МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Васил Антонов:

 

Аз искам да възродим плевенската икономика!

 

Бърз икономически растеж, реални инвестиции, високи технологии

и добра работа - заради по-добрия живот на всички хора в общината

 

За да възродим Плевен като икономически и културен център в България, е нужно лобиране на национално и европейско равнище, а не самозатваряне в пашкула на провинциализма. Нужна е инициативност, пробивни проекти, умение да се осигурява външно финансиране, привличане на външен ресурс. Сега за това се разкриват огромни възможности. Плевен не бива да остане встрани и притиснат под нечии лични комплекси.

Затова е необходимо:

- Създаване на мрежа от звена за консултиране и подпомагане на малкия и среден бизнес, бизнес центрове и бизнес инкубатори. Привличане на нови инвеститори чрез изграждане на индустриални зони, технологичен парк в западната част на Плевен и инфраструктура към тях.

- Разкриване на център за развитие на иновации и високи технологии, център за проектиране и инвестиционна политика. Разкриване на център за развитие на земеделието, рибовъдството и рибарството.

- Подобряване на инфраструктурата в съществуващите промишлени зони. Изкупуване на частни терени за предоставяне на бъдещи инвеститори.

- Създаване на гаранционен фонд за подпомагане на развитието на малките и средните предприятия в общината.

- Включване на допълнителни територии в регулационния план на града и малките селища.

- Разкриване на нови центрове за трудова заетост, професионално ориентиране, квалификация и преквалификация на кадрите, мотивационни курсове и посреднически услуги на пазара на труда.

Аз мога, защото зная как!

 

 

Ние решаваме как искаме да живеем

 

Плевен е изправен пред съдбовен избор: град със затихващи функции или проспериращ с развита икономика

 

Панайот Първанов е собственик и управител на издателство, книжарници и образователен център ГРАММА. Той е кандидат за общински съветник от листата на БСП от гражданската квота, безпартиен. Владее гръцки и италиански език. Женен, с една дъщеря на 8 години.

 

Панайот ПЪРВАНОВ

От позицията на безпартиен и със самочувствието на успял в своето поприще, бих искал всеки плевенчанин да се изправи сам пред тази категорична дилема.

А тя се обуславя от следното:

1. Досегашното управление на общината е изчерпало своя ресурс и възможности. То не може, дори и да иска, да предложи на плевенчани нищо ново и повече от това, което успя да сътвори за последните осем години. И продължава, не знам защо, да търси оправдание за всеки свой неуспех в демона на комунизма.

2. Управлението на г-н Зеленогорски никога не е имало и няма за кога да спечели подкрепата на централната власт и институции. Не просто защото е дясно, а защото само се е поставило в тази ситуация с неумението си да се сработва и отстоява интересите на общината, като загърби своите теснопартийни пристрастия. И както се очаква, за всеки негов провал дежурният виновен е винаги държавата.

3. Плевенският бизнес и предприемачество нямат в лицето на общинската администрация сигурен партньор и опора, а по-скоро бюрократ, бирник и бездушен чиновник.

4. Това управление няма и не ще има нито способността, нито механизмите, нито кадрите за едно убедително и справедливо усвояване на европейските фондове.

5. Масираното навлизане на търговски вериги маскира липсата на сериозни инвестиции, на високотехнологични производства, престижно заплащане, изнемогването на местния бизнес, отсъствието на стабилно предприемаческо съсловие и средна класа.

Ако си направим труда да проумеем всичко това, ще разберем защо градът ни е в това състояние и ще ни стане пределно ясно защо на Плевен е нужна промяна в управлението, която да доведе до промяна в качеството на живот. Тя не е самоцелна и безпринципна заявка за власт, а спешна необходимост от смяна на политиката и лицата от близкото обкръжение на досегашния градоначалник.

Нашата алтернатива на стария модел е:

1. Бъдещ кмет в лицето на Васил Антонов - диалогичен, открит, доказал себе си и като стопански ръководител, и като политик. Човек, показал успешна реализация и в публичния, и в частния сектор, с ясна визия и свежи идеи за възраждане на плевенската индустрия, за подпомагане на местния бизнес, за подобряване на инфраструктурата, за развитие на плевенската култура и спорт.

2. Листа с кандидати за общински съветници, всеки от тях изявен и завършен професионалист в своята сфера, личности, които ще станат истински гаранти за едно отговорно и компетентно управление

3. Една сериозна и обоснована платформа за управление, стъпила върху принципите на прозрачност и откритост, която казва ДА на волята на гражданите и честния бизнес и НЕ на дребните далавери и кадруване в тесен партиен, приятелски и семеен кръг; ДА на бързия икономически растеж и реалните инвестиции и НЕ на безотговорното кредитиране и козметичната имитация на благоустройство и напредък.

4. Безапелационна подкрепа на тази политика от страна на правителството, заявена открито при посещенията в Плевен на няколко министри, включително и на премиера

5. Способност да се формират екипи за реализация на конкретни проекти, които със сигурност да получат европейско финансиране.

Само след една седмица на нас, плевенчани, ще ни се даде правото да решим в коя община искаме да живеем - в тази на миналото, или в тази на бъдещето, в тази на неосъществените амбиции и попарените надежди, или в тази на новите перспективи и добри възможности, в тази на икономическата емиграция или в тази на достойния труд и заплащане. Изборът е наш, а също и отговорността.

 

 

Хроника

 

Дарение

Кандидатът за кмет на Плевен от БСП Васил Антонов посети църквата "Св. Параскева" по повод храмовия й празник. Тържествената света литургия бе отслужена от плевенския митрополит Игнатий. Денят, в който се почита паметта на света Параскева - Петка Българска бе двоен празник за плевенската църква, която отбеляза и 135 години от своето построяване.

Васил Антонов подари на църквата икона на св. Петка, която бе поставена в православния храм.

 

* * *
Съпричастност

Васил Антонов се срещна с директори на учебни заведения от общината и изрази своята съпричастност към исканията на учителите и особено към исканото по-високо заплащане, което в момента е под средното за страната. Той подчерта, че има редица общини, в които заплатите на учителите и на заетите в сферата на образованието са с 20 - 30% над средните за страната, което означава, че там местните управи са погледнали по-сериозно и по-навреме на проблема.

Според Васил Антонов един от вариантите за преодоляването на проблемите в сферата е учредяването на специален общински фонд "Образование".

 

Кандидатът за кмет от БСП Васил Антонов, премиерът Сергей Станишев и министърът на вътрешните работи Румен Петков посетиха предприятие "Успех" по повод международния ден на незрящите хора. Фирмата е сред деветте търговски дружества, собственост на Съюза на слепите в България. В момента в предприятието работят 55 човека на трудов договор.

Станишев подчерта, че кметовете от БСП са гарант за социалната политика на правителството по места. Той заяви увереността си, че кандидатът на БСП Васил Антонов ще може да убеди плевенчани, че града се нуждае от промяна.

 

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Любомир Петков, председател на предизборния щаб на БСП

 

Изразявам сериозно безпокойство от зачестяващите прояви на нетолерантност в предизборната кампания за Местни избори 2007 в Плевен. Демократичният процес се основава не само на свободата на словото, но и на зачитането на човешкото достойнство. Очевидно част от предизборните щабове в Плевен не разбират това.

Нецензурните текстове върху печатните агитационни материали на кандидатите, грубият език в интернет пространството, публично отправените недоказани обвинения и квалификации в медиите, тиражираните анонимни листовки са проява на лош вкус и на ниска политическа култура.

Остро се противопоставям на такъв тип поведение, не само заради това, че сме потърпевши като участници в кампанията, а и заради потребността от цивилизован дебат, какъвто гражданите на Плевен заслужават.

Хората, които изпълняват подобни политически поръчки, за мен без съмнение не принадлежат към гражданското общество, а техните подбудители заслужават тежката присъда на избирателите на 28 октомври.

Надявам се, че и нашите опоненти разграничават политическото противопоставяне от охулването и личните обиди и нападки.

Очаквам в оставащите дни до края на кампанията всички политически сили и кандидати да се убедят, че избори не се печелят със злоупотреба с власт и позиции, с безпринципен натиск върху Общинската избирателна комисия, с толериране на недемократични практики като купуването на гласове и други подобни манипулации.

Нека не забравяме, че накрая на предизборното състезание ще има победители и победени, но общ дълг на сериозните политически сили е да съхранят достойнството на всички.

 

 

Защо го подкрепям

 

Димо Стоев, финансист и мениджър №1 на България:

 

Истински мениджър

 

Аз съм тук, за да засвидетелствам подкрепата си за Васил Антонов, като мисля, че той е един истински мениджър. Мисля, че в днешно време трябва да се възприема мениджърският подход преди всичко, характерен за бизнес организациите. В днешно време общините не трябва да се приемат като център на местната власт, а напротив - трябва да се разглеждат като една бизнес структура, която предлага и ще предлага, разбира се, услуги от най-различен характер с необходимото качество - финансово и ресурсно осигурени. Трябва да се възприема и европейският опит, свързан с разработване на проекти, на новите неща, които са се случили в Европа. Общините не трябва да бъдат обикновени общински организации, а да бъдат активни финансови субекти, които трябва да влияят върху капиталовия, върху инвестиционния и кредитните пазари. Това в Плевен не се забелязва, напротив, трябва да се инвестира в имидж, доверие и сигурност в инвеститорите. Това означава изграждане на реален кредитен рейтинг, имитиране на общински облигации, разбира се, трябва да се използват и всички модерни източници на финансиране. Аз съм убеден, че всичко това Васил Антонов го може.

 

 

Петър Мутафчиев:

 

Ще бъде един от най-добрите кметове в историята на Плевен

 

С народния представител Васил Антонов се познаваме отлично, той е човекът, на когото могат да разчитат всички плевенчани. Мога с чисто сърце да кажа, че той е един сериозен лобист на Плевен и Плевенска област и съм убеден, че като кмет ще успее да бъде един от най-добрите кметове, които е имал градът до този момент.

 

 

Мехмед, български турчин,
живее и се занимава с бизнес в Истанбул:

 

Винаги е бил обществено ангажиран

 

Васко го познавам точно от 30 години, учехме заедно, завършихме ВИНС във Варна и през тези пет години на следването винаги бяхме заедно, имаме много добро приятелство, без някакви користни мисли. 20 години не бяхме се виждали и съвсем случайно го открих в Google. Успях да намеря телефоните му и преди два месеца се свързахме. Оттогава за втори път съм в Плевен. Аз съм сигурен, че хората навсякъде по света могат да живеят като братя, независимо от това към коя религия принадлежат.

Искам да ви разкажа един случай. Още през първия семестър като студенти с Васко се сближихме. На едно събиране с негови колеги и приятели разговорът протече тъй, че се върна към миналото, към историята. И един колега започна - турците са тъй, турците са иначе, направили са това, сега са какви ли не... Васко в един момент го спря и каза: Ти познаваш ли турците, с тях имал ли си някакви взимания-давания, виждал ли си жив турчин, беседвал ли си с тях? - Не, казва колегата, никога. Те тогава не ме знаеха като Мехмед, всички ми викаха Мечо. И тогава Васко каза: Мечо го познаваш от три-четири месеца вече, идва в нас, събираме се. - Да, познавам го, казва колегата. И тогава Васил каза: Той не е Мечо, той е Мехмед, той е турчин, но аз го имам като брат.

И нашето приятелство наистина е едно доказателство за това, след 30 години аз съм пак при него.

Васил е много общителен, още в първия ден в института се запознахме. Тогава пушехме и двамата - той имаше цигари, аз огънче и така... Много е контактен, обича хората и може да ги организира. Навремето и в института като групов отговорник беше винаги обществено ангажиран.

Аз съм уверен, че моят приятел ще допринесе много за Плевен, ще направи много за своя град. Каня всички вярващи - мюсюлмани и християни, да подкрепят моя приятел и в бъдеще ще видят наистина един изключително красив Плевен. Вярвам, че хората и особено децата, бъдещото поколение, ще живеят в едни много по-добри условия от сегашните.

 

Ангел Стефанов, новият собственик на "Плама":

 

Можете да разчитате на него

 

Скъпи плевенчани,

Знам какво означава "Плама" за всеки от вас - жителите на Плевен и общината - работни места, европейско заплащане на труда, развита икономика... През последните години сигурно много хора са спекулирали с "Плама". Сега обаче пред рафинерията има реални възможности, защото ние гарантираме, че тя ще работи.

Това нямаше да се случи без помощта на централната власт, без помощта на хората, които милеят за Плевен.

Такъв човек е и Васил Антонов. Като депутат той съдейства изключително много за това - "Плама" да има реални собственици и да работи. Сигурен съм, че като кмет ще продължи да ни съдейства. Защото ние, хората от бизнеса, разчитаме на местната власт. Аз лично разчитам на Васил Антонов. Сигурен съм, че вие също можете да разчитате на него - за да има Плевен отново "Плама", да има реална индустрия, гарантирани работни места, гарантирани европейски доходи на плевенчани.