МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Новите общински съвети -

шарения и кметски мъки

 

Ромската партия Солидарност

с трима представители в Плевен

 

Заради досегашното управление, което допусна в Буковлък да няма канализация, ромите вкараха трима представители на Солидарност в съветаПетя КОЛЕВА

Както навсякъде в страната, и общинският съвет в Плевен се оказа доста шарен. В местния парламент свои представители имат пет партии - БСП, ГЕРБ, "Атака", "Солидарност" и ДПС, две коалиции - "Заедно за община Плевен" и "За Плевен", и един независим съветник - Валерий Ангелов. Макар че водената от Найден Зеленогорски дясна коалиция има най-много представители - 21, градоначалникът едва ли е доволен от резултата. Този брой съветници е доста далеч от необходимите 26 гласа, за да може кметът да се радва на подкрепата, която имаше в досегашния общински съвет. Първо неговите хора са с трима души по-малко, второ - липсват верните му поддръжници Михаил Шишков и Димитър Митев, няма ги отделно и жълтите, които сега са включени в коалиционните 21 бройки. За да постигне мнозинство, Зеленогорски сега ще трябва доста да се измъчи с политически и икономически еквилибристики, та да може да угоди на потенциалните си партньори. Социалистите също не са доволни от резултата си и го определят като провал - техните десет съветници са далеч под очакванията им.

Представянето на ГЕРБ в Плевен (8 човека) пък е много по-слабо отколкото в други големи общини. А шестте бройки на "Атака" красноречиво говорят за главоломния спад в доверието към партията на Волен Сидеров.

С по-големи надежди бяха и от ДПС и Коалиция за Плевен (ВМРО и ЗНС), но останаха с по един съветник.

Ако има напълно доволни от представянето си на изборите, това безспорно са единственият независим съветник Валерий Ангелов, който взе повече гласове от цялото ДПС, и най-вече новата ромска партия "Солидарност", извоювала три мандата. Формацията съществува от 1 юли тази година, неин областен лидер е Христо Младенов от гр. Левски. В Плевенска община партията е получила 1 951 гласа и общински съветници станаха Методи Петков и Ленко Тодоров от с. Буковлък и Здравко Георгиев от Плевен. И тримата са на възраст под 40 години.

Ленко Тодоров и Здравко Георгиев заявиха, че партията не е ромска, макар че те са влезли именно с циганските гласове. Основната задача, която имаме в общинския съвет, е да подобрим бита и по-точно инфраструктурата на хората, които са социално слаби, казва Ленко Тодоров. Съветникът от ромски произход е таксиметров шофьор, а преди осем години е бил зам.-кмет на Буковлък. Той не отрича, че спечелването на три мандата от "Солидарност" е бум в Плевен. Защо обаче хората дават гласа си за нас, трябва да питате управляващите в общината, които допуснаха толкова години в село Буковлък да няма канализация, например, смята Ленко Тодоров. Според него партията би имала повече съветници, но неграмотността на нейните избиратели е изиграла лоша шега. На въпроса каква политика ще правят в общинския съвет, новоизбраните съветници нямат точен отговор. Казват, че тепърва ще се правят коалиции и ще се търсят допирни точки с други партии за нова политика. Здравко Георгиев смята, че има ниша, която съветниците на "Солидарност" могат да запълнят. Според него основното през този мандат е усвояването на парите от еврофондовете.

Теоретично погледнато, аритметически е възможно в плевенския местен парламент да се сформира мнозинство, което да е опозиция на кмета. В предизборната кампания и БСП, и ГЕРБ, и "Атака" остро критикуваха досегашното управление и искаха промяна. Независимият съветник Валерий Ангелов пък е член на БСП, а Ивайло Атанасов от Коалиция за Плевен е известен с личната си вражда с градоначалника. Тримата от "Солидарност" също би трябвало да са опозиция, като се има предвид тяхното недоволство от общинската управа. От човека на ДПС Вахид Арслан едва ли би могло да се очаква да се опълчи срещу Зеленогорски, но и без него цифрата на потенциалното антикметско мнозинство е достатъчна - 29 от общо 51 мандата. Само че това са сметки без кръчмаря, тъй като за разлика от математиката в политиката две и две обикновено не правят четири. Особено ако пък сметачът се казва Найден Зеленогорски, който знае кого как и с какво да направи свой послушник.

Но всъщност преди да се правят каквито и да е прогнози за конфигурацията в плевенския общински съвет, първо трябва да се изчака решението на Административния съд, който трябва да се произнесе по жалбата на БСП (до редакционното приключване на броя решение нямаше). Социалистите искат касиране на местния вот заради фрапиращи несъответствия в протоколите на Общинската избирателна комисия. А дали тези грешки са само технически и не влияят върху крайния резултат, както твърди Зеленогорски, ще каже независимата Темида.

 

 

Шестима от Брегово не се заклеха

 

Шестима новоизбрани съветници от Брегово отказаха да положат клетва, съобщиха от общинската администрация. Те настояват да се изчака решението на съда по тяхна молба за касиране на избора за общински кмет, общински съветници и кметовете на три от съставните села и тогава да се конституира местният парламент.

Съветниците са от ГЕРБ, СДС и НДСВ. Те твърдят, че са предали във Видинския административен съд доказателства за нарушения при гласуването и отчитането на резултатите.

Клетва положиха останалите 7 съветници, които са от листата на БСП. От същата листа е и кметът Милчо Лалов, който също положи клетва. Декларацията за вярна служба на избирателите подписаха и кметовете на всички села от общината. Тайно за председател на общинския съвет бе избран Борис Здравковски. Бившият агроном и досега оглавяваше съвета. Надявам се да работите отговорно, упорито и прозрачно за добруването на тези, които са ви избрали, пожела на новоизбрания общински съвет областният управител Кръстьо Спасов. "BG Север"

 

 

Пак адаши в ловешкия местен парламент

 

Мира ГАНЧЕВА

Като че ли по традиция вече, и в новия общински съвет в Ловеч ще има пълни адаши. Те носят името Светослав и фамилията Иванов. Единият е от "Атака", другият - от партия "Отечество". В местния парламент през изминалия мандат адашите бяха две двойки - Колю Колев и Николай Николов. От тях обаче само единият Николов (БСП) ще продължи работата си и през следващите четири години.

Голямата изненада в този общински съвет е, че пръкналата се сякаш от небитието партия "Отечество" вкара цели трима човека. През 2003 - 2007 г. водачът й Светослав Иванов беше независим съветник. По всяка вероятност неговите хора ще се коалират с червените, които вкараха 13 съветници, тъй като на балотажа "Отечество" обяви подкрепата си за Минчо Казанджиев (БСП). Очаква се и двамата от ДПС също да работят с БСП. Другата вече почти очертала се група е център-дясно. В нея са ГЕРБ със 7-те си човека и двамата от "Десен алианс - ОДС". Едва ли "Атака" (4 съветници) и "Новото време" (2) ще се присъединят към някоя от тези по-големи групи, още по-малко пък да се коалират помежду си. Но нищо не се знае.

Откъм длъжности и професии местният парламент се очертава доста шарен. Ако не бъдат избрани отново от кмета Казанджиев в неговия управленски екип, тук са двама от досегашните му заместници - Илинка Печева и Богомил Караджов. И ексобластен управител ще работи в този мандат - Гето Джурковски от "Новото време", който беше начело на областта по време на Иван-Костовото управление. В групата на БСП е и легендата в ловешкия футбол - любимият на поколения запалянковци вратар Витомир Вутов, който вече е треньор. Три от седемте партии могат да разчитат и на спешна медицинска помощ. Лекарите са неуспелият кандидат-кмет на ГЕРБ Анатоли Йорданов, Николай Въцов от БСП и Пламен Върбанов от "Десен алианс - ОДС". Журналистите са двама - Милко Недялков от БСП и Анелия Иванова от "Новото време". Те вече имат опит в словесните двубои от миналия мандат, тъй като и двамата бяха в досегашния местен парламент. За кратко перото е държал и лидерът на "Атака" Кирил Гумнеров, който преди десетина години се изявяваше на вестникарското поприще като репортер, а после и като собственик на медиа.

Хората на ГЕРБ и на "Атака" не са особено популярни сред ловешката общественост. От ГЕРБ като че ли най-известен е бившият шеф на поделението в града Руси Манов, който е организационен секретар на партията. Нови са и лицата от "Отечество", с изключение на лидера Светослав Иванов.

Иначе мераклиите за общински съветници в Ловеч бяха общо 315. Те се бориха за 33 мандата, или средно по 9,6 човека за едно място. По данни на Общинската избирателна комисия квотата за съветник беше 629 гласоподаватели.

 

 

ГАБРОВО

 

Хората на Бойко Борисов не искали кооперации

 

Мариана ДИМИТРОВА

37 представители на 5 политически партии и една местна коалиция оформиха местния парламент в Габрово, които ще решават съдбините на града през следващите четири години. Според постигнатите резултати с най-много съветници се оказват герберите - 16. БСП успя да се пребори чрез вота на избирателите за 10 мандата, Обединената десница за 5, "Атака" за 3, а Демократи за силна България за 2. Един представител има и коалиция "Нашето Габрово".

От всичките 37 избраници се оказва, че едва седем са били някога общински съветници - 6 са те от БСП и един от ДСБ. Всички останали за първи път ще стъпят в пленарната зала на габровския парламент и за първи път ще се сблъскат с принципите на местното самоуправление.

Интрижките се заформят отсега, а докъде ще стигнат те, ще се разбере още на първите няколко заседания на ОбС. Точно днес, 9 ноември, новите габровски законотворци полагат клетва да работят в името на града. Не е изключено политическите групи общински съветници да се съюзят в опозиция срещу колегите си от ГЕРБ, които са мнозинство. Макар че не е съвсем така, при условие, че на местните парламентаристи от бат`бойковата партия ще им трябват поне още 2 - 3 гласа освен техните 16, за да прокарват решенията си. Засега не е ясно откъде ще дойдат тези гласове, но не е изключено на първо време към тях да се пришие единственият съветник от местната коалиция "Нашето Габрово". На тази мисъл навежда и фактът, че този съветник бе забелязан да разговаря в габровско заведение със съпругата на новоизбрания кмет Томислав Дончев, която активно помагаше в кампанията на мъжа си.

Първото впечатление от тази ситуация е, че вече са почнали политическите пазарлъци. Въпреки че от ГЕРБ категорично заявиха, че не приемат, че предварително трябва да сглобяват политическа конструкция, да разчитат на определени партии, за да си бетонират мнозинство в общинския съвет. Те заявиха още, че коалиционни споразумения - предизборни и следизборни, няма да правят, тъй като това означавало подмяна на вота на избирателите и подобни "кооперации" с други партии били недопустими. Времето ще покаже дали това е така.

 

 

Герберите във Враца се отказват от заплатите си

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Избраните на 28 октомври 16 съветници на ГЕРБ в 37-местния общински съвет във Враца подписаха декларация, че се отказват да получават заплати лично. Парите те ще даряват всеки месец на 16 талантливи деца в неравностойно положение във вид на стипендии за обучението им в средни и висши учебни заведения, съобщи областният координатор на ГЕРБ Николай Коцев. Така в продължение на четири години всеки общински съветник ще инвестира в бъдещето на тези деца заплатата си, която изкарва от общинския бюджет.

Според разпределението на 25 281 действителни гласове в община Враца, дадени за листите за общински съветници, ГЕРБ печели 16 места, БСП има 8, НДСВ - 5, партия "Атака" - 4. С по две места в местния парламент влизат коалицията "Граждани за единство, равенство и просперитет" (ДПС, БСДП и Либерален алианс) и ВМРО - БНД. В сравнение с миналия мандат БСП има 7 съветника по-малко. Листата се води от авторитетния юрист, бивш председател на окръжния съвет и депутат Димитър Георгиев. В нея фигурират двама икономисти, двама бизнесмени, педагог, лекар и общественик. В местния парламент няма нито един независим общински съветник, въпреки че на изборите като кандидати се явиха 10 човека.

Ръководството на врачанската структура на партия "Новото време" обаче внесе жалба в административния съд и поиска от ОИК ръчно преброяване на гласовете за общински съветници поради фалшификация на протоколи в няколко секционни комисии. На партията не й достигнаха 6 гласа, за да има съветник. Според председателя на организацията Емил Петров над 1 000 фантома са гласували в общината на първия тур. След като са получили протоколи от всички 105 секции в общината, в шест от тях било установено драстично разминаване между броя на подписите, положени от гласоподавателите, и пликовете в урните. Само в една секция разликата била 603, т. е. подписали са се 800 души, а в урната са пуснати 197 плика. Освен това Петров твърди, че много от бюлетините са броени като недействителни, но всъщност са били редовни. От "Новото време" смятат, че това е груба фалшификация и подмяна на вота, която, странно как не е била засечена от общинската комисия при двете контролни проверки. Председателят на комисията Мария Генова обясни, че ОИК по никакъв начин не може да установи ако има фалшифициране. Това би могло да се установи само от специализирани институции като прокуратурата и съда. Ако врачанският административен съд ни даде разпореждане, каквото и да е то, ние ще го изпълним, заяви Генова.

В Бяла Слатина преразпределиха мандатите в общинския съвет заради сгрешен секционен протокол. Коалиция "За община Бяла Слатина" оспори резултатите от първия тур с мотив за много недействителни бюлетини и поиска ръчно преброяване. Грешката е допусната в секционната комисия в с. Тлачене при попълването на резултата. След въвеждането на точния резултат се оказа, че коалицията ще има 4 места, а СДС и ДСБ остават без съветник, докато при първото преброяване те имаха две места. На тяхно място влизат по един съветник от новата партия "Солидарност" и от ФАГО. Така БСП, ГЕРБ и "Солидарност" ще имат по пет съветника, а ФАГО - два.

Общинският съвет в Мездра ще бъде най-шареният в област Враца. Неговите 21 места се разпределят между 6 партии, една коалиция, а едно от местата е спечелено от независим кандидат за общински съветник, информират от ОИК - Мездра. БСП ще има най-много места - 7, коалиция "Движение за община Мездра" - 4, ГЕРБ - 3. По две места печелят "Българска социалдемокрация" и "Рома", по едно - НДСВ и "Атака".

Първият избран кмет във Врачанско - Николай Иванов на Криводол, полага клетва пред общинския съвет на 9 ноември. Още на 28 октомври за него гласуваха 4 944 избиратели или 100 на сто, тъй като той беше единственият кандидат. На 12 ноември клетва ще положи и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който също на първия тур спечели доверието на избирателите за трети мандат и получи 3 187 гласа или 57,69 процента. Той беше издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП. След него до 19 ноември последователно ще положат клетва и избраните нови кметове на останалите осем общини в област Враца.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

НДСВ остана зад борда

 

Кремена КРУМОВА

Според крайните резултати от местните избори в общинския съвет на Велико Търново влизат 12 партии и коалиции, ГЕРБ води с девет общински съветници и е първа политическа сила. Няколко дни след официалните резултати от първия тур настъпиха промени при герберите. Протокол от секция номер 59 в кв. "Кольо Фичето" в старата столица обърна резултатите от първия тур. В него 81 гласа на ГЕРБ са записани срещу името на ПП Новото време. А таралежите са имали 6 гласа. ОИК ръчно преброи бюлетините и поправи грешката. Оказа се, че три от обявените за недействителни бюлетини в секцията всъщност са били действителни - по една за БСП, за ГЕРБ и ПП Атака. Така гласовете на ГЕРБ станаха 82 и бяха напълно достатъчни за получаване на девети съветнически мандат, който дойде за сметка на ЛИДЕР, които останаха само с едно съветническо място. Людмил Атев, втори в листата на ЛИДЕР, загуби възможността да се радва на общинските заседания. В местният парламент ще влезе строителен предприемач от квотата на ГЕРБ. БСП остана с 8 съветници, като почти всички от тях бяха и в състава на досегашния местен парламент. "Атака", ДПС, СДС и коалиция ''Граждани за Велико Търново'' са с по трима местни парламентаристи, коалиция "Преображение" и ВМРО с двама, а движение 'Нашия град'', ЛИДЕР, ДСБ и ССД с по един. За първи път общински съветници ще имат ДСБ, "Атака", ГЕРБ, движение "Нашия град", коалиция "Граждани за Велико Търново" и ЛИДЕР. Това прави общо 37 общински съветника, които ще заседават в този мандат в нова зала с РС-та. Нито един местен парламентарист няма да има НДСВ, която в предишния мандат бе представена от петима общински съветници. Жълтите категорично загубиха в тези местни избори, макар че досегашният председател на ОбС им водеше листата. Другата партия, която падна като бройки, е СДС. Те имаха седем мандата преди, сега останаха само с три.

Наличието на много формации в местния парламент пък било гаранция за прозрачност на решенията, които ще се вземат с консенсус, смятат десните - СДС, ДСБ и ССД, които се обединиха в "Десен алианс". Според тях така се слагало началото на обединението на дясното в региона. Смятат, че ще работят нормално с ГЕРБ, стига те да бъдат последователни в действията си. А по отношение на другите партии, влезли в съвета, десните смятат, че ако изпълнят и една малка част от своите програми, градът ще просперира.