ЗАЛЦБУРГСКИ ФОРУМ


 

Вътрешни министри обсъждаха

в Плевен сигурността в Европа

 

Франко Фратини похвали страната ни в борбата й с трафика на хора и корупцията

 

Конференцията беше открита в обновената зала ПлевенСтраницата подготвиха Поля ТОМОВА и Мая ПАСКОВА

14 вътрешни министри си дадоха среща в Плевен. За пръв път в града се провежда събитие на изключително високо ниво - конференцията на Залцбургския форум в рамките на българското председателство. Огромният успех на проявата, чийто домакин бе българският министър на вътрешните работи Румен Петков, е фактът, че за пръв път в нея участват и представители на шест страни от Западните Балкани. Освен министри и зам.-министри на страните от Залцбуртския форум - Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Чехия и България, в срещата се включиха и представители на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска.

Президентът Георги Първанов поздрави участниците във форума. "На фона на протичащите процеси в света, в Европа и в нашия регион се налага изводът за необходимостта от изграждане на нова култура на ред и сигурност. Всички участват във формирането на обстановката във взаимнозависимия свят и съдбата на всички е функция на общите условия.

В тази връзка вярвам, че и вашата конференция ще даде своя принос и ще доведе до конкретни резултати, което е гаранция за успех в съвместната ни дейност. Република България ясно заяви волята си да допринесе за по-нататъшно утвърждаване на Залцбургския форум като регионален механизъм за обмяна на опит и координаране на позиции по важни въпроси от областта на вътрешните работи. Българската страна активно работи за по-нататъшното задълбочаване на полицейското сътрудничество в борбата с тероризма, трансграничната престъпност и нелегалната имиграция. Особено внимание отделяме за развитието и укрепването на сътрудничеството със страните от Западните Балкани. България вече е призната за естествен посредник в диалога между Европейския съюз и тези страни. Убеден съм, че Групата на приятелите ще засили сътрудничеството с държавите от Западните Балкани

за повишаване

на сигурността

и стабилността

в региона и в подкрепа към пътя им към членство в ЕС", пише в приветствието на държавния глава.

Активизиране на отношенията с трети страни като принос за вътрешна сигурност и стабилност в региона на Централна и Югоизточна Европа е едно от основните направления в работата на форума по време на българското председателство. Това подчерта в началото на сесията министър Румен Петков. По време на конференцията се осъществи и пряка видеоконферентна връзка със зам.-председателя на Европейската комисия Франко Фратини. Той акцентира върху проблема трафик на хора и заяви, че борбата с него е приоритет на ЕС.

С Франко Фратини беше осъществена пряка видеоконферентна връзкаГодишно 500 000 жени от страните от Западните Балкани стават жертва на трафик, съобщи Фратини. По думите му трафикът на хора е жестоко престъпление и не бива да се разглежда като контрабанда или съвременно робство и трябва да се наказва най-строго. Този вид престъпление е поощряван от корупцията в страните от Западните Балкани, добави Фратини. "Скъпи Румен, вашата страна извървя дълъг път и положи огромни усилия в борбата с корупцията. Още веднъж отдавам дължимото на България за това. Всички държави от Западните Балкани трябва да свършат своята работа и да осмислят примера, който дават двете нови страни членки - България и Румъния", каза Франко Фратини. Той наблегна и на защитата на свидетелите и жертвите на трафика.

Предприемане на по-конкретни и специфични мерки за подобряване на сътрудничеството и изграждане на вътрешна сигурност, превенцията на и борбата с организираната престъпност, наркоразпространението и трафика на хора бе основна тема на конференцията. Към конкретните мерки, които бяха обсъдени, е подобряване на сътрудничеството в областта на ДНК-анализа, както и улесняване на процедурите при използване на специални разузнавателни средства (СРС) в страните от ЕС. Вътрешните министри разискваха още обезпечаване сигурността на външните граници на ЕС. Това е въпрос от изключителна важност за Съюза като цяло, който поставя големи възможности пред България и Румъния, сподели Румен Петков. "Всички добре си даваме сметка за значението на Черно море и обезпечаване на източната граница на Съюза. Само за миналата година координационният център в Бургас е засякъл

300 нарушения

на плавателни

съдове

в черноморската акватория и ние добре разбираме, че черноморската акватория е пряко свързана със сърцето на Европа през река Дунав. България през следващите години предвижда инвестиции за над 130 млн. лева в обезпечаване сигурността на външните граници", каза още Петков.

Като най-голям политически успех на форума той определи създаването на Групата на приятелите на Залцбургския форум от страните от Западните Балкани. Така България се превръща в основен център за осъществяване на сигурността в региона. Участниците в проявата се споразумяха за създаване на единна информационна система, която да улесни борбата с нелегалния трафик, наркоразпространението и организираната престъпност. "Създаването на Група на приятелите отчита необходимостта от съвместни усилия в отговор на заплахите, свързани с организираната престъпност, тероризма, нелегалната миграция и корупцията. Имаме общ стремеж за работа и разширяване на пространството на свобода, сигурност и правосъдие, повишаване нивото на стабилност в региона чрез засилено сътрудничество на политическо и практическо ниво, ориентирано в изпълнение на конкретни задачи", каза министър Румен Петков.

Всички участници във форума изразиха задоволството си от отличната организация и конкретните измерения на конференцията в Плевен. "Ние успяхме да постигнем доста конкретни резултати в рамките на българското председателство. Първо, споразумяхме се, че трябва да засилим полицейското сътрудничество по всички теми, по които работим - организирана престъпност, трафик на хора, корупция... Второ, искаме да задълбочим сътрудничество си със страните от Западните Балкани и затова ги обвързахме с нашата работа, присъединихме ги в Групата на приятелите. Трето - успяхме да подпишем едно споразумение между България и Австрия, което урежда въпросите за даване на убежище, така че аз съм изключително доволен от работата и резултатите от форума", бяха думите на австрийският вътрешен министър Гюнтер Платер.

 

 

Гюнтер Платер:

 

Българската престъпност

вече не е проблем за Австрия

 

В рамките на международната конференция вътрешнията министър на Австрия Гюнтер Платер бе един от най-търсените от журналистите гости. Ето какво сподели той в интервю веднага след приключване на форума.

- Г-н Платер, има ли все още проблем с българските проститутки и джебчийки в Австрия и на какво ниво е полицейското сътрудничество между България и вашата страна?

- Статистиката показва, че броят на престъпленията, извършени от българи в Австрия, значително намаля през последната година и половина. Това показва, че нашето сътрудничество не е само на хартия, а е в оперативен план. Не на последно място това е и благодарение на нашите аташета, които сме си разменили.

- Кога България ще може да се включи по-активно в обмена на ДНК-анализи и как гледате на идеята за улесняване на процедурата за използване на СРС?

- Що се отнася до времето, в което България ще може да се включи по-активно в този обмен - първо, вашата страна заяви намерение за подписване на договора от Прюм, който урежда това. Трябва да се създадат необходимите предпоставки, необходимите технически параметри и тогава България ще може активно да участва в обмена на ДНК - анализи. Що се отнася до употребата на СРС, аз съм категорично за това, на полицията да се предоставят толкова компетенции и правомощия, колкото е необходимо, за да може тя да върви поне в крак с престъпността, да не изостава. В момента в Австрия водим дискусия за проверка на данни онлайн, за проверка на информацията, която хората обменят по интернет, за да може да имаме достъп до мрежата, чрез която терористите обменят. Но да се върна на въпроса - колкото може повече правомощия на полицията, но и контрол върху тяхната употреба.

 

 

Подписахме две двустранни споразумения

 

Вътрешните министри на България и Австрия Румен Петков (вляво) и Гюнтер Платер подписват споразумениетоВ рамките на международната конференция в Плевен, българският вътрешен министър Румен Петков и австрийският му колега Гюнтер Платер подписаха споразумение за прилагане на регламента Дъблин II, който визира проблемите на убежище.

С този документ затваряме правната рамка, която регламентира отношенията между двете страни, заяви Румен Петков. Със споразумението за полицейско сътрудничество между България и Австрия постигнахме много сериозни резултати, най-вече по отношение трафика на хора, добави министър Петков.

Много се радвам, че мога да подпиша още един документ, на който се основава нашето сътрудничество, заяви Гюнтер Платер.

"Международната престъпност може да бъде преодоляна само с международно сътрудничество. Полицейското сътрудничество между България и Австрия доведе до един резултат - повече сигурност и в двете държави", добави австрийският вътрешен министър.

Споразумение за полицейско сътрудничество бе подписано между България и Босна и Херцеговина. Това е първият подобен документ между двете държави и той визира всички форми на противодействие на организираната престъпност.

Акцентът е поставен върху борбата с тероризма, трафика на наркотици, хора и оръжия.

 

 

Най-доброто от културния живот

съпътства програмата на гостите

 

Музиката на Акцент съпровождаше дегустацията на български вина в КайлъкаОригинална графика на акад. Светлин Русев и том I на каталога на галерия "Дарение на Светлин Русев" получиха делегатите от Залцбургския форум при посещението си в Плевен. В първата част от богатата културна и развлекателна програма, която им бяха подготвили организаторите, вътрешните министри посетиха уникалната плевенска галерия. Преди разходката сред над 400-те творби живопис, графика и скулптора от цял свят, те бяха посрещнати с изпълнения на пиано от възпитаници на НУИ "Панайот Пипков". "Надявам се, че така както хората преди време са си тръгвали от тази сграда, наричана още Старата баня, по-чисти външно, така вие ще излезете оттук с пречистени души, благодарение на изкуството, което тя съхранява", поздрави гостите лично акад. Русев. Самият каталог на колекцията, който е само първата част от вероятно тритомна поредица, съдържа над 90 произведения от областта на живописта и скулптурата. Предстои официалното му представяне в галерията, а издаването дни преди форума е било изненада и за самия съставител Светлин Русев. Галеристката Мария Мескин също приветства гостите и ги запозна с богатството на този "оазис на културата и изкуството" в центъра на Плевен.

По-късно вечерта в хотел "Кайлъка" чуждестранните гости дегустираха вина, произведени от Института по лозарство и винарство в Плевен. Две бели и две червени проби от популярни сортове, отгледани в лозята на института, предложиха специалистите. Освен от вкусовите качества на напитките, министрите бяха впечатлени и от стогодишната история на научното средище.

Перкусионен ансамбъл "Акцент" пък беше не по-малка атракция на вечерта и повод за много снимки за спомен. Възпитаниците на Симеон Серафимов, доказали се в многобройни музикални конкурси, зарадваха публиката с оригиналното си изпълнение на класически произведения, които съпътстваха и допълваха удоволствието от дегустацията.

Вечерята на вътрешните министри от форума се състоя в традиционната българска обстановка на ресторант "Караджейка". Там чуждестранните гости опитваха местни ястия под звуците на инструменталистите на Северняшкия ансамбъл, съпровождащи кръшните изпълнения на ученици от Музикалното и танцовия състав на ансамбъла.

На следващия ден на издържания в класически стил обяд в ресторант "Централ" за гостите от Залцбургския форум свири камерен състав на Плевенска филхармония с диригент Славей Тинчев.

Така че освен политическата и стратегическата цел, които безспорно бяха водещи при състоялата се двудневна среща на вътрешните министри, този форум даде възможност на Плевен да покаже най-доброто от своята култура, дух и възможности и по този начин да популяризира лицето на града ни пред света.