ТЕМА


 

Започна сурвакането на потребителите

 

Плевен

 

Храните поскъпват преди Коледа

 

С 2 - 3 процента растат цените в първите дни на декември

 

Главното увеличение на цените се отразява веднага на по-неплатежоспособните клиентиЕмилия КАРАБУЛЕВА

Цените на хранителните стоки се вдигат предколедно в Плевен. С по 2 - 3% увеличение отбелязват т. нар. стоки от първа необходимост само за последните десетина дни, установи репортерска проверка по магазините в центъра на града. Най-потърпевши се оказват малките магазини, където при всяко зареждане хранителните стоки идват с нови по-високи цени. "Макар и само с по една до няколко стотинки, храните поскъпват плавно. Най-уязвими в случая са вафли, солети, бисквити, при тях винаги има покачване. Клиентите, които правят по-високи сметки, трудно схващат поскъпването, но другите - с точно определен лимит, например 3 до 5 лв., веднага констатират увеличението", казва Ива Петкова, която работи в малък магазин в центъра на Плевен.

С 2 процента са поскъпнали сухите колбаси във веригата от супермаркети "Фантазия". Макар и минимално там се е увеличила цената на олиото, както и тази на млякото и маслото. Засега захарта, солта, яйцата, сиренето, хлябът и безалкохолните напитки се продават на същите нива. "Държа, ако ще има поскъпване, производителите и търговците да ни уведомяват поне 10 дни предварително. Ако цената не ни устройва, търсим други доставчици. Може би положителен ефект върху пазара оказва и контролът, например нас ни проверяват две фирми - идват, минават, оглеждат цените", обясни Асенка Лакова, собственик на верига "Фантазия".

Всъщност декемврийското увеличение е просто продължение на очерталата се тенденция на поскъпване през последните месеци на тази година. През ноември бялото брашно е скочило с повече от 14% в сравнение с октомври, а белият хляб - с близо 10%, показват данните от статистиката. Свинското месо за месец е поскъпнало с 6 на сто, а телешкото - със 7 процента. Почти не е мърдало или е минимално увеличено пилешкото месо, през декември обаче цената му плавно върви нагоре, отбелязват търговците. Най-купуваните марки кренвирши са по-скъпи с 2%, а рибата е вдигната с 3% през ноември, сочи статистиката. Прясното и киселото мляко, сиренето и кашкавалът почти не отбелязват промени в цените през ноември, но през последния месец на годината те също са скочили с по няколко стотинки, показват данните от проверка по магазините в Плевен.

Яйцата се движат в границите на 0,22 до 0,25 лв. за брой, олиото поскъпва със 7 - 8%. Плавно и тихо цените се движат нагоре, а търговци очакват пиковия момент, който най-вероятно ще настъпи дни преди Коледа. С тази разлика, че през следващата година спад не се очаква заради солидното поскъпване на енергоносителите.

 

 

ГАБРОВО

 

Месото скочи

 

Мариана ДИМИТРОВА

Все още в магазините в Габрово не се забелязва предколедно раздвижване на цените на продукти от първа необходимост. Проверка на "BG Север" установи, че търговците засега нито са увеличили, нито са намалили, нито пък са обявили промоции на стоките си.

В града на Рачо Ковача по принцип се забелязва завишение на най-търсените продукти дни преди коледните празници, когато хората усилено пазаруват за празничната трапеза. Обикновено скачат цените на месата - свинско, пуешко, пилешко месо. Както и на зеленчуците и плодовете. Отсега се усеща постепенното поскъпване на месата, което в дните до Коледа е възможно да се увеличи с 3 - 4 лева. Така се случи и за Никулден, когато цената на шарана, която обикновено е 4 лв., достигна 6 лв., че и нагоре.

Грубата сметка показва, че едно четиричленно семейство, за да стъкми празничната трапеза, трябва да брои най-малко стотина лева.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Намаления само в големите магазини

 

Кремена КРУМОВА

Драстични предколедни изненади откъм повишаване на цените на стоките от първа необходимост на този етап във Велико Търново няма, показа репортерска проверка. В началото на декември Регионалното статистическо бюро отчете повишаване цената на олиото с 6% през миналия месец. В старата столица слънчогледовият продукт се продава от 2,80 до 3,60 лв./л в зависимост от фирмата производител. За 11-те месеца на годината цената на продукта е скочила с рекордните 78%. А в началото на 2007 г. олиото е струвало около 1,80 лв. Друго фрапиращо увеличение бележат тиквичките, които се търгуват със 120% по-скъпо. Хлябът обаче запази цената си от 65 ст. до лев през последните два - три месеца. А килограма струва 1,54 лв. В големите търговски вериги специален пълнозърнест самун се предлага и за 2,45 лв., но той не е български.

Регионалната статистика посочи, че за ноември има известно леко увеличение на цените при основните хранителни стоки. От 1,13 лв. на 1,19 за килограм се е увеличило пакетираното пшенично брашно тип 500 или с 5,3%. При тестените изделия скок на цените има и при макароните българско производство в опаковка от 400 г, като увеличението е 12,2 процента. Обикновените бисквити в опаковка от 200 г са поскъпнали с 6,6 процента. Най-голямо е поскъпването на парче сметанова торта, като то вече стига 1,70 лв., което е над 24% по-скъпо.

При млечните произведения увеличение се наблюдаваше само при изварата и кашкавала с 6,7% . През ноември статистиката отчита, че кравето сирене е поевтиняло с 4,3%, като през месеца средната му цена е била 5,17 ст. След като фирма спекулативно вдигна цената на добре позната марка сирена в региона, то стигна 6,30 лв. за килограм. Сега цените се нормализират и млечния продукт може да се купи и за 4,60 лв.

При месото увеличение имаше само при свинското с кости. Близо 9 лева е килограмът. Замразените пилешки бутчета и пилето без вътрешности пък намаляват цената си с 2,6 и 1,3 процента.

В началото на зимата зрелият боб е поскъпнал с 5,2%, а култивираните печурки са поевтинели до 5,29% за килограм. Бананите също са поскъпнали с 4,3% през ноември.

От Регионалното статистическо бюро посочиха, че през зимния сезон е поевтиняло зелето с 32,7% и в момента то се търгува за 55 ст. за килограм. През ноември се забелязва увеличение и при алкохолните и безалкохолни напитки. Значително се увеличи и цената на горивата във Велико Търново през изминалия месец. Дизелът е поскъпнал с 6,7%. Цената за килограм природен газ се увеличава с 2,4%. През зимния сезон е скочила и цената на дървата за отопление и вносните въглища.

Единствено големите търговски вериги могат да си позволят да направят големи промоции на прахове, козметика, почистващи препарати и памперси. В други супери се предлагат само зехтин и бира на промоция. Сякаш там табелките са дежурни цяла година.

 

 

монтана

 

Търговците си играят на промоции

 

Цените на плодовете и на зеленчуците целогодишно са високиМомчил ИВАНОВ

По изпитана през годините система търговците в Монтана вдигат цените в началото на декември, а после обявяват коледно намаление. Така например олиото първо поскъпва до 3,50 лева, а после се обявява намаление до 3,00 или 2,95 лв. - "промоция". Подобна игра има и с цените на месните и млечните продукти, а също и на плодовете и зеленчуците.

През цялата година цените на плодовете и зеленчуците в Монтана са над тези в съседните градове и в столицата. Подобно нещо става и с цените на хляба. През последната година обаче в града се предлагат хляб и зеленчуци, доставени от София, Видин или Лом на по-ниски цени. Това става в няколко квартални магазинчета, в които постоянно има опашки от клиенти. Подобно е и положението на няколко сергии за зеленчуци в кварталите "Плиска", "Младост" и "Пъстрина". Там цените на зеленчука са от 20 до 50 процента по-ниски от тези на централния пазар - тези дни мандарини се предлагат по 1,30 лв., вместо по 2,00 лв. на пазара, ябълките вървят по левче, вместо по 1,40 лв., картофите - по 0,70 лева, вместо по 0,90 лв., сиренето - по 4,30 лв., вместо по 7,00 лв., киселото мляко - по 0,50 - 0,60 ст. за кофичка, вместо по 0,70 - 0,90 лв., луканката - по 11,50 вместо по 18,00 лв. и т. н. Клиенти, свикнали да обикалят целия град преди да пазаруват, обясниха, че причина за скъпотията на централния пазар и в останалите магазини е неофициална договорка между търговците да не свалят цените.

От две години в Монтана има хипермаркети на веригите "Билла" и "Кауфланд", но и там цените са подобни на тези в останалите магазини. Изключение правят няколко вида стоки, които се предлагат малко по-евтино.

 

 

ловеЧ

 

Пърленото прасенце стъпва до 110 лв.

 

Мира ГАНЧЕВА

10 дни преди Коледа в Ловеч все още не се продават естествени елхи, видя репортер на "BG Север". По думите на шефа на Регионалното управление на горите инж. Павли Богдански най-вероятната цена на зеленото дърво на едро от държавните лесничейства ще е до 5 лв. с ДДС. Забраната на лесничействата да търгуват на дребно с елхи и засиленото потребителско търсене на изкуствените дръвчета обаче допринесли за спада на площите със зелените насаждения.

В празничния месец декември гръмки коледни намаления обявяват най-вече търговците на дрехи - нови и втора употреба. При дамските костюми намалението е с 15 до 25 лв. и дори с новата цена тоалетът не е по джоба на средностатистическия ловчалия. Някои модели панталони се продават "коледно" с по 2 - 3 лв. по-евтино, което е почти нищо на фона на петдесетачката, с която трябва да се бръкне човек. Устойчивост и дори като че ли повишение се забелязва в цените на ризите и блузите - мъжки и дамски. Най-вероятната причина е, че тези артикули са най-търсени и предпочитани за коледен подарък, предполагат клиенти. И недоумяват защо търговците предпочитат да печелят на гърба на все повече обедняващия човек, вместо от повече продадено количество на реална цена.

Без коментар остават хранителните стоки. По традиция в Ловеч бакалиите не обявяват празнични намаления, дори и да са фиктивни. Периодично по-евтини продукти предлага само една от големите вериги магазини, но намалението е почти неусетимо. Едва с 8 ст. по-малко се предлага пушеният свински бут, на което гръмко обявление човек се чуди да се смее ли, или да плаче. Доста по-евтино излиза, ако се купи голяма разфасовка свинско - от плешка и бут до половин прасе. Цената започва от 5,60 лв. за килограм свинска половинка (цяла, драно) и достига до 7,95 лв./кг плешка без кост (белено). Чудесно решение за коледната вечеря е пърлено малко прасенце. Него ще ви го продадат по 7,30 лв. килото, а самото то ще е от 8 до 15 кг. Или в най-добрия случай ще платите 58,40 лв., а в най-лошия - 109,50 лв. За традиционалистите, които държат на пържолите, цената е 10,75 лв./кг, бонфилето е със 70 ст. по-скъпо.

 

 

ВРАЦА

 

Вдигат водата, дървата за огрев и въглищата

 

Цветана АТАНАСОВА

Наред с хранителните стоки, във Врачанско бавно и полека, но доста чувствително се покачват цените на дървата за огрев и въглищата. Според търговците това е естествено, като се има предвид, че сме в зимния сезон. Но отказват да коментират какво се е променило в дърводобива, какви големи инвестиции са направени, че цената на един кубик дърва се увеличи с над 10 лв. от началото на този отоплителен период.

Според управителя на фирма "Джордан" Йордан Кръстителски вече трудно могат да се намерят дърва за огрев под 50 лева за кубик. Частни лица са вдигнали летвата и над 55 лева. През миналия отоплителен сезон твърдото гориво вървеше от 37 до 40 лв. за кубик. Цената на въглищата има също леко увеличение. Тарифата им се е покачила също с около 10 лева, като един тон брикети върви по 205 лв. за тон.

За втори път се вдига цената на водата през тази година. За "ВиК" - Враца, увеличението е с две стотинки на кубик. Така живителната течност от 1 декември става един лев и седем стотинки без ДДС. С четири стотинки на кубик, от 13 на 17, се увеличава и цената за пречистване на отпадъчни води. Според управителя на "ВиК" Ангел Престойски увеличението не е спекулативно, а е пряко свързано с поскъпването на цените на горивата и електроенергията. Водата ще поскъпва до тогава, докато се повишават инфлационните индекси и цените на ресурсите, тъй като дружеството не може да влияе върху тях, коментира Престойски. Според него потребителите все още не са се научили да ценят водата и на много места, особено в селата през лятото, питейна вода се използва за селскостопански цели.

Съюзът за защита на потребителите във Враца пък би предколедна тревога, че в търговската мрежа масово се предлагат стоки с изтекъл срок на годност. Инспекторите все по-често засичат по рафтовете негодни продукти, най-често пакетирани храни, поставени заедно с годните. Според Никола Германов търговците са длъжни да отделят трудноразвалящите се продукти и да ги обезценят, като посочат, че те са с изтекъл срок на годност, а бързоразвалящите се да бъдат бракувани. Той допълни, че масово явление е да не се обявяват произходът и срокът на годност на стоките.

 

 

ВИДИН

 

Баби продават няколко сухи чушки за 4 лева

 

Теменужка ИЛИЕВА

Ако на Запад преди големи празници търговците правят намаления, то у нас през последните години се случва точно обратното. Във Видин не отстъпват от това българско правило. Преди Коледа бавно растат цените на т. нар. коледни стоки. Стартът започва от 1 декември. На тази дата свинското месо без кост се е продавало за 8,50, в средата на месеца надминава 10, до Нова година ще удари 11 лв., твърдят търговците. По стените из града се появиха обяви, че фермери предлагат живи прасета. Цената за кг е 3 лв. Стопани предлагат месо и по сергии на пазара. Мръвките са изложени редом с лука и зелето. Докато мине санитарна проверка, то вече е продадено. Цената му е от 8 до 10 лв. Има добър вид, но няма гаранции дали е от здраво животно. Бобът, който присъства трайно в пълнените червени чушки на коледната трапеза, цяло лято вървеше по 2 лв./кг. Сега вече е 3, а представяният като смилянски - по 7 лв. И сухите чушки сменят цената си. В началото на декември бройката все още се продаваше по 20 ст., сега вече е по 30 ст. Гледайки пакетчетата с по 10 чушки по магазините и бабите изнесоха на общинския пазар нанизи с по няколко чушки. Продават ги за 4 лв. Тиквата, която тази година не е в изобилие, се предлага по 1 лв. за кг. Продава се на парчета. Киселото зеле върви по 1,20 лв. за кг, като половината в покупката си е чиста вода.

Плодовете менят цената си в зависимост от търсенето и предлаганото количество. Ако по случайност банани са останали само на една сергия, то продавачът вдига цената на 3 лв. за кг. При по-големи доставки стоката пада на 2,50 - 2,60 лв. Ябълките - внос от Полша, Италия, Гърция, Македония се предлагат от 1,20 до 7 лв. в зависимост от качеството. Гроздето от Аржентина се държи трайно за 8 - 12 лв.

Останалите стоки от първа необходимост също поскъпнаха в дните преди Коледа. Сирене във Видин под 4,30 не може да се намери. Твърдото - узряло, е по 7 лв. Това по 4,30 е пълно с вода, но се търси заради цената. Кашкавалът надскочи 8 лв., по-евтин от 9 лв. не може да се намери. Кофичката кисело мляко се е устремила към левче, досега е стигнала само до 85 - 90 ст.

Според продавачите за Коледа всеки купува от всичко, но по малки количества. Всеки иска да посрещне празника със задължителните ястия на пълна трапеза. Все пак голям празник е. След него - може и да погладува.