ТЕМА


 

Тази година майките доволни

от помощите за първолаците

 

 Децата също харесват пъстрите дрешки

Почти навсякъде вече стартира процедурата за раздаване на безплатните дрехи и обувки на първокласниците от социално слаби семейства. Проверка на "BG Север" в Плевен, Видин, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново установи, че тази година е създадена отлична организация от социалните служби - няма опашки от родители, всеки може да получи помощта в удобно за него време в рамките на деня. Родителите, които вече са получили комплектите, са наясно с качеството на помощта. Всъщност това беше и основният мотив на много майки през миналата година да откажат да кандидатстват, въпреки че отговарят на условията, или пък вече одобрени да не си направят труда да отидат до социалната служба, за да получат комплектите. Дори ромските семейства с никакви финансови възможности се изперчиха и отсякоха: мойто китайско няма да носи.

Само че през тази година нещата стоят далеч по-различно. Дрехите са български, качествени с приятни цветове и повечето малчугани ги носят с удоволствие. Не само защото няма какво друго да облекат, а и по простата причина, че са хубави. И когато се направи елементарна сметка, се вижда, че дрешките напълно отговарят на тиражираната левова равностойност - 120 лв. Защото за тези пари, всички, които остават извън списъците за социално слаби, ще купят на децата си същото количество дрехи, възможно e и с по-ниско качество.

Идеята една част от социално слабите родители да получават парите на ръка, за да могат сами да изберат на отрочето си това, от което има нужда, също не е добра, коментират други. И не само защото ромските семейства няма да използват левчетата по предназначение, а и защото много българи ще се "поблазнят" да ги "инвестират" в по-евтини и некачествени стоки. От което, разбира се, ще страдат децата.

36 000 първокласници имат право на помощта през тази година. И прогнозите са, че родителите ще си вземат безплатните дрешки и обувки. Дано да е така, за да не се получи като предходни години социалната помощ да залежава по складовете. Защото ще е повече от грубо - колкото и да е и каквато и да е, помощта е факт. Факт е и че инициативата стартира преди няколко години, а преди това бедните семейства дори не можеха и да мечтаят някой да им помогне да осигурят топли дрехи и обувки на децата им, а те да спестят тези пари и с тях да покриват други ежедневни нужди.

А такива, които да лаят срещу подобни идеи, винаги ще се намерят. Недоволни все за нещо винаги ще има. Дано само догодина някой не реши, че Министерството на труда и социалната политика много се е "облажило" от тези помощи и вместо едно яке и един спортен екип децата трябва да получават по два. И пак да се пуснат едни халосни патрони в публичното пространство.

 

Плевен

 

Момче се заима с 40-и номер обувки

 

До края на месеца 1 235 деца получават дрехи от държавата

 

Раздаването на помощите върви спокойно

Поля ТОМОВА
Мая ПАСКОВА

Първолак с 40-и номер обувки има в Плевенско. Това сочат данните на областната социална служба, касаещи безплатните дрехи и обувки за престъпващите за пръв път училищния праг. Родителите обаче не са излъгали, за да може някой по-възрастен член на семейството да се заима с нови обувки - просто малчуганът бил доста по-едър от връстниците си. Майка му дори го завела на място, за да не си помисли някой, че искат да преметнат държавата. Най-често срещаният размер е 34-и - както при обувките, така и при дрехите, коментират експертите.

Общо 1 235 първокласници от региона получават дрехи от държавата. Техните семейства отговарят на условията - до 300 лв. доход на месец на член от семейството и бележка, че детето е записано за първи път в I клас. Тази година в Плевенско първолаците, които имат право на държавната помощ, са по-малко от миналата с 12, уточни директорът на областната социална служба Незабравка Булянска. Тя добави, че тазгодишните молби са 1 215, а реално получилите помощ деца са повече, тъй като в някои семейства има близнаци, а молбата е една. До момента децата са получили якета и обувки. Тези дни предстои да получат тениски с къс и дълъг ръкав, както и поларен костюм. Родителите получават и 30 лева на ръка. Миналата година общата сума е била 130 лв., сега е с 20 лв. повече.

По данни на социалната служба в графата за подпомагане с дрехи попадат всички семейства, които получават детски надбавки. Не всички хора обаче, които имат право, подават молби за помощ. В някои семейства се смущават да вземат помощта от държавата и да облекат детето си по калъп. Част от майките пък споделят, че децата им отказват да облекат дрехите, по които могат да бъдат разпознати като социално слаби. От социалната служба обявиха, че до момента няма регистрирани нарушения или злоупотреби във връзка с държавната помощ за първокласници.

Всъщност дрешките и обувките са с добро качество, гарантирано най-малкото от това, че са българско производство, коментираха майки, току-що получили първата пратка от социалната помощ - яке и обувки. Цветовете също са свежи и приятни. За момиченцата връхната дреха е в червено и жълто, за момченцата - в зелено. Обувките са в тон с тях. Коментарите, че по този начин децата се обличат с униформа на социално слаб, са несъстоятелни, смята 30-годишната Марияна, която отглежда сама детето си. "Раници и аксесоари "Уинкс" да не би да не унифицират също толкова младите госпожици, или те са етикет на друга прослойка от обществото. Или пък по-евтините, но също толкова еднакви дрехи от магазините "Феникс", които освен това могат да се окажат опасни за здравето на децата", разсъждава тя. Освен това се оказва, че запознатата с модата първокласничка харесва дрешките "от министърката" и не се чувства по-ниско качество сред съученичките си.

Дори само в къщи да си ги носи, пак ще си ги взема, щом ми се полагат, коментира друга майка. И без това държавата не й помагала в отглеждането на детето, за сметка на социалните поощрения на многобройните ромски семейства. Миналата година се оказа, че много от заявените и получени по места в социалните дирекции екипи за първокласници не бяха взети от родителите. Те отидоха да зарадват сираците от социалните домове. Едва ли обаче някой би се отказал да си получи парите кеш. Друг е въпросът дали сумата щеше да отиде точно по предназначение. И дали родителите щяха да намерят комплект като този за 120 лв.

 

 

монтана

 

Министерството зарадва 768 семейства

 

Момчил ИВАНОВ

През тази година помощи за първокласници са получили 768 семейства от Монтанско, съобщиха от областната дирекция "Социално подпомагане". В сравнение с миналата година броят на подпомогнатите семейства се е увеличил с 16. Всички, подали молби, са получили помощи, уточни Александрова. Те са раздавани по Закона за семейните помощи за деца, който предвижда помощ да получи всяко семейство с първокласник, в което доходът на член от семейството е под 300 лв. Преди началото на учебната година социалните дирекции в региона са провели разяснителна кампания по закона и голяма част от семействата с доходи под 300 лв. на един член, са подали молби. Освен ромски домакинства с първокласници, за помощ са кандидатствали и много българи.

Всяко от подпомогнатите семейства е получило комплект от яке, зимни обувки, спортен екип и 2 тениски на стойност 120 лв,, както и 30 лв. в пари. Подпомогнатите са останали доволни от дрехите, не е имало разминавания в размерите за отделните деца, каза Александрова.

 

 

ГАБРОВО

 

Облякоха 229 малчугани

 

Мариана ДИМИТРОВА

Общо 229 пърокласници в Габрово ще получат дрехи и обувки през тази година. Подадените молби за помощи от родители са били 232, но три от тях са получили отказ заради по-високи доходи, обясни шефката на социалната служба в града на Рачо Ковача Радостина Братованова. Тя обясни, че от близо две седмици е започнало раздаването на детските екипи и ще продължи докато всички родители дойдат и приберат дрехите за децата си. Социалните раздават тениски, обувки, анцузи, якета.

"Тази година родителите много се радват на дрехите. Явно им харесват. Предишни години сме имали по някой и друг недоволен, но сега организацията е много добра", коментира Братованова.

 

 

ВИДИН

 

Стоплиха бедните с якета и обувки

 

Социални работници раздават якетата и обувките

Теменужка ИЛИЕВА

Първокласниците от социално слабите семейства във Видин получиха зимни якета и обувки, съобщи директорката на общинската дирекция за социално подпомагане Маргарита Маркова. Право на такава помощ имат семействата, в които месечният доход на едно лице не надвишава 300 лв. Във Видин домакинствата са 293. Социалното министерство им предостави по едно зимно яке, зимни обувки, а предстои раздаването и на спортни костюми и тениски. Прави впечатление, че дрехите са много качествени, модерни като дизайн и с тях децата няма да се отличават от останалите, твърди Маркова.

Общо първокласниците в областта са към 800. Право на социална помощ имат над 500 деца. Стойността й в дрехи е 120 лв., но семействата получават и по 30 лв. на ръка, за да купят тетрадки и учебни пособия на децата си първокласници. Условието за това е не само по-ниският доход, но и свидетелство, че детето наистина е записано в първи клас и посещава училище. Подаването на молби за еднократната помощ е приключило на 30 септември. До края на октомври децата трябва да получат дрешките и обувките.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Две двойки близнаци в списъците

 

Кремена КРУМОВА

335 семейства от община Велико Търново ще получат еднократни помощи за първокласници. Сред децата, които ще получат дрехи и обувки, са и две двойки близнаци. Тази година доставените комплекти са по вкуса на всеки, доволни са и родители, и деца, и социалните експерти. Изборът е голям, както и цветовете. Има розови, червени и зелени тениски, както и якета за момиченцата, в по-тъмни десени са за момченцата. Обувките, които са габровско производство, също са по последните модни тенденции - с малко лачено на кожата. Ефектът тази година е постигнат. Всички са доволни, казват още с гордост от социалната дирекция. Няма посочени фрапиращи размери на децата за помощта, въпреки че видимо има малчугани, които са доста развити за възрастта си.

Миналага година майки се оплакали, че няма да вземат дрехи, защото не им харесвали. Били с неподходящи цветове за децата им. Други пък, най-вече роми, фиктивно си записвали отрочетата на училище, за да вземат дрехите. Ето защо в следващите няколко седмици от дирекцията ще направят проверка на семействата, особено в населените места на общината, дали правомерно са използвали помощта.

Документите за еднократната помощ се приемаха в социалната служба до края на септември. Право на помощта имаха семейства, чийто месечен доход не надвишава 300 лв. на човек. В дирекцията във Велико Търново все още не са доставени тениските с дълъг ръкав. От миналата година са останали 20 комплекта непотърсени, които ще бъдат дарени на социални домове.

 

 

ловеч

 

Инвалиди правят конфекцията за 7-годишните

 

Мира ГАНЧЕВА

Производители на облеклата, които се полагат тази година на първокласниците, са трудово-производителни кооперации на инвалиди, съобщи Иваничка Иванова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Ловеч. Еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас на държавните и общинските училища, през 2008 г. получават 732 семейства за 742 деца. 7-годишните тази година са почти колкото и през миналата, когато са били 735. Най-много са първолаците в Ловеч (193), Тетевен (170) и Луковит (127), а най-малко в Априлци (9) и Летница (18). Родителите на децата вече получават от местните социални служби спортен комплект, тениски с къс и дълъг ръкав (произведени в "Тих труд" ЕООД - Дупница), яке (ТПКИ "Недялко Царев" - Ямбол), обувки, тип боти (ТПКИ "Здравоход" - Габрово). Стойността на облеклата е 120 лв., родителите получават и по 30 лв. кеш.

За разлика от минали години, когато е имало недоволни майки, сега при подаването на молбата всяка майка е декларирала какъв номер на дрешките и обувките носи детето, обясни Иванова.

 

 

 ВРАЦА

 

10% от молбите отхвърлени

 

Цветана АТАНАСОВА

Над 500 семейства с първокласници от общините Враца и Криводол ще получат комплекти с облекла през тази година като еднократна социална помощ, съобщи Жана Добриновска - директор на териториалната дирекция "Социално подпомагане" във Враца. Отхвърлени са около 10 процента от подадените молби, тъй като кандидатите не отговарят на поставените от социалното министерство условия.

Както в предходните две години, така и тази, еднократната помощ за родители на първокласници е под формата на облекла и обувки за децата, които са на стойност 120 лева. Комплектът включва зимно яке, обувки, спортен екип и тениски, уточни Добриновска.

Социалните служби започнаха да раздават дрехите още след 15 октомври, като родителите получиха първо зимните якета и обувките според предварително заявените от тях размери по ръст и номер на децата им. Облеклата са качествени, българско производство, посочи Добриновска. Освен комплекти с облекла, родителите ще получат и малък финансов бонус в размер на 30 лева. Новото тази година е, че са разширени критериите и по този начин повече семейства ще могат да се възползват от подкрепата на държавата, допълни Добриновска. Според нея няма проблем в получаването на дрехите, тъй като във всички звена на дирекцията в областта е създадена нужната организация за раздаването им.

Тази година първокласниците в област Враца са 1625, което е с 236 по-малко от миналата година. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова, тенденцията е към постоянно намаляване на първокласниците в училищата на Врачанско, като само миналата година е имало леко повишаване.