Брой 32                                                  

10 - 16 август 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Цецка Цачева

 

Известната плевенска адвокатка е номинирана за кандидат-кмет на общината от партия ГЕРБ. Ако бъде избрана, тя ще е първата дама в историята на Плевен, застанала начело на града. Юристката е категорична, че ще води толерантна предизборна кампания и няма да отговаря на некоректни нападки.

 

Докато мъжете играят играта,

жените знаят резултата

 

Цецка Цачева е родена в семейство на учителка по биология и техник, сега и двамата й родители са пенсионери. Основно образование завършва в СОУ "П. К. Яворов", средно - в гимназията "Анастасия Димитрова" в родния си град. Диплома за висше образование получава в юридическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски". След едногодишен стаж в Плевенския окръжен съд започва работа като юрисконсулт в общинския народен съвет, днес община Плевен. От 1992 година е адвокат в плевенската колегия.

Омъжена е, има 12-годишен син, ученик в МГ "Гео Милев".

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Г-жо Цачева, как се чувствате като жена, която иска да е първата дама в историята на Плевен, застанала начело на града?

- На този въпрос ще отговаря така - нищо специално като очаквания в момента, но обещавам, когато стана първата жена кмет, ако ме попитате как се чувствам, тогава да ви отговоря по-подробно.

- А дали плевенчани ще имат смелостта да изберат жена за кмет?

- Убедена съм.

- С какво ще привлечете избирателите в общината?

- Преди всичко с откровен диалог за необходимостта да се гласува, без значение от политически пристрастия и симпатии към определена политическа сила. За да има гражданско общество, най-важното е всеки да упражни това конституционно право, което е и задължение. Защото не можем да изискваме от управляващите, без да сме дали вота си и да сме ги упълномощили за това управление. Аз считам, че ще стигна до голяма част от сърцата на нашите съграждани, ако пък успея да ги убедя и за каузата на ГЕРБ, ще бъда много щастлива. Как мисля да направя това, ще видите в една нетрадиционна и по моему съвсем нова предизборна кампания, която на този етап ще запазя в тайна.

- На местните избори по принцип избирателната активност е по-голяма, тъй като на хората не им е безразлично кой ще ги управлява, ще защитава правата им и ще решава техните проблеми. Каква активност очаквате?

- Във всички случаи очаквам много по-висока активност по две посоки. От една страна - твърдите ядра на основните политически партии ще бъдат достатъчно мотивирани, за да дадат гласа си. Основният резерв, на който разчита партия ГЕРБ, това е голямата част от нашите съграждани, които в последните няколко избори все по-рядко гласуват. Обяснението идва от това, че тези хора са разочаровани, те са лъгани, колкото и силно да звучи това. Давани са им обещания от политиците, но не са изпълнявани. В този смисъл нашата кампания няма да залегне на обещания и на популистки фрази, а ще водим нормален диалог за плевенчани, за нещата такива, каквито са. Няма да обещаваме скорошно благоденствие, но ще предложим политика, която в рамките на пет - десет години ще постигне резултати.

- Не се ли опасявате, че се разчита повече на личността на Бойко Борисов, отколкото на реалните възможности на местните кандидати на ГЕРБ? Не ви ли притеснява фактът, че една партия от лидерски тип, каквато е ГЕРБ, ще последва съдбата на една друга такава партия - НДСВ?

- Не виждам нищо лошо ГЕРБ да разчита на лидера си Бойко Борисов. Греши обаче всеки, който гледа на него като на генерал без армия и подценява ръководството на партията в лицето на изпълнителната комисия и местните структури. По въпроса за партията от лидерски тип - да, тя е такава, защото качествата на лидера ни са неоспорими и не се нуждаят от коментар. Както заявих и по-рано, аналозите между ГЕРБ и НДСВ от 2001 година са некоректни. НДСВ дойде като един стихиен протест, без наличието на организационни структури, тя тръгна като движение, а в един по-късен момент бе структурирана като партия. ГЕРБ, като проект, също започна като гражданско сдружение и едва след като набра достатъчно сили, се учреди партията, а нейните регионални структури са факт от много скоро. Специално за Плевенска област - нашата областна организация е учредена на 4 август т. г., но считам, че имаме потенциал и се надявам да го докажем на местните избори. Относно кандидатите на ГЕРБ по места и в частност в област Плевен, не е известно кой се опасява за техните възможности, след като техните имена още не са обявени, с изключение на моето име. По този начин явно има съмнение за моите възможности, но пък аз имам амбицията в скоро време да се докажа на онези, които се съмняват.

- Имате ли опит в политическия живот?

- Като политическа практика - не. Като политическа теория - повече, отколкото е теоритичната подготовка на мнозина водещи местни политици. От студентските си години насам следя много внимателно обществено-политическите процеси в страната, а познаването на процесите от годините на прехода, свързаните с тях успехи и митове, ще изненада опонентите ми. В този смисъл политическото високомерие, с което вече съм удостоена от някои местни политически сили, ще им изиграе лоша шега.

- Има твърдения за вас, че дълги години сте била близък съветник на Найден Зеленогорски, вярно ли е това и ако да, как сега ще му бъдете опонент?

- Твърденията не само са верни, но са и факт. С г-н Зеленогорски се познавам от 1989 година, от периода на т. нар. "временни управи". Работя с него от 1992 година като адвокат, първо в ТП "Български пощи", където той беше директор, както и когато беше народен представител, и след това в община Плевен - той като кмет, аз като адвокат. Без да нарушавам адвокатската тайна, искам да заявя, че в мое лице той винаги е имал коректен правен съветник, така, както с доверие е приемал юридическите решения, за които се е допитвал до мен. Лаская се, че бях от експертния му екип, заедно с други специалисти в общината. Никога обаче не съм била част от политическото му обкръжение. Познавам голяма част от актива на СДС - Плевен, където имам приятели и много добри познати. Въпреки съпричастността ми към "синята идея", никога не съм членувала в СДС. В това, че ще бъдем конкуренти на предстоящите избори, виждам доказателство за необратимостта на демократичните ценности. Нашите идеи и убеждения са десни и сходни, различното е в начина на реализирането и постигането им, което ще се види от предизборната ми програма. Убедена съм, че всеки ще отстоява партийните си пристрастия и ангажираност в една толерантна и цивилизована кампания. Дано същото се отнася и до екипите ни, където - няма да крия, вече се усеща напрежение. От моя страна съм категорична, че ще водя позитивна кампания и няма да допусна битовизмите да вземат връх в политическото състезание.

- Защо според вас Плевен, ако и да не е западнал съвсем, се намира в някакъв застой, няма чужди инвеститори, хората продължават да бягат оттук...

- Това са много конкретни въпроси, на които, за да дам точен отговор, би следвало да имам оценка, направена от екип икономисти на партия ГЕРБ. Във всички случаи по въпроса за състоянието на града в икономически смисъл аз ще дам отговор максимално точен в предизборната си платформа, когато имам мнението на всички ескпертни групи, които работят по съответните профили.

- От какво се нуждае градът ни?

- Като плевенчанка искам градът и общината да бъдат привлекателно място за живот и за работа. Искам децата ни, макар и граждани на Европа, да останат тук. А това означава, че Плевен се нуждае от по-висок стандарт. Как ще бъде постигнат този стандарт - във всички случаи за мен това не би могло да се реализира само с усилията на местната власт, без взаимодействие с централната власт. Това, което е нужно, е диалог и търсене на общото за региона.

Аз мога да твърдя, че съм диалогичен човек, търся компромиса, разбира се, разумния компромис, и не приемам нещата само като бяло и черно. За мен истината е в нюанса, а това означава баланс и равновесие.

- Тези ще са може би най-ожесточените избори, ще допуснете ли да бъдете въвлечена в недотам чиста кампания? Каква е вашата визия за предизборната надпревара?

- От моя страна ще водя една коректна кампания. Ако трябва да бъда откровена, очаквам достатъчно остра и на моменти ожесточена предизборна битка. Заявявам категорично - аз ще направя максималното, което е по силите ми и тези на моя екип, по никакъв начин да не се отвръща на грозните удари, но все пак ги очаквам.

- Каква е политиката на ГЕРБ към останалите политически сили и гражданските организации?

- ГЕРБ е дясноцентристка партия, отворена към всички партии от този спектър, ГЕРБ е за сътрудничество с всички граждани, които макар и изповядващи други идеи, в това число и по-леви, са разочаровани от настоящето политическо статукво. Мисля, че тези хора имат място при нас. Ще водим политика, която да не отблъсква, а да привлича.

- Кога ще има яснота относно листата на ГЕРБ за общински съветници?

- Листата е в процес на структуриране. Започна работа по екипите - експертните групи в областта на икономиката, образованието, здравеопазването и т. н. Те трябва да номинират кандидати, които до 15 август ще представим в изпълнителната комисия на ГЕРБ. Имаме ориентири, но засега листата не е окончателно готова.

- Вашият най-голям опонент на тези избори?

- В личностен план не деля останалите кандидати в кампанията на големи и малки опоненти. В политически аспект обаче това са БСП и ДПС, чиито представители, най-вече в централната власт, считам, че водят пагубна за страната политика.

- Доколко кметската администрация може да носи отговорност за състоянието на общината?

- За мен отговорността е лична и тя се носи от кмета на общината, като неин изпълнителен орган по закон. Вярно е, че не е възможно във всеки един момент да знаеш как действа отделен служител, но кметът, като орган по назначаването на служителите и работодател, има достатъчно възможности за контрол и правомощия и във всеки случай на злоупотреба със служебно положение той е човекът, който трябва да се намеси.

- Най-големият проблем на Плевен според вас?

- В управленчески план - за мен ролята на общинския съвет, като орган, който е призван да взима най-значимите решения за развитието на града, е много важна. Но на този етап нашият местен парламент не е намерил законовото си място. Това е така, защото абсолютното мнозинство в него на една политическа сила и гравитиращите около нея партньори обезсмисля присъствието и работата на т. нар. малцинство. И като се има предвид, че от мнозинството са активни не повече от седем - осем човека, то излиза, че градът ни на този етап се управлява еднолично от кмета и от седем - осем съветници. Ако това е била волята на законодателя, изведена в разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, то това не би имало за цел увеличаване на правомощията и децентрализацията на общините и регионите. Особено след присъединяването ни към ЕС трябва да бъде завишен авторитетът на общината. В интерес на истината, странно е, че вие, журналистите, се интересувате повече от личността на кмета, отколкото от това какво е свършил общинският съвет. Що се отнася до икономическите проблеми, моята номинация е от няколко дни и ми е необходимо малко време, за да се запозная с тях в детайли.

- Едва ли за журналистите е важна само личността на кмета, но пък е публична тайна, че каквото той предложи като решение, то минава в общинския съвет. Дори според официалния отчет на председателя на местния парламент Георг Спартански 95% от взетите решения са внесени от градоначалника. Не смятате ли, че в този случай колективният орган на самоуправление е загубил донякъде смисъла си в Плевен и по-скоро се е превърнал в придатък на кметската администрация?

- Иска ми се занапред да се придаде необходимото значение на общинския съвет като орган на местното самоуправление.

- Кои типично женски качества могат да ви донесат успех?

- Качествата, на които разчитам, едва ли са типично женски, с изключение на едно - докато мъжете играят играта, жените знаят резултата. Като жена обаче съм наясно, че трябва да се справям два пъти по-добре от мъжете, за да ме смятат наполовина добра като тях. За щастие, това не е трудно.

- Кои са нещата, които ви разсмиват и които ви натъжават?

- Не мога да остана равнодушна към малко дете - разсмива ме от сърце с всеки звук и движение. Нещата, които ме натъжават, натъжават и всеки нормален и обикновен човек, каквато съм и аз.

- Има ли подводни камъни в политиката и къде виждате опасност?

- Естествено, че има, но ако ги назова, няма вече да бъдат подводни. А опасност за мен би било, ако започна да се възприемам много насериозно. Наясно съм, че "столът определя съзнанието", но ми се иска, въпреки приетото предизвикателство, в личностен план да си остана същата. Близките ми приятели са моя най-нещадящ коректив.

- Как семейството и близките ви приемат новия ви образ?

- Към баща ми бях в дълг за страданията, които е понесъл при комунистическото управление поради "лошия" си произход. Спасили са го любовта на майка ми и силният му дух. Както те, така и съпругът ми знаят, че не могат, а и не искат да ме спрат. Голяма част от приятелите ми ме подкрепят, но има и такива, които се чудят защо "си развалям рахата". Дейният ми характер обаче не се вписва напълно в уюта на адвокатската кантора. Имам чудесно семейство, а според Гьоте най-щастлив е онзи, бил той цар или селянин, който намира покой в дома си.

- Кои качества от професията ще ви бъдат от полза и кои не?

- На всяка моя теза предварително знам контратезата на опонента. В един спор има най-малко две страни, всяка със своя истина за нещата. Решението е винаги едно. Когато е окончателно, дори да не съм съгласна с него, съм научена да го изпълнявам. Тези качества, както и диалогичността и търсенето на разумния компромис, ще ми бъдат от полза.

Не смятам, че в професията ми има неща, които не са ми полезни. Защото за адвоката да побеждаваш не е най-важното. То е единственото.