ТЕМА


 

 Проблемът Чаша топло мляко и закуска

 

 

Плевен

 

Държавните пари не стигат за сносни кифли, прекупвачите виновни за постните балатони

 

Банички с мирис на гранясала мас се пръкнаха в някои школа

 

 

Ралица ПЕТРОВА
Веселина ВАСИЛЕВА

Банички с мирис на гранясала мас, разредено до неузнаваемост мляко и миришещ на лекарство билков чай се появиха в плевенски училища, близо месец след като програмата на социалното министерство "Чаша топло мляко и закуска" стартира доста успешно в Плевенска област през новата учебна година. 30-ина дни след радостта на ученици и родители, че закуските са вкусни, а млякото топло, започна масовият бой с "гадни" кифли в голямото междучасие и изхвърлянето им в кошчетата за боклук.

"BG Север" получи сигнали от родители и деца от две плевенски училища. Даниела Георгиева е майка на второкласника Момчил, който учи в ОУ "Йордан Йовков". На няколко пъти малчуганът разказвал вкъщи как закуските са гадни, а веднъж млякото било толкова разредено, че учителката казала да не го пият. Последният път бил шокиран, тъй като той и неговите съученици останали гладни в голямото междучасие. Една от преподавателките започнала да проверява баничките и установила, че миришат ужасно, в следствие на което забранила на учениците да ги ядат. Пом.-директорът на училището Елена Цветанова заяви, че досега официални оплаквания от учители, родители или деца при нея не са постъпвали. Тя обясни, че с фирмата-доставчик ЕТ "Антония Павлова" работят добре. Имало обаче още какво да се желае от гледна точка на разнообразието в асортимента на закуските. Преподаватели искали в безплатното училищно меню да се включва и по-здравословна храна, като плодове например, но фирмите контрирали, че за сумата от 50 ст. могат да направят само това.

Ученици от СОУ "П. К. Яворов" пък се оплакаха, че закуските са все тестени и вече не могат да ги преглъщат дори с чая. Репортер на "BG Север" стана свидетел на бой с безплатните кифли в голямото междучасие. Честа гледка бяха и деца, пъхнали в джоба закуската, лакомо да хрупат царевични пръчици. Директорката на школото Мариана Грънчарова заяви, че нямат проблеми по социалната програма. Фирмата ТПСК "Освобождение - 45", осигурява топлия обяд, който се предлага в училището, доставя и закуските.

В СОУ "Стоян Заимов" 379 ученици са включени в програмата. Вече втора година училището се обслужва с посредничеството на ЕТ "Здравко Бояджиев". Това е фирмата, която по принцип обслужва училищния бюфет и която спечели търга за този вид дейност, разказа за вестник "BG Север" директорката Татяна Генова. Тя сподели, че от началото на учебната година досега не е получавала сигнали за лошо качество нито от родителите, нито от децата, макар че според учителите почти всеки ден се случва някои ученици да хвърлят полагащите им се закуски. Оплаквания от липсата на разнообразие в асортимента и качеството е имало в края на миналата учебна година. Тогава са организирали среща между класните ръководители и представители на фирмата-доставчик, след което били взети нужните мерки. Вече всеки ден малчуганите хапвали различна закуска: кифла, баничка, пица, питка с колбас.

Най-често в менюто като напитка заради по-ниската си стойност присъствал чаят, който винаги се затоплял преди да се поднесе на учениците. Представител на ЕТ "Здравко Бояджиев" каза, че доставят различните закуски от различни фирми. Например пиците са от Долна Митрополия, кифлите от фирма "Вили". Подборът на производителите се правел пак с оглед на качеството. Понякога, за да се допълни купонът от 50 стотинки, се добавяли и ябълки.

Доставчиците по програмата "Чаша топло мляко и закуска" са предимно и съдържатели на училищните павилиони. Така те си осигуряват необходимото помещение за раздаване на баничките и кифлите. Наемателите на лавките стават такива след спечелен общински търг, в който не участва директорът на училището. Поради липса на база пък шефовете на школата нямат избор и са принудени да изберат за доставчик по програмата на социалното министерство именно наемателите на лавките.

За да ядят децата качествени закуски, е необходимо да се премахнат прекупвачите по веригата, смята Румен Семерджиев. Фирмата му "Рудари" ООД се занимава с производство на тестени изделия и се е включила в програмата. Той обаче няма пряк достъп до учениците. Свързва се с търговеца, т. е. със съдържателя на лавката, който му заявява необходимото количество. Цената, в която трябва да се вместят, е 50 ст. В сумата се включва закуска, мляко или чай и печалба, разбира се. Такава трябва да има не само за производителя, но в случая и за търговеца. "Истината е, че се спестява от материала, защото трябва да се влезе в някаква цена. На мен себестойността на една закуска ми е 15 - 16 ст. Като сложим обаче и останалите разходи - труд, транспорт и т н., кифлата излиза например на 22 - 23 ст. За мен остава печалба от 2 - 3 стотинки. Не ми е ясно как прекупвачът намира мляко в картонена опаковка за 0,20 лв., за да остане и за него все пак някаква печалба от 5 ст. Там пък нещата са още по-трагични", коментира Семерджиев. И добавя, че отпусканата сума от 50 ст. не е малко, но ако тя не преминава през няколко ръце. "Ако разполагам с 10 ст. повече и луканка ще слагам в закуските, защото трудът на работника ми е един и същ, независимо дали прави балатон с повече или по-малко кренвирш и разходите за мен в това отношение са еднакви. Проблемът е с колко пари разполагаш за материал", обяснява производителят.

За да се урегулират нещата, е добре да е ясно колко време ще продължи програма, смята Семерджиев. Ако тя няма да бъде прекратена, да се избере една фирма, която да си подготви необходимата база, да направи инвестиции в нея, да произвежда количеството закуски за всички ученици в Плевен, да ги кара. В такъв случай и децата ще бъдат доволни, и производителят, който ще е на печалба.

 

 

Доц. Ваня Недкова, педиатър:

 

Децата затлъстяват, не се хранят достатъчно здравословно

 

Тревожно е, че и при децата, и при юношите в България се установява висока честота на свръхтегло и затлъстяване. В национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците бе установено, че 19% от момчетата на възраст 7 - 18 г. са със свръхтегло, а 4,3% - със затлъстяване, при момичетата процентите са съответно 16 и 3. Най-висок е относителният дял на децата със свръхтегло и затлъстяване в началото на пубертета - 13-годишна възраст при момчетата и 10-годишна възраст при момичетата.

Наблюдава се значително изместване в модела на заболеваемостта на населението в света, включително в България. Установяват се значителни промени в храненето и стила на живот, които допринесоха за епидемията от неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести (коронарна болест на сърцето, хипертонична болест, мозъчен инсулт), някои ракови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване, остеопороза, кариес.

Основните неблагоприятни тенденции и характеристики на храненето включват: увеличаване общо консумацията на мазнини, значително увеличаване приема на наситени мастни киселини, свързан главно с повишена консумация на червени меса (свинско, телешко, говеждо, овче и др.) и месни продукти; висока консумация на растителни мазнини, източници на полиненаситени мастни киселини; повишаване консумацията на маргарини и продукти, съдържащи хидрогенирани масла, източници на транс-мастни киселини; традиционно ниска консумация на риба; нисък прием на сурови плодове и зеленчуци през зимата и пролетта; висока употреба на готварска сол; намаляване приема на растителни влакнини, свързано с понижаване консумацията на пълнозърнести зърнени храни, зеленчуци и плодове и увеличаване консумацията на хлебни и тестени изделия от бели брашна; увеличаване консумацията на захар, захарни и сладкарски изделия от децата и юношите; липса на достатъчно разнообразие на консумираните продукти.

Наднорменото тегло е свързано не само със свръхприема на храна с висока енергийна стойност, но и с установената ниска физическа активност сред голяма част от населението, включително и при децата в ученическа възраст. За здравословното хранене е важен приемът на зеленчуци, плодове, бобови растения и ягодови култури. Здравословните им свойства се дължат на съдържанието антиоксиданти - вит. С и Е, каротиноиди, селен, фолати, фенолни съединения, флавоноиди.

Заедно с други рискови фактори, включително все по-разпространената ниска физическа активност, този нездравословен модел на хранене значително допринася за рязкото увеличаване на честотата и тежестта на хроничните заболявания. Здравословният начин на живот, включващ балансирано хранене и физическа активност, е фактор за здравето и жизнеспособността.Записа Мая ПАСКОВА

 

 

Враца

 

Близо 7 000 хлапета са включени в програмата

 

Цветана АТАНАСОВА

Програмата "Чаша топло мляко и закуска" на Министерството на труда и социалната политика се радва на добър прием в учебните заведения и детските градини в област Враца, заявиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане". От 77 училища, в 62 учениците от I до IV клас получават всеки ден закуска и чаша мляко или чай. В програмата са включени и 38 детски градини с паралелки за предучилищно възпитание. Общо на тази придобивка се радват близо 7 000 деца във Врачанско.

От социалната дирекция уточниха, че директорите на учебните заведения сами избират фирмата-производител и доставчик на закуските. Например в начално училище "Софроний Врачански" това е ЕТ "Зори" с управител Георги Давидков. Според директорката на училището Антоанета Сиракова закуските са разнообразни и добре приготвени, като обикновено винаги са пресни. В менюто са включени сандвич с шунка, кремвиршки, банички, кифли с мармелад. Два пъти в седмицата се дава чаша мляко и три пъти чай с мед.

Децата получават обаче закуските едва след като медицинската сестра в училището Геновева Кунчева ги прегледа и след като си измият ръцете на чешмите. Кунчева осъществява качествения контрол. Според нея досега не е имало случаи на храна с изтекъл срок на годност. След това работнички от фирмата-доставчик ги поднасят на децата.

Майката на четвъртокласничката Евелин Иванова, Лили Евденова, е доволна от качеството на закуските. Винаги са пресни и меки, казва тя и ги сравнява с плевенското училище "Патриарх Евтимий", където детето е учило от I до III клас. Сега не зная как е, но миналата година бяха лошо приготвени, твърди и безвкусни, допълва тя. Най-много обичам баничките и сандвича с шунка, споделя Евелин.

 

 

Велико Търново

 

Малчугани вече ще похапват и ябълки

 

Кремена КРУМОВА

Повече от 5 500 деца във Великотърновска област участват в програмата Чаша топло мляко и закуска. Това са близо 100 училища в региона. 455 деца са в предучилищна възраст, посещаващи школата, а 47 в преучилищна възраст, които ходят на детска градина. Направените до момента проверки от Дирекция "Социално подпомагане" и Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) са установили, че няма извършени нарушения от фирмите-доставчици. Регионалният инспекторат по образованието (РИО) също е в течение на начина, по който се доставят закуските и се хранят децата.

Миналата седмица директорката на РИО Зоя Комитова е посетила училище "Патриарх Евтимий. Няма нито едно оплакване или постъпила жалба в РИО, че не са добри закуските, каза тя. Агенцията за социално подпомагане след нова година ще определи обществена поръчка за нови доставчици на закуски, като зо отделните области ще определи подизпълнители, каза още Комитова.

Ябълки или друг плод вече ще похапват със закуските сутрин децата от основно училище в центъра на Велико Търново от тази учебна година. По предложение и искане на родители малчуганите така ще получават дневната си доза витамини. Директорката Сийка Попова е доволна, че децата закусват всеки ден с различна храна. Е, както ние сме различни и имаме различни вкусове, така и някой от децата не харесват нещо, но все пак всички са доволни и сити, уточнява Попова. Млякото е в чашки за еднократна употреба, опаковани. Училището е доволно от фирмата доставчик, която е и производител на закуските и ги носи топли сутринта.

Близо 20 са доставчиците в училищата във Великотърновско. Повечето от фирмите са и производители на закуските. Всички те са регистрирани по Закона на храните, заявява д-р Нели Георгиева от здравната инспекция в града. В селските училища са обособени класни стаи, където се раздават закуските на малките.

 

 

Габрово

 

Учениците сами избират напитката

 

Мариана ДИМИТРОВА

Няма проблеми с доставката на безплатните закуски и осигуряването на топло мляко по програмата на социалното министерство за учениците в началната степен на габровските училища, стана ясно от шефа на дирекция "Социално подпомагане" Радостина Братованова. Фирмите, с които са сключени договори за извършване на тази социална услуга, си вършат съвестно работата според договореностите. От своя страна децата имат право на избор каква топла напитка да пият - чай или мляко. Тъй като имало алергични деца към лактатите, които съдържа млякото, за тези малчугани се предлага чай.

От началото на октомври вече и шестгодишните дечица от всички детски градини в Габрово са част от правителствената програма. Досега малчуганите от подготвителните групи бяха пропуснати в раздаването на безплатни подкрепителни закуски и топъл чай или мляко за разлика от другарчетата си от началната степен в училищата. Причината донякъде е недоразумение, тъй като за разлика от други региони в Габрово шестгодишните се подготвят не в училищата, а в отделни групи на детските градини. Сключени са и договори за доставка на закуските - с габровската фирма "Хлебозавод" и фирма "Мардел", които си поделят Габрово. Те предлагат за всеки ден от седмицата различни закуски на общо 439 деца.

 

 

Монтана

 

Подобриха сандвичите след жалби на родители

 

Момчил ИВАНОВ

За месец от началото на сегашната учебна година в област Монтана няма оплаквания от качеството на предлаганите закуски. Няма и училище, което да не е включено в програмата на социалното министерство, съобщиха от Регионалната дирекция за социално подпомагане. През следващата седмица експерти от дирекцията от РИОКОЗ в Монтана ще започнат съвместна проверка по училищата, ще бъдат изследвани закуски, мляко и чай от различни школа в региона.

През миналата учебна година е имало жалби от различни части на региона. Най-много са били срещу качеството на предлаганите закуски в 3-то и 4-то училище в Монтана, в които учат около 2 000 малчугани. Родители на деца от II клас на училище "Иван Вазов" показаха жалба от миналата година, в която те заявяват, че закуските са твърди и недопечени, чаят и млякото са студени и без захар. Родителите заявяват, че според тях за 50 ст. всяко дете би могло да получи по-добра от предлаганата му в този момент храна. В отговора от директорката се казва, че закуските се раздават по установения ред и че няма отклонения в грамажа (т. е. - не се отговаря по същество).

Родители и ученици споделиха, че през настоящата учебна година качеството на закуските в училищата е по-добро. Те коментираха, че това вероятно се дължи на жалбите и медийното внимание към този въпрос. Монтана не е от градовете на централизирана доставка и всеки директор има правото сам да избира от коя фирма ще купува закуските. През тази година голяма част от доставчиците са сменени, съобщиха още от местната социална дирекция.