Брой 15                                                  

11 - 17 април 2008 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Богдан Николов

 

Емблематичният за Плевен спортист успя да възроди мотоциклетния спорт в България. С негова подкрепа се построи мотополигонът "Горна Росица" в Севлиево, който шест поредни години е определян за номер едно в света. През 2007 г. край Долна Митрополия се изгради и най-модерният полигон за супермото в света и за пръв път България е домакин на световен шампионат в тази дисциплина. С лобирането на Богдан Николов през същата година страната ни е домакин на още три световни и три европейски шампионата по мотокрос, европейски шампионат и европейска купа по супермото. Богдан Николов е един от плевенските спортисти, които изразиха подкрепата си за вътрешния министър Румен Петков.

 

Ужасно е, когато политиката

се намеси в спорта

 

Богдан Николов е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. През 1972 г. започва да се занимава с мотоциклетен спорт. В кариерата си има 21 титли, сред които три пъти шампион на Източна Европа, европейски шампион, а през 1992 г. става първи в света. От 1994 г. е президент на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). През 2002 г. е избран за координатор на всички вътрешноконтинентални мотоциклетни съюзи в Европейския мотоциклетен съюз.

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Г-н Николов, защо изразихте подкрепа за Румен Петков? Беше ли наложителна гражданска позиция?

- Мисля, че той като личност стои доста над много хора. Защо се включих? Не за до го защитавам, защото той няма нужда от защита. Ако обаче не изразя позицията си, нито съм българин, нито съм плевенчанин. Румен Петков е направил много не само за Плевен, но и за България. Говоря за развитие на спорта в случая, но той прави много не само за спорта. Двамата, които са направили нещо значимо за Плевен - това са Стефан Нинов и Румен Петков. Всички други само си приписват по някакъв начин неща, които се случват. Той не е от тях. Просто работи за града си, защото го обича. И Плевен трябваше да изкаже мнението си.

- Как си обяснявате масовата подкрепа, която Румен Петков получи в Плевен? Дали не е в отговор на декларацията, с която излезе една групичка, че Плевен са срамува от него?

- Румен Петков е помогнал на много хора и винаги е бил за каузата "Плевен". Нормално е да получи масова подкрепа, защото след него нищо добро не се е случило в града и няма да се случи. Погледнете местната икономика и ще разберете за какво става дума. Имахме голям шанс със залата, която е в началото на "Кайлъка". Благодарение на Румен Петков дойдоха френски инвеститори. След това обаче никой тук не пое идеята и сега тя стои като паметник. Да не забравяме, че през последните години до Плевен - в Долна Митрополия, се изгради най-модерното съоръжение по супермото, номер едно в света. Мога да ви кажа, че преди време с ваши колеги журналисти направихме статистика, която показва, че от 1989 г. досега в България са построени само три, забележете, спортни съоръжения - две за мотоциклетен спорт, залата в НСА и другото, което сега се открива - залата в Самоков. Нито едно друго спортно съоръжение не е построено през последните 18 години в България, за никакъв спорт.

- Широко се коментира пътуването до Монако на Румен Петков и други министри от кабинета. Разкажете повече за него. Знае се, че е по ваша покана.

- Много широко се коментира в пресата, но никой досега не ме е питал за това пътуване. Няма човек, който да се е обадил в Българската федерация по мотоциклетизъм и да каже - абе, ходихте до Монако, кои идваха и защо? Няма такива въпроси. За сметка на това пък темата си я коментират най-различни хора. Аз имам една папка с документи и искам да я дам на т. нар. анкетна комисия, но никой пък не ми я иска.

- Откъде имат информация тогава хората, които говорят за това пътуване, и искат анкетни комисии?

- Те нямат никаква информация. Само вижте какво се коментира в медиите - че се е пътувало до Монако и нищо повече. Единствената медия, която беше там и направи цял филм, е БНТ. Те снимаха и излъчиха всичко - и срещата с принц Алберт, и държавното посещение, договорите, инвестиционните проекти. А тези, които приказват небивалици, явно не са гледали филма.

- Какви документи има в тази папка?

- Всички. На 21 октомври получихме писмо от международната федерация, която ни уведомява, че България печели двете награди - за мотополигона в Севлиево (номер едно и най-добър организатор), и пистата край Плевен в Долна Митрополия (за организатор номер едно). Уведомяваха ни, че награждаването официално ще се състои в Монако на 1 и 2 декември. Оттам, с наше писмо, ние се обърнахме към председателя на организационния комитет Румен Петков, с което го молим да покани всички членове на организационния комитет, които са допринесли за този успех на България, заедно да получим наградата. Тук искам да кажа, че в Монако бяха и други хора, допринесли за този приз. Говори се обаче само за министри, но не трябва да се забравя, че бяха и кметовете и на Севлиево, и на Долна Митрополия. Аз попитах няколко медии - защо не се говори за тях? И знаете ли какво ми отговориха - те не са важни за нас. Значи има някакво разделение!

Така г-н Петков покани организационния комитет. В писмото ние изрично заявихме, че разходите ще бъдат за сметка на България. Организаторът - Международната федерация по мотоциклетизъм, по принцип пое разходите на всички официални делегации, които присъстваха в Монако, общо от 96 нации. Но по изрична молба на министър Петков разходите на нашата делегация се поеха от българска страна. Дори той предположи всеки да си плаща. За нас обаче това е обидно, защото тези хора наистина са допринесли за мотоциклетния спорт. Така всички разходи по пътуванията и нощувките бяха поети от БФМ, а престоя си плащаше всеки пътуващ. Командироваха се всички, както е по закон. В Монако министър Петков имаше и официални срещи, включително и с принц Алберт. Точно тогава бяха възстановени дипломатическите отношения с тази страна, които бяха прекъснати от пет години. Имаше нелепи коментари, че Румен Петков се е върнал заради Илия Илиев. А спокойно може да се провери по фактури, че билетът му е купен седмици преди това, защото той имаше два дни и искаше да си върши работата в България. Това е. Принц Алберт ще дойде в България сега официално, поканен именно при това посещение. А за транспорта, който също се коментира, искам да кажа, че федерацията има договор с "Булпартнерс травел" ООД за реклама - те ни подсигуряват полет, ние им правим реклама на нашето награждаване - чист бартер.

- Защо тогава така се говори за това пътуване? Според Атанас Атанасов в Монако Румен Петков се е срещал с оперативно интересни лица...

- Атанасов няма никаква информация и говори напред-назад. Вие сте първите, които наистина питате, и на които казвам. Ако принц Алберт е оперативно интересно лице, значи тогава трябва и него да сложат на СРС - това в кръга на шегата. Лошото в случая е, че подобно говорене от хора, които искат да бъдат интересни, вреди на България. Това са глупости и инсинуации на такива, които просто не са в час. Луд умора няма.

- Как ще приключи този скандал в МВР според вас?

- Мисля, че ако излезе истината, на Румен Петков трябва да му направят паметник. Защото той разбута цялата работа. И дано да се стигне докрай. Той бръкна в раната, а сега прокуратурата и ДАНС трябва да покажат истината - кой какво е правил и защо.

- С какво по-конкретно мотоспортът помага на България?

- Много помага. В медиен план, например - на "Гран при България". За миналата година има излъчвания в над 200 телевизии, в 134 страни на петте континента чрез "Евроспорт". Плюс директните излъчвания по време на шампионатите. Всяко излъчване започва с 60-минутен спот на дестинация България. 30 секунди спот струва 12 хиляди евро, като се умножи по излъчванията, смятайте каква сума се получава. Тези пари България не плаща само заради това, че е домакин на "Гран при". Това е едно от нещата - реклама в целия свят. Да оставим другото - че е имидж. За пръв път през 2007 г. в цялата история на спорта една страна взима двете награди и това е България. За миналата година над 60 хиляди души са посетителите на "Гран при", няма друг спорт, който да ги събере на едно място. Само рекламата е достатъчна, да не говорим за друго.

- Плевен загуби ли много от това, че пистата е в Севлиево и защо си пропуснахме шанса?

- Плевен загуби. Когато през 1998 г. тръгнахме да възстановим в "Кайлъка" трасето на Илия Чубриков, двамата с тогавашния кмет Румен Петков получихме "награда" - него го отстраниха от длъжност, мен ме заключиха в ареста. И въпреки всичко ние се върнахме и направихме пистата в Долна Митрополия номер едно в света. Ако беше някой друг, едва ли щеше да го направи. Стана ясно в следващите години, че ако това, което беше в Севлиево, беше в Плевен, тук сега щеше да има две трасета - най-добрите в света. Ако беше направено в частта на "Кайлъка", целият парк щеше да стане уникален комплекс, а не да пустее. И това не сме го измислили ние. Англичаните са го направили в най-големия парк - "Нотингам". И аз съм бил там. На една вечеря попитах тамошния кмет - вие нямате ли тук екология, да не пречи случайно пистата? Как ще пречи, 30 процента от приходите от едно състезание отиват обратно като инвестиция в екологията, беше отговорът. Но това тук няма кой да го мисли. Когато политиката се намеси в спорта, е ужасно.

- Има ли интерес към мотоциклетния спорт?

- Има, и той през последните години се увеличава. Този спорт е интересен за младите, затова имаме две детски школи, които работят. Те са в Севлиево. В света ще има две академии по мотоспорт, едната е в Испания, другата ще е в България - в Севлиево. Важното е, че има деца на пет - шест години, които идват. И те се ангажират с мотоспорта, не мислят за наркотици, за глупости. С две думи, аз съм го казвал много пъти и не се притеснявам - влезе ли ти бензин в д-то, няма оправия. Те хванат ли се един път в това нещо, то си остава.

- Имате ли някаква присъда?

- Не. Имам удостоверение, че не съм осъждан и нямам заведени дела. Опитаха се през 1999 г., но след 62 дни в ареста дойдоха да ми се извинят и ми казаха, че е грешка.

- Да, обаче има някаква повторяемост. Тогава името ви е забъркано заедно с това на Румен Петков, който по това време беше кмет. Сега отново се случва. Как си го обяснявате?

- Ами, когато спортът се използва в политиката, се случва. През 1999 година беше правителството на Костов. Направи се опит да се възстанови трасето в "Кайлъка". Тези, които бяха, си спомнят, че паркът беше пълен с хора. В крайна сметка кметът беше отстранен, имаше дело, което падна, защото беше смешно. Покрай това ме дръпнаха и мен. Аз имам сведения, че тогава, когато ме заключиха, са накарали тогавашния началник на полицията, който беше от София, но той отказал. И изпратили друг екип от столицата. В момента е същата работа. Някои медии например казват: ние не говорим за Богдан Николов в мотоциклетния спорт, защото той е супер, ама защо тия министри всичките са били в Монако? Ами защото има организационен комитет. Според изискванията на международната организация никой няма да ти даде "Гран при", ако нямаш подкрепата на съответното правителство. И друго - питаха ме журналисти - ако тази година България спечели, а аз съм сигурен, че ще спечели, дали отново ще ходят министри? И аз казах - да, ще ходят всички и дори ако не стигнат, ще вземем от Румъния. И те повече не ме питаха.

- Т. е. вади се нещо от контекста и както е удобно, така се употребява...

- Да, така се прави. И е много плитко. Аз се чудя на тези, които го правят, а още повече на тези, които им вярват. Как не се сещат?

- Кои са нещата, които не понасяте?

- Не понасям хора малоумници, които са като влашки престилки, както им казваме в Плевен. Като отстояваш една позиция, си бъди честен и точен и я отстоявай докрай. Не може днес да си така, утре - точно обратното. За жалост, виждаме доста хора, които се нагаждат според силните на деня. Което е най-смешното. Ако си кадърен и можеш да правиш нещо, ти го правиш за България, не го правиш за партия, а за нацията. В крайна сметка всичките тези хора, 50 - 60 хиляди, които идват на състезанията, са от всички партии.

- Каква е мисълта, която ви води?

- Аз съм го казвал много пъти. Мисълта, че в крайна сметка става дума за България. Всички, които се занимават с този спорт, казват, че България е в XXII век с тези трасета. Затова и тези, които са идвали на състезанията, знаят, че навсякъде има български знамена. В крайна сметка дали е в Плевен, или в Севлиево, или в Долна Митрополия, няма значение - става дума за България. И всичките - организационният комитет, и федерацията, и многото хора, които се занимават в този спорт, това е тяхната мисъл. Искам да ви кажа, че през последните три години непрекъснато се обаждат, че някъде трябва да се прави трасе. Ето сега отивам в Бяла Слатина, където от два месеца искат такова. В момента имаме 23 трасета в 23 точки на България и непрекъснато се увеличават. Значи хората го искат. В един малък град друго може ли да се случи? Това е. Сега например в Троян предстои европейски шампионат.

- Останало ли ви е лошо чувство от Плевен?

- Ти или си от Плевен, или не си. В крайна сметка плевенчани ще отидат да гледат в Долна Митрополия световната купа на нациите. И може би част от тях ще се сетят и ще си кажат - да, това става благодарение на двама плевенчани - Богдан Николов и Румен Петков.