МЕСТНИ ИЗБОРИ


 

Плевен

 

Нови лица показва БСП

в листата за съветници

 

Според лидерите екипът е силен, ще спечели изборите и ще управлява успешно

 

Кандидат-кметът Васил Антонов (вляво) и водачът на листата Любомир Петков са убедени, че са сформирали силен екипПламен ДИМИТРОВ

13 от първите 20 канкандидати за общински съветници от листата на БСП в Плевен са нови лица в сравнение с досегашния мандат. Въпреки че пленумът във вторник вечерта е продължил около три часа, тъй като някои от кандидатите не са били достатъчно познати на актива, скандали и сериозни обструкции не е имало, твърдят от червената кухня. Подреждането е било утвърдено с пълно единодушие от присъстващите членове на общинския партиен съвет. Водач на листата е местният лидер на столетницата Любомир Петков. След него е записан като коалиционен партньор икономистът Пламен Дилов, досегашен съветник от Евролевицата, а в момента представляващ Гражданско движение "Социалдемократи за обединена левица". Трета е директорката на Професионалната гимназия по лозарство и винарство Бисерка Илиева, следвана от известния юрист и председател на няколко районни избирателни комисии в последно време Георги Милев. На 5-а позиция се намира досегашният председател на червената съветническа група Пенчо Карагьозов, следва шефката на клиника "Детски болести" в университетската болница доц. д-р Ваня Недкова, която е от гражданската квота. Седми и осми са Чавдар Велинов - предприемач, и мениджърът Емил Илиев от завод "Вапцаров". На девето място е поставена Дамяна Христова, експерт в социалните дейности, а десети е главният редактор на вестник "BG Север" Иван Дачев. Под №11 е записан икономистът Любомир Буковски, а 12-ото място също е отредено за представител на гражданската квота - това е собственикът на издателство и книжарници "ГРАММА" Панайот Първанов. 13-и е младият юрист Илиян Йончев, следван от строителния предприемач Георги Каменов, а 15-ото място е за коалиционния партньор Петьо Петков, местен лидер на Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Друг коалиционен партньор - Харалампи Мечев от Комунистическа партия на България, е под №17, а между двамата се намира финансистът Милен Яков. На 18-о място е Димитър Кочков, инженер във ВиК, следван от пенсионния експерт Милчо Бърковски и лекаря Никодим Нинов. И в останалата част на листата до 51-во място присъстват известни и утвърдени професионалисти в своята област, уверяват от щаба на левицата в Плевен. "BG Север" научи, че сред тях са директорът на университетската болница доц. Васил Тодоров, шефът на тотото Христо Лилов, директорът на СОУ "Христо Смирненски" Николай Иванов, мениджърът Илия Мургин, кметовете на Славяново Асен Бъчев и на Коиловци Красимир Иванов.

Според водача на листата Любомир Петков тя е добре балансирана по професионален, възрастов и полов принцип, съобразена е с постоянните комисии в общинския съвет и направленията на работа в местния парламент. Кандидатът за кмет на Плевен Васил Антонов изрази увереност, че с този силен екип БСП ще постигне целите си - избор на градоначалник и най-много съветници, които да управляват успешно общината през следващите четири години.

Пленумът на столетницата е утвърдил и кандидатурите на БСП за кметове на населените места. Това са: Горан Илиев - Беглеж, Мариян Иванов - Бохот, Стоян Бонджев - Брестовец, Пламен Денев - Бръшляница, Соня Ганчева - Дисевица, Красимир Иванов - Коиловци, Йорданка Димитрова - Къшин, Илия Илиев - Мечка, Ваня Орозова - Николаево, Константин Йорданов - Опанец, Тодор Трифонов - Пелишат, Бойчо Пелов - Ралево, Асен Бъчев - Славяново, Янчо Итов - Тодорово, Първолета Тоткова - Търнене, Александър Шолев - Тученица, Данчо Ватев - Ясен. Социалистите са решили да подкрепят независимите кандидатури на Георги Стоянов в Гривица и на Радка Кънова във Върбица. До редакционното приключване на броя общинският съвет на БСП все още не бе взел решение зад кого ще застане в Буковлък и Радишево. В Горталово, Къртожабене и Ласкар селски кметове няма да бъдат избирани, тъй като броят на гласоподавателите е по-малък от фиксирания в закона минимум от 150 души и там ще бъдат назначавани от новия общински градоначалник кметски наместници.

 

 

Васил Антонов пита Станишев

за икономическите райони

 

Марина НОНЕВА

Народният представител от Коалиция за България Васил Антонов е отправил питане до министър-председателя Сергей Станишев относно промените в териториалния обхват на районите за планиране и възможността Плевен да бъде определен за център на район, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Депутатът припомня, че миналата година Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ е сигнализирала, че два от регионите за стратегическо планиране - Северозападният и Югоизточният, не отговарят на формалното изискване за определен брой население (между минимум 800 000 и максимум 3 000 000 души). През май 2006 г. е създадена работна група в МРРБ, която да предложи изменение на действащия от 2004 г. Закон за регионално развитие.

Междувременно на 28 март 2007 г. в Официалния вестник на ЕС е публикувано решение на Комисията от 26 март, с което се изменя списъкът с регионите, за които се отпуска финансиране от структурните фондове по линия на цел "Сближаване". Според решението се определят шест региона в България , като разпределението се прилага от 1 януари 2007 г.

В друго решение на комисията от 26 март 2007 г се разширява списъкът с регионите и областите, за които се допуска финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Там фигурират същите шест български района със същите кодове, като към тях е добавен списък с трансграничните райони.

Съдейки по цифровите кодове на посочените райони, ЕК е възприела териториалното деление в Стратегическата рамка - примерно Плевен е част от Северозападния район.

До момента в българското законодателство новите граници на районите за планиране не са уредени по NUTS II. Досегашните наименования се съдържат и в сега действащия Закон за регионалното развитие (посл. изм. ДВ 21 март 2006 г.), в него обаче териториалният им обхват е различен от този, който е вписан в Националната стратегическа референтна рамка.

В качеството си на народен представител от 15 избирателен район - Плевен, Васил Антонов приканва премиера писмено да отговори на въпроса съществува ли разминаване между уредбата в Закона за регионално развитие и решенията на Европейската комисия от 26 март 2007 г. Депутатът настоява ако има такова разминаване да се огласи какви действия ще предприеме правителството, за да го преодолее. Чрез отправения въпрос се очаква Сергей Станишев да отговори писмено в кой от двата района ще се намира Плевен и ще инициира ли той решение на правителството градът да бъде център на Северозападния район.

 

 

Левицата залага на утвърдени имена

 

Любен Лаков Александър Печеняков Петър Дулев

 

Поля ТОМОВА

БСП залага на утвърдени професионалисти в кметската надпревара, стана ясно при представянето на кандидатите на левицата за 11-те общини в Плевенска област. Двама от тях ще се борят за четвърти мандат и са едни от успешните кметове в страната. Това са кметът на Белене Петър Дулев и на Никопол Любен Лаков. И в двете общини е направено много през последните две години от страна на правителството и местната власт, съобщи областният лидер на столетницата и кандидат за градоначалник на Плевен Васил Антонов. В Белене срещу Петър Дулев ще опитат да се борят кандидати на ГЕРБ, "Атака", НДСВ и СДС.

В Долна Митрополия БСП гласува доверие на досегашния кмет Александър Печеняков, който според проучванията най-вероятно ще спечели на първи тур. В града са издигнати самостоятелни кметски кандидатури и на ГЕРБ, "Атака", социалдемократите на Александър Томов и ДПС. В четири от общините кандидат-кметовете на БСП са председателите на общинските структури на партията. Това са Николай Костовски в Кнежа, Петър Дишански в Искър, Любомир Личков в Левски и Тошко Тодоров в Червен бряг. Той ще трябва да се пребори с досегашния кмет Румен Пенков, както и с независимия кандидат Данаил Вълов, собственик на керамичната фабрика "Тера".

Радослав Тодоров е кандидатът на БСП за Долни Дъбник. 36-годишният инженер е ръководител на местното Бюро по труда. На млад професионалист залагат социалистите и в Пордим - инженер-химикът Борис Борисов, специалист в "Нефт и таз". 41-годишният бизнесмен и досегашен общински съветник Лъчезар Яков е кандидат-кметът на БСП за Гулянци. Представителят на левицата е убеден, че ще бие досегашния градоначалник Виолин Иванов, тъй като през двата си мандата той е разчитал само на популизма, а нищо реално не е свършил за общината.

 

 

Невиждана навалица от мераклии за власт

 

Говорителката на ОИК Маргарита Лазарова (вляво) обяви регистрациите. Сн. АвторътЕмилия КАРАБУЛЕВА

"22 политически партии издигат кандидати за кмет на община Плевен. 31 политически партии са спретнали листи за общински съветници, а 14 имат кандидатури за кметове на кметства. Общо 14 партии ще играят и в трите избора. Сред тях са БСП, ГЕРБ, и "Атака", съобщи Маргарита Лазарова, говорител на Общинската избирателна комисия (ОИК), която приключи регистрацията на партиите и коалициите за местните избори.

В Плевен не е регистриран нито един инициативен комитет за издигане на кмет, а за общински съветници заявилите участие са 9. Инициативните комитети за кметове на кметства са 11, а 4 коалиции ще се състезават в надпреварата за избор на градоначалник на Плевен. За общински съветници са регистрирани 4 коалиции, а за кметове на кметства ще се борят 3, обобщи Маргарита Лазарова.

Предизборната статистика показва, че три партии и една коалиция имат готови кандидати навсякъде в кметствата в областта, а останалите имат различен брой кандидати за кметствата.

Коалиция за Плевен, Заедно за община Плевен, коалиция Единен национален фронт и коалиция Либерали за община Плевен, са четирите коалиции, които издигат кандидатури за кмет. Първата се представлява от ВМРО и ЗНС, втората от СДС плюс още десни партии, в третата участват Съюзът на комунистите в България и Националното движение за спасение на Отечеството. Зелената партия, "Новото време и Българска партия Либерали са участниците в четвъртата коалиция, която се регистрира за местния вот.

70 решения е издала ОИК в съответствие със Закона за местните избори и указанията на ЦИК. Процедурата по регистрацията премина спокойно, без постъпили жалби, без особени мнения. Решенията бяха приети със стабилно мнозинство от повече от 2/3 от гласовете на комисията, информира говорителката на ОИК Маргарита Лазарова.

 

 

Коментарът

 

При партийните изневери неизбежно идва разводът

 

Полина ТОНЕВА

При тези местни избори в страната се оформиха политически трансфери, които станаха повод не само за драми, но и за тежки конфликти. За разлика от семейните, партийните изневери водят неминуемо до развод. Въпреки това много кандидати за кметове с изненадваща лекота прескачат от една партия в друга, само и само да запазят поста си, или пък да го спечелят. Това най-вече е характерно за кметовете на СДС и НДСВ, които сега се сложиха на ГЕРБ с обяснението, че това е обединителната дясна формация.

В Плевен НДСВ подкрепи Найден Зеленогорски, но пък се изпокараха за местата в листата, тъй като жълтите настояват за четири позиции в десетката. Другият партньор в тристранната коалиция - ДПС, все още не е заявил кого ще подкрепя в местните избори. За разлика от някои места в страната, в Плевен БСП демонстрира единство и не се стигна до дублираща кметска кандидатура. Най-екзотичната коалиция в града се оказа тази между воеводите на Калин Поповски и земеделците на Людмил Дянков. Не по-малко интригуваща е и номинацията им за кмет в лицето на Ивайло Атанасов. Прави впечатление и фактът, че този път в Плевен няма издигната кметска кандидатура от инициативен комитет. Дали това говори за липса на гражданско общество, или за подкрепа от неправителствения сектор за някой от издигнатите кандидати, може би ще стане ясно при старта на истинската кампания. Още една липса впечатлява в града - неучастието на бизнеса в местните избори със собствена кметска кандидатура.

 

 

Войводи и земеделци в атака

на кметския стол с музикант

 

Отляво надясно: Калин Поповски, Ивайло Атанасов и Людмил Дянков. Сн. АвторътМая ПАСКОВА

В края на миналата седмица "Коалиция за Плевен", съставена от парламентарно представените партии Земеделски народен съюз и ВМРО, издигна своята кандидатура за кмет в лицето на Ивайло Атанасов. Председателят на настоятелството на читалище "Съгласие" и директор на Плевенска филхармония е и водач на листата за общински съветници на коалицията. Останалите 50 места в нея са отворени за граждани на Плевен, които биха искали да участват в управлението на своя град, обявиха координаторите на двете партии Людмил Дянков и Калин Поповски. До днес, 21 септември включително, в клуба на ВМРО на ул. "Даскал Димо" 7 се приемаха заявленията на желаещите. Последният диспут ще определи кои ще бъдат имената, вписани в листата.

"Свидетели сме какви са "успехите" на досегашното ръководство на града, какво е направено за Плевен през последните години. Издигаме една гражданска кандидатура, надпартийна, нещо по-нестандартно, защото искаме да провокираме гражданското общество и онези 50%, които не излизат да гласуват на избори. Ще се ръководим от интересите на плевналии. Няма да даваме отчет пред партийните централи, няма да се допитваме дали да вземем някакво решение чрез тях, а ще се отчитаме само на плевенската общественост. Нашият кандидат за кмет ще стигне до балотаж не само защото на нас така ни се иска, а защото е гражданин, показал своите позиции не в последните месеци, както някои други, а в последните години", заяви Людмил Дянков. Участниците в "Коалиция за Плевен" обявиха, че ще водят коректна кампания, но и такава, в която да се разберат някои истини от управлението през изминалите 17 години. Ние искаме да променим това и да отворим нашата листа за хора специалисти, професионалисти, желаещи да направят нещо за Плевен, а не само консуматори и такива, които работят само за себе си, беше обявено на пресконференцията.

(Интервю с Ивайло Атанасов четете на стр. 9)