Брой 28                                                  

13 - 19 юли 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

Той ще председателства Залцбургския форум до края на годината, на 20 и 21 септември в Плевен ще се проведе среща на 14 министри на вътрешните работи. Само за "BG Север" МВР-шефът разказа за същността и значението на форума и сподели мисли за работата на ведомството и за отношенията между полицията, медиите и обществото.

 

Председателството на Залцбургския

форум е признание за България

 

Румен Йорданов Петков е роден в Плевен на 23 юни 1961 г. Завършил е Математическата гимназия "Гео Милев" в родния си град, Пловдивския университет със специалност математика, икономика в Стопанската академия в Свищов.

Бил е кмет на Плевен през мандата 1995 - 1999 г. Депутат от Коалиция за България в 39 и 40 Народно събрание. От август 2005 г. е министър на вътрешните работи.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, кажете нещо повече за нашите читатели за Залцбургския форум на вътрешните министри, чието председателство пое България.

- Форумът е създаден по инициатива на вътрешния министър на Австрия Лизе Прокоп, която за съжаление вече не е между живите. Тя бе голям човек, много силно обичащ и подкрепящ България. Никога няма да забравя един от първите ни разговори с нея, в който бях с генералния директор на полицията ген. Валентин Петров и обсъждахме общите проблеми на двете страни. Тя извади едни справки отпреди две години, в които картината беше драматична по отношение на българските джебчийки и проститутки в австрийската столица. Срещата ни беше някъде през 2006 г. Ген. Петров реагира много остро, бяха й дадени други справки и тя се извини. Това беше човек, който можеше да произнесе тежка дума, но можеше и да каже "извинявай". Лизе Прокоп бе един от хората, които силно подкрепяха България за пълноправното ни членство в Европейския съюз, защото оцени какво сме направили в резултат на съвместните полицейски екипи, които реализирахме.

Залцбургският форум (ЗФ) включва на първия си етап Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Словения и Словакия. Той се създава, за да могат новите страни членки с координацията на Австрия да формират общи позиции и общи политики в рамките на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи". Залцбургският форум е специфичен с това, че се състои само от вътрешните министри. След влизането в ЕС на България и Румъния ЗФ вече има осем члена, което практически означава, че този форум е в състояние да блокира всяко едно решение на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи".

- Имало ли е досега такива случаи?

- Досега поне откакто аз участвам в работата на Съвета и в резултат на изключително гъвкавата и конструктивна позиция, диалогичност и излъчване на Франко Фратини не е имало случай, в който да не сме стигнали до консенсус. Имаме отлагани въпроси, но невзето решение нямаме. Но така или иначе ЕС вече се съобразява със Залцбургския форум. И давам пример: на първото заседание на немското председателство (това е неформалното заседание, което е в Германия, всички формални заседания са в Брюксел и Люксембург) се постави много ясно въпросът от д-р Шойгле - вътрешният министър на Германия, и г-н Фратини за необходимостта от формиране на политика в сферата на вътрешните работи и правосъдието, най-общо казано в сигурността след Хагската програма. Постигната бе обща договореност да има константна група - това са председателстващата страна, предходната и следващата, и като консултативни величини Г 6 - това са Германия, Франция, Англия, Полша, Испания и Италия. Т. е. Полша е мост между Г 6 и ЗФ в качеството си на голяма държава. Така че форумът има изключително висока цена.

Ние поемаме председателството когато започва да се изготвя този документ. Т. е. България ще има огромния шанс чрез вътрешното си министерство да влияе или да търси отразяване на своя интерес в следхагския период на Европа.

- Защо на България бе възложено председателството?

- България практически подаде документите си май месец м. г. и бяхме приети септември. Ние получихме огромно доверие, това е доверие на един много труден отбор. ЗФ е трудна група, защото вътре има държави с ясно определен характер, има страни с ясно изразени претенции, вътре има държави с богати традиции. И въпреки това България единодушно бе определена за председателстваща. Това е признание за нашата политическа воля, за нашите полицейски служби, за ефективността на членството ни в ЕС.

- Какво се предвижда в рамките на българското председателство на форума до края на годината?

- На 20 и 21 септември в Плевен ще се проведе среща на страните от ЗФ, като през втория ден ще се включат и вътрешните министри на държавите от Западните Балкани. През октомври в София предстоят три срещи на работни групи по обмен на ДНК-данни, по безопасност на движението и по охрана на масовите мероприятия.

- А защо решихте срещата на вътрешните министри да бъде точно в Плевен?

- Аз съм имал шанса като вътрешен министър да водя свои колеги в Пловдив. Те са очаровани, когато излязат от столицата. Например испанският ми колега Рубалкада когато видя Пловдив каза, че във всички случаи ще намери начин да се върне там. Аз обичам нашия Плевен и съм сигурен, че всеки един от министрите, който дойде тук (говорим за 14 министри на вътрешните работи), ще намери начин да се върне тук. Избрах моя роден град за домакин, защото държавниците на Европа и на Западните Балкани трябва да го познават, да познават истинската голяма история на България. А ние имаме какво да покажем. И мисля, че моят дълг като председател на форума, на първо място като българин, но и като плевенчанин, което не е водещото в случая, е да покажем на тези хора Плевен. Няма как да не обявя на колегите, че домакините сме двама - аз и министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калиняк, който също е плевенчанин по своему. И когато той посети родното място на майка си, в неговите очи и душа имаше много повече от това, което каза устата му. Сигурен съм, че Плевен ще бъде обикнат и разбран, по този начин и България, от всички колеги.

- Какво ще покажете на колегите си в Плевен?

- Според мен същностната част на заседанията трябва да е в Историческия музей. Пак казвам, искам България да бъде познавана и разбрана. Плевен трябва да бъде познат с чара си. Няма как гостите ми да не посетят Панорамата и съм сигурен, че нашият домакин там не само ще им покаже историята, но и ще ги изпрати с нещо, което я символизира. Мисля, че трябва да им покажем традициите на Плевен, нашия фолклор, нашето изкуство. Имаме много ансамбли - от "Акцент" на музикалната гимназия, през Северняшкия ансамбъл и "Нашенчета" до многото колективи, които са и в читалищата. Колегите ми трябва да ни видят в реалната, в истинската светлина, в която сме, и мисля, че по този начин ще направим големия плюс на България.

- Не се ли получава някакво противоречие между това признание, което България получава по линия на ЗФ, и критичните оценки в доклада на Европейската комисия (ЕК)?

- По никой начин няма противоречие. За мен оценките в доклада са твърде реалистични, тиражираните предварително унищожителни критики се оказа, че ги няма. Аз разбирам, че има български политици, които искат критични оценки и наказателни мерки за България. Това е грозно, това е антидържавно и мисля, че всеки разумен човек добре разбира кои са тези политици, не е необходимо да ги изброявам поименно. Но така или иначе, мисля, че докладът много сериозно отбелязва изключителния ни успех по отношение на борбата с корупцията и сериозните ни резултати в борбата с организираната престъпност. Разбира се, че докладът е реалистичен и моето мнение и мнението на ЕК не се различават - нужни са още много сериозни стъпки. Но считам, че докладът дава солидна оценка на постигнатите резултати през последните две години. Като започнем от убийствата, минем през организираната престъпност, през корупцията... За две години ние показахме политическа воля и постигнахме определена резултатност, но българският гражданин на първо място трябва да знае, че това е въпрос на методична и перманентна работа, а не шум и прах в очите на ЕС. Такъв прах няма да удовлетвори българския гражданин, а моята първа цел е той да вярва в нашите правоохранителни органи.

- Като става въпрос за ред и сигурност, не се ли стига до някои крайности - има доста обвинения, че едва ли не се превръщаме в полицейска държава - бити еколози, бити миньори...

- Поемам ангажимента към вашия вестник да ви предоставя подробна и съвършено конкретна справка за заведени съдебни искове срещу полицаи, образувани прокурорски проверки, досъдебни производства до 2005 г. август месец и след това по периоди (според мен периодът "Петканов" е фундаментален, защото той сложи край на политическото преследване, на преследването на чуждестранните мисии от ключови партньори на България, съумя да създаде едно относително спокойствие в ръководния състав). Ще предоставя конкретна справка за борбата с корупцията и нарушенията в МВР преди това и по мое време. Например как служител на МВР залавя служител на МВР да шофира след употреба на алкохол. Това говори за ефективност. Но нека видим в колко други професии има подобен подход. Да видим как полицаите имат воля да се борят с нарушенията и корупцията вътре при себе си и как го правят другите професии.

Конкретно за протестите на еколозите в София и на миньорите в Гълъбово. И двата протеста са абсолютно незаконни. В Европа, от която вече сме част, такива проблеми се решават много бързо и доста брутално. Ние го решихме по много елегантен начин. В София просто ги преместихме. Не може да блокираш "Орлов мост", да блокираш 100 хиляди души и да очакваш, че полицията ще ти ръкопляска. Ако полицията ръкопляска, вътрешният министър и ръководството бездействат, трябва да бъдат изметени на часа от недоволството на другите 100 хиляди, които са възпрепятствани. Защото такова поведение би означавало липса на държава и държавност, стремеж за някакъв имагинерен комфорт. Били сме свидетели на доста пиар акции. И аз можеше да отида да седна на центъра на кръстовището с протестиращите и щях да бъда първа новина. Въпросът е да задържим държавността и законността, а не да попаднем в медиите с добро. Знам много добре, че това подлежи на укор, на критики, на оплюване. Давам си сметка, че това в личен план ми носи негативи, но когато съм влязъл в това министерство, аз съм бил със съзнанието какво ми предстои. И няма да допусна беззаконие и хаос. Някой може би ще каже - а с таксиметровите шофьори какво стана, защо тогава ги допуснахте? Аз за пръв път съм казал, че хаос и беззаконие няма да допусна на другия ден след този случай. Второ, в този случай столичната дирекция и нейните служители проявиха изключителен професионализъм. Има хора, на които България трябва да благодари. Те не са за орден "Стара планина", те са за поклон на България - момчета, които за обществото са безимени, но момчета, които свършиха невероятна работа за много къс период от време. Ние на тези хора не им благодарихме, ние предпочитаме да плюем полицейското насилие, без да си задаваме въпроса върху колко полицаи е било упражнено насилие за същия този период от време. Нека се опитаме с общи усилия да намерим депутат, който да се е загрижил за полицаите, върху които се налага насилие. Поемам ангажимента да ви предоставя и справка за полицаите, върху които е упражнено насилие. И да направим все пак едно малко сравнение - полицаят е държавата, този, който удря полицая в гърдите с дърво, с дръжка на някакво знаме - с цялото ми уважение към самото знаме, извършва интервенция върху държавата. Така че - закон навсякъде и за всички, правата на човека преди всичко.

- Какви са акцентите в работата на МВР в най-близък план?

- През последните 10 години всяко лято има тежки убийства, много тежки престъпления, много тежки протести. Знам, че нито убийствата ще спрат, нито протестите - няма държава, в която да няма такива. Преди дни в лондонски ежедневник имаше унищожителна статия за престъпността в Лондон. В общи линии материалите за България са хвалебствени в сравнение с този, който излезе там. Според мен трябва да отчетем "дребния" факт, че нашите полицаи са с мизерно заплащане, но нито един от тях не си позволява да протестира, защото те са направили съзнателно избора да работят за обществото. С мизерна техника постигат резултати, сравними и дори по-добри от тези на техните колеги в Европа. Първостепенен въпрос за мен е модернизацията.

- А пари откъде?

- Вижте, бюджетът на МВР е драматичен. 80% от него отиват за фонд работна заплата и осигуровки. Има много хора, които говорят какво се дава на вътрешното министерство и какво не се дава, но това е първото правителство, което целево отдели пари за няколко неща. На първо място бих посочил изграждането на първия пръстен на видеонаблюдението на София. Искам да го кажа достатъчно ясно - полицаите на това се радваха повече, отколкото на повишението на заплатите им, и го казвам не от куртоазия към тях. Макар че всеки добре разбира, че тази система го смачква, защото шефът му го гледа кога яде баничка, кога пие кафе, кога не е на кръстовището, на което трябва да бъде и т. н.

- Но все пак отношението на гражданите към полицията все още като че ли не е толкова положително?

- Голям проблем са отношенията ни с медиите и с обществото. За работата ни със средствата за масово осведомяване вероятно огромната вина е моя. Ние не успяваме да представим постигнатите резултати както трябва. Разбира се, и медиите също има още какво да направят. Не успяваме да представим както трябва нашата работа пред обществото. Затова казвам, че искам районният инспектор да познава района, за който отговаря, в детайли - от кого може да очаква проблем, кой може да открадне, кой може да се дрогира, да предупреди този, който може да пострада. Т. е. има неща, които в годините са недовършени - започнати, но недовършени. Но това е процес и не можем да се сърдим на нашите предшественици, напротив - ще се възползвам от възможността да кажа, че всеки от тях има своите плюсове, независимо от оценката на обществото за тях. Като човек отвътре съм в състояние да обясня заслугите на всеки един от тях.

- Румен Петков ще изкара ли докрай мандата си като министър на вътрешните работи, като се има предвид напрежението между него и премиера?

- Че има напрежение между мен и премиера е твърде силно казано. Нещо повече - трябва да споделя, че съм задължен на премиера и на цялото правителство за плътната подкрепа, която миналия четвъртък беше декларирана със специално решение на Министерския съвет за последните седмици. Няма друго правителство, което по този начин да е подкрепяло вътрешното министерство. И мога да се аргументирам - осигуряване на извънредни средства за видеонаблюдение, осигуряване на извънредни средства за техника, осигуряване на извънредни средства в този бюджет за ремонт на софийските районни управления, които 30 години не бяха пипани. Така че такава подкрепа вътрешното министерство никога не е имало. Това го отдавам не толкова на личните ни отношения с премиера, без да ги игнорирам, разбира се, но преди всичко на волята на социалистическата партия и правителството за подкрепа на правоохранителните органи.