ТЕМА


 

Виновните за касапницата на пътя

 

Изпитващи, инструктoри, шофьори с еднакъв дан за хаоса по шосетата

 

Агресията на пътя в последно време е нечовешка. Младите водачи са по-нагли, по-безстрашни, самоуверени до глупост. Ситуацията е такава, че пешеходците псуват водачите, а шофьорите - пешеходците. Широко дискутирана тема напоследък е кои са причините за тежките катастрофи, взели хиляди жертви. Лошите пътища? Недобрият контрол на КАТ? Най-често спряганите обаче са други. Недостатъчното време за практическа подготовка на младите водачи, некачественото обучение, корупцията при вземането на книжка, некомпетентността на инструктурите, липсата на мотивация от страна на кандидат-шофьорите - всичко това просто върви ръка за ръка. "BG Север" се опита да събере мнения и предложения за преодоляване на пътната криза на представители на различни институции в шест области на Северна България. Според ДАИ основни виновници за кланетата по пътищата са високата и несъобразена скорост, неправилното изпреварване, карането с наличие на алкохол в кръвта. Според курсистите причините се крият в корумпираността на изпитващите. Според едни инструктури - некомпетентността на други. Явно е обаче, че нещата са комплексни.

 

 

 Плевен

 

Слабата подготовка и високата скорост вземат невинни жертви

 

Ралица ПЕТРОВА
Мая ПАСКОВА

С въвеждането на новите листовки възможността за "кръшкане" на теоретичен изпит е сведена до нула, при управлението е възможно да се получат пробиви, но се прави всичко възможно те да се предотвратят. Мнението е на началника на ДАИ в Плевен Олег Станев. От 1999 г. това е единствената институция, ангажирана с провеждането на изпитите за млади шофьори, както и с контрола над инструктурите. Според Станев причината за сегашното положение на пътя е двустранна. От една страна това е превишената и несъобразена скорост, заради която според статистиката стават 50% от автопроизшествията. На второ място в отчетите на КАТ било посочено неправилното изпреварване, друг фактор е алкохолът. "Кой трябва да е завършил курс, за да зае, че не трябва да пие и да кара? Отсреща идва автомобил. Виждаш, че не можеш да изпревариш този пред теб, а го правиш. Това слаба квалификация ли е?", пита той. Но признава, че има и друго - недостатъчният брой часове за подготовка. "Безспорно, за да стане добър един водач, трябва да има много повече от 24 часа. Съобразявяйки се с европейските стандарти, ние отиваме към увеличаване. Но едва ли те ще станат повече от 50 и едва ли пак ще са достатъчни", коментира шефът на ДАИ.

Като добър пример за промяна в положителна посока той посочи новите листовки. Вече няма комплект като преди, всяка е различна от другите. "И пак има амбиция у кандидатите не да научат правилника, а да зубрят листовки, въпреки, че знаят, че няма да са същите. Проблемът е, че не се разсъждава върху ситуациите, а всеки иска да запомни нещата механично. Затова падна и успеваемостта с 50%. Някои кандидати изобщо не знат защо се явяват, така че до голяма степен и те са виновни", категоричен е Станев. Като плюс той определи и това, че от 1 юли изпитът за книжка не се извършва от частни кабинети, а от ДАИ. Това до известна степен би преодоляло корупционната практика да се връщат кандидат-шофьорите да се явят пак, за да плащат повече.

По-малките градове до известна степен са защитени от фалшиви инструктори, казва Станев. В Плевен, например, такива самозвани учители по курмуване не може да има, защото градът е малък и колите се знаят. Броят на учебните автомобили е около 70. От друга страна самите инструктори не търпят нерегламентирани колеги и ако се появят, бързо сигнализират.

"Навремето обучавахме шофьори с 65 ч., безопасно движение 96 ч., устройство на автомобила 2 години и отделно устройство на двигателя. Днес нищо не се учи, не знаят когато натискат съединителя какво става с двигателя, когато местят предавките какво става там", сподели мнението си пред "BG Север" дългогодишният инструктор Захари Лулчев.

"Тогава и начинът на изпитване беше друг. Правеше се от МВР, имахме респект, готвехме се сериозно - и учители, и ученици", добавя той.

72 часа са предвидени в програмата за обучение на млади водачи за придобиване на категория "В" в момента. Безопасност на движението се изучава в 36 часа, поведение при пътно-транспортни произшествия - 6, общо устройство на автомобила - 6 и управление на МПС - 24 часа. При положение, че трафикът на пътя е в пъти по-натоварен, часовете са много по-малко. Според Лулчев 50 часа в продължение на два месеца са необходими на младите водачи, за да се обиграят достатъчно добре, да превърнат уменията си в навик. Той предлага цялостното обучение да се извършва поне в 120 часа - 50 по безопасно движение, 20 по устройство на автомобила и 50 по управление. Полигонът е друг важен елемент, който присъства в обучението, но не е включен в изпита и инструкторите го пренебрегват. Изпитът по безопасност на движението сега е само писмен, но хубаво би било да се въведе и устен, твърди дългогодишният преподавател.

Скоростта е много важен фактор, когато говорим за зачестилите произшествия и войната на пътя, уверен е Лулчев. Според него освен че трябва да се спазва заложеното в закона ограничение, всеки водач сам за себе си трябва да определи границата на скоростта, при която може да овладее автомобила. "Опасни за себе си и за останалите водачи са тези, които са се учили да карат и идват само за да получат книжка. Те са със самочувствието, че могат и знаят много, не се съобразяват със знаци и правила, дори не умеят добре да управляват. По-лесно е да се научи човек, който никога не се е качвал зад кормилото", споделя впечатленията си от дългогодишната инструкторска работа Захари Лулчев.

 

 

 ЛовеЧ

 

Курсовете са средно по 350 лв.

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Средно по 350 лева е цената на шофьорския курс в Ловеч, въпреки че официално обявената е 400 лв. По думите на частници, регистрирани за този вид дейност, е трудно в град с намаляващо население да се намерят достатъчно желаещи, затова инструкторите винаги обявявали "приемливата" цена като сума с отстъпка. При много търсене и приятелски връзки може да се намери курс и за 300 лв., като гаранцията на всички е тренинг от 1 месец. Всеки един от заетите с този бизнес е готов на отстъпки и на удобно за курсиста време. Плащането става на вноски, никой не иска сумата наведнъж, защото за ловешките стандарти това са почти две месечни работни заплати.

Чужденци и гости на града с почуда наблюдават как в повечето време светофарите, които са кът в Ловеч, просто не работят. В града на люляците пък коментират, че от тях така или иначе няма полза, защото трафикът не е голям. По думите на опитни шофьори в Ловеч е почти невъзможно млади водачи да добият каквито и да било реакции и умения зад волана, защото това не става по улици с такова движение. Не е едно и също да вземете книжка в Ловеч и в Пловдив или Варна например, казват те. Тук няма кой знае какви конфликтни ситуации на пътя, защото ловчалии не ползват особено колите си. Градът е малък и всички предпочитат да ходят пеш.

Според хора, запознати с бранша, има два вида кандидати - такива, които си мислят, че им трябва само документ, и такива, които наистина искат да се научат да шофират при професионалист. Склонни на компромиси са и двете страни, защото това е чист търговски контракт - ти търсиш, някой друг ти дава, кой носи отговорността - не се знае, защото все още има митични истории за хора, късани по 10 пъти на изпит. Истината, каза един инструктор, е някъде по средата - не може да се каже кой е виновен, дали е системата или самоувереността и безразсъдността на шофьорите. В крайна сметка всички те минават на изпит и това е. По думите на чужди шофьори, попаднали по българските пътища, тук е по-добре да не шофираш, защото никой не спазва правилата за движение, не си защитен дори и на червен светофар и пътека тип "зебра".

 

 

 Враца

 

Липсва контрол върху качеството на обучение

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Връзката между шофьорските курсове и поведението на водачите на моторни превозни средства на пътя е пряка според Красимир Василев, говорител на областната дирекция "Полиция". Тя започва от недостатъчното време за практическа подготовка на кандидат-шофьорите, преминава през качеството на обучението и стига до културата на тези водачи. Моето мнение и на хора, с които съм разговарял, е, че трябва да се увеличат часовете на обучение, дори и курсовете да станат по-скъпи, а оттам да се повиши и качеството на подготовката, твърди Василев. Не е тайна, че много от новоизлюпените водачи на МПС вземат книжка, но не могат да карат. Вместо да са сигурни на пътя, те разчитат да се учат от практиката или от грешките си. Но всяка грешка води до наранен, или не дай си Боже, убит човек, до материални и морални щети. До 15 септември в област Враца са станали над 860 пътно-транспортни произшествия, в които са убити 21 човека и над 110 са ранени. Най-честите причини са неспазване на дистанция, превишена скорост и употреба на алкохол, за което са санкционирани 179 шофьори. Няма статистика колко от причинителите на катастрофи са млади и още неопитни шофьори, но това, че са такива, не ги оправдава. Друг момент е, че не се осъществява контрол върху качеството на подготовката на кандидатите за шофьори, извършвано от частни фирми. Според моите наблюдения, много от тях гледат да си вземат парите и да запишат следващата смяна курсисти, смята Красимир Василев. Според него ще има ефект, ако контролните органи потърсят връзка между причинителя на произшествието, особено ако е млад шофьор, и неговия инструктор. Тогава ще се види кои фирми извършват качествена подготовка и кои я карат през пръсти.

Въпрос на законодателя е да преразгледа и пътните знаци, които в България са 196, а в САЩ например - 54. Някои се дублират като указание и функции и могат спокойно да се обединят в един знак. Това ще помогне на кандидатите за шофьори да ги научат по-добре, ще опрости движението по пътищата и ще концентрира повече вниманието на водачите, които иначе се разсейват от многото знаци, смята Красимир Василев.

 

 

 Монтана

 

Най-малко 10 процента от водачите са фалшиви

 

Симеон НИКОЛОВ

Голямата корупция при раздаването на шофьорски книжки е основната причина за бума на пътните произшествия в Монтанско напоследък, заяви за "BG Север" председателят на Съюза на инструкторите в региона Владимир Илиев. Той смята, че най-малко 10 процента от водачите на МПС в областта и страната карат с купени книжки без никога преди това да са минавали обучение по шофиране. "Едно е да имаш модерна и хубава кола, друго е да знаеш къде да минеш по пътя, как да овладееш автомобила при критична ситуация, да имаш представа кое ти е позволено и кое не е", коментира Илиев.

Друга причина за повишения пътен травматизъм Илиев вижда в слабата подготовка на водачите. В момента по закон е задължително да имат 24 часа учебно кормуване, но повечето автошколи пестят пари и предлагат най-много 15 - 16 часа. Така младите шофьори излизат на пътя без подготовка. Курсовете на въпросните школи са по-евтини от другите, мнозина ги предпочитат заради цената. Всеки смята, че щом е седнал в колата, ще се научи и с малко часове. Това е измамно усещане и води до катастрофи.

Слабият контрол на КАТ по пътищата е третият фактор за зачестилите катастрофи. В момента пътните полицаи са съсредоточени основно по главните международни пътища, докато по второстепенните и общинските почти няма контрол. Случва се хора без книжки да карат по тези пътища с години и никой да не ги хваща, смята Илиев. Прекомерното самочувствие, породено от липсата на индивидуално възпитание на водачите, е последният, но не и по значение фактор. Мнозина днес смятат, че с пари може да се купи всеки контролен орган. Те си позволяват да нарушават правилника с мисълта, че ако ги хванат ще си платят и всичко ще се размине, обясни Илиев.

Само през септември пътни произшествия в Монтана отнеха живота на четирима души. Младеж на 23 години от областния град загина в пиянска компания, тръгнала да си вземе още пари, за да си допие в кръчма. Компанията празнувала раждането на първото дете на същия младеж. По нелеп начин загина и 14-годишната Виктория от Монтана, която седнала в колата на свой 16-годишен приятел без книжка.

От КАТ в Монтана съобщават, че само за последните две седмици са съставени 150 акта на нарушители на правилника. 90 от тях са за превишена скорост, 20 за шофиране без книжка и 20 за неспазване на предимство.

 

 

 Велико Търново

 

Кихат по 100 лева за книжка

 

Кремена КРУМОВА

"И неподготвеността на младите шофьори, и некомпетентността на инстукторите е причината за ставащите произшествия на пътя напоследък. Има инструктори, които ощетяват обучаващите се, не им дават полагащите им се часове, но всичко зависи и от индивидуалността на младежите. Някои се учат, стараят се, други насила ги караш да идват на теория и на практика. Така коментират ситуацията около зачестилите ПТП, които завършват с много жертви, инструктори от водеща автошкола във Велико Търново с повече от 30 години практика в обучението на водачи на МПС. Млади шофьори сега карат луксозни автомобили, харесват високите скорости, мислят, че щом завършат курса, са готови за водачи, допълват още те. Часовете за кормуване сега са само 24 и са крайно недостатъчни. Днес ситуацията е доста променена, както заради малкото практика и теория, така и поради самоувереността на младите. "Хората са на работа през деня, едва ли някой ще я напусне, за да изкара един шофьорски курс. И ей така през просото я карат всички, само да се каже, че е завършил обучението, обобщава и счетоводителка от фирма за фошьорски курсове.

Лошата подготовка и недостатъчното време за тренинг е причина за по-честата аварийност на младите водачи, е мнението на кап. Вельо Ценев, шеф на КАТ в старата столица. Той е категорично "за" увеличаване на часовете за подготовка на младите водачи.

40 са автошколите във Великотърновска област и сред тях има жестока конкуренция. Всеизвестно е, че в някои можеш да си купиш шофьорска книжка за 100 лева. Срещат се и такива с некадърни инструктори, без завършено специализирано обучение в Сливен или Ямбол. Редовните обаче мечтаят да влезем в Европейския съюз и да бъде приложено така дългоочакваното сито, за да останат на този пазар най-подготвените и конкурентноспособните, без корупция и купуване на книжки.