Брой 43                                                  

26 oктомври - 1 ноември 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

Въпреки че кандидатурата му за кмет на Плевен бе издигната само няколко дни преди старта на предизборната кампания, представителят на БСП успя да настигне по рейтинг досегашния градоначалник Найден Зеленогорски. Всички социолози са категорични, че двамата ще се явят на балотаж. Червеният кандидат е уверен, че ще го спечели.

 

Съгражданите ми са убедени, че Плевен заслужава промяна

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Михайловград, сега Монтана. Там завършва икономически техникум, след това се дипломира в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград, от 1985 до 1986 г. в окръжния съвет в Плевен. Бил е зам.-директор на "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет в Плевен. От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на голямата Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на правителството на Жан Виденов. През 1998 г. влиза в частния бизнес.

В момента Васил Антонов е народен представител от Коалиция за България и областен председател на БСП. Кандидатурата му за кмет на община Плевен е издигната от БСП и подкрепена от редица леви и левоцентристки партии и граждански организации.

Баща на трима сина - на 28, 22 и 6 години.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, преди месец всички политически партии в Плевен и кандидати за кмет обещаваха толерантна предизборна кампания, такава ли беше тя?

- Мога да кажа за себе си и за кандидатите за общински съветници от листата на БСП, че ние удържахме на думата си - да бъдем критични към досегашното управление на града, но същевременно да се отнасяме с уважение към личността на всеки участник в кампанията, да не допускаме личностни нападки и използването на компромати. Но за съжаление не мога да кажа, че досегашният кмет и неговият екип водеха толерантна предизборна кампания. Нима е коректно да притискаш административно, икономически и психологически служителите в общинските фирми, в културните институти, творците на Плевен да се включват насила в някакви комитети и да те подкрепят? Нима е коректно да си лепиш плакатите по общински и държавни учреждения, по частни обекти, без да си получил съгласието на собствениците им? Разбира се, аз не приемам и категорично се разграничавам и от някои предизборни похвати, насочени срещу досегашния кмет - например анонимните листовки, в които се коментира личният му живот, циничните драсканици по билбордовете му. Но в същото време точно синята коалиция и щабът на досегашния градоначалник извършваха най-многобройните нарушения на собствените си заповеди и закона по отношение на политическата агитация, опитваха се брутално да покрият всички позволени и непозволени места със своите плакати.

В крайна сметка си мисля, че избирателите успяха да се убедят кой предлага разумни и обосновани алтернативи за Плевен, поднесени по един цивилизован начин, и кой се опитва силово и популистки да им внушава колко е велик.

- Във вашата кампания се очерта като водещ лозунгът "Плевен заслужава промяна". В какво според вас трябва да се изразява тази промяна?

- Ако трябва да отговоря с една дума - във всичко. Първо трябва да бъде сменен десният популистки модел на управление на общината, характеризиращ се с шуробаджанашки назначения, бюрократично и бездушно отношение на чиновниците към проблемите на гражданите, обграждане на кмета с послушни, но некомпетентни хора и приближени фирми, работа на парче и медиен шум по дребни поводи, напъни да се правят помени с чужди пити. Общината трябва да се управлява с екип от компетентни експерти, чиито знания, умения и опит са адекватни на условията, които предоставят държавата и Европейският съюз за развитието на местното самоуправление, за реализацията на големи инфраструктурни проекти, за подобряването на условията на живот.

- Т. е. за вас промяната се изразява във "възраждането на Плевен", което е друго ваше послание към избирателите?

- Плевен е град с традиции в икономиката, културно-историческото наследство, духовния живот, здравеопазването, образованието, спорта. За съжаление през последните осем години досегашната местна власт не направи необходимото, за да съхрани тези традиции, камо ли пък да ги развие. Ако нещо е запазено или построено, то е резултат от усилията на държавата, на частната инициатива, на предприемчивостта на отделните граждани. В много случаи това става въпреки общинската управа, която не само че не помага, ами понякога дори пречи. Затова промяната трябва да започне от модела на управление, за да може да бъдат възродени и индустрията, и образованието, и спортът. Необходим е активен диалог с политическите сили, с гражданското общество, с държавните институции, а не самозатваряне, надменност и безхаберие, както беше досега.

- Смяната на модела на управление означава и сериозни промени в структурата и кадровото обезпечаване на общинската администрация. Ще има ли "червена метла", когато влезете в червената сграда?

- В никой случай не става въпрос за чистка на общински служители, добрите специалисти ще останат на подходящи места. Отделните звена така ще бъдат конструирани и свързани помежду си, че от работата им да има цялостен ефект както за управлението на различните дейности на територията на общината, така и за разработването на важни и печеливши проекти за финансиране от националните и европейските структурни фондове. Разбира се, ще бъдат назначени и нови, предимно млади хора, с добра съвременна подготовка и нестандартно мислене, отговарящи на предизвикателствата на днешния ден.

- По време на кампанията си проведохте много срещи в крайните квартали на Плевен и по селата в общината. Там ли са най-големите проблеми?

- Действително в предизборната си кампания аз акцентирах не на показните мероприятия, а на неформалните срещи с хората и то там, където те живеят, където се сблъскват с нерешените инфраструктурни и комунално-битови проблеми, където би трябвало да играят децата им. Събрах много болка, усетих остро недоволство срещу политиката на досегашния кмет и неговия екип. Защото тази политика наистина е насочена само към "лъскането" на центъра на града и помпозните PR акции, а покрайнините са забравени. Потресен съм от факта, че в ХХI век цели махали в претендиращия да е европейски град нямат канализация, няма улично осветление, хората газят в калта. Междублоковите пространства са разпродадени и застроени, липсват детски и спортни площадки. Трагично е и състоянието на селата в общината - всичките са без канализация, улиците са разбити, тук-там свети по някоя лампа в центъра. В същото време досегашният общински кмет говори за излишъци в бюджета, тегли кредити, купува си титли, тоги и награди с парите на данъкоплатците. Това не е ли популизъм?

Но проблемите не са само в селата, а и в града. Плевен вече се задъхва от пренатоварения автомобилен трафик, местата за паркиране са крайно недостатъчни. Преди четири години настоящият градоначалник обеща подземни и надземни многоетажни паркинги, а днес виждаме, че абсолютно нищо не е направено в това направление. Въпросът може да бъде решен, но не от дясна популистка управа, а от екип от компетентни специалисти, с какъвто аз разполагам. Същото се отнася и за безразборното строителство, което е резултат от безсилието на досегашните управляващи да направят нов градоустройствен план, и то с перспектива от 30 - 40 години.

- Вие как смятате да решите тези проблеми?

- На първо място чрез разумното разпределение на разходите в общинския бюджет. С екипа ми ще разработим печеливши проекти за финансиране от държавата и Европейския съюз. Ще търся и съдействието на плевенския бизнес, големи резерви има в публично-частното партньорство. Но за да се възроди Плевен, основното е да бъде възродена неговата икономика. Това ще стане чрез обособяването на нови индустриални зони с изградена инфраструктура, които ще бъдат привлекателни за инвеститорите. Защото досега инвестициите са предимно в търговски обекти, които нито разкриват кой знае колко работни места, нито предлагат квалифициран труд и адекватно на него заплащане. Старата слава на Плевен бе индустрията и аз съм твърдо решен да я възродя, зная как и мога да го направя.

- Как?

- За съживяването на икономиката е нужна инициативност, лобиране на национално и европейско равнище, умение да се осигурява външно финансиране, а не самозатваряне в пашкула на провинциализма. Като конкретни мерки мога да изброя създаването на мрежа от звена за консултиране и подпомагане на малкия и средния бизнес, разкриване на център за развитие на иновациите и високите технологии, изкупуване на частни терени за предоставянето им на бъдещи инвеститори, създаване на гаранционен фонд за подпомагане на развитието на малките и средните предприятия и редица други действия, които са залегнали в програмата ми.

- През последните 30 дни направихте няколко младежки дискотеки, поканихте в Плевен култовата група "Ъпсурт", която изнесе голям концерт в зала "Балканстрой". Смятате ли, че само с такива изяви младите хора могат да бъдат привлечени да останат в Плевен?

- Разбира се, че не. За да останат в Плевен, младежите първо трябва да получат добро образование, което да им гарантира професионалната реализация. Затова е необходимо училищната мрежа да бъде съобразена с бъдещото развитие на икономиката, професионалните гимназии да спрат да произвеждат безработни, а от тях да излизат подготвени специалисти, които да има къде да полагат квалифициран труд срещу добро заплащане, да има къде да спортуват. Аз това не можех да им предложа за 30-те дни на кампанията, но ще го направя през следващите четири години. А що се отнася до дискотеките и концертите, те са неизбежна и необходима част от живота на младите хора.

- А спортът?

- Естествено, че спортът е потребен за младите хора, той калява не само здравето, но и духа. Спортът възпитава редица качества, които са необходими и в живота - упоритост, воля за победа, издръжливост, но в същото време и толерантност и уважение към противника, умение да подчиниш собствените си усилия на успеха на отбора, в който играеш. Тези неща ги знам като бивш активен спортист. Но как днес да спортуват младите хора на Плевен, като няма къде. Нима не е срамно в такъв град да няма нито един целогодишен плувен басейн, стадионът да е без ток и вода, спортните площадки да се застрояват с търговски обекти и бизнес сгради. На всичко това аз ще сложа край. Мой приоритет е възстановяването на наличните спортни съоръжения и изграждането на нова модерна спортна база, включително и в кварталите на града и селата. Когато децата и тийнейджърите има къде да тренират, тогава ще се възроди и славата на професионалния плевенски спорт.

- Кандидатурата ви за кмет е издигната от БСП, която претендира да е социална партия. Вие като неин представител какви идеи имате в социалната сфера?

- Първо искам да подчертая, че БСП не претендира, а е най-социалната партия в България. И аз като неин представител съм дълбоко загрижен за социално слабите, за майките и техните деца, за съгражданите ми от третата възраст, за хората в неравностойно положение. Разбира се, че положението на тези слоеве зависи в голяма степен от състоянието на държавата, но и общините имат много възможности да облекчат техния живот. Радостно е, че раждаемостта в Плевен се увеличава през последните години, но е тъжно, че местата в детските ясли и градини не достигат, а таксите са прекалено високи в сравнение с други големи градове. Досегашният кмет като се хвали с излишъци в бюджета, защо не направи нищо по този въпрос? Ясно е защо - защото не знае как, не може и не иска. Важни приоритети в моята програма са изграждане на нови ясли и детски градини и пълно саниране на съществуващите, подкрепа на бременните жени и майките, ремонт и модернизиране на материално-техническата база на училищата, на здравните и социалните заведения, бързо възстановяване на училищните лекарски и стоматологични кабинети.

- Вие сте известен ценител на изкуството, колекционер, меценат. Откъде тази тръпка у един човек на бизнеса, който трябва да е прагматичен и пресметлив?

- Смятам, че двете неща не си противоречат. Българската култура днес трудно може да оцелее и да достига нови върхове, ако хората с възможности не й помагат, в това число и финансово. Макар че в колекцията си имам произведения на световноизвестни автори, аз ще продължа да купувам картините на моите приятели - плевенските художници, ще продължа да помагам за издаването на книгите на плевенските поети и писатели, ще продължа да спонсорирам културните институти в общината. А като кмет заедно с хората на духа ще поставя културния афиш на града на радикално нова основа, така че в Плевен всяка година да се провеждат по няколко събития от национален и международен мащаб. И най-важното според мен - няма да деля творците на "наши" и "ваши", няма да ги въвличам в политически игри и да ги противопоставям един на друг.

- В навечерието на деня за размисъл върху какво бихте искали да размишляват плевенските граждани?

- Нека моите съграждани се замислят върху това защо всяка година около 2 000 - 2 500 души напускат Плевен. Нека се замислят какво е било отношението на кметската администрация към тях, когато са искали административна услуга. Нека се замислят защо младежите след като завършат висшето си образование не се връщат в родния град, защо средната заплата тук е една от най-ниските в страната, защо тяхната покупателна способност е една от най-малките. От многобройните срещи и разговори с хората аз се убедих, че те сериозно си задават тези въпроси и вече са стигнали до верния отговор - Плевен се нуждае от промяна и я заслужава. Аз мога да възродя Плевен, защото зная как!