ТЕМА


 

 

1 октомври - празникът на пенсионерските несгоди

 

За някои от тях 1 октомври е празник. Един ден в годината, когато властимащите се сещат за хората от третата възраст. Я ги поздравят, я им поемат финансирането на традиционния концерт. И толкова. А те със смачкана гордост на "строителите на индустриална България" обсъждат поредното увеличение на пенсиите, вече изядено от инфлацията.

За други пенсионери денят е същият като предходния или следващия. Те или не искат да се сещат, че вече годинките си казват думата, или са толкова болни, че с мъка само мечтаят за празничното хоро. И се задълбават в мислите си - броят стотинките и смятат дали ще стигнат за парче сирене от пенсионерския магазин.

Но всички те се стремят към едно - да избягат от самотата. Защото на тези години човек винаги се чувства сам. Или останал без другар, или далеч от децата си, от близки и роднини... И се опитва да общува. Със себеподобни. Които ще го накарат да се почувства разбран.

На някои места в Северна България пенсионерите освен тежкия си живот в следствие на немотията и безпаричието, в навечерието на техния празник оплакват и липсата на места за контакти, установи проучване на "BG Север". Проблем в някои общини се оказват клубните бази. На други места пенсионерите не страдат от недостатъчно общуване, но те са тези, които изживяват старините си в домове за възрастни хора...

 

Плевен

 

Възрастните се оплакват от недостатъчно обгрижване

 

В клуба срещу ВиК преди време нумизмати си разменяха пощенски марки и вицовеРалица ПЕТРОВА

оциалният живот не е на това ниво, на което трябва да бъде. Проблемът с материалната база в Плевен за пенсионерите съществува. Общината ни изтръгна клубовете, назначи в тях т. нар. административно ръководство и на практика общинското и областното ръководство на оргнизацията на хората от третата възраст не може да извършва никаква дейност. Нямаме офис, нито телефон." Така накратко председателката на регионалното звено на Съюза на пенсионерите в Плевен Радка Мяшкова обобщи това, което мъчи най-много ръководството на организацията в Плевен.

"В Плевен нещата не вървят, защото се политизират. Нямаме достатъчна подкрепа от общината. Това, което правят за нас, е единствено да ни предоставят зала "Катя Попова", за да отбележим празника си на 1 октомври, понякога свири и градският оркестър, за да могат хората да поиграят. И толкова. В други общини възрастните хора са обгрижвани къде-къде по-качествено. Организират се безплатни профилактични прегледи за пенсионерите и др.", казва Мяшкова.

И допълва, че въпреки че на местно ниво съществува и известно противопоставяне между пенсионери и инвалиди относно клубовете (клубовете на пенсионера са и за инвалиди, отделно хората с увреждания си имали и техни), проблемите успяват да си ги решат самите те. Единствено напрежение се пораждало от недостатъчния ангажимент на общината към хората от третата възраст.

Проблем с материалната база има не само ръководството на пенсионерския съюз в Плевен. Положението в самите клубове също не е розово. Докато преди в тях кипял "бурен" социален живот, днес нещата са различни. Някои от клубовете вече ги няма. Не функционират като място за контакти предоставените помещения в кварталите "Сторгозия" и "Дружба". В друг централен клуб "се самоназначил" за председател пенсионер, който не членувал в организацията. Мястото било превърнато в своеобразна бирария - ядене, пиене, лични тържества и никаква обществена функция, твърдят запознати.

Картинката се допълва и от недомислици в нормативната уредба. Наредба абсурдно забранява пък в тези места да се сервира чай или кафе, което обезсмисля до голяма степен същността на клубовете - място, в което хората могат да избягат от самотата вкъщи, да седнат и да поговорят, да обсъдят проблемите, да начертаят планове - та било то и с чаша топла напитка в ръце.

Добре би било да се създаде един обществен съвет към общината, в който да участват пенсионери, които да правят предложения за нормативната база, да участват във вземането на решения, а не както сега наредбите да се изготвят от двама чиновници, които нямат представа за какво става въпрос, е предложението на Мяшкова.

 

ВРАЦА

 

Мнозина търсят изход в самоубийството

 

 Много възрастни хора са принудени да живеят самотни и да търсят прехраната си в кофите за боклук

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Много и различен е животът на възрастните хора и инвалидите в едно общество и в един град, за да се постави под общ знаменател. От една страна според директора на Бюрото по труда във Враца Маргарита Ангелова, Министерството на труда и социалната политика полага все повече грижи за хората в третата възраст и с увреждания като финансира изграждането на социални домове и защитени жилища. От друга - много самотни старци гаснат по домовете си, забравени от деца и от близки.

Ангелова посочи, че за тази година социалното министерство е отпуснало над 148 000 лв. за интеграция на хората с увреждания в област Враца, което е близо 5 пъти повече спрямо миналата година, когато за това са били дадени около 23 000 лв. С тях са обучени и наети на работа 44 души. Като положителни практики във Врачанско могат да се посочат проектът на община Враца за разширяване на дома за стари хора "Зора" в града, с който кандидатства за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие" по схемата за подобряване на социалната инфраструктура. Общата стойност на проекта е 3 626 000 лв. По него се предвижда да се разшири капацитетът на дома с още 22 места, при сегашните 50, включително и за хора с увреждания, както и да се изгради център за лечение и рехабилитация. Нов социален дом "Баба Марта" беше открит наскоро и в мизийското село Липница за 40 възрастни. Такъв дом се изгражда още в Мездра и криводолското село Уровене, също за 40 човека. И трите се финансират от Социално-инвестиционния фонд. В новооткритото защитено жилище за жени с умствени проблеми в село Гложене, община Козлодуй са настанени 8 жени, приведени от специализирания Дом за жени с умствени увреждания в с. Бутан. За тях се грижат петима социални работници. За издръжка на защитеното жилище са осигурени 45 120 лв. от държавния бюджет.

По проект, защитен от екип на областната администрация пред Агенцията за хора с увреждания, във Враца ще бъде изградено Бюро за посреднически услуги за такива хора на стойност 10 213 лв. Основната цел на проекта е не само да се подобрят условията в клуба, но и той да се превърне в център за подпомагане на хората с увреждания като им се предлагат различни услуги на удобно, достъпно и познато за тях място.

Ако се направи една проста сметка, в тези грижи на държавата са включени доста малък процент от възрастните и хората с увреждания. Тук не става въпрос за пенсионерските клубове, където се събират за по няколко часа на раздумка. Но и те също се посещават от ограничен кръг хора. Защото има един голям процент, десетки хиляди самотни, болни, отчаяни от живота, които са принудени да изкарат старините си вкъщи, или да намерят решение на проблемите си в самоубийството, търсейки по този начин спасение от своята самота, мизерия и болка. Забравени от синове и дъщери, от роднини и близки, от обществото, на което са трън в очите. Доказателство за това е и полицейският бюлетин, в който са регистрирани десетки такива случаи.

60-годишният Николай Стамболийски скочил от прозореца на жилището си на шестия етаж на блок 22 в ж. к."Дъбника" във Враца. 80-годишният Йордан Методиев от врачанското село Нефела се обесил на дърво в двора на къщата си. Според съседи причината била, че заради неплатени сметки му изключили тока. Според кмета на селото Методиев се е самоубил и от самота, тъй като синът му и дъщеря му го навестявали рядко. На 25 февруари 83-годишен мъж от врачанското село Попица почина, след като се просреля в главата със собствената си ловна пушка. С пистолет, и то незаконно притежаван, се прострелял в челото 77- годишен мъж от с. Рогозен. По същото време 87-годишният И. Ц. загинал при пожар в стара сграда, обитавана от него, в местността "Кучешка поляна", край мездренското село Оселна. При огледа полицията и пожарникарите открили в напълно изгорялата къщичка тялото на самотноживеещия човек. Според първоначалните данни най-вероятно загиналият възрастен мъж сам е предизвикал пожара. В пламъците на родната си къща изгоряла и 74-годишна жена от с. Расово. Дали техният трагичен живот няма да тежи на нечии съвести?

 

 

ловеч

 

8 баби и дядовци инвалиди живеят в лукс

 

Защитеното жилище

Мира ГАНЧЕВА

8 възрастни хора с увреждания - по четирима мъже и жени, живеят в лукс в къща в центъра на Ловеч. В защитено жилище за тях бе превърната една стара общинска постройка. Проектът на община Ловеч и сдружение "Закрила" бе финансиран от Социално-инвестиционния фонд. Инвестициите за строително-ремонтните дейности са над 175 хил. лв., а обзавеждането и оборудването са за близо 55 хил. лв., купени са с пари по програма ФАР.

В къщата са обособени офис за персонала, приемно помещение с кухненски бокс, санитарен възел, работилница. На втория етаж има четири спални, два санитарни възела и дневна с кухненски бокс, където бабите и дядовците могат сами да си приготвят храната.

За трудноподвижните хора е създадена достъпна среда, а за пенсионерите постоянно се грижат социален работник, психолог, трудотерапевт и санитар.

 

ВИДИН

 

Кметът се подигра с белите коси

 

Теменужка ИЛИЕВА

Пенсионерите във Видин излязоха на протест, но не срещу ниските пенсии, за каквото обикновено са бунтовете на възрастните хора, а заради своя клуб. Помещението, което се намира в центъра на града, е станало за мнозина от тях втори дом. В него те прекарват дните си на приказка с приятели или пред чаша чай и кафе. Но общината им спряла изплащането на наема и собственикът на сградата заплаши старците с изгонване. Тогава те се събраха на протест пред общината. Дойдоха с националното знаме и ясно заявиха, че те са хората, изградили индустриална България и сега са обидени от подобно отношение към тях. Масло в огъня на протеста наля отношението на кмета Румен Видов към председателя на клуба на пенсионарите Кръстьо Тофишев. Той не го приел в кабинета си и не го изслушал. Заслужилият музикант е и почетен гражданин на Видин. Затова всички преживяха отношението към него много болезнено. Протестът обаче зъвърши с хоро. Възрастните хора се наловиха на хоро, с което казаха на общинарите: тук сме, живи сме.

Положението с клуба спаси областният управител Кръстьо Спасов. Той им дал 300 лв., за да платят наема и да бъдат оставени на спокойствие в своя клуб. Сега настояват общината да продължи да плаща за помещението. А и новият кметски екип разбра, че с пенсионерите лесно няма да излезе на глава - плаща.

 

 

ГАБРОВО

 

В града все още няма места за самотници

 

Ежедневно старците в клуба си чешат езиците с политика или просто играят карти

 Мариана ДИМИТРОВА

В Габрово все още няма дом за пенсионери, в който възрастни самотни хора или такива, които са отхвърлени от близките си, да могат да осмислят със свои връстници оставащите дни от живота си. Единственото социално заведение, което предлага подобни услуги, е Домът за възрастни хора с увреждания в отдалечения на километри от града квартал "Кряковци". Капацитетът му обаче е крайно недостатъчен, за да приеме всички болни и изоставени възрастни самотници.

Единственото развлечение, което хората от третата възраст могат да си позволят, е клуба на пенсионера, който се намира в центъра на града. Наскоро местното кметство бе отпуснало и средства за неговото освежаване. Всеки ден около 30 - 40 пенсионери се събират в него и играят карти, табла, шах, четат вестници или чешат езици с държавната политика. Само мъже си делят клубната територия там. Обикновено прекарват почти целия ден на шише газирана вода, лимонада или чай. По миризмата, която се разнася от неопраните им дрехи, се предполага, че голяма част от тях са вече вдовци. Никой от тях обаче няма вид на самотник. Живеят си организирано в своето си общество. Секретарят на клуба Наталия Влахова разказва, че по време на ремонтите старците ентусиазирано се включили в боядисването и почистването. През зимата пък сами си събирали изсъхнали съчки от близкия парк. Особено през студените месеци пенсионерският клуб е пълен, тъй като голяма част от неговите членове предпочитат топлото помещение пред самотата и студа в домовете си. От две години старческите сърца стопля и близкото сътрудничество с ученици от габровското училище "Иван Вазов". Децата не пропускат повод за коледните празници да поднесат сладкиши и торта за възрастните и да прекарат някой и друг час с тях. За края на учебната година пък пенсионерите поздравиха малчуганите от училището като посадиха алея на поколенията в учебното заведение. С подобно сътрудничество според възрастните хора се заздравявала връзката между поколенията и приемствеността между тях. Обществените контакти на старците не спират до тук. По тяхна инициатива след дни местна политическа структура е осигурила транспорт за възрастни хора, пожелали да посетят Народното събрание по време на парламентарен контрол.

За 1 октомври от габровския клуб на пенсионера са предвидили празнична почерпка. За целта старците ще хапнат и пийнат в заведение. "От години много от тези хора не са виждали бяла покривка и имат право достойно да изживяват старините си", обясни секретарят на клуба.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Дом Венета Ботева е добър пример за достойни старини

 

Кремена КРУМОВА

Добър пример за достойни старини е дом "Венета Ботева" във Велико Търново. Там всички се чувстват добре и са като едно голямо семейство. За техния комфорт се грижи и директорът на заведението Георги Ковачев, който установи чуждестранни връзки с други домове. В началото на годината старчески дом "Венета Ботева получи пациентски електрически лифт (повдигач) от Клаус и Ана Нелес - управители на домове за стари хора в Мюнхен. Електрическият лифт бе на стойност 2 660 лв. и е предназначен за обслужване на трудноподвижни възрастни хора. Преди година Клаус и Ана Нелес също дариха оборудване и консумативи на Дома за стари хора, където живеят повече от сто човека. Всички те си имат занимания през деня - плетат, пеят, играят табла, танцуват, моделират и др. В края на юли пък от дома си организираха сладоледено парти "Празник на усмивката. Организаторите връчиха 13 приза за"най-палава, слънчева, дяволита, лъчезарна, влюбена, заразителна, артистична, симпатична, аристократична, деликатна, чаровна, мила и загадъчна усмивка.

Основните проблеми на пенсионерите са тези, които цялото общество знае - ниските пенсии и високите, неимоверно покачващите се цени. Това бяха акцентите, които разискваха 114-те председатели на клубове на пенсионери във Великотърновска област. Едно от вълненията на срещата бе темата за почивките на море на 5 000 пенсионери. "Непосилна задача за нас. От 2 400 000 пенсионери много е трудно да се отброят кои най-заслужават да отидат. Това е един въпрос, който в Австрия знаем е решен с някакви фондове, където по 50 000 изпращат да почиват в разни страни. Може би е правилно все пак от някъде да се започне. Но с какво мерило да си измери от 300 члена от един клуб, само шестима да отидат? Ами нали ще кажат, че ръводството проявява пристрастие?", коментира Димитър Шербетов, областен председател на Съюза на пенсионерите.