Брой 34                                                  

24 - 30 август 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Инж. Любен Лаков

 

БСП издигна кандидатурата му за трети кметски мандат в Никопол. По време на празника на града специално за "BG Север" той очерта перспективите пред общината след предстоящия пуск на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле и сподели, че всяка нощ чете предизборната си програма и няма неизпълнено обещание.

 

Кметът трябва да слугува на

хората, а не да върти далавери

 

Инж. Любен Лаков е роден в с. Новачене, Плевенско, през 1942 г. Завършил е ВИМЕС в Русе със специалност "Машинно инженерство". Близо 20 години е работил по специалността си, 18 от които е бил директор на завода за селскостопанско машиностроене в Новачене. От 1984 г. до днес е в системата на местното самоуправление.

Женен, с двама сина.

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

-Г-н Лаков, по улиците на Никопол се забелязва оживление, настроението на хората е приповдигнато. Как постигнахте тази празнична атмосфера, разкажете ни нещо повече за организацията на празниците на града.

- Празниците на Никопол се провеждат за осми път, с гордост мога да кажа, че аз поставих началото. Радвам се, че през всичките тези години успявам заедно с моите колеги да ги организирам и провеждам. Всеки празник си има своето мото и тъй като последният се провежда в края на втория ми мандат, искам да благодаря на всички, които работиха в екипа по организацията на празниците. Тази година тържествата от 15 до 19 август са под патронажа на вътрешния министър Румен Петков. Откриваме на няколко обекта, ще направим първа копка на три инфраструктурни обекта в Никопол и Новачене по програма САПАРД. За тази цел ще инвестираме над 2 млн. лева, проектът включва подобряване на обходния път, свързващ центъра на града с квартал "Руски паметник", една отдавнашна мечта за местните хора. Той за нас е и стратегически обект, защото с неговото изграждане ще ни се даде възможност за цялостно решаване на проблема с канализацията.

Вторият обект е една детска площадка в квартал №15, изпълнява се по проект "Красива България". И съвсем не по значение, на трето място е откриването на Център за информация и обслужване на гражданите. Там ще се извършват всички видове услуги, за да могат хората по-бързо да получават информация и помощ за административни проблеми.

- А в какво се изразява международното участие в празниците на Никопол?

- Поканени са гости от побратимените ни градове от Италия, Унгария, Турция и Румъния. Някои от тези държави ще участват със своите художествени състави, предвидена е едночасова програма на професионален състав от Турну Мъгуреле, а детски фолклорен състав от Турция ще изнесе спектакъл заедно с нашите самодейци от читалището в общината.

- Колко ви струват празниците и кой осигурява средствата?

- Международната проява ни струва около 15 хил. лева, от които 7 хил. лева дава общината, а останалите идват от спонсори. Това са хора, които работят в общината и с желание се включиха в набирането на средства.

- Никопол се оформя като важен икономически център във връзка с построяването на фериботния комплекс "Никопол - Турну Мъгуреле". Какво още трябва да бъде направено и как върви подготовката по официалното откриване на ферибота на 21 септември т. г.?

- За нас фериботът е изключително важен инфраструктурен обект. Реално след 21 септември той ще започне да работи. Затова ние, общинските служители, вече чувстваме проявен интерес от наши и чужди инвеститори, които искат да реализират свои идеи и проекти в района. Този факт изключително много ни радва заради възможностите за туширане на безработицата в този край. Доскоро тя беше много висока, сега намалява, но все още процентът на безработица няма траен характер - да се задържи на ниските нива.

Надявам се с реализирането на ферибота и съпътстващите го инвестиции да разкрием над 500 постоянни работни места, което ще дава поминък на хората. А като следствие - ще се повиши и стандартът на живот в общината, ще се развият и останалите съпътстващи дейности. Предвиждаме фериботът да обслужва около 80 тира за денонощие според предварителните технически разчети.

- На територията на община Никопол се намират уникални исторически находки, които могат да превърнат града в атрактивен туристически обект. Каква е визията на общината за развитието на тези археологически паметници, приближавате ли се до някаква конкретна идея, как ще изглеждат те в бъдеще?

- Три основни исторически обекта има на наша територия, които заслужават да бъдат доразвити и да станат атракция и притегателен център за туристи от цял свят. На първо място това е църквата "Св. св. Петър и Павел", имаме разработен проект за реставрация, кандидатствали сме с него. Трябват ни около 250 хил. лева, за да направим района около манастира атрактивен и самият обект да бъде укрепен заради свлачищата в района.

Вторият голям обект, за който сме разработили проект и кандидатстваме за средства по оперативните програми, е "Шишмановата крепост" или както й казват още - "Калето". Това е един изключително важен археологически обект, преди години беше започнала реставрация, но се прекрати заради безпаричие. Нашето желание е да продължим работата, да направим атракционен парк за отдих, за културни мероприятия. Надявам се в близките години "Шишмановата крепост" да има за Никопол същото значение, каквото е за Велико Търново крепостта "Царевец". "Калето" има изглед към Дунав, към румънския бряг, мястото излъчва някаква положителна енергия, която зарежда хората и им действа отпускащо и отморяващо. Догодина през лятото ще завършим работата по обекта и се надявам да изненадаме приятно туристите, които ще пристигат от всички краища на света.

Екопътека и подход до скалната църква е третият проект, по който кандидатства общината. Нужни са около 400 хил. лева за разработване на екопътека, за монтиране на атрактивно осветление на скалната църква. Последното е много важно заради прекрасната гледка към този обект както от Дунав, така и от сушата. Ако проектът бъде одобрен, работата ще приключи през следващата година.

С тези обекти ние ще кандидатстваме пред туроператорските фирми за включването ни в техните програми. За да могат повече туристи да се запознаят с щрихи от българската история.

- А не изостава ли инфраструктурата от потенциала на това място за развитие?

- Вие засягате една доста болезнена тема, която дълги години бе проблем за Никопол. Този проблем винаги ми е бил пред очите през всичките години на кметуването ми. Но имаше две съществени пречки, които не даваха възможност инфраструктурата да се развива. Радвам се, че по време на моя мандат реших тези два стратегически въпроса.

Първият беше отмяна на постановлението, с което бе наредено част от Никопол да бъде преместена на друго място, тъй като попадаше в зоната на заливане от реката. Само преди няколко дни приехме нов градоустройствен план на ниската част на града. Без това ние не можехме да реализираме нито един инфраструктурен проект. Сега започваме с изграждането на канализацията на Никопол за 17 млн. лева, кандидатствали сме по оперативната програма за регионално развитие. В момента очакваме да бъде приключен и работният проект на пречиствателна станция, с това трайно решаваме проблемите за канализацията на града.

Надяваме се да получим подкрепата на правителството за изграждане на модерна индустриална зона на Никопол. Защото територията на града и землищата около него попадат в природен парк "Персина" и в "Натура 2000". А това не ни позволява да реализираме важни проекти. Само на 4 км от града по протежението на реката разполагаме с 300 дка земя, която е идеално място за промишлена зона. Затова ще предложим на правителството този терен да ни бъде предоставен и там да реализираме всички инвестиционни намерения на наши и чужди фирми.

- Бихте ли посочили по-точно какви са тези намерения?

- Очакваме да подпишем документите с шведски инвеститори, които искат да правят завод за производство на строителни материали и сглобяеми вани. Последните са интересни с това, че защитават до четири часа хората при пожар в жилището.

Български инвеститори пък имат намерение да построят завод за енергийни напитки. Друг проект предвижда модерно производство на керемиди, като се използва отпадъчната суровина от пластмасови бутилки.

С фирма "Енемона" проведохме разговори за изграждане на топлоцентрала, която да се захранва от слама и отпадъците от завода за картон в Никопол.

Ако тези инвестиции бъдат реализирани, в общината ще се открият повече от 1 000 работни места. А това е напълно достатъчно за постигане на трайна заетост на хората.

- Никопол преживя много тежко наводненията, а щетите бяха за милиони. Успяхте ли да възстановите града и кой ви помогна в бедата?

- Без намесата на държавата, без намесата на нейните институции ние не бихме могли да се справим с това нечувано природно бедствие. Адекватно получихме помощ от правителството, успяхме да се възстановим. Остават проблеми при ниското строителство, при осветлението и част от канализацията. Гражданите изцяло ремонтираха жилищата си, държавата ни помогна за възстановяването на болницата, училищата, детската градина.

- Социалистите в Никопол издигнаха кандидатурата ви за трети кметски мандат на предстоящите местни избори. С какво си обяснявате това доверие както от съпартийците ви, така и от гражданите?

- Вече повече от 20 години работя в местното самоуправление. Когато през миналата година президентът Георги Първанов ме попита дали очаквам някакво признание за управленското си дълголетие, аз му отговорих, че отличие от рода на "медал за търпимост" най ще ми приляга. За всичко, което съм изтърпял през годините и затова, че хората са ме изтърпели и са гласували за мен.

- Имате ли достойна конкуренция на тези избори, кой ще бъде основният ви опонент?

- Надявам се да има сериозна конкуренция. Само тогава ще има и реален избор на по-добрия кандидат. Аз дълго се колебаех дали да дам съгласието си и да се включа в надпреварата. Но съгражданите ми ме насърчиха, казаха - ти започна много важни проекти, имаш подкрепа от президента и правителството, дори от политически партии, различни от "Коалиция за България". Трябва да се задържиш и да ги докараш до край. И наистина в казаното има резон - който и да е друг кмет, дори да е два пъти по-добър, не ще съумее да се адаптира към обстановката и да реализира проектите.

- Какви послания ще отправите към избирателите си? Каква кампания ще провеждате?

- Казвам винаги, че обещавам само това, което мога да направя. Моята кампания винаги е била реалистична, открита, чрез срещи с хората. Ако сега те отворят моята предизборна програма, ще видят, че няма нито едно перо, което да не съм изпълнил. Само за водоснабдяването на 8 населени места в община Никопол, които изпитват нужда от питейна вода и са на режим, не съм още докарал нещата докрай. Но скоро и там проблемът ще бъде разрешен.

Аз нощем прелиствам и чета предизборната си програма, не смея да гледам хората в очите, ако обещая нещо и не го изпълня.

- Трудно ли е да бъдеш успешен кмет? Не спадна ли през годините доверието в местната власт?

- Някакси малко се преекспонира длъжността на кмета, пресата бълва данни за корупция, за връзки с мафиотски структури. Може и да има някъде такива неща. Но такъв позорен етикет не бива да се лепва върху всички. Не бива да се мисли, че хората отиват да стават кметове заради някакви далавери. Раждат се много кандидатури, без да се знае сложния и мъчителен път на тази длъжност, това не е място за почивка и за заплата. Ти си тук, за да слугуваш на хората. И трябва да си наясно, че не винаги можеш да удовлетвориш исканията им. Все пак не всичко зависи от теб. Но хората не го разбират и теб обвиняват за неволите си. Днешният кмет трябва да бъде добър мениджър, да търси пътища и начини да набави средства. Да е прозрачен, да умее да разговаря с хората, да ги изслушва.

- Вашият град е един успешен модел за етническа толерантност. Тук заедно живеят и работят роми, турци, българи и други етноси. Трудно ли се постига такъв синхрон?

- Най-важното нещо, за да се избягват етнически конфликти, е да се осигури работа и приличен живот на населението. Не казвам, че и тук няма подстрекатели, но те са единици, хората не ги следват. Лошото в случая е, че има стремеж за внасяне на политически елемент в отношенията между отделните етноси. Важно е на хората да не се гледа само като на електорална маса, а да бъдат изслушвани и уважавани. Аз никога не съм делил населението по етноси, помагам на всички, които имат нужда от подкрепа.

- Как семейството ви приема натовареното ежедневие? Остава ли ви свободно време да им се посветите?

- Имам прекрасно семейство, което ме разбира. И двамата ми сина са инженери, работят в Плевен. Съпругата ми е икономист в Новачене. В свободното си време се занимаваме със зеленчукопроизводство. Всичко за трапезата произвеждаме сами, обичам да готвя, измислил съм даже няколко рецепти.

- Чух, че сте запален ловец. Какъв е най-големият ви улов през годините?

- Убих един глиган, около 140 кг, преди повече от 5 години. Ловувам в района на Новачене, с нашата дружинка, двамата ми сина също споделят хобито ми.

- Навремето сте бил добър футболист. Какво му пречи днес на българския футбол да се развива?

- Ами, всички си мислят, че разбират от футбол. И си пъхат носовете където не им е работа. Затова професионалистите са разочаровани, потопени в такава среда добрите и почтените рядко оцеляват. И бягат някъде другаде по света.

Към това като прибавим явните мафиотски истории, вече ни е ясно защо халът на българския футбол е такъв.