Брой 40                                                  

5 - 11 oктомври 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Д-р Петър Керемедчиев

 

Той беше заместник-кмет в екипа на Найден Зеленогорски, а сега се явява като негов опонент от дясното политическо пространство. Въпреки това докторът запазва коректния тон към своя бивш началник, но твърди, че градът може да се управлява много по-добре.

 

Плевен се нуждае

от нов десен проект

 

Д-р Петър Керемедчиев е роден на 14.02.1960 година. Средно образование получава в математическа гимназия във Велико Търново. Има няколко висши образования. През 1986 година завършва Медицински институт в Плевен, през 2001 г. - Стопанската академия в Свищов, специалност здравен мениджмънт, и през 2004 г. в УНСС магистратура по здравен мениджмънт. Работил е като участъков лекар в с. Милковица, в болницата в Гулянци, директор на РЗОК в Плевен, фирма “Галена”. Зам.-кмет на община Плевен при Найден Зеленогорски в периода 2004 - 2005 г. В момента е директор на “Софарма” АД.

Женен, с едно дете.

Кандидатурата му за кмет на община Плевен е издигната от Съюза на свободните демократи и движението Европейски демократичен път.

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Г-н Керемедчиев, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Плевен?

- Защото смятам, че община Плевен има нужда от нов десен проект за развитие. Преходът приключи, но за съжаление много от нещата, които бленуваха гражданите на България, и в частност гражданите на Плевен, не се случиха така, както очакваха. За това са и изборите, за това са посланията, за това са разумните обещания, за това са качествата на кандидатите. Смятам, че е крайно време мажоритарният елемент да влезе в ролята си и гражданите на Плевенска община да могат да избират между качествата на кандидатите, а не между традиционните емоционални взаимоотношения в рамките на една кампания. Твърдо съм убеден, че този път гражданите ще направят своя правилен избор.

- Вие се изправяте срещу друг десен кандидат - Найден Зеленогорски. Той ли е основният ви опонент?

- Предвид това, че се стремя към нов десен модел на управление, разбира се, левият кандидат е основен опонент. Аз при всички случаи ще водя позитивна кампания, от моите уста няма да излезе критика на махленско-битово ниво към никой от кандидатите, без значение дали е представител на лявата идея, на центристки идеи, или пък на дясната част от политическото пространство. Убеден съм, че аз, заедно с хората, които ще включа в екипа си, ще бъдем полезни на гражданите, защото животът изисква не само динамика, а и хора обучени, готови да разработват проекти, да могат да работят с гражданското общество, което, според мен, е факт. И не случайно зад мен стоят две политически сили, както и граждански сдружения, които ме подкрепят. Фактът, че има гражданско общество, е добър, защото ако аз съм кмет на Плевен няма да изпълнявам предварително договорени ангажименти с коалиционни партньори, а ще бъда зависим единствено от представителите на граждански сдружения, които се стремят към развитие на частния бизнес. Ще заложа на добрите взаимоотношения със съсловни организации - на образованието, на здравеопазването, на браншовите бизнес-камари, така че надявам се всички тези хора да ме подкрепят, за да бъда полезен.

- Във ваша подкрепа се обявиха известни личности от лекарското съсловие. От професионална солидарност ли застават те зад вас, какви ангажименти поемате вие към лекарите?

- За мен е чест, че тези хора застават зад моята кандидатура. И то не е само защото пред името ми има “доктор”, лекари има и в други листи. Вярно е, че аз съм единственият лекар - кандидат за кмет на Плевен. Нещото, което ни обединява като визия, като всичко това, което сме вършели през всичките години на реформи в здравеопазването, направи така - те да ме подкрепят, защото ме познават. Аз за тях съм предвидим човек, за тях съм човек, който през всичките тези години е отстоявал и техните права. Сигурен съм, че няма нещо и някой, който би могъл да ме спре да защитавам техните интереси от позицията на формалната местна власт. Защото нещата през последните четири - пет години в системата на здравното осигуряване доста се влошиха. Нещата се влошиха не само като финансови взаимоотношения, но и като условия за труд. Сигурен съм, че с общи усилия ще бъдем полезни на здравния сектор. В крайна сметка уникалността на Плевен в системата на здравеопазването е в наличието на една голяма, втората по големина болница в България, в която работят много добри специалисти. Мисля, че ще бъда изключително полезен в рамките на това, което бих могъл да направя като кмет - цялостен лобизъм в полза на болницата. Тя е 100-процента държавна, но кметът на Плевен със своите представителни функции, със своите права да представлява общината - и вътре, и вън от държавата, би могъл да бъде изключително полезен. В крайна сметка и тази болница, и общинските ДКЦ-та обслужват жителите на Плевенската община, избирателите на този кмет и общинските служители. Същото важи и за учителите. Аз не разбирам от образование, но ще се постарая в екипа ми да има хора, които да ми дават разумни и актуални съвети.

- Казахте, че имате нов десен проект за Плевен. Осем години градът се управлява от десния кмет Найден Зеленогорски. С какво от управлението му не сте съгласен, за да предлагате алтернатива в същия политически спектър?

- Предлагам нов десен проект, макар че не искам да отричам неща, които са направени. Но смятам, че оттук нататък нещата биха могли да се направят по по-модерен начин, да се ангажира вниманието на цялото плевенско общество. В моята програма има пет - шест приоритетни пункта, които са изключително важни за общината.

- Какво му липсва на Плевен?

- На Плевен му липсват сериозни инвестиции. Общинската администрация не би следвало да създава тя самата работни места, администрацията би следвало да се занимава единствено и само за създаване на подходящи условия и инвестиции, и оттам - на работни места. В Плевен стартовите заплати на хората са много ниски, покупателната способност на гражданите е твърде малка. За съжаление, от големите български градове Плевен остава на последно място по покупателна способност на населението. Това е лошото. Иначе е хубаво да има търговски вериги. Лошото в цялата история е това, че покупателната способност на жителите на Плевен е много ниска. Хубаво е през следващите четири години тази покупателна способност да се повиши.

- Как ще го постигнете, ако бъдете избран?

- Първо - с привличане на сериозни инвеститори, с предварително договорено обвързване на стартов брой работни места, със стартова минимална работна заплата. Това от една страна. От друга страна - изключително важно е да се насърчава местният бизнес. Общината да бъде гарант за това, че конкурентните правила ще бъдат строго контролирани. Има си достатъчно инструменти в ръцете на общинската администрация, с които това може да стане реалност. Общинската администрация трябва да се грижи за това представителите на местния бизнес да работят в сравнително комфортни, конкурентни условия. Да не се допуска израждане на конкуренцията за сметка на външен инвеститор. Защото в крайна сметка тези хора работят, живеят и създават блага на територията на Плевенска община. Има и нещо друго - вкарване на инфраструктурата във вид, в който инвеститорът като дойде в Плевен, да прецени дали може да инвестира или не.

- Кои са основните приоритети в програма ви?

- Те са няколко, тъй като смятам, че многото на брой приоритети по принцип не са изпълними. Един от тях е сигурността, защото тук, особено по селата, битовата престъпност е на високо ниво. Затова предвиждам да въведа длъжността заместник-кмет по сигурността. Второто нещо, което ще направя, е да реорганизирам дейността на общинския инспекторат и то по начин, по който той ще подпомага работата на този зам.-кмет. В областта на образованието смятам, че приоритетни през следващите четири години трябва да станат учителят и детето. Образованието изисква мерки, при които да бъдат обхванати всички подлежащи на обучение деца. Оттук ще дойде и заетостта на учителите. Нещата, свързани с детския спорт, също са важни. В системата на здравеопазването задължително пред мен стои въпросът за създаване на специален общински фонд, контролът на разходването на средствата в него трябва да има максимално широк кръг на представителство - не само от общинската администрация и общинския съвет, но и от граждански сдружения, от специалисти. Този фонд предвиждам да бъде за дофинансиране и финансиране на значими здравни проблеми на жители от общината. На следващо място - изключително важно е създаването на общински хоспис. В системата на здравното осигуряване общата ситуация изобщо създаде дефицит в обслужването на терминално болни. И е редно общинската администрация да се погрижи за точно такъв тип хора, те да бъдат обслужвани поне цивилизовано. Нужно е в Плевен да има също дневен център за обслужване на наркомании. Има вече големи общини, които са направили такова нещо и ние трябва да почерпим опит от тях и най-после Плевен да има такъв център. Има още нещо, което притеснява мен и цялата лекарска гилдия. Трябва да се опитаме да създадем трети факултет на медицинския университет. Разбира се, за това е необходима волята на кмета и общинския съвет, както и единодействието на ректората на МУ, и разбира се, лекарската колегия. Според мен съществува реална опасност медицинският университет да изчезне и ние трябва да направим всичко възможно да го запазим. В областта на инфраструктурата - оптимизиране на движението на територията на града, оптимизация на инфраструктурата на жилищните комплекси.

- Прави впечатление разликата между централната част на Плевен и кварталите, как ще се справите с това?

- Точно така - в последните години, за разлика от съвременните европейски градове, всички инвестиции в строителството в Плевен се правят в район "Мизия", в централната част. В съвременна Европа се прави успоредно обособяването на промишлени и жилищни зони, уредени са комуникациите и инфраструктурата навсякъде в градовете, с подходящ транспорт, така че това е изключително предизвикателство и аз ще предприема сериозни стъпки в тази насока. Междублоковото пространство е изключителен проблем в Плевен. На следващо място - селата на територията на общината.

- Защо в последните години се отделят от общинския бюджет толкова малко средства за селата?

- Не мога, пък и не искам да коментирам. Смятам, че селата, чиито жители са почти една шеста от населението на общината, имат право да живеят нормално, в нормална среда - и пътища, и публични звена В тези селища живеят по-възрастни хора, но това не означава, че общината трябва да ги неглижира.

Имам идеята общината да предложи преференциални цени на терени за построяване на кооперации с апартаменти за млади семейства. Като казвам преференциални цени, това не означава ощетяване на бюджета - има си достатъчно начини, стига да има воля за това. В сферата на икономическото развитие за мен е изключително важно създаването на общински стопански холдинг, касаещ дейността на общинските фирми. Не е нормално парите, които се събират от местни данъци и такси и касаят общинския бюджет, да не се връщат към тези, които са дали своята лепта, а да отиват за рефинансиране на общинските фирми. От сега мога да кажа, че съществува един “Фолксваген Туарег”, собственост на общинска фирма "Инжстрой", който веднага ще продам на публичен търг и парите ще ги даря на детски заведения.

Друг мой приоритет е административното обслужване. Работата с граждани не е само в червената сграда с часовника. Тя изисква изнасяне, ситуиране на общински звена на територията на жилищните комплекси. Не е необходимо човекът от комплекс “Дружба”, особено в крайните блокове, да губи време, средства, нерви, за да слезе да свърши някаква своя работа, свързана с административно обслужване.

След разговори с млади хора се очертаха няколко техни нужди. На първо място - модерно кино от типа на “Арена” в София. Второ - мултифункционална зала, която да се използва за всякакъв тип мероприятия - както спортни, така и културни. Това може да се случи с обособяване на общински терен и привличане на инвеститор. Твърдя, че за 4 години това е възможно. И разбира се - мечтата на моя син, когато беше малък - много ми се иска, при подходяща и съвместна дейност с държавата, в лицето на областна администрация, да се създаде някакъв атракцион на територията на Кайлъка.

- Вие бяхте в екипа на Найден Зеленогорски, сега сте негов опонент. Не се ли опасявате, че ще ви обвинят в предателство?

- Предателство - какво да ви кажа. Вярно е, участвал съм в негови кампании, аз не се срамувам от това, тогава го правех с удоволствие. Нещата в годините обаче се промениха, промених се и аз. Смених няколко длъжности, усъвършенствах се, смятам, че и образованията, и опита ми са достатъчни, за да се опитам да привлека обществен вот и да бъда полезен.

- Напоследък се говори за това, че Плевен няма нужния общински административен капацитет за изготвяне на проекти, с които да се кандидатства за финансиране. От това Плевен е загубил достатъчно много от предприсъединителните фондове и ако тази тенденция продължи, ще загуби и финансиране по оперативните програми. Защо в общината не се назначават хора с капацитет и ценз за подготовка за проекти? Вие бяхте част от тази администрация...

- Това за Плевен е изключително голям проблем, касаещ дефицит на кадри, на екип за разработване на проекти. Фактите го потвърждават - Плевенска община е на последните места по завоюване на средства по подобни проекти. Аз в момента работя във фирма, която налага да пътувам често. С неприятно усещане констатирам как добре се развиват измерими на Плевен областни градове. Знам, защото голяма част от кметовете на тези градове познавам, някои са ми колеги, и знам от тях какви средства и в какви размери са получили по тези проекти. Да вземем например Стара Загора. Тя е съизмерима с Плевен в общи параметри. Само че там средствата, придобити по тези проекти, са значими. Погледнете и Велико Търново.

Не мога да кажа защо няма кадри в Плевенската община, но мога да кажа, че действително дефицит на екипност за разработване на проекти съществува.

- Има ли корупция в Общината?

- Това не мога да кажа. Аз лично не съм взимал пари от никого.