ТЕМА


 

 Идва клинч

 

 

Плевен

 

Раздвижи се пазарът на твърдо гориво

 

Все повече хора се топлят с цепеници, ТЕЦ предлага нова система на плащане

 

Ралица ПЕТРОВА
Анна ИГНАТОВА

Все повече хора започват да се отопляват на твърдо гориво в Плевенско, тенденцията през тази зима е увеличаване на продажбите на дърва и въглища, коментират търговски фирми. За разлика от предходни години, сега пазарът е доста по-раздвижен, категорични са прекупвачи. Запазва се обаче тензенцията потреблението на брикети да намалява, като за сметка на това се увеличава търсенето на вносни, висококалорични въглища за всеки нов отоплителен сезон. За разлика от другите, вносните са промити, т. е. в тях няма пепел, и са калибровани от 1 до 5 см. По думите на специалистите се засилва и търсенето на дърва, независимо от по-високите цени. В сравнение с миналата година дървата се търгуват малко по-скъпо, тон нарязани вървят по 88 лв. През миналата година еднометровите трупи бяха по 75 лв./т, а нарязаните на 30 см - по 80 лв./т.

Тенденция на спад бележи търсенето на екобрикети. След масовата им реклама прди няколко години и страхотния бум, който те направиха на пазара, вече се наблюдава спад в продажбите им. Недоволството от тяхното използване е преди всичко заради това, че те не могат да поддържат дълго време висока температура.

Купуването на дърва на кубик носи най-голям риск, твърдят от бранша. Продаването на твърдото гориво в този вид предполага и най-големи измами. Един кубик може да бъде направен така, че в него да влязат 0,7 куб. м дървесина. Нелоялни търговци редовно "препречват" дървата по начин, който прави кубика "рехав". Друга измама се прави с тяхната дължина - вместо еднометрови трупи се слагат такива с дължина 90 - 95 см. Затова най-сигурният начин бил закупуването на тонаж, съобщават от бранша. Кубиците в един тон дърва са различни - в зависимост от състоянието на дървесината. Ако те са сухи, в 1 т влизат около 1,7 - 1,8 куб. м, а ако са току-що отсечени - от 1,2 до 1,4 куб. м. Всеки клиент има право да провери произхода на материала. Гаранция, че дървата не са крадени, е задължителната марка върху тях.. За да е сигурен купувачът, има право да изиска от търговеца и превозния билет от производителя.

Мокренето на въглищата (брикетите не търпят вода, защото се разлагат) преди закупуването им е друга далавера на мнимите търговци, разказват потърпевши. Въпреки че когато са влажни горят по-добре, преди сделкатате тежат повече, с което се ощетява клиентът, недоволстват опарени.

Независимо от предпочитанията към твърдото гориво, все още има хора, които и през тази зима ще се отопляват на парно. След приемане на измененията в новия Закон за енергетиката "Топлофикация - Плевен" въведе от 1.09.2006 г. нови цени за топлинната енергия. Вече ще се плаща по еднокомпонентна цена с топлоносител гореща вода - 65,64 лв. за мегаватчас. В старата система на двукомпонентно плащане се включваха 52,84 лв. за топлоенергия и 10,84 лв. такса мощност. Депутатите решиха таксата да отпадне. Но така ли е наистина? В цената за мощност са включени всички разходи на "Топлофикация" за поддръжка на мрежата. И макар че абонатите ще плащат сега само през зимата една цена за всичко, тя включва и финансовите ресурси за разходите на производителя на топлото. Цената е защитена пред Държавната комисия за енергийно регулиране. Това каза изпълнителният директор на плевенския топлопроизводител инж. Иван Гетов. Той смята, че абонатите ще бъдат облекчени, тъй като няма да плащат през лятото нищо, освен ако не ползват топла вода, разбира се. Върху новата стойност, която ще се плаща за мегаватчас, негативно влияе и увеличението с близо 6 на сто на цената на газа. Цената за абонатите през отоплителния период ще се изгражда на базата на потребената топлоенергия, разпределена от топлинните счетоводители, плюс цената за вътрешна, сградна инсталация. Досега беше от 10% до 30% и се определяше на общо събрание на етажната собственост. Сега тя ще бъде определяна по специална методика от фирмите за дялово разпределение. Методиката ще бъде изработена до края на декември.

28 152-ма са абонатите на ТЕЦ. 1 300 са фирмените, а 29 промишлените. Най-големи длъжници са битовите абонати. Около милион и 200 хиляди са вземанията от стопански организации и бюджета. А 9 600 000 дължат битовите абонати. Задълженията на ТЕЦ към Булгаргаз са 7 300 000 лв. Има споразумение от 16 юни т. г. за разсрочване на плащанията, но с новите изменения в Закона за енергетиката намаляват приходите на "Топлофикация". Ще искаме ново предоговаряне, каза инж. Гетов, и посочи, че е реална опасността Булгаргаз да не доставят допълнителни количества гориво поради неплатените задължения.

В момента вървят дела срещу длъжници, които са натрупали огромни сметки за много години. Вече има 14 запора върху леки и товарни автомобили, 31 върху трудови възнаграждения и 29 описа в домове на длъжници. Това каза Гергана Цакова, адвокат от сдружението, с което работи плевенската "Топлофикация". С много от длъжниците се водят разговори за договаряне.

 

Габрово

 

Хит за сезона са климатиците и духалките

 

Мариана ДИМИТРОВА

Дървата за огрев през последните седмици са най-честата гледка из габровските квартали. Хората масово се запасяват с този вид твърдо гориво и около жилищните блокове са складирани цели камари с дърва. Въпреки че те поскъпнаха двойно в сравнение с миналата година, този вид отопление за студените зимни месеци си остава предпочитан в града на Рачо Ковача. 27 лева струваше миналия отоплителен сезон кубик дърва за огрев. През тази обаче, те се харчат за 45 лева метрови на кубик и по 50 лв. нарязани и нацепени. В цената влиза и транспорта с доставката до дома. Въпреки почти двойното увеличение, отоплението с дърва си остава най-евтино.

Значително по-скъпо излиза топлото с парно. Заради масовото отказване на абонати и многото неплатени сметки от месец насам габровският ТЕЦ е обявил "примамлива" оферта. В нея се предлага да не се начислява такса мощност и цената за сезона да бъде 80,59 лв. с ДДС за един мегаватчас. От ТЕЦ-а уточняват, че няма да има увеличение спрямо средната еднокомпонентна цена от последния отоплителен сезон. Както в пунктовете на ТЕЦ-а, така и в паметта на някои от ужилените през миналия отоплителен сезон, още се помнят цените "такса топлоенергия - 64,37 лв. за мегаватчас и такса мощност 11,82 лв. с ДДС". Сметките показват обаче, че цената на топлоенергията е увеличена с 16,.22 лв. за мегават час, ако не се смята такса мощност. Но дори и да се прибави и тя, пак има увеличение спрямо миналата година от 5,46 на сто, което е 4,40 лв. за мегават час. Освен неизгодните сметки за парно, друг проблем в Габрово е, че малка част от населението - едва в 3 - 4 квартала, са топлофицирани от ТЕЦ-а.

Отоплението с ток също излиза много солено за семейната хазна. Предпочелите да се отопляват по този начин плащат бомбастични месечни сметки от 150 - 200 лв. От този отоплителен сезон обаче хит на габровския пазар е отоплението с климатици и вентилаторни печки, известни още като "духалки". Продавачи коментират, че хората масово си купуват климатици. Цените на по-евтините са между 380 - 470 лв. По-марковите са от порядъка на 1 000 лв., че и отгоре. Отоплението с климатик на една стая месечно излиза 40 - 50 лв., а за целия студен сезон около 300 лв. Изразходваната еленергия е 920 вата на час. Предимство е, че помещението се затопля веднага и се спестява досадното чистене, носене на дърва и дим от отоплението с твърдо гориво например.

"Духалките" са предпочитани предимно от семейства, които нямат деца или жилището се обитава от един-двама души. Цените на този уред за отопление на габровския пазар са между 20 и 60 лв. в зависимост от модела и марката. Някои от вентилаторните печки се предлагат с режим на работа за 1 000 и 2 000 вата на час, но има и такива, които са само с едно деление за 2 000 вата. Отоплението на една стая при режим на работа 2 000 вата на час излиза месечно около 90 лева.

 

Велико Търново

 

Баба се жалва, защото дървата й били тънки

 

Кремена КРУМОВА

2/3 от хората от Великотърновкска област предпочитат да се отопляват на дърва, а 1/3 - на въглища. Общо 11 868 е броят на подадени молби за целеви помощи, 9 681 са издадените заповеди от "Социално подпомагане" за отопление с твърдо гориво за областта. В сранение с миналата година сега молбите за отопление с твърдо гориво са по-малко. Най-много реализирани има в община Стражица. За дърва - 2 430, срещу само 27 за въглища. Следват ги общините Велико Търново Павликени, Горна Оряховица. Най-малко одобрени молби за твърдо гориво има в Сухиндол - 386. В малките населени места жителите нямат електрически печки. За възрастните хора е по-удачно да си палят печките на дърва, защото те се топлят и готвят едновременно на тях, сочи дългогодишната практика. Бабите и дядовците не използват електрически отоплителни уреди, пък и елинсталацията им е стара.

70 лв. е целевата помощ. Който желае да се топли на дърва, получава 5 куб. м. за тази сума, а ако иска ток, му се полагат 450 кват/часа. 1,2 т е количеството на въглищата. Потребителят сам си определя доставчика на дърва или брикети, като му връчва заповедта за полагаемата се помощ. Много хора се оплакват от недостатъчно количествено или качествено изпълнение на поръчката, казва директорката на "Социално подпомагане Мая Цекова.

Баба се жалвала, че доставените й дърва били тънки и по-малко от заявените 5 кубика. Но социалната дирекция не можела нищо да направи в този случай, защото тя само изплаща парите на фирмата, а потребителят получава и си слага подписа на документа.

Най-честото нарушение от потребителите е продажбата на полагаемите им се дърва. От тази година санкционираните губят правото си за целеви помощи в срок от две години. Преди, ако мошениците се хванели твърде рано, до началото на отоплителния сезон те успявали да подадат пак молби. В Павликени социалните експерти са направили 33 проверки за злоупотреби, но не са установени нарушения.

На 119 човека през миналата година "Социално подпомагане" е поемало разноските за парно във В. Търново, на двама за газ, 5 000 са се отоплявали с еленергия.

 

Монтана

 

Домакинства посрещат ЕС с печки Циганска любов

 

Симеон НИКОЛОВ

Пореден договор за отопление на газ в обществения сектор в Монтана подписаха на 19 октомври кметът на общината Златко Живков и директорът на "Топлофикация" АД в града Петър Дамянов. Договорената цена е 98,75 лв. за мегават, увеличението спрямо началото на миналогодишния отоплителен сезон е 8,61 на сто. Монтана е един от малкото градове в страната, в който общественият сектор е напълно газифициран - със синьото гориво се отопляват всички училища, детски градини, социални домове, администрации, съдилища, спортни зали, черкви и т. н. За тях през зимата се изразходват средно 7 000 мегавата, което се равнява на 691 250 лв. Ако обществения сектор разчиташе на отопление с течно гориво, както е в повечето общини в страната, Монтана трябваше да плати за същото количество енергия 1 598 940 лв., съобщи Дамянов.

Докато чиновниците ще се греят на парно, то голямата част от семействата ще палят печки на твърдо гориво в домовете си. Предпочитани са дървата, които някои добиват законно сами от бащините си гори, други си ги купуват, трети ги секат от държавните гори по късни доби. Най-малко 80 на сто от жителите на Монтана и региона ще посрещнат историческата дата 1 януари 2007 г. и европейското членство с топлина от печки тип "Циганска любов", които се продават за 80 - 100 лв. по пазарите. Малцина ще се отопляват с климатици и радиатори на ток, около 1 000 домакинства в Монтана - на парно на газ, чиито монтаж излиза от 5 000 до 7 000 лева в зависимост от големината на жилището.

В Лом, където няма газификация, училища, социални домове, пенсионерски клубове и т. н. ще се греят на локални парни инсталации на течни горива. Общинарите в администрацията ще пуснат климатиците, с които са окичили сградата си като коледна елха, а най-бедните ще хвърлят по някое дърво в печката.

В Берковица, Вършец, Георги Дамяново и другите селища от планинската част на региона ще се топлят 100% на дърва. От два месеца там не минава ден без да се чува пронизителния звук на моторната резачка, от който трудно се спи. Пред блоковете се трупат купчини с дърва, по стълбищата се срещат мъже, нарамили чувал с цепеници на гърба си. По площадките между етажите са изградени импровизирани складове, побрали десетки кубици. В подготовката за зимата са включени дори и най-малките, които цепят дърва или помагат за изнасянето им до етажите.

 

Ловеч

 

Газификацията остава на заден план

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Въпреки че газификацията на Ловеч е изключително напреднала и отклонения има дори в кварталите, ловчалии масово минават на дърва. Докато преди две - три години все още имаше доставка на въглища, сега този вид гориво е изцяло пренебрегнато. Показателно е, че дори хората на социално подпомагане масово са предпочели помощ в дърва, вместо във въглища.

Въпреки огромната реклама на газификацията и поевтиняването на цялата инсталация, ловчалии пак предпочитат дървата и саморъчно направеното парно с някоя от камините с водни ризи, към които се включват радиатори в целия апартамент или къща, както и бойлерът. Цената средно на газификацията на едно жилище е само за уредите и тръбите около 3 000 лева, като вече не се плащат тръбите до апартамента, те остават за сметка на газификационното дружество. За тристаен апартамент обаче месечната сметка за газ (в това число бойлер, готварска печка и радиатори за отопление) е 200 лв. Т. е. сега две месечни сметки за газ излизат колкото дървата за цялата зима. При това положение хората не виждат смисъл да дават купчина пари за газификация, от която ще чакат ефекта след поне пет години, защото дотогава ще трябва да изплащат кредита за инвестицията, пред това да си купят камина с водна риза на цена около 300 лева, да си направят парно и да купуват дърва средно по 38 лв. за кубик. Затова все по-масово хората минават изцяло на дърва, като дори смяната на дограмата, не ги разколебава в този избор. Без въглища стаята не се опушва толкова и не е нужно да боядисваш всяка година стените и тавана, каза наскоро ремнотирала жилището си ловчалийка, която сложи новата си дограма след като беше разтоварила 3 кубика с дърва.

Въпреки проблемите с доставките на дърва за социално слабите особено по селата, хората продължават да ги предпочитат, коментираха от Регионалното управление на горите (РУГ) в Ловеч. Обикновено фирмите-доставчици карат поне с половин кубик по-малко, бабите на село не могат да преценят колко са им стоварили, но каквото и да правят, пак са осигурени с топлото. За фирмите-доставчици това е идеален предтекст да секат колкото могат и откъдето могат, защото имат разрешително на базата на точно тези поръчки. През последните няколко години нашумяха ред случаи с кобмини между кметове и такива фирми за доставка на дърва в цели селища, един от конфликтите беше в с. Радювене. Там поголовната сеч, в която участие имаше и кметът на селото, стигна дотам, че накара жителите да се организират в иницативен комитет и накрая като не получиха помощ от никъде, изпратиха подписката си до Областния съвет за борба с корупцията в Ловеч. От там преписката бе изпратена в прокуратурата и в началото на ноември от там трябва да дадат отговор.

Точно заради дървата като предпочитано гориво са и най-големите проблеми на горските служители, казаха още от РУГ. Никой не може по закон да спре циганин с каручка с дърва, защото те винаги са по-малко от количеството, за което той може да бъде подведен под отговорност. Колко са каручките му за ден обаче никой не знае, каза експерт по охрана на горите.