ТЕМА


 

Регионите напират за вузове,

искат да привлекат млади хора

 

В навечерието на празника на академичната младеж екипно проучване на "BG Север" се опита да даде отговор на въпроса доколко областните градове, в които се разпространява вестникът, могат да се нарекат студентски - в кои от тях има вузове, къде идеята не се е реализирала и по какви причини.

 

Представители на местната и централната власт, неправителствени организации и граждани, застават заедно зад идеята

Плевен

 

Продължава търсенето на варианти за превръщане на града в студентски

 

Обсъждаха създаването на руски или славянски университет

 

 Ралица ПЕТРОВА

Плевен да се превърне в мощен университетски град е мечта на повечето от жителите му. Факт е, че сега, въпреки наличието на Медицински университет, в града не "кипи" студентски живот. Липсва атмосферата на Велико Търново, София, Варна, Благоевград... През годините усилия в тази посока са правени. Единственото обаче, което бе постигнато (то всъщност не е никак малко), е медицинският институт да бъде трансформиран в университет. Опитите бившият учителски институт да се превърне в един от най-значимите филиали на великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" дадоха краткотраен ефект. Само няколко години от него излизаха кадри, подготвени не само в специалностите предучилищна и начална педагогика, а и в дисциплините български език и история, история и география и др. Вече доста време амбициите Педагогическият колеж да стане филиал на ВТУ удрят на камък. Процедурата по преобразуването стартира на 12 април 2007 г., но от Министерски съвет все още няма решение.

През 2003 г. група общински съветници - Драгомир Ванков, Цветко Цветков и Пенчо Карагьозов, внасят предложение в ОбС за създаване в Плевен на руски университет. Това става непосредствено след срещата на президентите на Русия и България тогава - Путин и Първанов, между които е била постигната принципна договореност за разкриване на такова учебно заведение в България. Тогава местният парламент излиза с решение да бъде упълномощен кметът да направи мотивирано предложение до съответните държавни институции. Най-вече липсата на база на онзи етап обаче спъва реализирането на замисленото. Обсъждани са различни варианти - да се преустрои недовършената сграда на акушеро-гинекологичната клиника в началото на кв. "Дружба", да се използват сградите на бившето трудово поделение, но поради различни причини нещата не се случват.

Идеята за руски или славянски университет в Плевен бе възродена от председателя на ОбС в Плевен Георг Спартански, който инициира обществено обсъждане по темата. Представители на органите на местното самоуправление, местната администрация, на законодателната и изпълнителната власт, медии, неправителствени организации и граждани от областта бяха категорични в подкрепата си за руски университет в Плевен.

"След 5 години и половина, откакто бе направено предложението, много неща се случиха. България вече е член на ЕС, а преди това и на НАТО, което наложи преструктуриране на армията - съкращаването й по численост. Школата за подготовка на запасни командири и офицери вече не функционира като такава. А това е един изграден с цялата си инфраструктура град със съответните учебни и спални корпуси, стадион, спортна зала, спортни площадки и т. н. Намира се само на десетина минути пеша от центъра и е на много хубаво място - непосредствено до Скобелевия парк и Панорамата. Това е един готов бъдещ студентски град, ако има такова решение", заяви Спартански.

Той мотивира точно сега възродената идея освен вече с наличието на база и с факта, че влизането на България в ЕС и разделянето й на шест региона за планиране изисква изравняване на стандартите в тях. И ако на територията на цялата страна има 50 висши учебни заведения, то в Северозападния район, в който влизат Плевен, Ловеч, Враца, Монатна и Видин университетът е само един - медицинският в Плевен.

Всички участници в общественото обсъждане се обединиха около идеята, че Плевен е най-подходящ за такъв университет - той е град на руската бойна слава, единствен е награден с ордена "Дружба между народите". Беше избран и инициативен комитет, който да започне работа по реализиране на идеята. Тепърва ще се проучва кой от вариантите е най-удачен - дали да бъде създаден руски факултет към медицинския университет, или отделно висше учебно заведение. Деликатен ще бъде и въпросът с финансирането на университета.

 

 

Колорит в МУ внасят индийци и нигерийци

 

Наталия завършва с отличие това, за което винаги е мечтала - медицина

Мая ПАСКОВА

Наталия Лазарова е студентка в VI курс в единствения засега университет в Плевен - Медицинския. Родена в семейство на учител и домакиня, тя ще е единственият висшист в семейството. Но сбъдва една традиционна детска мечта - да стане докторка. В четвъртък, след редакционното приключване на броя, Наталия беше на официална церемония в Шведското посолство в София. Поводът - ежегодното раздаване на мини нобеловите награди на изявени български студенти. От всеки университет в различните области се номинират по двама души - с най-висок успех. От MУ - Плевен, това са Наталия и Аспарух Николов.

За съжаление организацията ни много куца обикновено точно на празника, всеки ще се спасява поединично, но на 2 декември Студентският съвет организира общ купон в дискотека, разказва бъдещата лекарка. И добавя, че в града не се усеща студентският дух. "Може би защото съм родена тук, може би защото сме единственият университет и студентите са малко. Имало е и силни моменти, но като цяло е доста скучно. Чуждестранните ни колеги обаче внасят особен колорит - индийци, нигерийци. Много е интересно и забавно да общуваш с тях, но трябва да преодолееш езиковата бариера. А и те говорят особен английски и понякога повтарят нещо три - четири пъти, докато разберем. Въпреки това са различни хора, различни култури и общуването с тях е интересно", споделя Наталия.

За разлика от някои свои колеги, които отчитат избора си на професия като грешка, Наталия вече е решила какво ще специализира - неонатология. "Ужасно е да чуеш толкова демотивирани хора, които са пред старта на своята кариера. Щом си избрал нещо, то трябва да ти носи и радост, и удовлетворение", споделя тя. И е убедена, че лекарската професия е призвание и винаги е била престижна. "Аз се радвам, че съм поела по този път, въпреки че нивото на заплащане не е съизмеримо с труда и отговорностите, които се поемат от специалистите. Смятам, че не можеш да изкарваш пари за сметка на здравето на хората", категорична е бъдещата неонатоложка.

 

 

ВИДИН

 

Нещата не се случиха

 

Тина ИЛОВА

От 2005 г. Видин се мъчи да стане студентски град, но не се получава. От време на време различни сдружения и фирми опитваха да открият висше училище, но нито едно не успя. Не завършиха с успех усиилята на депутатката от НДСВ Нина Чилова да открие филиал на Великотърновския университет. За целта царското правителство отпусна средства за ремонт на бившето селскостопанско училище, но филиалът не се състоя. По същото време представители на Дунавското бюро - сдружение на градове по Дунава от Германия до България, обявиха, че се открива Дунавски университет. В различни градове щяло да има негови филиали. Но и той не отвори врати. Международен видински университет съществува и досега като сдружение на десетина души, които се заканиха да отворят вуз в базата на изоставените казарми край крепостта "Баба Вида". Реално университет не се появи, а заплютата му база новият ОбС отреди за... кучкарник.

Най-голям шум за отварянето на вуз вдигна професорът от Швайцария Волфганг Кюнел. Той пристигна във Видин през 2005 г. с намерение да работи за откриване на Еврошвейцарски университет. Създаде сдружение със същата цел. Преди да се получи акредитация, за бъдещия университет бяха разпространени рекламни съобщения. Тогава в посолството на Китай в Германия постъпиха хиляди молби за записване, тъй като се предвиждаше университетът да има филиал в Германия. Но през януари 2006 г. на сдружението бе отказана акредитация. Мотивът бе непокриване на критериите за материалната база и броя на хабилитираните преподаватели. Кюнел не се отказа. На 8 февруари т. г. той отново внесе документи в Националната агенция за оценяване и акредитация. Решението й бе отново "не".

 

 

 ловеч

 

Чакат филиал на свищовската стопанска академия Д. А. Ценов

 

Мира ГАНЧЕВА

От учебната 2009/2010 г. в Ловеч може да бъде открит филиал на СА "Д. А. Ценов" - Свищов. В него ще се предлага профил туризъм, какъвто няма до момента в Свищов. Първоначално ще бъдат приети около 100 студенти. Свищовската академия има пълната подкрепа на местния бизнес и на кмета Минчо Казанджиев, на мнозинството общински съветници и на Гриша Ганчев, който освен като инвеститор номер едно в Ловешки регион, е и член на настоятелството на вуза.

През февруари 2003 проектът за филиал на академията бе напълно готов, приет от академичния съвет и бе внесен в Националната агенция за акредитация. Филиалът бе наименован "Икономика и управление" и идеята бе да има четири специалности: "Счетоводство и контрол", "Финанси", "Застрахователно и социално дело", "Маркетинг". Предвидено бе в него да могат да се записват ежегодно 180 редовни и 130 задочни студенти.

През август 2004 г. стана ясно, че проектът за Постановление на Министерския съвет за откриване в Ловеч на филиал "Икономика и управление" в структурата на СА "Д. А. Ценов" - Свищов, е бил оттеглен на заседание на правителството. Според непотвърдена и до днес информация, на него се е противопоставила Лидия Шулева, тогавашен вицепремиер, сега депутат от Ловешка област. Няма яснота относно мотивите й. Факт е обаче, че по време на предизборната кампания за местни избори през 2007 г. НДСВ, чийто член бе тогава Шулева, бе единствената партия, която не бе включила откриването на филиал на вуз в Ловеч в програмата си. Тогава жълтите настояваха за откриване на Център за квалификация и преквалификация на кадри, но нямаше и ред за възможността да се направи това чрез свищовската академия.

 

 

ГАБРОВО

 

Бъдещите инженери се забелязват на празника

 

Мариана ДИМИТРОВА

Едно висше училище на територията на Габрово оформя студентската атмосфера в града - Техническият университет "В. Априлов", от който излизат инженерни кадри. Напливът на младежите обаче се усеща най-вече по време на студентския празник, когато с шумните си купони препълват заведенията в града. През останалото време присъствието им почти не се забелязва. По всяка вероятност причината е, че габровското висше учебно заведение е разположено на върха на една от най-стръмните улици в града. Именно по тази улица се разбира, че в Габрово все пак има някакъв академичен живот, когато се вижда как забързани студенти катерят баира за лекции.

Университетът ежегодно е домакин на престижни международни научни форуми. В края на ноември например в него се проведе международната научна конференция УНИТЕХ 2008, в която участваха над 250 автори с повече от 320 доклада в 20 научни направления. И тази година имаше силно международно присъствие на учени академици от Румъния, Украйна, Сърбия, Турция, Латвия. Постиженията на габровската Алма матер могат да се допълнят и с успешните международни контакти, особено силни със сходния университет в немския град Митвайда.

 

 

монтана

 

Имаше факултет на УНСС, но бе закрит

 

Симеон НИКОЛОВ

В продължение на десетина години в Монтана имаше вуз, но той бе закрит през 2003 г. По идея на тогавашния депутат от Монтана Александър Томов през 1993 г. в града бе открит факултет на УНСС, в който се обучаваха прависти, икономисти и финансисти. Той просъществува 10 години и бе закрит. Ръководството на УНСС обвини областната и общинската управи, че не са помагали с нищо на вуза, а те отговориха, че ръководството му не искало да има филиал в Монтана и умишлено го затворило. През време на краткото си съществуване факултетът обучи някои видни хора в града. Сред тях се откроява лидерът на ГЕРБ нотариус Искра Фидосова, за която се носят слухове, че е бъдещ министър на правосъдието или председател на народното събрание при евентуално управление на ГЕРБ.

Въпреки че в Монтана няма вуз, то областта е предпочитано място за прекарване на студентския празник от следващи в София, Плевен, Благоевград и дори във Варна. Всяка година на 8 декември в хижи и хотели в Стара планина над Берковица, във Вършец, по брега на язовир "Огоста" в Монтана и по брега на Дунав в Лом се вихрят щури купони.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

 Мариана Попова и БТР във ВТУ

 

Кремена КРУМОВА

Освен като старата българска столица Велико Търново е известен и като един от най-големите студентски градове в страната заради разположения на негова територия университет "Св. св. Кирил и Методий. Студентите са съществен фактор и за развитието на икономиката в града. Отдавна вече техните купони са изнесени в заведенията, при което и веселието на младежите е пълно, и джобът на собственика на локала. Най-важен, разбира се е 8 декемри. Тогава в местната Алма матер някой от студентите бива избран за ректор за един ден.

Истинска светлинна фиеста се разиграва вече за 18-а поредна година във В. Търново преди 8 декември. Инициатори са младежката организация на ВМРО. Те организират традиционно студентско факелно шествие, което тази година бе на 3 декември. Шествието тръгна от площад "Царевец и премина по централните улици на града. Подобна проява има за цел да поддържа патриотичния дух у младите българи. След шествието се проведе традиционният осмодекемврийски купон в стол №1 при Ректората. С тържествено събрание днес (5 декември) пък ще бъде отбелязан студентският празник във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий. За втори пореден път на него ще бъдат раздадени стипендиите на Академическия съвет и неправителствените организации. За осми пореден път ще бъде връчена и академичната награда на общината. Вечерта концерт ще изнесе певицата Мариана Попова. За 10 или 11 декември е предвиден финалът на студентския футболен турнир за Купата на ректора. Всеки може да се включи и в студентския купон с БТР, който ще е на 11 декември от 20,30 ч.

 

 

ВРАЦА

 

Отваря врати УНИ Станислав Сташич

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Университетът по науки и изкуства "Станислав Сташич" в Киелце, Полша, ще разкрие от новата 2009/10 учебна година свой филиал във Враца, като полското правителство вече е дало разрешение за изнесено обучение по английска филология. В процедура на разрешение от страна на полските власти е искането за разкриване на още две направления на обучение - икономика и финанси. Това съобщи лично ректорът на полския университет и негов собственик проф. Анджей Блахут при срещата си с врачанската общественост.

Ще се следва полският модел на обучение - 3 семестъра задължителна подготовка и след това профилирана. Вузът ще предлага две степени - бакалавърска и магистърска, като студентите ще бъдат оценявани по кредитната система. Това ще им даде възможност при желание на определен етап от обучението си да се прехвърлят в който и да е европейски университет, където ще им се признава наученото до момента. За декан на бъдещия филиал вече е определен известният преводач и поет Александър Шурбанов. Бъдещият филиал ще се разположи в сградите и общежитието на Студентския град край Враца. В тях сега са настанени филиали на УНСС, на "Св. св. Кирил и Методий" и на Югозападния университет "Неофит Рилски", както и колежът към Медицинския университет в София.

Преди една година врачанският Педагогически колеж се трансформира във филиал на Великотърновския университет. В него се изучават специалностите "Начална училищна педагогика", "Начална педагогика с чужд език", "Социална педагогика", "История и география", "Предучилищна педагогика с чужд език" и "Туризъм".