвиждат изпити тогава, някои приемат по балообразуващи оценки...

- А с тестовете в IV клас, след пробното им въвеждане от миналата година, свикнаха ли ученици, родители и учители? Стрес ли е този изпит за толкова малки деца?

- Външното оценяване или наречената от медиите малка матура в Плевен миналата година показа едни много добри резултати. Протекоха много спокойно, вероятно защото децата в IV клас не са толкова стресирани. В момента те работят върху тестове и са свикнали с тази форма на изпитване. Тестовете са обезпокояващи за поколението, което сега завършва, защото твърде малко са боравели с тях. Това ни кара и да се замисляме какво става с обучението от V до VIII клас. Връзката начално - прогимназиално образование някъде се губи.

- До какъв етап стигна казусът "Вечерна гимназия"?

- Много е интересна ситуацията с вечерната гимназия и на мен ми се случва за пръв път. Аз много се радвам, че вашата медия проявява интерес към вечерната гимназия, макар че много се писа на тази тема. Ще обясня накратко. Директорката е уволнена не защото е в личен конфликт с мен. Тя е запозната с мобилните групи, които се правят от инспектората по заповед на министъра и проверяват всички училища веднъж през първия и веднъж през втория срок. Комисията на инспектората, с председател началник отдел, отиде на проверка с мобилна група във вечерната гимназия, но не беше допусната да я направи. За това е уволнена директорката. Преди там имаше двама души - един бивш главен счетоводител и един охрана, които твърде дълго пречеха за възобновяването на нормалния учебен процес. Имаше обвинения, че желая да купувам сградата, работя с ВИС и СИК... Аз съм доволна, че съм сигурно единствената жива от тия две групировки, ако въобще още ги има. Едва ли бих си позволила да купя сграда, която е паметник на културата и не се продава. А до момента тя е била едно семейно фамилно училище - на г-жа Консулова, г-н Консулов, бодигарда и главния счетоводител. Директорката е освободена на 20 февруари в 16 часа. Тя отиде и си извади болничен, като до този момент все още е в отпуск по болест. Имаме назначен нов директор, нови учители, нов счетоводител. И нещата се нормализираха.

- Твърдеше се, че сте разбили кабинета на директорката, стигна се до съд...

- Кабинетът на директорката не е разбиван. Ние влязохме, връчихме заповедта със свидетели, влетяха двама души да ни бият и потърсихме съдействие от първо РПУ, което ни беше оказано. Това са едни странни хора, които не знам точно какво искат. Преди един месец беше разгледано делото срещу министъра от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) и решението, което е в полза на Даниел Вълчев, в момента се обжалва. Сега ще се гледа от 5-членен състав на ВАС. Те обжалват всичко, което е влизало в училището, не само министерски заповеди, всяка глоба и на НОИ, и на Агенцията по приходите. Тези хора според мен в продължение на една година не са работили, а са се занимавали със завеждане на дела. Нормално е един човек да преживява това, че е освободен от длъжност. Нормално е да заведе дело срещу работодателя си, но не е нормално да спира цяло училище. За жалост обаче, учениците, които са се водели по документи там до момента, не отговарят на реалната бройка. Проверките са извършени със съдействията на прокуратурата и полицията. След проверка на НОИ се установи, че не са били водени добре досиета. На Икономическа полиция сме дали данни и се надяваме да излязат интересни неща - как хора, по времето когато са били в чужбина, са получили документ за средно образование. Не следва по такъв начин да се работи.

- Ще продължи ли да има в крайна сметка вечерна гимназия в Плевен?

- Това е едно добро и полезно училище. В никакъв случай аз не подкрепях становището за закриването й, подкрепям това паралелките й да отидат в "Анастасия Димитрова". Вечерна форма на обучение ще има. Училище със статут вечерна гимназия няма да съществува, но формата две паралелки вечерни и две задочни по държавен план-прием ще работят през следващата година, както и за тази. Тече си нормален учебен процес. Към тази форма на обучение престъпват ученици, които са в нужда. Този човек е объркал живота си по някакъв начин и не бива да го лишаваме от правото му да завърши образование. Някои от тях са се насочили към матура по география, което означава, че вероятно ще кандидатстват и за висше образование.

- Болшинството от учителската гилдия счита, че случващото се в момента в сферата на образованието е вид отмъщение на министъра за учителските стачки...

- Ако става дума за делегираните бюджети, пак казвам, че те не са новост. От 6 години аз и моите колеги пишем писма кои училища не могат да съществуват във вида, в който са. Напомняме, че ще бъдат въведени делегирани бюджети с определена дата. Едва ли и предишното правителство, и сегашното са знаели точно кога ще бъдат учителските стачки, за да въведат делегираните бюджети като отмъщение. Това е несериозно. Право на стачка има всеки, друг е въпросът, че трябва добре да се прецени има ли полза от този начин на изразяване на протеста, дали той е най-добрият и кой страда от това. Аз мисля, че от цялата работа са потърпевши учениците, тъй като относно намалената ваканция има много интересни запитвания от ученици в ГПЧЕ - защо след като ние сме ходили за по един час на ден в продължение на цялата стачка, сега нямаме ваканция? И са прави. Когато един ученик уважава учителите си и е в час, мисля, че има друг начин да се прави стачка. Тя винаги е сигнал към правителството, че нещо в системата, в заплащането не в ред. Но и самите учители знаят, че не преговарят те, а синдикатите. Ако има на кого и на какво да се сърдят, това са синдикалните им лидери. Хубаво е човек да бъде оценяван. А учителите се плашат от оценка, не мога да разбера защо. Диференцирано заплащане не пожелаха всички. А когато работят, има начин да получават и повече средства. Сега и директорите ще имат възможност да стимулират тези, които добре си гледат работата. Това са неща, които трябва да се случат и аз съм доволна, че този министър не отстъпи, за разлика от всички други до момента. Това важи и за задължителните матури. Нещата трябва да са ясни.

- Значи има светлинка в тунела и така желаната реформа в образованието има шанс да проработи?

- Това, което става в образованието, тази приемственост, която се получи от предишното управление, показва, че се случват добри неща. Може би бавно, но стават. Не бива винаги вината да се хвърля на държавата, независимо кой я управлява. Всяка община също е една малка държава, всяко училище - също. Ако са подредени добре нещата, ако има заинтересовани учители, учениците ще са повече, а оттам и парите. Ако родителят види, че детето му не е добре в това училище, ще го вземе заедно с парите му и ще го премести в друго. В този смисъл делегираните бюджети ще изиграят доста положителна роля. Ще има сътресения. Както и при закритите училища. Около 100 учители работеха там. Някои от тях ще останат без работа. Но ще се открият работни места там, където има повече деца и те ще имат възможност да кандидатстват и да се конкурират на пазара на труда.