МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007


 

Левицата в Монтана предлага социално,

отговорно и компетентно управление

 

С настроение и увереност в успеха социалистите откриха кампанията си

 

Илиян Илиев (на преден план) заедно с кандидатите за кметовете в селата на община Монтана, претендентите за общински съветници от листата на БСП и специалните гостиСимеон НИКОЛОВ

Топла октомврийска вечер. Пред младежкия дом в Монтана гъмжи от хора - открива се кампанията на левицата за местните избори. Няма ги обаче характерните за кампаниите от последните години надути до дупка уредби, патриотични песни и олелия. Хората влизат в залата спокойно, понеже местата не стигат мнозина остават правостоящи. Гост на откриването е министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, депутати, зам.-министри.

Кампанията започва с песни на Мелинда - едно от най-талантливите деца на Монтана. След две перфектни изпълнения на сцената се качват кандидатите за кметове в селата на община Монтана. 10 от тях са и настоящи кметове, които се борят за нов мандат. Сред бойците е и рекордьорът по най-продължително кметуване в страната - Цветан Стоянов Костов - ЦСКА, който управлява от 33 години насам в село Горно Белотинци. След това излизат и хората от листата на левицата - водач е Илиян Илиев, след него са опитният юрист Светлин Николов, младите Ивайло Георгиев, Ивета Димитрова, лекари, педагози, инженери, икономисти, юристи. Иде ред на кандидатът за кмет на Монтана Илиян Илиев...

"Задаващите се местни избори са първите, които се провеждат в условията на членство на България в ЕС. Ние ще демонстрираме пред обществото и нашите политически опоненти европейско поведение, заяви от трибуната Илиян Илиев. - Изборите ще са и първите, които се провеждат в условията на водеща роля на БСП в тройната коалиция. Това значи, че ние ще имаме подкрепата на правителството, но за да реализираме програмата си за управление ще трябва да имаме мнозинство в общинския съвет", констатира кандидатът на БСП. Той попита риторично хората в залата ще оставят ли десния модел да доминира още един мандат в управлението на общината, ще оставят ли администрацията да е далеч от социалната сфера, да се разпродава ценно общинско имущество, което да се превръща в асфалт и плочки. "Обединената левица - социалисти, социалдемократи и земеделци, предлагаме друго - социално мислене и управление, амбицирани сме да докажем, че това е жизнено важно в условията на свободни пазарни отношения. Готови сме да покажем нов стил на управление, компетентност и нова формула, която да подобри рязко условията на живот в общината. Администрацията трябва да работи за разкриване на нови работни места, за стимулиране на инвестициите, за възстановяване на цели сектори на общинската икономика. Сегашният модел е изчерпан - той предлага само пиар мъгла, отбягват се сериозните теми, а на гражданите се натрапват алеи, зебри, лъскави фасади, което е нещо рутинно и минимално като част от бюджета", заяви Илиян Илиев.

Многобройна аудитория изпълни залата на Младежкия домМинистърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви от трибуната, че сега изборът ще е между отговорността и популизма, след като преди 15 години една партия дойде на власт с лозунга "45 години стигат", обеща бързо забогатяване, излъга избирателите и вече почти изчезна от политическата сцена. След нея друг проповедник обеща да оправи страната за 800 дни и също остана далеч от обещанията си, припомни Гайдарски. "Сега дойде ред на новите популисти да обещават благоденствие за 700 дни. Колкото и странно да звучи, нашите основни опоненти на тези избори обещават за две години да вдигнат заплатите до 2 000 лева, да увеличат със 100 процента учителските заплати, с 50 процента пенсиите и т. н. Тези хора се представят за новата и модерна десница, а издигат леви лозунги. В тази кампания ние ще казваме на хората истината, колкото и горчива да е тя. А истината е, че не може за толкова кратко време жизненото равнище да се покачи така рязко. Няма как да стане, понеже преди време България беше разпродадена на безценица - вместо за 230 милиарда долара, активите на страната се разпродадоха за 3 милиарда. Само бавно и постепенно можем да настигнем по доходи развитите европейски страни. В здравните заведения ни трябват 500 милиона лева за апаратура за диагностика. Ако вземем обаче тези пари от бюджета, то значи да лишим от средства учители, пенсионери, социални работници... Същото ще се получи и ако вдигнем рязко заплатите на едно или друго съсловие. В управлението на държавата има икономическа логика и тя не може да се пренебрегва.

Въпросните лъжепророци убеждават народа колко опасна била за България сегашната управляваща коалиция. А не виждат, че именно тази коалиция стана модел за няколко други европейски страни. В Германия например в името на просперитета се обединиха левица и десница, които от десетилетия са били политически опоненти. Ако я нямаше сегашната управляваща коалиция, България нямаше да е в Европейския съюз. Изборът сега е дали да се гласува за хората с големи обещания и да се стигне до политически хаос и дестабилизация или да се подкрепят реалистите в политиката, като се даде възможност на правителството да довърши мандата си. Аз избирам второто и само от нашата активност в кампанията, от умението ни да представим истината за ситуацията зависи дали ще се поздравим с победа или не", заяви проф. Гайдарски. Той заключи, че хората могат да бъдат излъгани само временно, и то веднъж, но никога не постоянно и многократно. Ние ще казваме истината и това ще бъде нашето оръжие, категоричен бе Гайдарски.

Депутатът и областен лидер на БСП в Монтана д-р Емил Константинов заяви, че днес изборът е между истинските хора и фалшивите кумири, между стабилността и политическия хаос. "За последните две години икономиката отново заработи, безработицата спадна под 7 процента, България стана привлекателна за инвестиции страна. Познавам много от хората в областта - те не се увличат по еднодневки и популистки обещания. Вярвам, че и сега няма да го направят. За да спечелим мнозинството на наша страна обаче ни чака много работа, трябва да говорим с тези, които не ни харесват, но не харесват и лъжата. Те са нашия потенциал за победа", смята монтанският лидер на БСП.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов заяви, че като бивш активист на младежката организация на БСП е изненадан от многото младежи в листата на левицата в Монтана. Той пожела успех и коментира, че с толкова млади и компетентни хора шансът за победа е голям.

Вечерта завърши с концерт в залата и много надежди за промяна.

 

 

БСП с 9 свои кандидатури в общините

 

БСП издига свои кандидатури в девет общини на регион Монтана, съобщи областният и общински лидер на партията и депутат д-р Емил Константинов. В две общини ще бъдат подкрепени настоящите кметове, които са от други партии, но сега са се кандидатирали като независими.

В Монтана БСП издига Илиян Илиев, който е директор на Областното пътно управление. Кандидатът на социалистите обеща, че по време на кампанията ще говори какво би свършил като кмет и няма да отправя нападки към досегашния градоначалник Златко Живков, когото счита за основен свой опонент. Ако бъде избран за кмет Илиян Илиев ще работи за привличане на инвестиции в общината и за създаване на реални работни места. Той вече е договорил с две водещи консултантски компании помощ за разработване на проекти, с които да се кандидатства пред европейските фондове.

В Берковица БСП издига кандидатурата на Иван Веселинов, който е известен в града юрист и два мандата общински съветник. Във Вършец социалистите ще заложат на Сашко Сълков, който в момента е председател на общинския свет в курортния град. Кандидат на БСП в Брусарци ще бъде бившият кмет Деми Димитров, а в Чипровци - бившият зам.-кмет Антоанета Костова. В община Георги Дамяново БСП издига Илич Томински, който в момента е бизнесмен, а в периода 1993 - 1995 година е шеф на Областната дирекция на полицията в Монтана.

Социалистическата партия подкрепя за следващ мандат настоящите си кметове - Венцислав Евгениев в Медковец, Илия Крумов в Якимово и Стефчо Георгиев в Бойчиновци. В Лом БСП застава зад сегашния кмет Пенка Пенкова, която в миналия мандат бе избрана от НДСВ, но сега се кандидатира като независима. Ще бъде подкрепен и кметът на Вълчедръм Иван Барзин, който преди четири години спечели като кандидат на БЗНС.

 

 

Илиян Илиев:

 

Готови сме да превърнем града в лидер на региона

 

Илиян Илиев е на 47 години, икономист, женен е, има двама сина. Преди промените от 1989 година той е работил в завода за фитинги в Монтана, в ДАП и в Общинския комитет на ДКМС. От 1990 до 1994 година е депутат във Великото народно събрание и 36-ото обикновено НС. Тогава е член на комисията по енергетика и на комисията за младежта и спорта в парламента. По това време опознава добре структурата на законодателната и изпълнителната власт. От 1994 до 2006 година се занимава с банково дело - директор е на клоновете на ТСБанк, ДЗИ-Банк и ЦКБ в Монтана. Работил е и в частните фирми "Енемона Холдинг" - Козлодуй, и "ВиК" - Монтана. От края на миналата година е директор на Областното пътно управление в Монтана.

- Господин Илиев, вие бяхте извън политиката 12 години, какво ви накара да се върнете?

- Политиката е била винаги изкушение за мен. Реших да се кандидатирам, защото видях, че мога да обединя цялата левица с личността си, защото се смятам достатъчно подготвен за управлението на общината и защото вярвам, че мога да променя жизнения стандарт на хората в Монтана, да превърна града в лидер на региона.

- Вие не критикувате рязко досегашния кмет Златко Живков, но заявявате, че ще направите повече от него за инфраструктурата на Монтана. Възможно ли е това, той направи доста...

- Да, направи, но е възможно инвестициите да бъдат много повече. Още преди да бъда избран за кмет проведох разговори с две водещи у нас консултантски компании, които вече разработват проекти за община Монтана. С тези проекти, които смятаме да защитим пред оперативните фондове на ЕС, ще възстановим цели сектори от общинската икономика - селско стопанство, строителство, курортно дело.

- Какви конкретни проекти имате предвид?

- Проектите ще касаят пълна рехабилитация на цялата улична мрежа в община Монтана, която е 240 километра, рехабилитация и изграждане на водопроводна мрежа във всичките 23 села на общината, изграждане на завод за преработка на твърди битови отпадъци, подмяна на уличното осветление с още по-енергоспестяващи тела, които да гарантират икономически ефект от 200 000 лева годишно. По линия на публично-частното партньорство планирам създаване на компания за добив на инертни материали, компания за преработка на твърдите битови отпадъци - тяхното компостиране, компания за социален патронаж във всичките 23 села на общината, компания за изграждане и експлоатация на карго-терминал на основата на закритото летище в село Габровница, компания за изграждане и експлоатация на ваканционни селища около язовир "Огоста" и компания за алтернативни и възобновяеми източници на енергия.

- Предвиждате ли промени в общинските фирми, създаване на нови?

- Да, ще създам фирми като "Паркинги и гаражи", "Пазари - Монтана" - с цел обособяване на отделни пазари за зеленчуци, птици и автомобили. Също фирми за сигурност на населението и обществен ред и за изграждане и поддържане на паркове и горски фонд. Изброените търговски структури ще имат основна цел да осигурят на хората по-добра жизнена среда. Те няма да поставят на първо място печалбата си, а трябва просто да не функционират на загуба.

- Обещахте общината да помага на селското стопанство, как ще стане това?

- Факт е, че Монтана е в ясно изразен земеделски район с 450 000 декара плодородна земя. Парадоксално е, че въпреки природните дадености, липсват жизнени стопански единици. Ангажирам се по линията на публично-частното партньорство общината да създаде такива единици и да ги подпомага с капацитет за разработване на проекти, с които те да печелят средства от фондовете на ЕС. Сред приоритетите ми в областта на селското стопанство ще са бързо довършване на комасацията на земята в общината, създаване на регистър на частните горски масиви, активна политика за залесяване, създаване на условия за собствено зеленчукопроизводство в селата на общината, изграждане на борса за плодове и зеленчуци.

- Вие говорите за социални функции на общината и критикувате досегашния общински екип, че абдикира от такива функции. Какво имате предвид?

- Новият стил на управление и изграждането на изброените по-горе предприятия ще доведе до разкриване на около 1 500 нови работни места в общината през мандата и допълнителни приходи в общинския бюджет от 15 милиона лева годишно. Това ще ни позволи да реализираме проекти за саниране на панелните блокове, за благоустрояване на междублоковите пространства, за нов статут на общинската поликлиника и по-ефективна здравна политика по селата. Предвиждам изграждане на още детски градини и подобряване на възнагражденията за персонала в тях. Ще покажем социална ангажираност и чрез нова политика за детето и майката. Предвиждам в рамките на мандата в общината да се изградят и пуснат 1 - 2 хосписа за възрастни хора.

- Може ли общината да помогне за подобряване жизнения стандарт на учителите - тема много актуална през последните дни?

- Общинската администрация има механизми, с които да се подобрят жизненото и материалното положение на българските учители. Ще стимулирам диалога между средните професионални училища и работодателите в нашата община, а това ще доведе до преструктуриране на учебните програми и разширяване на материалната база в училищата и на заетостта в сектора.

- Виждате ролята на общината далеч по-голяма, отколкото сме свикнели да я разбираме.

- В глобалния свят, където живеем, е грешно една община да се затвори само в стандартните проблеми. Грешно е и да работи сама за себе си. Предвиждам диалог с останалите общини от региона, с които да реализираме по-големи проекти на по-голяма територия.

 

 

МнениЯ за него

 

Емил Ананиев, БББ

Подкрепям Илиян Илиев за кмет на община Монтана заради неговите делови и организационни качества. Ценя съвременните му възгледи за развитие на Монтана като индустриален и комуникационен център на Северозападна България.

 

Валтер Аспарухов, настоящ общински

съветник и кандидат за нов мандат:

Време е да спрем популизма в управлението на община Монтана. Да отворим вратите на общината за инвеститори, създаващи материален продукт, а не само за инвеститори от търговската сфера - веригите "Била", "Кауфланд" и други. Необходимо е да създадем конкурентни условия за бизнес и да спрем монополизирането на дейностите в общината - чистота, обредни дейности, общински транспорт... Трябва да се синхронизира работата между отделните звена на администрацията и да се засили контрола на дружествата със 100% общинско участие. Това може да стане, само ако изберем за кмет Илиян Илиев.

 

Нистор Каменов, директор на

Областната дирекция "Земеделие и гори":

Илиян Илиев е с богат професионален опит, честен и отговорен, горещ привърженик на лявата идея. Твърдо съм убеден, че с негова помощ ще превърнем земеделието в общината в достоен и доходен бизнес.

 

Петър Петров,

кандидат за общински съветник:

Подкрепям Илиян Илиев първо като човек, който като мен е роден, учил и работил в Монтана. Убеден съм в неговия професионализъм като икономист и организатор, доказал се пред обществеността в нашия град. Вярвам, че Илиев ще се справи с предизвикателството Монтана да се утвърди като център на Северозападна България - не само географски, но и икономически, културен и туристически.

 

Ивета Станкова,

Българска социалистическа младеж:

Аз съм за Илиян, защото Монтана е моят град. Искам младите хора да имат бъдеще, да останат и да работят в него. Това е човекът, който отговорно заявява, че е готов да реши нашите проблеми. Той е млад, компетентен, амбициозен.