МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Битката за Плевен

Пълна стенограма на предизборния дебат между кандидатите за кмет Васил Антонов, Найден Зеленогорски и Цецка Цачева, проведен по БТВ с водещ Николай Бареков

Водещ: Днес сме в Плевен и зрителите на БТВ ще имат възможност да проследят на живо от нашето студио на Плевенската панорама дебата, битката за Плевен между основните сили в тези избори. Плевен е особен, интересен български град. Казвам особен, интересен. Защо? Защото това е град, в който имаше много сериозна индустрия на времето. Сега има по-малко индустрия и повече емиграция. Това е град, който е съхранил и до някъде автентичен, политически сблъсък в страната, докато на много места в страната е трудно да бъдат разпознати класическите сюжети. Тук в Плевен ги има. Има я битката между дясното и лявото, има я битката между БСП и ГЕРБ. Такава, каквато и софиянци успяват да я видят вече с кандидатите в столицата. Бързам да ви представя кандидатите в нашето студио. Сами ще си направите извода, че това, което ви казвам е самата истина. Започвам с дамата, Цецка Цачева. Тя е кандидатът на ГЕРБ в тези избори за кмет на Плевен. До нея е господин Васил Антонов, кандидат на БСП, а в ляво от мен е действащият градоначалник и кандидат за трети мандат на десните партии в града и НДСВ, Найден Зеленогорски. Той е емблематично лице на българската десница. Няма как, започваме с действащият кмет с позволение на дамата. Действащите кметове сега са под обсада. Те са под обстрел. Господин Зеленогорски, как се развива Плевен под ваше ръководство? От индустриална столица на България, на Северна България, какъвто той беше, какъв е сега Плевен?

Найден Зеленогорски: Това, което мога да кажа е, че през последните 4 години инвестициите са около 1,150 млрд. Бяха разкрити 9000 нови работни места и безработицата в момента е 4,5%. Разбира се, животът е пъстър, имаше проблеми с някои предприятия. Примерно бирената фабрика вече се използва като складова база и в същото време местни плевенски инвеститори създадоха нова бирена фабрика. Винзаводът в момента не работи, но в момента се изгражда нов винзавод. Влязоха доста сериозни инвеститори.

Водещ: Добре, тук казахте два факта, да ги коментираме. Сега предполагам, че и вашите опоненти ще се спрат на тях. Тази ниска безработица не се ли дължи на това, че Плевен е един от най-сериозните износители на емигранти? Просто няма хора за тази ниска безработица. Те са в Испания. Гърция.

Найден Зеленогорски: Не бих казал. За последните 15 години Плевен е намалял като относителен дял толкова, колкото и България. Ако погледнем гласоподавателите, ще видим, че през последните избори те се увеличават. В момента в Плевен и плевенска община живеят около 162 000 души. Естествено има и такива, които работят в чужбина, но за радост те се връщат, купуват апартаменти тук. Някои остават тук завинаги. След като дойдат със своите пари, инвестират в града, инвестират ноу хау, което носят.

Водещ: Това ли са част от този 1 млрд.? Като броите инвестициите, 1 млрд. влизат ли, примерно, покупката на жилище и на имот?

Найден Зеленогорски: Като 1 млрд. влиза всичко в рамките на плевенската територия. Мога да кажа, че имаше няколко знакови инвеститори през тези години. Нека да спомена "Метехно" това е водещата компания в света по производство на сандвич-панели. От тук "Метехно" ще произвежда 2 млн. Квадратни метра сандвич панели за строителството за цяла Източна Европа. Да кажа и за "Сартен", водеща компания по производство на опаковки в Европа. Доста са новите инвестиции. Ние сме и град на шивашката индустрия.

Водещ: Добре, похвалихте се. Да чуем сега и вашите опоненти. Господин Антонов, първо аз ви се чудя на вас, вие като човек на бизнеса и депутат защо решихте да ставате кмет на Плевен?

Васил Антонов: До голяма степен всичко, което се случваше с Плевен мен ме амбицира съответно да се кандидатирам за кмет на Плевен.

Водещ: Позитивните неща, които стават, за които сега господин кметът...

Васил Антонов: Обратно на това, което в момента чуваме от господин Зеленогорски, защото плевенчани си спомнят, че до преди, само в близкото минало, Плевен беше град с традиции, град със силно развита икономика, със силно развита култура, със спорт и с други дейности. Всичко това е вече история. Аз вярвам, че с възможностите, които имам ще мога да възродя тези традиции. Ще мога да дам на Плевен и да възродя Плевен.

Водещ: Цифрите ще ги коментирате ли? 4,5% безработица, което звучи доста добре като цифра и 1 млрд. инвестиции, които също звучат много добре като цифра.

Васил Антонов: Тук бих коментирал, както тези две цифри, така и една друга цифра, че действително в момента в Плевен всяка година около 2000 -2500 човека и то предимно млади хора, напускат града. Наред с това, мога да спомена, че тази цифра, която и самият господин Зеленогорски може да я обясни, тя би трябвало да даде отражение в такса смет, най-малкото. Това е реплика към него. Такса смет би могла да бъде много по-малка, ако наистина има такива големи инвестиции в България. А по отношение на безработицата, която е 4,5%, естествено, тя е резултат и продукт и на самата емиграция, от едната страна. От друга страна, Плевен в последните години се превърна в един град, в който изключително навлязоха капитали, които предлагат ниско работно заплащане. В Плевен отсъстват технологичните производства, въпреки опитите, които правим и ние през последните 2 години с редица министри да съживим икономиката. Но основният проблем на Плевен е, че навлязоха голяма част от производствата, които предлагат ниски доходи, а от друга гледна точка, западната промишлена зона почти е разбита.

Водещ: Като казахте министри, каква е ролята на Румен Петков във вашата кампания, въобще в Плевен? Той, върти се тук около Плевен. Днес (9 октомври - б. р.) пак има полицейско съвещание в Плевен. Той е плевенчанин, бивш кмет на града. Във вашата кампания каква роля играе?

Васил Антонов: Министър Румен Петков, вие знаете, че той действително е плевенчанин и той е знакова фигура за Плевен. Но бих казал, че не само той присъства. Вие виждате, че днес и вчера присъства едно голямо събитие, което е на полицията, национално събитие. Но наред с него, мога да спомена, че през последната седмица на площадката на АЕЦ "Белене", както и в Плевен, присъстваше министър Петър Димитров, министърът на икономиката. Основното, въпроси, които коментирахме там, бяха точно въпросите за участието на плевенския бизнес в строителството на...

Водещ: Добре, за "Плама" говорихте ли си с тях?

Васил Антонов: Стана въпрос и за това.

Водещ: Хайде тази тема след малко. Нека да чуем госпожа Цецка Цачева. Сблъсъкът БСП - ГЕРБ тук как ще се отрази този сблъсък в града? Имате кмет, който е от другата политическа сила. Него ли ще атакувате повече като модел на управление или господин Антонов? Така ще презентирате сблъсъка Бойко Борисов - Румен Петков в този вид тук.

Цецка Цачева: Не бих влязла в директен сблъсък, персонален, с настоящия градоначалник и с кандидата на левицата.

Водещ: Добре, но каква оценка ще дадете на господин Зеленогорски?

Цецка Цачева: Скоро ще го направя. ГЕРБ като нова дясно-центриска политическа сила има амбицията да предложи на плевенчани нова визия за властта и нов модел на управление на града. Ние искаме...

Водещ: С какво ще е по-различен от стария?

Цецка Цачева:...да предложим на плевенчани открито управление за Плевен. На първо място това включва дългосрочна визия за развитието на града. До момента, от изложеното тук от двамата кандидати, аз не чух как те си представят Плевен както и Плевенска община, като самоуправляваща се такава община вече в едно по-различно време, в което живеем като член на Европейския съюз.

Водещ: Добре, вие как си го представяте? С какво ще бъде Плевен по-различен от този Плевен, който е Плевен на Найден Зеленогорски?

Цецка Цачева: На първо място, това, което бих направила, ако бъда избрана за кмет, това е да актуализирам общия план за развитие на Плевен, който е за периода 2007-2013 година. Същият план не съдържа никаква конкретика и в него няма бъдещето на града като облик и като развитие, неиндивидуализирано. Освен това, Плевен има общ устройствен план, който е един от първите, създаден през 1968 година. Вярно е, че господин Зеленогорски заяви в приоритетите си за следващия мандат, изработването на нов устройствен план. Но питам аз - Не бяха ли достатъчни двата мандата? И след частичната актуализация на плана, която се извърши през 2000 година, да бъде започнато изграждане на нов такъв план. Защо е необходимо това? Различна е картата на собствеността в града. Задръстени от пренатоварване с транспортни средства пътните артерии на града.

Водещ: И като казвате да го попитаме, той беше обещал 2003 година, аз си спомням, да направи подземни паркинги и надземни паркинги. Имате ли такива вече в Плевен?

Найден Зеленогорски: Ще ви обясня защо все още не, но в момента се правят проучвания за подземен паркинг под центъра, площад "Възраждане".

Водещ: Едно изпълнено обещание.

Найден Зеленогорски: Защо сега решаваме да правим нов устройствен план?

Водещ: Да, кой ви попречи за тези 4 години?

Найден Зеленогорски: Ще ви обясня защо. Защото до момента държавата не осигури необходимите финанси, за да бъдат направени кадастралните планове на всички земи около Плевен по т. нар. параграф №4. А тези земи са две трети от цялата територия.

Водещ: Господин Зеленогорски се държи като истински кмет. На истинския кмет все държавата му е виновна. Знае как да отбие атаката.

Найден Зеленогорски: Вижте, естествено, че не можеш да правиш нов устройствен план след като две трети от територията ти не е ясно как ще се развива в бъдеще. И в момента продължава работата по кадастралните планове около Плевен. Що се отнася до това, което каза господин Антонов, който е в опозиция, логично е да критикува. Нека да не изкривяваме обаче действителността. Безработицата в България се измерва от държавата. Другите институции, които създават необходимата информация, за да можем да кажем колко са инвестициите в Плевен, също се наблюдават от държавата. Така, че не можем да бъдем обвинени, че тези 9000 нови работни места не са създадени.

Водещ: Той ви каза, че ниски заплати дават в града, защото има ниско производство, със себестойност, което... нискотехнологично производство.

Цецка Цачева: Средното за страната.

Найден Зеленогорски: Това е така. Има и ниски, има и високи заплати, но нека...

Васил Антонов: Ишлемеджийска.

Водещ: Да, на ишлеме.

Найден Зеленогорски: Но нека да кажем, че Плевен е един от най-евтините градове в България. Това също е факт, който...

Водещ: Това достойнство ли е, че е евтин град?

Найден Зеленогорски: Като цени на хранителни продукти и от първа необходимост, мисля, че е достойнство.

Водещ: Две теми във втората част на нашия разговор искам да ви поставя тук като символи на Плевен, да речем. Едното е "Плама" - Плевен, която даваше навремето хиляди работни места. Другото е, да речем, футболният клуб Спартак Плевен, също като някаква метафора на града. Имаше такъв отбор на времето, сега не съм чул.

Цецка Цачева: Аз си мисля, че преди да стигнем до футболния клуб, с цялото ми уважение и плам към футболистите, трябва да споменем за работата на Общинския съвет до този момент. За това, защо ние предлагаме на плевенчани откритото управление. Считаме, че в общината в голяма степен не са на лице онези механизми, които биха довели до едно прозрачно и действително добро управление за плевенчани.

Водещ: Създава ли това почва за корупция в Община Плевен?

Цецка Цачева: Като се каже добро управление, това означава антикорупционно управление. Такива съмнения, за съжаление, плевенските граждани имат, тъй като...

Водещ: С кой са свързани те, с Общинския съвет или с кмета?

Цецка Цачева: Най-вече с липсата на прозрачност и достатъчно информираност за работата на общинския съвет и частност на общинската администрация. В същия този план...

Водещ: Дайте конкретни факти за корупционни практики в общината.

Цецка Цачева: Конкретните факти са, сайтът на община Плевен, в общия план за развитие има препоръка към него, че там липсват определени административни инструменти, които би трябвало да дават информация на гражданите.

Водещ: Добре, конкретен пример.

Цецка Цачева: Добре, конкретен пример. Отваряйки страницата, ние виждаме колко предизборни ленти и обекти е открил господин Зеленогорски, но липса информация за структурата на Община Плевен, липсва информация за публичните регистри, които трябва да бъдат там.

Водещ: Добре, в сайта вие откривате белези на корупция. Господин Антонов, вие като човек, който се занимава с бизнес в града. Имате ли конкретни факти за корупционни практики в Община Плевен, извън сайта? Нещо по-реално?

Васил Антонов: Корупцията е юридически термин и тя трябва все пак да бъде коментирана от други органи, но всичко това...

Водещ: Добре, има ли тук бизнес да бъде обслужван на едно гише, както мнозина се канят, че ще го направят?

Васил Антонов:Всичко това, което се случва в момента, дава достатъчно основание за съмнение, защото до голяма степен липсва регистъра, който дава имотите и тези, които се предлагат за приватизация. В същото време в голяма степен всичко, което се случва буди едно голямо съмнение, че това, което става се върши за наши приятели, за единици фирми. Прави впечатление, че единици фирми печелят търговете, които излизат от общината.

Водещ: Върти ли се обръч от фирми около общината в Плевен?

Найден Зеленогорски: Обръч от фирми, който се върти около собствениците, които станаха собственици при предния кмет. Те купуват основно 80% от терените, господин Антонов.

Водещ:Какво значи при предния кмет собственици?

Найден Зеленогорски: Не знам. Помислете.

Васил Антонов: Аз смятам, че един осем годишен период не би трябвало да дава такъв отговор на този въпрос. Това, че може би един или двама от тях са хванати за еничари в общинската политика на новото управление, на последното управление в осемте години, не трябва да хвърля сянка върху старото. Още повече, че по един такъв сериозен въпрос, какъвто е корупцията. И още повече това е въпрос, който, както и моята колежка и другите кандидат-кметове, съвсем открито споделиха, че при промяната на кметското управление, ще бъде извършена една проверка на всяка община.

Водещ: Ще правите ли ревизия? Вие между другото сега спорите от къде е тръгнала корупцията в Плевен. От сегашното ръководство...

Цецка Цачева: Бих помолила за думата.

Найден Зеленогорски: Нека аз да кажа няколко думи.

Водещ: Не, не. Чакайте, Зеленогорски. Аз не ви давам думата (към Цецка Цачева - б. р.). Кажете сега кмете, от вас ли тръгва сега корупцията или от предишното управление?

Найден Зеленогорски: Аз за пръв път чувам за корупция. Как пък осем години никой не каза нищо за корупция, сега изведнъж се говори за някаква корупция при положение, че Американската агенция за международно развитие обяви Плевен за най-прозрачната община в България.

Водещ: И двамата ви опоненти казват, че сте скромна община, че нямало прозрачност.

Найден Зеленогорски: Което беше, мисля, една голяма оценка за това, което се прави в Плевен. Що се отнася до интернет страницата, госпожа Цачева трябва малко по-внимателно да търси. Всичко това го има в интернет страницата. Обслужване на едно гише има, искам да кажа, че при последните проверки на администрацията от страна на Министерството на държавната администрация по един специален проект - "таен клиент", ние получихме една изключително висока оценка. Така, че аз смело мога да кажа, че през последните две години няма нито един конкретен сигнал за корупция спрямо служители на Община Плевен.

Водещ: В местната преса много ви атакуват за това, че много пътувате в чужбина, много командировки като кмет.

Найден Зеленогорски: Точно по тази причина България и Плевен получи наградата "Златни звезди на побратимяването" от Европейския съюз, каквато награда имат само 30 града в Европа. А все пак Зеленогорски два мандата беше представител в българската делегация в Страсбург, а сега е представител в делегацията в Брюксел.

Водещ: Добре, корупцията не тръгва от вас. Кажете за корупцията нещо.

Цецка Цачева: Точно за корупцията...

Водещ: С две изречения, обаче. Да говорим за "Плама" малко.

Цецка Цачева: С две изречения. Така, както тук представителите на десницата и левицата влизат в спор помежду си, искам да споделя пред плевенчани как...

Водещ: А вие от къде сте тогава? От центъра ли сте?

Цецка Цачева: Аз съм от център-дясно.

Водещ: Добре, да съм спокоен.

Цецка Цачева: Искам да споделя пред плевенчани как работи Общинският съвет до момента. Моделът на управлението за последния мандат на господин Зеленогорски по нищо не се различава от модела на управление на прехода. Тоест...

Водещ: Моделът "Софиянски" имате предвид, защото така му казват на този модел? Да е жив и здрав господин "Софиянски", защото го споменаваме.

Цецка Цачева: Долу-горе, да. За Плевен този модел би могъл да бъде наречен "моделът на Зеленогорски". Какво имам предвид?

Водещ: За Зеленогорски.

Найден Зеленогорски: Вие бяхте част от този модел 7 години и половина, госпожо Цачева.

Цецка Цачева: Съжалявам, не съм пътувала с вас и не съм влизала на нито едно заседание на Общински съвет.

Найден Зеленогорски: Нали бяхте мой юридически консултант? Това означава ли, че правите лоша оценка на собствената си работа?

Цецка Цачева: Аз съм адвокат и съм имала много клиенти.

Водещ: Значи, госпожата работеше за вас, така ли?

Найден Зеленогорски: Разбира се, 7 години и половина.

Цецка Цачева: Аз работя за всички мои клиенти като адвокат, експерт, без да участвам във взимането на политическите решения и ще ви дам конкретен факт.

Водещ: Противопоставихте ли се на "модела за Зеленогорски", тогава?

Цецка Цачева: Да, и затова съм тук.

Водещ: Как се противопоставяте?

Цецка Цачева: Ако не се бях противопоставила на този модел, аз просто нямаше да съм днес кандидат от партия ГЕРБ. Искам да ви предложа на вниманието едно решение, прието на последната сесия. Това е на 25 септември, когато се внася от група общински съветници предложение, двама представители на десницата и двама представители на левицата, предложение за вземане на решение за учредяване на допълнително право на строеж, което по закон би могло и е в компетентността еднолично на кмета.

Найден Зеленогорски: Започваме с компроматите.

Водещ: Да.

Цецка Цачева: Защо, господин кметът, еднолично учреди, върху вече построен обект, който той тържествено откри миналата година на булевард "Христо Ботев" (става въпрос за магазин "Фантазия" - б. р.), след като този обект от гледна точка на закона е незаконосъобразен? Защо господин Зеленогорски сам не използва своята компетентност по закон и не издаде съответния документ, а се прави предложение от група леви и десни съветници?

Водещ: Да отговори господин Зеленогорски. Въпросът е ясен. Отговорете, господин Зеленогорски, защото Общинският съвет върши вашата работа?

Найден Зеленогорски: За съжаление не си спомням за кой случай точно става въпрос. Доколкото знам още нищо не е предприето по този въпрос, а всеки съветник има право да внася каквото иска предложение.

Водещ: Обаче, юридически съветник. Хората сега се изправят /.../

Найден Зеленогорски: Това какво ще реши общинската администрация ще го видим след това.

Водещ: Господин Антонов, вие бил ли сте някакъв на господин Зеленогорски?

Васил Антонов: Аз не съм бил юридически съветник, обаче искам една реплика, защото г-н Зеленогорски много често спекулира с прозрачна община и други подобни титли, които са някъде далеч от България, но само не в България и в Плевен и не може да отговори на някои въпроси.

Водещ: На кои въпроси, г-н Антонов?

Васил Антонов: Аз не мога да разбера каква е тази прозрачна община, г-н Зеленогорски...

Найден Зеленогорски: Попитайте американското правителство, то ще ви отговори.

Цецка Цачева: Четири години.

Водещ: Много е далеч това американско правителство. Я кажете тук.

Васил Антонов:...когато едва преди два, три дни ние оправихме... не държа да го попитам, а държа вас да ви попитам защо открихте обслужването на едно гише само преди няколко дни, когато вече и най-малките общини в Плевен, примерно в Кнежа, в Плевенска област, имат подобно обслужване. Освен това, при вас освен влизането на отбрани журналисти по време на пресконференция и допускането на само отбрани журналисти, това е факт и той многократно е ставал, неведнъж.

Водещ: Правите ли сито на журналистите, г-н Зеленогорски?

Найден Зеленогорски: Нека да отговоря на г-н Антонов.

Васил Антонов: А вие знаете ли, г-н Зеленогорски, една молба, пусната долу в деловодството преди да фигурира това обслужване на едно гише, каква е съдбата й? Знаете ли, че осем, девет месеца тя няма никакъв отговор?

Водещ: Завършваме така, понеже времето изтече. За журналистите, да ви попитам, пускате ли само отбрани журналисти?

Найден Зеленогорски: Първо, ще кажа на г-н Антонов, че обслужване на едно гише е имало винаги в Община Плевен, само че сега го изнесохме в отделен салон...

Васил Антонов: Само че резултатът е... аз го знам това, но вие не знаете резултата, г-н Зеленогорски, при самообслужване какъв е.

Найден Зеленогорски:...тъй като до момента нямахме салон. Нали искахте да ви отговоря, г-н Антонов. Не бъдете толкова арогантен, защото учителите отвън ви дадоха отговора за вашето управление.

Васил Антонов: Моля ви се.

Водещ: Секунда само. Кажете отговорът какъв е?

Найден Зеленогорски: Отговорът за журналистите е, че всички журналисти могат да присъстват на пресконференции с изключение на тези, срещу които ние имаме конкретни доказателства за клевети и ще заведем дела.

Водещ: Тоест, има журналисти, които не ги пускате?

Найден Зеленогорски: Става въпрос за комунистическия вестник в Плевен.

Водещ: За комунистическия вестник?

Найден Зеленогорски: Вестникът на г-н Антонов.

Васил Антонов: А не го знам кой е този вестник.

Цецка Цачева: Тук може просто да се спомене Гьоте - "Когато идеите се провалят, идват на ход думите".

Найден Зеленогорски: Думите на адвоката.

Цецка Цачева: За съжаление, през последния мандат говоренето в Плевен е все пак повече.

Васил Антонов: Ще позволите ли за "Плама" все пак да се върнем.

Водещ: Нямаме време. Няма, изчерпахме времето.

Цецка Цачева: Ще стигнем и до "Плама". Искам да кажа две думи само за инвестициите, с които господин Зеленогорски е толкова горд. Основно това са хипермаркети и търговски вериги.

Водещ: Завършваме.

Найден Зеленогорски: Това обидно ли е?

Цецка Цачева: Не е обидно, но това е с оглед очакването, че Плевен ще бъде център на икономически район, а не защото има заслуга...

Найден Зеленогорски: Да изчакаме.

Водещ: Бившият юридически съветник атакува Зеленогорски. Той не пуска комунисти в общината под формата на журналисти. Някакви агенти ли са това, може би? А Васил Антонов атакува Найден Зеленогорски за корупция. Както виждате интересен дебат, уважаеми зрители.

Найден Зеленогорски: Много интересно, един милионер да ме атакува за корупция.

Водещ: Но накрая избирателят ще се произнесе на 28 октомври.

Васил Антонов: От кога бизнесът и икономиката са мръсна дума не мога да разбера?

Цецка Цачева: За дясното управление.

Водещ: Тук има и кандидат на БСП, който всъщност каза тази реплика. Благодаря за това гостуване, успех в кампанията.

Агенция "Фокус"