Брой 49                                                  

8 - 14 декември 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Д-р Антонио Георгиев

По инициатива на областния управител на Враца в края на ноември беше поставено началото на сътрудничество между Враца и Плевен с посещението на неговия колега Цветко Цветков. Това е първата стъпка за сближаване на две области в рамките на бъдещия планов икономически регион. Двамата губернатори се договориха за взаимна помощ при изграждането на АЕЦ "Белене", ползвайки опита и кадрите на АЕЦ "Козлодуй", и за разработването на съвместна стратегия за икономическо и социално развитие.

Врачанска област има нужда от сериозни инвестиции

Д-р Антонио Георгиев е роден на 10 март 1962 г. във Враца. Завършва медицина във ВМИ - Плевен, през 1988 г. Има две специалности - ортопедия и травматология и здравен мениджмънт. Започва кариерата си като участъков лекар в Криводол. От 1991 до 2000 г. е лекар в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца. След това преминава на частна практика като управител на собствено лечебно заведение по ортопедия и травматология. Втори мандат е председател на областното ръководство на Българския лекарски съюз във Враца.

На 1 септември 2005 г. беше назначен за областен управител на Враца от квотата на НДСВ.

Семеен, има две дъщери ученички. Съпругата му д-р Павлина Георгиева е директор на Районната ветеринарно-медицинска служба във Враца. Хоби - лов и риболов.

Интервю на Цветана ЕВГЕНИЕВА

- Д-р Георгиев, в началото на мандата си заявихте, че ще залагате и занапред на професионализма, за да излезе област Враца от негативното определение "част от Северозападнала България". За изминалата година промени ли се регионът и има ли надежда да излезе от зоната на Бермудския триъгълник?

- По различни причини Врачанска област е сред изоставащите икономически региони в страната, затова промените стават трудно. И все пак се усеща някакъв, макар и малък, напредък. Сред приоритетните задачи, които си поставихме като областна администрация, бяха привличането на инвеститори в индустрията и туризма и подобряване на транспортната инфраструктура. След едногодишна работа ние си поставихме оценка "много добър", защото успяхме да изпълним голяма част от целите и задачите, да излезем с допълнителни инициативи, свързани с проблемите на общините и техните жители.

Завършен е или е в процес на изпълнение ремонтът на няколко важни пътни артерии. Най-значима е рехабилитацията и разширението на 43-километровата отсечка от международния път Е-79 от Монтана до Мездра за 22 млн. лв., като през 2006 г. завършихме първия етап от 13 км. С голям транспортен и социален ефект е изграждането на обходния път на Враца, в чийто първи етап от 8,6 км. са вложени 3 млн. лв. По наша инициатива поискахме техническа помощ по програма ИСПА на Европейския съюз за проектиране на четирилентов път Е-79 Враца - Ботевград с парамерти на автомагистрала с дължина 31,5 км на стойност 85 млн. евро, като очакваме да влезе в плановете за строителство през 2008/9 г.

За една година на територията на област Враца са изпълнени общо 125 проекта на стойност над 12 млн. лв с общите усилия на държавните структури, общините, неправителствени и стопански организации. В сферата на труда и социалната политика са защитени 20 проекта на стойност 9,5 млн. лв. и е осигурена заетост на 228 безработни. В образованието 1 400 учители преминаха и преминават квалификация за използване на информационни и компютърни технологии. Всички училища са снабдени общо с 1 148 компютъра. Извършен е основен и частичен ремонт на близо 200 училища за над 4 млн. лв. Специално за ромското население и за хора с тежък социален статус във врачанската болница се изгражда стационарен и мобилен център за бързи медицински услуги на стойност 2,2 млн. евро.

Едно от първите сериозни изпитания за нашия екип беше възстановяването на тежките последици от природните бедствия през юли и август. Особено сериозни поражения имаше в Козлодуй, Оряхово, Роман и Мездра. Правителството отпусна едва една трета от поисканите средства за възстановяване на щетите. Все още има проблеми с водоема на с. Буковец, свързан с оттичането на водата, с дигата на ВЕЦ край град Роман и укрепителното съоръжение в Козлодуй, със свлачището в Оряхово. Лично следя как се извършват ремонтните дейности и как се изразходват отпуснатите финансови и материални средства.

Другото нещо, за което успяхме да направим пробив, е стартирането на първата частна ВЕЦ на р. Искър - "Калето" край Мездра. От няколко години има издадени разрешителни от МОСВ за строителството на такива централи, но бюрократични пречки спъват инвеститорите. Стойността на обекта е около 10 милиона лева. Тази ВЕЦ е част от проектите за построяване на подобни централи по поречието на реките Искър и Малък Искър и идеята ми е до средата на 2007 г. да започне изграждането и на втора. Защото освен всичко друго, изискването на ЕС е около 12 процента от електроенергията да бъде от екологичен алтернативен източник.

- Получихте лична благодарност от собственика Тони Йорданов за тази помощ, без която ВЕЦ "Калето" може би все още щеше да е пожелание. Както и благодарността на хората от селата Осен и Девене за ремонта на 2-километровия път, който е жизнено важен за тях...

- Добре е, когато човек получи признание, но още по-добре е, когато не се налага областен управител да преодолява ненужни бюрократични пречки и да си хвърля енергията в нещо, което е задължение на чиновниците. Но не навсякъде успяваме. За съжаление през изминалата година не успяхме да привлечем в региона сериозни инвеститори. Има интерес от няколко чужди фирми, които проучват възможността за производство на биодизел, но засега преговорите са предпазливи. Смятам, че този бизнес, за който е необходима като суровина рапица, ще даде тласък на земеделието в Северозападна България. Това, което не се случи, е възстановяването на "Химко", за което имаше надежди. А той е с голямо значение за икономиката на Враца. Хубаво е, че все повече европейски търговски вериги навлизат в нашата област, но ние имаме нужда от сериозни инвестиции в икономиката, както това направи швейцарската компания "Холсим" в циментовия завод. Само с такива инвестиции ще ликвидираме безработицата и ще постигнем устойчиво икономическо развитие.

- Как работите с вашите заместници - добър екип ли сте или има разнобой, който трябва да преодолявате?

- Формирахме според мен добър екип. Въпреки, че в управата влизат представители на различни политически сили - БСП, НДСВ и ДПС, работим като екип, призван да допринесе за развитието на Врачанския край. Още в началото заявих на моите трима заместници, че правим един тим, който трябва да работи за времето на мандата на правителството, за достойното ни присъединяване в ЕС, независимо от партийните пристрастия. Целта ни е обща - развитието на областта и смятам, че сме успели дотук. Нямам проблеми и няма да имам, защото съм екипен човек.

- А как оценявате взаимодействието ви с общинските власти, особено при критични ситуации като наводненията и други бедствия?

- С кметовете също работим добре, независимо, че и те са представители на различни политически сили. По време на наводненията бяхме денонощно по дигите и в пострадалите села. Това беше тест за взаимотношенията ни и го издържахме добре. В мое лице те срещнаха изключителна подкрепа. И макар че съм спрял около 20 решения на общински съвети, на преден план в нашите взаимоотношения не излезе нито един скандал. Важното е хората да свикнат с моя принцип, а той е "Труд и пак труд".

- Имало ли е случай да заемете позиция, която по различни причини противоречи на официалната политика, но е в интерес на област Враца, и да защитавате тази позиция? Например по отношение на АЕЦ "Козлодуй", на строителството на Дунав мост край Оряхово или на други подобни каузи?

- Случвало се е да заема позиция, която е в разрез с официалната политика, и да защитавам тази позиция. За Атомната централа - като врачанин не мога да не заявя, че изпитвам болка от закриването на добре и рентабилно работещи надежни енергийни мощности, с което страната ни ще загуби още 880 мегавата. Но като представител на държавата казвам, че поетият ангажимент от българско правителство, независимо от това колко той е бил правилен, трябва да се спазва, за да влезем достойно в ЕС. Смятам, че ако се оправдаят прогнозите за енергийна недостатъчност в България и най-вече в съседните държави, разумът ще надделее и нашата централа ще продължи да работи със стария си капациет. А това е най-доброто за всички. Но излязох от позицията си на държавник, когато Националната здравно-осигурителна каса намали 57 клинични пътеки, с което ощети здравните лечебни заведения. И когато вдигнах глас срещу протокола на държавната администрация министри да пътуват из областите без за това да знаят областните управители и да не се срещат с тях, този протест срещна подкрепа от колегите в страната и по инициатива на министър Николай Василев беше направен специален семинар с PR на МС и началника на кабинета Филип Боков. И това даде резултат.

Строителството на Дунав мост край Оряхово е много интересна тема. Някои членове на правителството питат защо ще ни трябва този мост, когато има един край Русе и ще се строи втори край Видин. Но всички знаем колко моста има в Белград и Виена и не мисля, че поддръжниците на тази кауза са прави. Основното обаче е да се обединят усилията на областния управител, кмета на Оряхово и на нашите депутати за здраво лобиране пред министъра на транспорта и пред правителството. Наскоро във Враца министър Мутафчиев обяви, че мостът ще се строи и има сериозен немски инвеститор. Независимо от различните мнения, аз съм заявил подкрепата си за този проект, защото смятам, че развитието на още един транспортен коридор през Дунава ще е само полезно.

- Вие сте инициатор на много хуманни и родолюбиви инициативи, което не ви влиза в служебните задължения. Защо го правите?

- Тези инициативи са свързани предимно с млади хора, на които искам да покажем, че България има добри традиции, добри възможности да успее и да се развива. Да им покажем, че имаме славно минало, за да не забравят корена си, защото няма народ, който да е просъществувал без да тачи своето минало и своите корени. Тези иницативи са и една възможност по подходящ начин да покажем уважение и грижа към слабите и бедните, към хората, които изживяват трудни моменти. Няма да забравя деня, когато кръстихме, заедно с нашите народни представители и други общественици, девет деца от Дома за юноши и девойки "Асен Златаров" в църквата "Свети Апостоли" във Враца. Беше истински вълнуващ празник и за нас, и за тях. Моят кръщелник е 18-годишния Анатолий Александров, абитуриент в ХII клас в професионалната гимназия "Антон Иванов". Той обича музиката, пее и участва в сборни представления на Илия Луков. Мечтата му е да продължи да се занимава с музика. Той ще е първият абитуриент в нашето семейство. Ние, държавата и обществото, сме длъжници на тези деца, които растат и се възпитават в социални домове, без родителска грижа и ласка.

- Какви са бъдещите приоритети на врачанската областна администрация и в развитието на област Враца до края на мандата?

- Сред големите проекти, които новата областна администрация ще подкрепи, е прокарването на още едно платно по магистралата Враца - Ботевград, като целта ни е да влезе в плановете за строителство през 2008/2009 г. Сега предстои търг за проектиране на близо 32-километровия участък, който е една от най-натоварените отсечки по международния път Е-79, след което ще започне процедура по отчуждаването на имоти. Други важни проекти са окончателното завършване на обходния път на Враца, който ще отклони потока на тежкотоварни камиони към ферибота Оряхово - Бекет, цялостното обновяване на водопроводната мрежа на Враца с финансовата помощ на програма ИСПА и изграждане на малки и средни предприятия с чуждестранни и български инвеститори. Инвестициите са необходими за подобряване на регионалната инфраструктура, за създаване на нови работни места и траен поминък на населението. Затова е наложително да изградим един бизнеспарк, което предстои да обсъдим с общинското ръководство на Враца. Градът има чудесно географско и транспортно положение - близо е до София, до ж. п. линия и международен път, има газово хранилище и прекрасна планина за туризъм и отдих и при добра инфраструктура ще привлече инвеститори. В тази връзка предимство ще имат и проектите за развитието на туризма както във Врачанския балкан, така и по река Дунав и в районите с богато културно-историческо наследство. Надявам се, че със съдействието на управите на десетте общини в региона и на депутатите от НДСВ и Коалиция за България през този мандат областта ще се нареди в десетката на най-добре развитите региони в държавата.

Но от гледна точка на новите планово-икономически райони, вече имаме договореност с областния управител на Плевен Цветко Цветков да актуализираме и доразвием областните си стратегии до 2013 г. така, че да срещнем гледните си точки и интереси и да създадем нещо като обща стратегия, която да касае взаимодействието между двете области. За мен това е важно и аз съм изключително доволен, че моят колега Цветков прие поканата ми за посещение във Враца и Козлодуй, а сега предстои и ние да му върнем визитата. Така че вместо да коментираме кой ще бъде първият войвода на северния регион и да се правим на ощетени и сърдити, по-добре е да работим заедно. Според мен тези местни ревности вече са отживели и ние трябва да ги преодолеем точно в името на развитието на нашия регион по сериозен начин и в правилната посока.

- В личен план какво ви даде и какво ви отне постът на областен управител, остава ли време за лекарската практика и за вашето хоби - ловът?

- Продължавам да работя по 12 - 14 часа на ден и това е за сметка на семейството ми и на хобитата. Съжалявам, че в периода, когато децата ми са ученици и имат нужда от мен, от това в семейството по-често да бъдем заедно, аз все не съм вкъщи, за което искрено им се извинявам. Ще стане така, че след края на мандата аз ще имам време, а те няма да са у дома. Но това е животът. Опитвам се да поддържам лекарската си практика, като отделям няколко часа в седмицата за прием на мои пациенти. Довършваме новата клиника, която ще пуснем в началото на 2007 г., с модерна лабораторна и рентгенова апаратура. Тя ще е първата ортопедична частна болница и смятам, че ще е най-хубавото здравно заведение в Североразпадна България по отношение на доболничната и болничната помощ.

За лова - няколко седмици не успявам да отида на излет, за което също съжалявам, тъй като това наистина е най-добрият начин за сваляне на нервното напрежение в натоварения живот, за сливане с природата и нейната лечебна сила. Това хоби е нещо като моя втора природа, тъй като ловът е кодиран в мен, той е част от живота ми. Обичам много да излизам и по река Дунав, която свързва не само географски, но и икономически и туристически нашата област и област Плевен с Европейския съюз.