Брой 38                                                  

21 - 28 септември 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

Депутатът и кандидат на БСП за кмет на Плевен е сред най-авторитетните местни бизнесмени. Известен е и като щедър спонсор на културата, образованието, спорта и социалните заведения.

 

Плевен се нуждае

от компетентно управление

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Михайловград, сега Монтана. Там завършва икономически техникум, след това се дипломира в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград, от 1985 до 1986 г. в окръжния съвет в Плевен. Бил е зам.-директор на "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет в Плевен. От 1993 до 1996 г е зам.-управител на Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на правителството на Жан Виденов. През 1998 г. влиза в частния бизнес.

В момента е народен представител от Коалиция за България и областен председател на БСП. Кандидатурата му за кмет на Плевен е издигната единодушно на общински пленум.

Разведен, баща на трима сина - на 28, 22 и 6 години.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, вие имате сериозен бизнес, добре сте осигурен материално. В същото време сте и политически реализиран като народен представител. Какво тогава ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Плевен?

- В краткото време, което имах за размисъл, много сериозно прецених собствените си плюсове и минуси, възможностите, които имам. От една страна от две години, откакто съм депутат, значително се увеличи обемът на работата ми, в това число и в почивните дни, които се превърнаха в работни. Но най-силната ми мотивация да се кандидатирам за кмет е моята, както и на съгражданите ми преценка, че това, което се случва в Плевен, не е достатъчно. Не съм от хората, които не виждат хубавите неща, които се случват в града и за които има опити да се случат, но направеното далеч изостава от възможностите, които първо Плевен има, и второ - които предоставят стабилизацията на държавата и по-големият финансов ресурс, който получават общините. Не на последно място ме провокира и начинът на управление, който не дава най-добрите решения за моя град.

- Известно е, че в периода 1993 - 1996 г. бяхте зам.-управител на тогавашната голяма Ловешка област, защо подадохте оставка?

- Оттеглих се в знак на несъгласие с политиката на правителството на Жан Виденов. Оказа се, че малко след това кабинетът падна, но разбира се, аз не съм знаел кога точно ще се случи това. Просто реших, че няма да участвам в управление, което продължаваше да задълбочава икономическата и политическата криза в страната.

- И веднага влязохте в частния бизнес...

- Не веднага, фирма "Ка груп" е регистрирана в началото на 1998 г.

Ясно е, че при идването на власт на СДС с моята политическа биография не можех да разчитам на държавна работа. По закон ми се пазеше мястото на икономически управител в Медицинския университет, но там вече беше заработил друг екип и щеше да е неморално от моя страна да се върна и да изместя някого. Нямах друг вариант, освен да се опитам да вляза в частния бизнес.

- Искате да кажете, че бизнесът ви е стартирал по времето на Иван Костов, а сега се говори, че има политически чадър над фирмите ви?

- Ами едва ли има трезвомислещ човек, който може да предположи, че съм започнал с протекции от СДС. Напротив - тогавашното синьо управление правеше всичко възможно, за да ме компрометира и спре. Пращаха ми всевъзможни проверки, не само от компетентните органи в Плевен, но и от столицата. Въпреки поръчковите ревизии, не бяха открити никакви съществени нередности в бизнеса ми. Категорично заявявам, че и днес няма никакъв чадър над мен, дейността ми е прозрачна и мога да докажа със съответните документи произхода на всеки лев.

- А как се сдобихте с емблематичния за Плевен хотел "Ростов"?

- Държа да подчертая - чрез "вторична" приватизация. Комплексът вече беше приватизиран, т. е. ние купихме един частен хотел. Естествено теглихме голям кредит. Между другото, всички активи на "Ка груп" са закупувани от частни лица и фирми, нямаме нищо, придобито директно от държавата или от общината.

- Години наред вече остава неразкрито убийството на вашия съдружник д-р Людмил Конов. Работи ли се още по случая, имате ли информация за някакви резултати?

- Да, работи се, има различни версии, но не съм аз човекът, който трябва да ги огласява. Искам да подчертая, че с Людмил ни свързваше не само бизнесът, ние бяхме и големи приятели и бих призовал компетентните органи да направят всичко възможно, за да стигнат до разплитането на случая. По този начин ще паднат и подозренията от редица хора, чиито имена в една или друга степен се свързват с това жестоко престъпление.

- Тръгвайки на избори за кмет, имате ли готова програма за управлението на общината?

- Програмата за управление на община като Плевенската е доста сериозно нещо, за да бъде разработено за краткото време от моята номинация до днес. Но аз работя по нея заедно с много широк кръг от експерти и в близките дни тя ще бъде завършена и публикувана.

- Все пак кажете някои от основните акценти.

- Водещите акценти в бъдещото развитие на общината произтичат от нейния европейски статут и сериозните предизвикателства пред всички институции. Оттук може да бъде изведена и основната цел - създаване на благоприятна среда за бизнеса и по-добро качество на живот на гражданите. Усилията ни ще бъдат насочени към изграждане на нова и модернизиране на съществуващата инфраструктура, към повишаване на качеството и конкурентоспособността на човешкия капитал и създаване на възможности за успешна личностна и професионална реализация, най-вече на младите хора. Тези цели могат да бъдат постигнати само при висока ефективност на администрацията и способност да осъществява компетентно управление. На първа линия излиза необходимостта от разработването на качествени проекти, с които да се кандидатства за финансиране по националните оперативни програми.

- Според вас в момента има ли добра база за това?

- Последните две години ни поставиха в една нова политическа и държавна среда, но аз все повече се убеждавам, че това, което се случва в Плевен, е далеч от всичко, което трябва да бъде направено. Правят впечатление големите аномалии в отношенията местна - държавна власт. А те, разбира се, носят след себе си редица последствия, които не са добри за града. Не става въпрос само за привличане на допълнителни средства от разчетените в бюджета, а най-вече за противопоставянето на местната управа на държавните институции, които биха могли да дадат една нова перспектива на града. Създадено е впечатлението, че административният капацитет в общината е много слаб и не са търсени и използвани възможности да се развива. В същото време експерти напускат. Работата с европейските институции и европейските фондове - както преди 1 януари с предприсъединителните, така и сега със структурните, е на нулево ниво. Това не може да не даде отражение в един динамичен град, какъвто е Плевен, да не остави след себе си и последствия в ръководния екип. С това се обяснява и стремежът на досегашното общинско ръководство да търси кредити, с които да решава ежедневни и минимални за града въпроси, а не знакови и перспективни, които биха довели до решаването на големи урбанистични проблеми, до превръщането на Плевен в съвременен европейски град, който обаче да запази своя дух, своята архитектура, своите символи и да създаде нови. През последните години в града няма направено нещо знаково (като изключим това, което е дело на сериозните частни инвеститори, и то най-вече в търговията и в обслужването), няма нещо архитектурно, което да грабва окото, с което външният човек, посетил Плевен, да може да свърже името на града.

- И как може да се постигнат тези цели?

- Като се смени популисткият десен модел на управление, който в много случаи е неопределено десен. Защото твърде често от тази работа на дребно се губи нишката, губи се перспективата, губят се основните контури на задачите, които трябва да се решават. Много често се използват от досегашното ръководство дребните успехи, малките инвестиции многократно да бъдат преекспонирани пред погледа на нашите съграждани, да се правят опити за внушение, че се вършат грандиозни неща. В тази връзка като конкретен пример можем да споменем и коментара на известния архитект Иван Стефанов по отношение на изразходването на общински средства за т. нар. "тръкалета" (става въпрос за кръговите движения на улиците "Неофит Рилски" и "Васил Априлов" - б. а.). И докато досегашният кмет популистки се оправдава със спирането на кредита, за по-малко от година и половина държавата инвестира в Плевен и близките общини 12,5 млн. лв. за ремонт на пътища, за канализации и други инфраструктурни обекти. Но това стана със съдействието на депутатите от Коалиция за България, на областния управител, на нашите представители в изпълнителната власт. А оценките на държавните институции за досегашната местна управа е, че не се разработват проекти, не се използват структурните фондове, не се контактува с отделните министерства.

Досегашният кмет се похвали, че има 8 млн. лева излишък в бюджета, а в същото време иска кредит от 15 милиона. Това не е ли колкото парадоксално, толкова и популистко? Популизъм е и предизборното увеличение на заплатите в сферата на културата, защото и сега те остават по-ниски от възнагражденията в държавния сектор, а парите са осигурени за сметка на училищата, чиято издръжка е намалена.

- Кредитът беше спрян, но общината възприе друга тактика - тя разпродава поголовно имоти, за да вкарва средства в козметични ремонти и промени...

- И за съжаление това се прави при пълна липса на прозрачност. Обединяват се петна, търговете се обявяват само с номерацията на терените и не е ясно какво точно се продава, а сроковете са кратки. Няма как да не останат съмнения, че се търсят приближени фирми, които обслужват една партийна централа със затихващи функции.

- Намеквате за корупция?

- Не е моя работа да доказвам дали има корупция, но такова е общото мнение - че има по-специален подход към определени хора и фирми. Граждани и предприемачи многократно са изразявали остро недоволство от градоустройствените промени, от това, че се окрупняват терени на всяка цена, че се орязват детски площадки, че не се решават проблемите на хората, а се изострят конфликтите.

- Като народен представител вие се срещате с много плевенчани, от какво друго се оплакват те?

- Много е сериозно недоволството на гражданите по отношение на обслужването на едно гише. Многобройни са оплакванията на хората, че подават молби до общината, а не получават отговор. И най-малките общини отдавна предлагат услугата "на едно гише", а в Плевен чак сега досегашният кмет предизборно си прави пиар акция, като помпозно започва изграждането на такова гише в зала "Катя Попова". Но базата не е най-важното, по-важни са служителите, които ще работят там, а повечето от тях нямат професионални възможности. Както нямат управленски капацитет и техните началници.

- Това означава ли, че ако вие станете кмет, ще предприемете тотални кадрови промени в администрацията?

- Аз няма да направя 68 служители безработни, както вече се е случвало, добрите експерти ще останат. Но екипите ще бъдат подсилени с нови хора със съвременно мислене, с добро образование и квалификация.

- Досегашният кмет отчита над 1 млрд. лева инвестиции, това все пак не говори ли за едно съживяване?

- Първо трябва да си даваме сметка, че Плевен е голям град, в Централна Северна България е най-големият икономически, транспортен, учебен, медицински център и т. н. Съвсем нормално е големите търговски компании да търсят своите възможности тук. Добре е, че в града влизат търговски капитали, но липсват инвестиции в индустрията, а това е основен отрасъл за Плевен. Числото 1,2 млрд. лева, което съобщава досегашният кмет, е един механичен сбор и не е ясно какво включва. Според мен е, най-меко казано, некоректно да се отчита като инвестиция и дарението от Русия за паметника на ген. Скобелев. Та този милиард е толкова механичен и неясен, колкото е механично и неясно цялото осемгодишно управление на досегашния кмет.

- Като става въпрос за индустрия, на журналистите им направи впечатление, че си говорите на малки имена с новия собственик на "Плама" Ангел Стефанов...

- Ами приемете го като един пример за доверието, с което се отнасят към нас големите инвеститори.

- Сега е модерно да се говори за кметове мениджъри, такива ли трябва да бъдат градоначалниците?

- Ако говорим конкретно за Плевен, със своя бюджет от 47 млн. лева общината се превръща в едно голямо дружество, в сериозна финансова институция. Сега може ли някой да посочи схемата, по която се разпределят тези средства, и пътищата, по които изтичат? Очевидно е, че трябва ясна схема, трябва конкретност, нова структура на общината. Необходимо е в нея ясно да бъдат разграничени отделните структурни звена, които ще работят по набирането и изразходването на средствата, които ще работят с международните институции по програмите. Тези екипи трябва да се водят от сериозни и доказани, най-вече обективни личности, ползващи се с обществено доверие. Такива подготвени хора има и в плевенските банки, и сред местните мениджъри.

- При обявяването на номинацията ви заявихте, че ще търсите известни български и чуждестранни архитекти, които да разработят нов градоустройствен план на Плевен...

- На всяка цена трябва да намерим резерви за отпушване на града, за освобождаване на основните артерии, за увеличаване на паркоместата. Ясно е, че при липсата на терени трябва да се търсят съвременни големи решения. И според други кандидат-кметове градоустройството е един от най-сериозните проблеми, който не е решен от досегашната общинска управа, а напротив - усложнен е. Остава в сила идеята, която споменах при номинацията ми. Тя, разбира се, следва да бъде прецизирана, но съвсем отговорно ще се консултираме както със сериозните плевенски архитекти, така и с доказани столични техни колеги. Ще потърсим помощ и от международно признати експерти, с които имаме контакти. За тази цел ще разчитам и на други плевенски бизнесмени, за да направим града ни по-удобно място за живеене.

- Стартирате в кметската надпревара от позицията на депутат, кажете нещо за парламентарната си дейност.

- Аз ще предоставя на всички медии отчет за дейността ми в Народното събрание. Първо бих посочил работата си в парламентарната комисия по въпросите на държавната администрация, на която съм зам.-председател. Имам активно участие при разработването на Закона за електронната търговия - един много сериозен нормативен акт, който има пряко отношение към управлението на българските общини. Той ще сведе до минимум възможностите за корупция, тъй като връзката между гражданите и органите на управление няма да бъде директна, всеки ще може от домашния си компютър или от офиса да поиска дадена услуга и да получи обратно необходимия му документ, като заплащането също може да става чрез Интернет. Други закони, разработени с пряко мое участие, са за дипломатическата служба, за националния архивен фонд, за защита на потребителите и др. За двете години в парламента имам и няколко питания - за магистрала "Хемус", за електронното правителство, за бъдещето на ВВВУ. Държа да подчертая, че в първия работен ден на 40 НС след избора на правителството внесох питане към премиера Сергей Станишев за трасето на магистрала "Хемус" и с това стартира решаването на въпроса. Вече е сигурно, че артерията ще минава край Плевен. Бих искал да припомня, че когато беше народен представител, досегашният плевенски кмет гласува трасето да е между Ловеч и Троян.

- Каква предизборна кампания ще водите?

- Толерантна към всички кандидати за кмет, но не и безкритична към досегашното 8-годишно управление на общината, което според мен беше абсолютно неуспешно.