ТЕМА


 

 

Ученическите униформи - облекло

за монахини или край на лошия вкус

 

 

Според тълковния речник "униформа е еднакво, обикновено задължително облекло за определена група от хора - войници, ученици и др." Мненията "за" и "против" учениците от всяко училище да са облечени еднакво се възобновява и заглъхва с различна сила през годините на демокрацията. Макар и да не става дума за сините престилки с бели якички, които все още са най-честата асоциация на униформа от соцвремената, днешните тийнейджъри смятат, че уеднаквяването ще заличи индивидуалността им. Аргументите "за" са, че приобщаването на учениците към името на школото подсилва екипния дух. Други пък са убедени, че по този начин класовите различия и парадирането със скъпи маркови дрехи ще се сведат до минимум и това ще бъде от полза за самочувствието най-вече на по-бедните деца. Защото е факт, че липсата на задължително облекло въведе друг вид дрес код и превърна училището в моден подиум, където всеки подражава на другия, рекетира родителите си за най-скъпите дрешки и аксесоари от точно определена марка, показва възможно най-много плът, а понякога и много малко вкус и в крайна сметка вместо да се отличи от останалите, се слива с общата маса.

Спор има и в това дали униформата е най-евтиният вариант за облекло. Просветното министерство поощрява училищата, които изявяват желание за въвеждане на задължителни униформи и съфинансира предложени и одобрени проекти за изработването им. Тази година парите са 4,684 млн. лв., като школата трябва да осигурят 30% от цялата необходима сума. Проблем се оказва това, че проектът се финансира само за една година, а след това родителите трябва сами да плащат за униформите.

А относно това задължителното облекло за училище да бъде удобно и харесвано от учениците, вариантите са много. Във форумите в интернет преобладаваща част от тийнейджърките споделят мнение, че с удоволствие биха носили модели тип колежанските западни униформи. В германския град Потсдам пък са избрали компромисен вариант - там са въвели задължително облекло в 14 модела, като се започне от анорака и се стигне до шапката - всеки да избира по собствен вкус какво ще облича всеки ден.

В България също има оригинални хрумвания в тази посока. В най-старото силистренско училище миналогодишните първокласници посрещнали първия училищен звънец облечени с униформи "Хари Потър" - карирани поли и панталони, сини якета.

 

"Двата отбора за и против аргументираха позициите си пред съученици

Плевен

 

В ГПЧЕ нагласите са почти изравнени

 

Осмокласници влязоха в бурен дебат по темата

 

Мая ПАСКОВА

В Плевен първи и единствени поддръжници на училищните униформи са възпитаниците на ПГ по туризъм и ресторантьорство "Алеко Константинов". От тази учебна година те са облечени с черни поли и панталони, бели ризи и сака в бордо.

СИП "Дебати" от осмокласници към Гимназията с преподаване с чужди езици пък беше избрал именно темата "за" и "против" униформите за своя първи словесен сблъсък, подкрепен с аргументи и анкета сред възпитаниците на елитното школо. Почти на кантар са мненията на анкетираните. 43% искат да се обличат в униформи срещу 53%, които твърдо отхвърлят този начин да им се налага чуждо мнение. 57 на сто са и тези, които смятат, че униформата е отживелица и не биха я носили, като също толкова са на мнение, че с нея ще станат еднообразни и безлични. Ако е съобразена с модните тенденции обаче 71% от учениците в плевенската езикова гимназия са съгласни да се докарат със задължителното облекло. Така 20% от отричащите в първия въпрос униформите биха носили такава, ако е модерна, сочи проучването.

В самият дебат отборите от утвърждаващи и отричащи ученическите униформи представяха своите тези и отговаряха на предизвикващи въпроси от противниците си. Александра, Димана и Кристина от положително настроената група подчертаха, че униформата би равнопоставила учениците. Според тях всеки човек е различен, има различни лица и не дрехите са тези, които уеднаквяват. Униформата би смалила суетата и желанието да се изпъква чрез маркови дрехи, би размила разликата богати - бедни, лош - добър вкус. "В момента в света бушува финансовата криза. Това означава, че бедните ще станат още по-бедни, а богатите ще обеднеят. Намирането на една адекватна униформа би могла да помогне на родителите, които са затруднени финансово. Повечето униформи се оскъпяват от това, че знакът на училището е пришит на тях и с промяната на размера трябва да се сменят всички дрехи. Това би могло да се преодолее, като вместо знакът на училището да е пришит към дрехите, се слага под формата на значки, например. Има модерни и актуални модели за униформи, които аз лично бих носила с удоволствие", категорична е Димана, която беше подготвила и нагледен снимков материал за евентуални варианти на униформи, които пасват на съвременния стил на тийнейджърите.

Според Вилиана еднаквото облекло снижава самочувствието и прикрива индивидуалността на тийнейджърите, които чрез начина си на обличане показват своя характер пред останалите си съученици и пред учителите. Емили беше още по-крайна и заклейми униформите като облекло за "войници, затворници и монахини". Според отричащия отбор униформите дори предизвикват агресия, защото на улицата ученик, облечен с униформа, би понесъл подигравките и присмеха от друг, в чието училище няма въведено задължително облекло или чието сако е по-хубав модел. Практичните осмокласници и тук не подминаха финансовата страна на въпроса, като бяха изчислили, че по два комплекта зимна и лятна униформа плюс дрехи за извън клас, би бръкнала твърде дълбоко в родителския джоб. И този отбор обаче подкрепи задължителното носене на отличителния знак на училището си. Който пък би бил по-атрактивен под формата на значка, шалче или дори гривна.

В крайна сметка отбор победител не беше излъчен. Но пък интересът, който предизвикаха двата лагера сред съучениците си и последвалите въпроси, за които времето не стигна да бъдат разискани, доказаха, че темата е достатъчно актуална и заслужава нужното внимание.

 

ловеч

 

В езиковата с ежедневни дрехи само абитуриентите

 

"Чавдарчето е весело дете - играе, пее, учи се, чете...

Мира ГАНЧЕВА

Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I" в Ловеч е единственото училище в областния град, което е спечелило проект за своя униформа. Досега езиковата имаше само емблема. Проектът на елитната гимназия е за 50 хил. лв., 30 на сто които ще са собствено участие. Униформата ще е задължителна за учениците във всички класове, без завършващите дванадесетокласници, каза директорът Радослав Хитов. Облеклото все още не е готово, тъй като се чакат средствата от просветното министерство. Тогава школото ще избере фирма, която да ушие униформите, и ще ги поръча.

Само още едно училище в Ловешка област е спечелило проект за училищно облекло. Това е СОУ "Георги Бенковски" в Тетевен.

През миналата учебна година шест училища от областта бяха финансирани от МОН, за да въведат униформи на учениците. Това бяха механотехникумът в Ловеч, две тетевенски училища и три селски школа в община Троян. Тогава ведомството на Даниел Вълчев даваше 70 на сто от необходимите средства и парите бяха достатъчни за въвеждане само на елемент на униформа - значка, емблема или вратовръзка. Сега обаче пари се отпускат единствено за пълна униформа.

Изложба "Ученически униформи и компютри през времето" бе открита в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч. Експозицията е заключителна част на проекта "Дни на учене през целия живот", който книгохранилището и сдружение "Знание" реализират съвместно. Считам, че това е една полезна проява в полза на ученето през целия живот, заяви Мариана Иванова, директор на библиотеката.

В изложбата са подредени униформи на учениците от различните степени на обучение от времето на социализма. Показани са облеклото на чавдарчето (I - III клас) със синята връзка и калпачето с лъвче, червената връзка на пионерчето (IV - VII кл.) и униформата в гимназията (VIII - XI кл.) с емблемата на съответното училище. Място е отредено и за червеното знаме с надпис "Пионерски отряд", могат да се видят и старите свидетелства за завършено начално, основно и средно образование.

Наред с ученическите униформи са експонирани и стари компютри. Показани са първите български компютри "Правец 8" и "Правец 16", компютри, които работят с големи дискети, и други. Любопитно е, че има дори и два лаптопа от едно време, чиято оперативна програма за работа е вече архаичният Windows 3.1.

 

 

ВРАЦА

 

Въвеждат отличителни знаци в школата

 

Ученици от III клас на СОУ "Отец Паисий" с класен ръководител Светла Дикова се радват на новите си отличителни знаци

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Още преди четири години учениците от СОУ "Христо Ботев" в Оряхово подеха инициативата за въвеждане на униформи в училище като избраха сами моделите за своите облекла. След няколкомесечно обсъждане и срещи на ръководството на учебното заведение с родители на гимназистите, идеята беше възприета за всички ученици от V до XII клас. Комплектът включва черни поли и панталони и бели блузи и ризи. Саката на девойките са в бежово каре, а на момчетата - сиви. Платът е доставен от казанлъшка фирма. Ученическите тоалети са ушити във фирма "Пионер" в Бяла Слатина. Тогава един комплект, заедно с емблемата, струваше на родителите към 40 лв., припомниха от учебното заведение, което продължава да поддържа своята инициатива, но униформите се носят само в празнични случаи.

Миналата година учениците и учителите от СОУ "Отец Паисий" си сложиха отличителни знаци - зелени шалчета и значка. Идеята е на ученическия съвет, а автори на проекта са Калоян Кирилов и Явор Петрушанов. Тяхната идея, представена от ръководството на училището по изкуствата, получи пълно одобрение от Министерството на образованието, което отпусна 7 830 лв. за изработването на отличителните знаци за 783 ученика от I до XII клас и 72 учители. Останалите 11 300 са платени от школото и от родителите, уточни директорът Красимир Данов. Значката е изработена в Монетния двор на БНБ, а шалчетата са шити във врачанско ателие. Според Данов идеята е значките да се носят постоянно, а шалчетата по време на празнични прояви.

До края на календарната година в СОУ "Христо Ботев" във Враца ще бъдат въведени училищни униформи, съобщи директорът Виктор Кръстев. Това е най-голямото учебно заведение в областта с 1 038 ученика от I до XII клас. Униформата се подготвя по проект към МOН, което е предвидило за това 39 000 лв. Още 11 000 лв. ще бъдат добавени от училищния бюджет. С тях ще се осигурят всекидневни униформи, които ще представляват спортно-елегантна бяла блуза, черни панталони и поли - в каре, с преобладаващ черен цвят, уточни Кръстев. Видът на дрехите е избран от ученическия съвет и е обсъден с родителите.

 

 

монтана

 

Гимназисти избраха червения цвят

 

Деца от природоматематическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана в униформи

Симеон НИКОЛОВ

С униформа от тъмночервени жилетки и тъмни панталони или поли тръгнаха от началото на тази учебна година учениците от Природоматематическата гимназия "Климент Охридски" в Монтана. В школото учат деца от V до XII клас, които са в профилирани паралелки по математика, биология и химия. Решението да се въведат униформи се подкрепя от повечето от учениците и родителите, обявиха от ръководството на училището. С униформите децата от гимназия "Климент Охридски" лесно се разпознават от останалите, тъй като са единственото школо в града, въвело униформите.

Униформи се готвят да въведат от началото на втория срок и три училища в Лом. Общинският съвет е гласувал средства от бюджета на общината, с които да се ушият униформите на децата. Решението за еднаквите дрехи са взели училищните настоятелства.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

В града подкрепят идеята

 

Кремена КРУМОВА

Дали учениците трябва да носят униформи в училище, или да се обличат, както им харесва, са въпроси, които вълнуват и учители, и ученици, и родители. Ето защо, някои решиха да проучат настроенията сред възпитаниците си и да кандидатстват по проекти. Пионер в това е Професионалната гимназия по туризъм "Васил Берон" във Велико Търново. Проектът се казва "Знаково горди, че принадлежим към професионалната гимназия по туризъм". Той е на стойност 47 700 лв. и е за тази учебна година. От тях 33 390 лв. са от МОН, а другите 14 310 лв. са съфинансиране от родителите на децата. След направено проучване за нагласите на учениците в гимназията и училищното настоятелство става ясно, че по-голямата част са "за" въвеждане на ученическите униформи. Така VIII, IX и X кл. ще се радват на пълна ученическа униформа, която включва пола или панталон, две ризи и сако. Възпитаниците от XI клас ще са с частична униформа или само сако и риза. Новите ученически униформи ще се носят ежедневно и на официални празници.

За следващата учебна година проектът ще бъде финансиран изцяло от родителите. Освен професионалната гимназия по туризъм има и други школа в града, които са въвели т. нар. летни униформи. Това са тениски с надпис на училището, в което учат.

Иначе първи въведоха униформите в старата столица в американския колеж "Аркус". Още с влизането си в частното школо неговите възпитаници имаха пълен комплект ученическа тъмносиня униформа с герба на колежа от едната страна на сакото. Още тогава великотърновци с почуда се обръщаха след всяко момиче и момче, за да ги огледат добре.

 

 

ВИДИН

 

Математици веят шалчета

 

Тина ИЛОВА

От миналата година учениците от Природо-математическата гимназия във Видин на празници развяват шалчета, слагат специални тениски и метални значки. На тях е изобразен знакът на гимназията. На шалчетата, решени в оранжево, пише "Ние сме!" и "Природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" - Видин.

Еднаквите шалчета отличават учениците от останалите в града, създават им чувство за общност и принадлежност към едно от най-елитните училища в града, смятат учителите. Те също слагат шалчетата на празници. В началото учениците с шалчета са оприличавани на футболните фенове, които отдавна на мачовете се явяват с подобен аксесоар, но след президентските избори, когато феновете на сегашния държавен глава също си слагаха по предизборните митинги белите парчета плат с надпис "Първанов - президент", шалчетата се възприемат по друг начин. Като отличителен знак, като символ на подкрепа и одобрение.

Шалчетата, тениските и значките са закупени със средства, отпуснати по проект за униформи на МОН. Цената им е 15 лв. за ученик. В гимназията отличителните знаци са осигурени за всичките 600 ученика и целия учителски колектив.

В момента училището чака отговор за финансиране на свой проект по същата програма на МОН - "Ритуализация на училищния живот". То се готви да отбележи 120-ата годишнина от смъртта на своя патрон - първия български екзарх и председател на първото Велико народно събрание - Антим I.

Униформи носят и ученици от Професионалната гимназия по технологии и икономика. Техните са блузи, на които е избродиран знакът на гимназията. Дизайнери на униформата са ученици от училището.