МЕСТНИ ИЗБОРИ


 

Политически чадър спасява

кмета на Къшин от затвора

 

Тодор Колев фалшифицирал подписи на социално слаби и продавал дървата им

 

Хората от селото отричат да са им докарвани дърва, но не смеят да говорят открито. Сн. Авторът  Вяра ЦЕНОВА

Над 40 човека от с. Къшин са подписани, че са получили дърва през зимата на 2005 година, без да знаят за това. Подозрение за предоставяне на документ с невярно съдържание предизвиква полицейско дознание, което приключва едва в края на юни тази година. Препратено в Районна прокуратура обаче, то е прекратено на основание, че деянието не представлява престъпление. Защо не е образувано досъдебно производство, може само да се предполага. Известни са близките отношения на кмета на селото Тодор Колев с плевенския градоначалник Найден Зеленогорски, на когото Колев известно време е бил и личен шофьор. А Наказателният кодекс за съставяне на документи с невярно съдържания от длъжностно лице предвижда до 5 години затвор. Запознати коментират, че именно под политическия натиск на областния председател на СДС и кмет на общината Зеленогорски неговият приближен не е подведен под съдебна отговорност за своите деяния. Информирани източници твърдят, че фалшифицирането на подписите е доказано и от графологична експертиза, а свидетелите са били разпитвани пред съдия.

Въпросните хора от Къшин са крайно бедни и нуждаещи се. Може би това е бил и основният критерий за "благородния" жест. Който, както установи репортерска проверка на "BG Север", не е бил осъществен, поне не в частта си, касаеща получателите на помощта. Като във всяко малко населено място и тук хората се страхуват да говорят открито. Първата им искрена реакция обаче е: Кметът откраднал дървата и на безработния Светльо, който се препитава с бране на гъбиникакви дърва не са ми карали, не съм се подписвал в такъв списък. Един от регистрираните бенифициенти Светльо, открихме в Плевен. От началото на демокрацията е безработен. Занимава се с дребна търговийка, колкото да преживява. Известен е като познавач на гъбите, има си редовни клиенти. Някой ден има слука и изкарва много пари - цели 15 лв. дори, някой път се връща без стотинка. Пеша изминава разстоянието от Къшин до Плевен и обратно, отделно е ходенето в гората и търсенето на гъби. Той е вторият във въпросния списък, където фигурира подпис срещу името му за получени 5 кубика дърва. "Не съм получил едно дърво, така казах и на дознателя, и на съдията. Явно има някаква измама, но аз всичко съм си обяснил. И другите хора така казват - дърва не са получавали. Не съм и знаел, че съм в такъв списък", твърди Светльо. На въпрос с какво се топли през зимата, той твърди, че събира останали клони по стърнищата, пък и малката му печица затопля бързо и е много икономична.

Друг нещастник също не е получавал дърва. Живее в коптор с брат си. "Дърва ми дава тоя-оня, ако му свърша някаква работа. Иначе не са ми докарвали. Подминах 60-те, с една пенсия от 70 лв. за кое по-напред. Разпитваха ме, и в Плевен ходих два пъти, и тука идваха едни началници в униформи. И на тях им казах - никой никакви дърва не ми е докарвал. Сега помагам по лозята, братовчед ми и той ми помага от време на време с каквото може", искрен е беднякът.

Друга жена от списъка, пенсионерка, макар и с недоверие, все пак плахо отговаря: "А, дърва не съм получавала, никой нищо не ми е докарвал. Разпитваха ме, казах си както си е". Страх я е да говори повече.

Ако на всички около 40 подписани в списъка от кметството в Къшин са уж раздадени по пет кубика дърва, а след това продадени по 40 лв., колкото е приблизителната им цена в Плевен, излиза, че това са 8 000 лв., влезли в нечий джоб. По-страшното е, че гаврата е на гърба на най-бедните и нуждаещите се, но те са и тези, които не знаят и не могат да търсят правата си, нито имат силата да възразят.

А историята с далаверите с дърва на къшинския кмет Тодор Колев не е от сега. Още преди две години "BG Север" писа как той и брат му Иван Колев, който има фирма за дърводобив, режат в частните масиви срещу 5 лв. на кубик. Парите за услугата са били връчвани лично на кмета, без никаква разписка. В дейността пък бяха включени и работниците, ангажирани по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", които срещу допълнителна заработка от 2 - 3 лв. товарели дърва от сечището и ги карали по домовете. От единствения осмелил се да говори тогава Георги Печев става ясно, че освен двамата братя, с тях работи и горският. Неволно станал потърпевш в далаверата, след като му били измерени по-малко кубици, отколкото, по негово мнение, съдържал масивът му. Лесовъдът му обяснил, че гората е рядка, Георги не е присъствал лично на мереното. "Общо ми се падна да платя по 14,60 лв. на декар, като 5 лв. са само за рязането. Кметът ми каза, че ако нямам пари, мога да платя с дърва. Парите му връчих лично, на ръка. Не ми даде бележка, та той работи като частно лице", каза тогава Печев. Освен това част от гората му била изсечена без негово съгласие, но при потърсеното обяснение от Колев, на Георги му било отговорено, че ще бъде изселен, ако продължава да говори много. В резултат договорът му по програмата за временна заетост не бил подновен. Още през 2005 г. къшинчани казваха, че близо 1 000 дка гора е била изсечена от Тодор Колев и неговия брат. По 5 лв. за услугата това са 5 000 лв. допълнителен доход към кметската заплата. Освен това зад високата ограда в двора му имаше натрупани големи камари с дърва. Пред къщата на тъста му също. Сега в селото твърдят, че положението е още по-зле и съвсем не са останали гори наоколо. Още тогава правеше впечатление самоуверения тон на къшинския кмет, с който той заяви пред репортер на вестника, че обвиненията срещу него са сериозни, и заплаши, че ако се изнесат факти, които не могат да бъдат доказани, със случая ще се занимае съдът. Явно е бил сигурен в здравия политически гръб, който евентуално ще го измъкне от ситуацията.

 

 

Габрово

 

Областната управа остава без шефове

 

Николай Григоров Митхат Алибашев Цветан Нанов

Мариана ДИМИТРОВА

Областната управа в Габрово е на път да остане без началници. Причината е, че губернаторът Цветан Нанов, заедно със своите заместници - Николай Григоров и Митхат Алибашев, са кандидати за кметове.

Както "BG Север, областният управител Цветан Нанов е от НДСВ, а неговата кандидатура за градоначалническото място е подкрепена от още четири десни формации. Неговият заместник Николай Григоров, който е и председател на общинския съвет на БСП, само преди няколко дни бе одобрен да се състезава за кметския стол на разширен пленум на левицата в града на Рачо Ковача. На форума бе подредена и листата за общински съветници на социалистите. Сред първите имена в нея са тези на настоящата зам. - кметица Миглена Пройнова, на председателя на местния парламент Лена Енева и други утвърдени в града имена. Сред тях обаче липсва това на водача на групата общински съветници на левицата в ОбС Атанас Дичовски. През последните месеци той бе замесен в развихрилите се скандали около гробищния парк в Габрово, за шеф на който преди около три месеца бе назначен синът му. Настоящият кмет Богомил Белчев призна в публичното пространство, че е бил притискан от Дичовски за назначението на сина му. Мълвата твърди, че именно компрометираното име на водача на групата съветници на левицата е причина той вече да не фигурира в листата. Сред неговите съпартийци се подхвърлят и реплики, че е вече възрастен за политика. Не се знае още каква ще е ситуацията с настоящия кмет Богомил Белчев, след като той явно няма да получи подкрепата на червените, и не е ясно дали той ще се кандидатира за трети мандат. Вече два мандата Белчев управляваше града с подкрепата на БСП, но през последните години разривът между него и определени среди в столетницата бе очебиен. "Не съм обещавал на никого, че няма да се кандидатирам за трети мандат. Аз не бях поканен на пленума на БСП и пред никого не съм съобщавал, че няма да се кандидатирам, заяви от своя страна все още действащият градоначалник.

Другият зам.-областен пък Митхат Алибашев е посочен като кандидата за кмет на ДПС в Севлиево. Засега в града на Рачо Ковача не се е чуло някой да е номинирал за кмет третия зам. - областен управител Дария Съчкова. По всяка вероятност месец преди изборите областната управа ще бъде поверена в нейните ръце, докато колегите й се състезават за кметското място.

 

 

Монтана

 

Иван Марков от Чипровци - трети опит от трета партия

 

Симеон НИКОЛОВ

За трети път ще кандидатства за кмет настоящият градоначалник на Чипровци Иван Марков. И подобно на предишните два пъти Марков ще е кандидат на различна партия. Докато през 1995 г. той спечели от името на БСП, през 2003 г. се състезаваше успешно за партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация", то сега ще се пробва от ГЕРБ. Заедно с Марков като кандидати на ГЕРБ ще се явят на изборите и настоящите кметове селата на общината Горна Лука - Стефан Стефанов, Железна - Диляна Миланова, и Превала - Петко Петров. Пред журналисти Марков заяви, че през настоящия си мандат работил за европейско развитие на община Чипровци, което съвпадало с идеалите на ГЕРБ.

Марков се похвали, че през последните 4 години в община Чипровци са разкрити над 100 работни места - възобновен е рудодобивът и вече са назначени 62 миньори, 40 души работят в открития консервен комбинат в село Бели мел, 20 в нов цех за мебели, 20 в шивашки цех. Той обяви, че предстои да започне работа по изграждане на парк от вятърни генератори в Стара планина над Чипровци, в който датска компания ще вложи 100 милиона евро - най-голямата инвестиция в област Монтана за последните 20 години. Марков представи планове да строи възрожденски комплекс в Чипровци и екопътеки в планината.

Седмица преди Марков да обяви кандидатурата си изпълнителното бюро на БСП взе решение да го подкрепи за нов мандат. Местната организация на социалистите в Чипровци обаче обяви, че не го иска и ще издигне собствена кандидатура - на Антоанета Костова, бивш зам.-кмет от мандата 1999 - 2003 г. Самият Марков заяви в декларация, че не желае подкрепа от БСП и обвини социалистите, че решавали вътрешнопартийни проблеми с неговото име.

 

 

НДСВ подкрепя и леви, и десни

 

НДСВ ще подкрепи петима от сегашните кметове в Монтанско и ще издигне собствени кандидатури в четири общини. В Монтана жълтите ще застанат зад настоящия кмет Златко Живков, който спечели първия си мандат като кандидат на СДС, а следващия като независим (сега пак ще се яви като независим). Подкрепата за Живков не била единодушна и на няколко пъти гласовете били броени поименно. С малка разлика делегатите на общинската конференция в Монтана решили НДСВ да застане зад Живков, вместо да издига собствена кандидатура.

В Бойчиновци НДСВ застава зад червения кмет Стефчо Георгиев, който ще търси трети мандат. В Медковец ще бъде подкрепен друг червен кмет - Венцислав Кудкудейски. В Берковица и Вършец жълтите ще подкрепят независимите Милчо Доцов и Ивайло Йорданов, които са настоящи кметове. В Лом ще бъде издигната Пенка Пенкова, която в момента е кмет на крайдунавския град и преди четири години спечели като кандидат на НДСВ. В Брусарци жълтите също издигат своя сегашен кмет Юлия Робинзонова. Във Вълчедръм кандидат на царската партия за кмет ще бъде общинският координатор Илиян Лашков, в Чипровци - настоящият председател на общинския съвет в града Иванка Заркова. "BG Север"

 

 

Царят изключи координатора Валери Георгиев

 

Момчил ИВАНОВ

Въпреки отличния резултат, постигнат от НДСВ в Монтана на евроизборите (16 процента при средно 6 за страната), политическият съвет на партията изключи от редовете й областният координатор в Монтана Валери Георгиев. От новото партийно обкръжение на царя дори не си направили труда да съобщят на Георгиев, че е изключен. Той разбрал за това от сутрешните новини на телевизията.

Ден след като бе изключен от НДСВ Валери Георгиев коментира, че неговият случай му напомня на времената, в които се търсел врага с партиен билет. Георгиев попита риторично защо го изключват след като ден преди това Симеон Сакскобургготски заявил, че ще оценява хората си по изборните резултати. "Ако е до резултати, то в Монтана сме най-добре - 2003 година спечелихме в 4 от 11 общини (две общини с кандидатури на НДСВ и две с подкрепени от партията), вкарахме множество съветници, 2005 - бяхме пети в страната по партиен резултат, а 2007 - убедително първи. Не смятам, че сме работили зле и че заслужавам да бъда изключен от НДСВ", заяви още Георгиев. Той предположи, че причина за изключването му от партията е това, че е подал жалба в съда срещу решенията на последния конгрес. Бях делегат, видях нарушенията и смятам, че като лоялен член на НДСВ трябва да подам сигнал до компетентния орган, обясни Георгиев. По неговата жалба съдът не призна част от решенията на конгреса и легитимността на новия политически съвет.

Валери Георгиев е един от учредителите на НДСВ в национален мащаб. Той е областен координатор на партията в Монтана от 2001 г., а от 2002 г. е секретар на областната управа.

Депутатът Борислав Великов заяви, че е изненадан от новината за изключването на Валери Георгиев. Няколко дни по-късно той отказа да коментира случая с довод, че не е чул официално да има такова решение. Самият Георгиев продължава да се счита за човек на НДСВ и да ходи на партийни форуми - той бе на общинско събрание на партията в Монтана, което определи кой кандидат да бъде подкрепен на изборите и листата съветници на НДСВ.

Предполага се, че ставащото в монтанското НДСВ е отглас от битката на "панайотки" и "миленки" в националната централа на партията.