МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Плеяда от големи личности подкрепя

Васил Антонов за кмет на Плевен

 

Червените плениха аудиторията в препълнения

театър със стил и политическа мощ

 

Едни от най-известните и успели хора на България бяха част от официалния старт на кампанията Мая ПАСКОВА

Със съзвездие от личности, доказали себе си в различни области на обществения и културен живот на страната, и концерт на Нели Рангелова и Георги Христов стартира предизборната кампания на БСП в Плевен. За да подкрепят кандидатурата за кмет на Васил Антонов и листата на БСП за общински съветници в предстоящите местни избори, в препълнения салон на Драматичен театър "Иван Радоев" бяха дошли Иван Гранитски, Нешка Робева, Лиляна Стефанова, Маргарита Петкова, Евтим Евтимов, Емил Димитров-син, Димо Стоев, Петър Мичев - Педро, Любомир Петков и Румен Петков. Невиждана за Плевен интериорна аранжировка на залата изтръгваше спонтанни възторзи от гърдите на влизащите в салона художници, музиканти, майстори на словото, културни и просветни дейци, бизнесмени, младежи, пенсионери. Стотици балони в цветовете на националния трибагреник създаваха впечатление за празничност, но същевременно и за деловитост на предстоящото събитие. Изключително фотогеничният кандидат на левицата приветстваше своите фенове с холивудска усмивка от огромно пано на сцената, която този път бе изчистена от делови президиуми, маси и столове. Върху мултимедиен екран се редяха портретите и данните на кандидатите за общински съветници от листата на БСП и предизборните послания.

"С Васил Антонов се познаваме отдавна, той винаги се е отзовавал с желание на всяка моя молба, голяма е помощта, която оказва лично на плевенския театър и в него той има много приятели. Всички тези хора са тук, за да пожелаят успех на общественика, политика, народния представител, приятеля и човека Васил Антонов", обяви и оправда ролята си на водещ директорът на плевенската Драма Илко Иларионов. Един по един назованите от него личности излизаха на сцената с червена роза в ръка и обираха аплодисментите на екзалтираната аудитория. Под звуците на "Моя страна, моя България" на незабравимия плевенчанин Емил Димитров бурни аплодисменти получи и неговият син.

Стотици бяха дошлите да подкрепят и аплодират кандидата на БСПДумата беше предоставена на интелектуалеца, собственик на издателство "Захарий Зограф" и председател на Националния инициативен комитет "Съзидание", известен с подкрепата си на достойни кандидати с различна партийна принадлежност за кметове в големите градове на страната, Иван Гранитски. Присъстващите членове на клуба лично споделиха своите впечатления от познанството си с Васил Антонов и своята увереност, че именно той е най-достойният да заеме кметското кресло в Плевен благодарение на опита си на управленец, на честността и влиянието, което притежава. Хората на изкуството пък нямаше как да не споменат огромната му роля на меценат и ценител на изящното, благодарение на когото плевенските творци намират смисъл и основание да останат да се реализират в родния си град. Стотиците плевенчани, които присъстваха на стартирането на кампанията, бурно аплодираха техните думи. През цялото време на мултимедия се сменяха лицата, включени в листата на БСП за общински съветници - според вътрешния министър и член на изпълнителното бюро на БСП Румен Петков - една изключително добре балансирана листа и от гледна точка на професионалния си състав, и от гледна точка на опита и обновлението, но във всички случаи от гледна точка на почтеността, на стремежа решенията да бъдат вземани в интерес на Плевен и на плевналии.

"Когато приех да се кандидатирам за кмет на Плевен, заваляха много въпроси към мен. Най-често срещаният беше - защо зарязвате жълтите павета и тръгвате в тази политическа битка? Първото нещо, което излиза от душата и сърцето, е: защото обичам този град. Но това естествено не е достатъчно, защото всеки от нас милее за града си и този отговор е меродавен за него. Но и защото не искам моят, нашият Плевен да продължава да бъде провинциален град. Защото не искам да се вземат решения от група хора, които не са в интерес на нашия град. Тегленето на дългосрочни кредити за решаването на краткосрочни проблеми не е решение за Плевен. Не мога да приема, че такъв град е с такова място в картата на България и на Европа", заяви кандидатът за кмет Васил Антонов. За предизборната си програма той сподели няколко основни момента. Всичко в нея е работещо, много модерно, синхронизирано с националните приоритети и с европейските стандарти и до 100 дни след изборите тя ще бъде конкретизирана като управленска програма и ще започне много бързо да се реализира, увери Антонов. Той подчерта, че консултант по програмата е известният финансист Димо Стоев, както и целият екип, с който ще управлява през следващите четири години. Два от основните приоритети на левия кандидат са промяната на градоустройствения план в перспектива поне 30 - 40 години напред и грижата за хората на Плевен в цялата им палитра - младежи, средна възраст и пенсионери. Васил Антонов подчерта и важността на избора на кметове на останалите населени места в общината. Нека заедно да променим Плевен към по-добро, завърши обръщението си Васил Антонов.

Любомир Петков, председател на ОбС на БСП в Плевен и водач на листата за общински съветници, не пропусна да вметне и номера, под който ще се състезава БСП в предстоящите избори - 25. Вярваме, че толкова ще бъдат предстоящите години на управление на новия кмет Васил Антонов и поне толкова ще са общинските съветници от БСП в следващия местен парламент, обяви на финала на официалната част младият лидер.

Останалата част от вечерта многобройната публика изкара в приятната компания на Нели Рангелова и Георги Христов, които изпяха най-популярните си хитове пред плевенчани и многократно им напомняха, че трябва да гласуват за Васил Антонов. Нели пък изпадна в откровение и призна пред публиката, че и тя като всички съученички на кандидата за кмет навремето е била влюбена във Васко.

 

 

Така мислЯт те

 

Иван Гранитски,

собственик на издателска къща "Захарий Стоянов", председател на Националния инициативен комитет "Съзидание":

Не случайно тук са няколко интелектуалци от прословутия клуб "Съзидание", който обхваща 25 - 30 имена на учени, писатели, музиканти, актьори, спортисти, известни хора на духа на България, които подкрепят истински личности за градоначалници в страната ни. Вие знаете, че всяка община, малка или голяма, е умален модел на държавата и за това добрият градоначалник, добрият кмет, всъщност е добър държавник. Отечеството ще бъде спасено, ако ние на 28-и изберем повече такива достойни хора като Васил Антонов - почтени, добри стопани и патриоти. Ние не се съмняваме в неговия успех, но трябва да поработим, защото провидението помага на онези, които също работят за реализирането на неговата воля. Плевен според нас, като хора на духа, заслужава по-добро бъдеще. Това е град, който трябва да се върне към проверени европейски духовни традиции. Това не случайно е град-герой. Трябва да се върне предишната първозданна слава и блясък на Плевен, а това ще направи именно Васил Антонов. Радостно и прекрасно е, че Българската социалистическа партия подкрепя този човек, но той, сигурен съм, ще бъде подкрепен и от други, с друг вид мислене, от крайно дясното до крайно лявото именно защото ще бъде добър патриот на града. Той е над партийните пристрастия, над корпоративните интереси. Убеден съм, че той ще работи за фундаменталните интереси на Плевен.

Лиляна Стефанова,

поетеса, бивш зам.-кмет на София:

Аз съм тук, защото с цялата си душа желая доброто на вашия град. Винаги съм била очарована от историческото минало на Плевен, но най-много от това, че вашият град съхранява народната памет на България, това е велико. Вашият град е голям културен център, в него съм изпитвала много радости като писател при срещите си с читателите. Аз се гордея с приятелството си с плевенските жени. Тук съм и за това, защото като всеки българин мисля за нашето общо бъдеще. Убедена съм, че точно жените със своята чувствителност и с погледа си към това бъдеще ще направят непременно своя верен избор, а той е Васил Антонов. И съм убедена, че целият град ще обедини своята голяма надежда около неговата кандидатура. Сега, когато сме близки с европейските градове, трябва да помислим как те постигат своята красота и ред. Може би защото самите избиратели гласуват не само за кмет и за съветници, а за самите себе си. Вие сте критичният дух, зоркото око, вие сте тези, които ще управлявате града си. Нека да пребъде новият Плевен, изграден с вашето участие и за доброто на самите вас.

Нешка Робева,

кандидат за кмет на столичния район "Подуене":

Аз се кандидатирам като независим кандидат и единствените, които повярваха в това, са БСП, които ме подкрепят. За това приех да дойда тук, защото не бих искала да лъжа хората, да се страхувам как това ще се отрази на моята кампания. Аз идвам да подкрепя кандидатурата на един човек, който, убедена съм сама, работи изключително за българската култура, която е напъхана в дъното на ямата, в която се намираме. Трябва да се намерят повече такива хора, които да я измъкнат оттам и да разберат, че без култура България не може да направи крачката напред. За това подкрепям Васил Антонов.

Маргарита Петкова,

поетеса:

За съжаление Плевен не е моят роден град, но той за мен е нещо повече - той е родният град на моите три деца. Аз познавам духа на плевенчани, знам, че този град заслужава най-доброто, за това заставам зад кандидатурата на най-добрия бъдещ кмет на Плевен - Васил Антонов.

Евтим Евтимов,

поет:

Каквото и да говорим за Васил Антонов, ще е малко. Голям политик и общественик, който би правил чест на всеки голям град, включително и на София, за кмет. Познавам го отдавна и се радвам, че го издигате за свой градоначалник. Би трябвало да ви чета любовни стихотворения, но ще ви разкажа нещо, което често разказвам. "По времето на Екатерина Велика на една от нейните пищни вечери се събират всички важни особи. Последен влиза великият Суворов.

- Мой генерале, седнали сте далече от центъра, казала Екатерина.

- Мила ми Екатерино, центърът е там, където е Суворов, отговорил той." Аз бих казал: центърът е там, където е Плевен, където е Васил Антонов.

Димо Стоев,

финансист за 2004 и 2005 г.:

Безрезервно ще дам своята помощ на Васил Антонов, защото съм убеден, че Плевен ще стане водеща община във финансите, след като той оглави общинската администрация. Аз съм абсолютно убеден, че той ще възприеме мениджърския подход, защото Васил Антонов е човек, доказал се в бизнеса. Едно е ясно - в днешно време общините не са просто център на местна власт, а са бизнесструктури, които предлагат услуги с необходимото качество, обезпечени с необходимия ресурс и финанси. Общините трябва да бъдат активни финансови субекти на капиталовите кредитни пазари. В момента съм и председател на комисията по финанси и бюджет към Сдружението на общините в България и мога да кажа , че нито една инициатива не постъпи от вашия град. Бяха разработени много иновативни практики, но за голямо съжаление интересът от Плевен беше слаб. Аз съм убеден, че Плевен в управлението на публичните финанси ще изпревари другите градове. Да се надяваме, че с опита на Васил Антонов всичко ще бъде компенсирано.

Емил Димитров -

син:

Винаги се вълнувам, когато идвам в Плевен. Ако някой ви каже, че съм независим, не е вярно. Аз съм зависим от Плевен. И вярвам, че с всеобщи усилия любимият ни град ще продължи да се развива.

Румен Петков,

министър

на вътрешните

работи:

Преди всяка кампания ние си обясняваме, че тя е най-важната. В този случай наистина е така, защото с избора, който ще направим, ние ще предопределим динамиката на развитието на нашата община за много години напред. Ние имаме две много сериозни възможности - едната е да подкрепим досегашното безхаберие, което не може да роди нищо, за да привлече солидни инвестиции и да осигури участието ни в европейските програми, гарантиращи допълнителен ресурс на общината, а теглим дългосрочни кредити, които тежат на всеки един плевенчанин. Втората възможност е да изберем силата, духа, почтеността, диалога, интелектуалния и управленския ресурс, с който можем да дадем несравнимо по-добър облик на нашата община. И тази втора възможност е Васил Антонов. Той има подкрепата на една чудесна, изключително добре балансирана листа и от гледна точка на професионалния си състав, и от гледна точка на опита и обновлението. Втората изключително сериозна причина да отидем масово до урните е всъщност на какво залагаме - на провалено управление в Плевен, което обслужва един много малък кръг от хора, управление, което трупа кредити на гърба на всички нас, управление, което работи чрез непублични механизми, което няма широка обществена подкрепа поради това, че гражданите не знаят какви са мотивите за вземане на определени решения. Трябва да се замислим дали отиваме да подкрепим дистанционното управление на Плевен, отдалеч, което няма политически образ и съдържание, няма зад себе си сериозни и значими обществени проекти, няма ясно формулиран политически облик и нещо повече - няма ясна предсказуемост. Или избираме човекът, който е доказал себе си като управител в Медицинския университет, като заместник областен управител на голямата област и сега като народен представител. Той е агресивен в добрия смисъл на думата народен представител. С изключителното негово участие нещата около плевенската рафинерия "Плама" се раздвижиха, и то в строго положителна посока, както и проектите за магистрала "Хемус" и атомната електроцентрала в Белене.

Човек не може да бъде патриот по принцип. Човек, за да обича родината, трябва да обича мястото, където живее, мястото, където са приятелите му, където се доказва, където е неговият днешен и утрешен ден. В случая имаме възможност за различен избор. Можем да изберем хора, които са били срещу Плевен, и такива, които са за Плевен. Да изберем Плевен за нашите родители, за нас и за нашите деца. Да го изберем с една категорична подкрепа на Васил Антонов. Това заслужаваме ние, а това доверие заслужава той.

Петър Мичев - Педро,

художник:

Не е лесно в Плевен да си творец. През последните 120 г. на пръсти се броят няколкото кмета, които са толерирали изкуството, карали са творците да стоят в своя град. Днес имаме уникалния шанс да изберем може би четвъртият кмет, който ще накара плевенските творци да останат в родния си град. Това е големият меценат, големият приятел на изкуството Васил Антонов.