МЕСТНИ ИЗБОРИ


 
Плевен

 

Найден Зеленогорски и ГЕРБ вече в безкомпромисна война

 

Цецка Цачева се закани да измете шуро-баджанащината от общината

 

 Зеленогорски, Ивелин Николов и Цветан Цветанов (отляво надясно) държат свещи за успеха на ГЕРБ в Плевен. Оказа се, че е било за "Бог да прости" политическата кариера на градоначалника

Зеленогорски, Ивелин Николов и Цветан Цветанов

(отляво надясно) държат свещи за успеха на ГЕРБ

в Плевен. Оказа се, че е било за Бог да прости

пoлитическата кариера на градоначалника

--------------------------------------------------------------

 

Мая ГЕОРГИЕВА

Синият плевенски кмет Найден Зеленогорски и ГЕРБ вече яко се хванаха за гушите и се превърнаха в най-големите не само политически, но и лични врагове в Плевен. След като последната надежда на градоначалника за трети мандат - подкрепата на Бойко Борисов, умря безвъзвратно, неговото изказване на заседание на националния съвет на СДС в края на миналата седмица наля толкова много масло в огъня, че от отиващия си кмет няма как да не остане само един политически въглен. Според агенция "Фокус" пред своите висши съпартийци Найден Зеленогорски е заявил: "Ще бъде самоубийство, ако се пристъпи към коалиция с ГЕРБ по места... Играта на ГЕРБ е където могат да излъжат СДС, за да спечелят те от това и след време да унищожат сините в страната." След това изявление двете партии (поне в Плевен) не само че окончателно разрушиха всички мостове, но и изкараха от двете страни на рубежа най-тежките си гаубици. Кои ще стрелят по-точно и ще нанесат по-големи поражения на врага в жива сила, тепърва ще става ясно. Но засега е очевидно, че ГЕРБ превъзхожда многократно СДС по броя на снарядите (избирателите).

Елегантна и същевременно жестока гавра с мераците на Найден Зеленогорски си направи Цветан Цветанов в Плевен още на следващия ден след изцепката на кмета. Той за пореден път препотвърди кандидатурата на Цецка Цачева и уж добронамерено, но всъщност иронично призова досегашният градоначалник да я подкрепи и да се откаже от трети мандат. Мисля, че бихме могли да намерим едно добро партньорство и да обединим усилията си около фигурата и личността на Цецка Цачева, заедно с всички партии в център-дясно, а и всички разочаровани честни редови членове от останалите политически формации, обоснова се Цветанов. Като пример в тази насока формалният партиен лидер посочи досегашният син кмет два мандата на Пловдив Иван Чомаков. "Когато се говори за успешните кметове, аз искам да се говори за кметове, които имат общественото одобрение на хората. Когато кметът е лидерът и лицето на една политическа партия и е избран от тази политическа партия, ако той е успешен, трябваше да има един страхотен резултат, поне равнопоставен на този на ГЕРБ на предишните избори за евродепутати. Това обаче не се получи и няма как големият да подкрепи малкия в тази ситуация. Срещу ГЕРБ с 8 900 гласа СДС получи около 1 700 на евровота през май", припомни Цветанов.

Председателят на ГЕРБ подчерта и основната линия в политиката на партията, а именно комуникациите и сътрудничеството с всички политически формации център -дясно. Той заяви, че няма да се прави пазарлък и политическа търговия. Като основен опонент в изборите Цветанов посочи червената номенклатура и по-специално сегашното политическо тройно статукво. За целта ГЕРБ ще се опита да активизира не само десните избиратели, но и тези от най-голямата партия в България - тази на негласуващите. Ще се залага на антикорупционна политика, прозрачност и приемственост.

На въпрос към Тереза Маринова защо, след като е била лице от плакатите на СДС в Плевен, сега подкрепя ГЕРБ, спортистката отговори, че все пак ГЕРБ е дясна партия и дясната идея все още стои в нея. "Но аз съм разочарована от хора, които не могат да преглътнат собственото си его в името на тези, които са ги избрали и са ги направили политици", заяви тя.

В сряда на неформална среща с медиите кандидатът за кмет на Плевен Цецка Цачева се опита да разбере от най-информираните хора кои са големите проблеми на Плевен, за да й бъдат от полза при съставянето на предизборната програма. Засегнати бяха конкретни нерешени теми от градоустройството и необходимостта от цялостно актуализиране на общия устройствен план, чистотата, инфраструктурата, културата, кандидатстването по европейски проекти, което прави излишно тегленето на кредити и поголовното продаване на общински терени, както и по-свободно интерпретираните въпроси има ли диалог между местна и централна власт, съществува ли свободата на словото, не е ли символ на ограничението въведеният пропускателен режим в общината, както и длъжността пиар - единствената, чрез която медиите могат да получават информация. Цецка Цачева обеща, че ако влезе в сградата с часовника, няма да има изгонен журналист оттам, а само хора, които некомпетентно си вършат работата, защото шуро-баджанащината няма място в подобна институция.

 

 

Ясни са мераклиите в областта

 

Областният координатор на ГЕРБ Ивелин Николов обяви номинациите за кметове в Плевенска област и увери, че това са хора, които са се доказали в своите професии и няма да си позволят да уронят авторитета си, работейки в общината. За община Белене това е д-р Бистра Ангелова Павловска, за Гулянци - Емилия Владимирова Петрушева, Долни Дъбник - Христина Иванова Янчева, Долна Митрополия - Красимир Маринов Моновски, Искър - Мирослав Тодоров, Кнежа - Добромир Илиев Грамов, Левски - Красимир Николов Панайотов, Никопол - Надка Божинова Димитрова, Пордим - Детелин Василев, Червен бряг - Иван Николов Новкиришки, гр. Славяново - д-р Атанас Любенов Гарев.

 

 

На синхрон между младостта и опита разчита столетницата

 

Депутатът Васил Антонов се бори за кмет, Любомир Петков води листата

 

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков и Любомир Петков

Отляво надясно: Васил Антонов, Румен Петков

и Любомир Петков  Сн. Авторът

--------------------------------------------------------------------

 

Мая ПАСКОВА

След дълги колебания столетницата в Плевен стигна до мъдрото решение, което я съхрани и в най-тежките години на прехода - да заложи на симбиозата между опита и младостта. Във вторник социалистите в присъствието на Румен Петков взеха решение за кандидат-кмет да бъде издигнат известният плевенски бизнесмен, депутат, областен партиен лидер и опитен управленец Васил Антонов, а листата за общински съветници да се води от младия председател на общинската партийна организация Любомир Петков. За разлика от много други градове в страната, в Плевен и двете номинации са били утвърдени единодушно и от изпълнителното бюро, и от партийния пленум. Т. е. тук нездрави мераци за алтернативни кандидатури са изключени, Антонов и Петков тръгват като тандем в предизборната битка. Младият лидер на столетницата има абсолютната подкрепа на структурите в общината, което ще гарантира пълния партиен вот за съветническата листа, Васил Антонов ще търси допълнителна подкрепа за мажоритарната си кандидатура сред бизнеса и всички среди, които досега е подпомагал финансово и като депутат е защитавал интересите им - културни дейци, спортисти, просветни, детски и социални заведения, граждански и съсловни организации. Освен това в хода на кампанията той ще вади от ръкава си по лъжичка информация за работата си като депутат - участие в изработването на проектозакони, отстояване на плевенските интереси в пленарна зала, лобиране в НС и министерствата за Плевенската община, и конкретните резултати - привличането на държавни, европейски и частни инвестиции в региона. Според близки до Антонов той е направил своя житейски избор в името на идеята за Плевен - да работи за общината, жертвайки собствените си бизнес интереси.

Кандидатурата на Васил Антонов за кмет на Плевен бе обявена на пресконференция минути след приключването на пленума във вторник. Водач на листата за общински съветници на левицата е Любомир Петков, председател на ОбС на БСП в Плевен.

"Днешният ден е един от важните в живота ми, заяви след номинирането Антонов. - За мен е ясно, че след днешното решение аз и моите колеги трябва да посветим следващите два месеца и 4 години на Плевен. Няма въпрос, който да не може да ми бъде зададен. За всичко, което съм работил досега, мога да застана пред вас с чисто лице". Васил Антонов подчерта, че основен приоритет, по който ще работи, е изкореняването на десния популистки модел, наложен от настоящия кмет Найден Зеленогорски, а също изглаждането на противоречията между местна и държавна власт, което е пагубно за общината. Виждането му за работата на администрацията е увеличаване броя на експертите и привличане на повече средства от ЕС за подобряване на инфраструктурата и икономиката в града, за да може да се превърне Плевен в един знаков европейски представител на Северна България. Във връзка с подобряването на градоустройствения план, Васил Антонов заяви, че ще бъдат привлечени най-добрите архитекти и строителни инженери от Плевен, България и чужбина. Осигуряване на по-голям брой паркоместа, заличаване на разликата по отношение на атракции, комуникации и обществено обслужване между кварталите и централната част, запазването на търговските фирми, които пристигнаха в Плевен през последните години, но и привличане на индустриален капитал, благодарение на който ще се увеличат ръстът на заплатите и броят на работните места, също са сред приоритетите на кандидата за кметския пост. Антонов не пропусна и темата с политическите чистки, които вече започнаха в Плевен. "Мога да успокоя хората, които вече са се подписали под натиск в подкрепа на Зеленогорски, че участието им в неговата листа или инициативен комитет няма да е определящо, когато става въпрос дали да ги оставя на работа. Ако стана кмет, на работа ще останат тези, които имат възможности и са работили съвестно за Плевен. В същото време няма да приложа и модела, който Зеленогорски приложи в 1999 г. и с неговото влизане в общината 68 човека се оказаха безработни на прага й", заяви кандидатът от БСП. И обеща диалогът и моралът в следващите дни до приключване на изборите да бъдат водещи в кампанията на левицата.

Приемам водачеството на листата преди всичко като отговорност, а не като самоцел, като възможност действително да допринеса с всички свои достойнства и с досега свършената работа в плевенската партийна организация за достойно защитаване на политиката на БСП в следващия управленски мандат, заяви Любомир Петков. При структурирането на листата той определи като водещ принципът да се предложи потенциал, който да отговаря на компетенциите на общинския съвет като колективен орган на местната власт. Втори важен елемент е включването на достатъчно широко представителство на коалиционни партньори в лявото и левоцентриското политическо пространство, както и на структурите на гражданското общество. Целта, която си поставяме в местните избори, е спечелване на кметската кандидатура на Васил Антонов за следващ управленски мандат, най-широко представителство в следващия общински съвет и най-много кметове на кметства в общината, завърши Петков.

Румен Петков, член на изпълнителното бюро на висшия съвет на БСП и министър на вътрешните работи, допълни, че е необходима радикална и разумна промяна в управлението на плевенската община. Мотивите, които много ясно личат и в социологическите изследвания, са капсулирането на общината и нейната невъзможност да работи с изнесените звена на централната администрация, с Народното събрание, с правителството като цяло, подчерта Петков и добави, че Плевенска община е най-неактивната при търсенето на решения, с които да защити интересите на Плевен и на областта. Той обърна внимание и на това, че в общината очевидно няма необходимия административен капацитет в ползването на евроинструментите. "Ние вероятно сме общината, която има най-малко кандидатствания по различни проекти и всичко това, което е реализирано тук и в областта, по-скоро е резултат на инициатива на нашите народни представители и на областния управител. Бегъл поглед върху проектите, които правителството реализира върху територията на Плевенската община, показват, че общата сума на тези проекти надхвърля кредита, за който така неистово се бориха кметът и част от общинските съветници. А това е много лош показател за един общински съвет и за един кмет - когато не могат да разчетат интересите на собствения си бюджет, интересите на собствените си граждани. Това е и безсилие и незаинтересованост", категоричен бе Румен Петков.

По повод номинацията на Васил Антонов за претендент за кметския стол министърът заяви, че той е доказан управленец и лидер в региона и е човекът, който през последните две години най-много се е борил за интересите на Плевен и областта. Има една много голяма разлика между волята и характера на Васил Антонов и тези на настоящия кмет, подчерта Петков. Като пример даде автомагистрала "Хемус" - тема, по която и до сега в Плевенската община няма позиции и това вероятно е обвързано с предната битност на Найден Зеленогорски към едно мнозинство, което взе решение в ущърб на комуникационната инфраструктурна стратегия на града, припомни министърът. Считам, че радикалната промяна, която съдържа в себе си избора на разума, волята, политическата логика и на първо място отговорността, се казва Васил Антонов, завърши Румен Петков.

 

 

Сини комсомолци точат гласове от СДС

 

Станчо Тотов

Веселина ИЛИЕВА

Тази седмица кандидатът за кмет на Плевен от една от най-младите партии в страната "Общество за Нова България" Станчо Тотов представи пред медиите програмата си за развитие на община Плевен в периода 2007 - 2011 година. Акцентите в предизборната програма на настоящия общински съветник от групата на ОДС, напуснал преди време партията СДС, са изцяло нова концепция за организацията на движението в Плевен, обособяването на велосипедни алеи, приватизация на повечето общински фирми, нова индустриална зона на изхода за Русе, намаляване на общинската бюрокрация по обслужване на граждани и фирми и т. н.

Тотов съобщи, че един от основните критерии при подбора на личности в листата им ще е младостта на кандидатите. Според нас вече е време хората, родени през 70-те и 80-те години, да вземат управлението на страната и града ни в свои ръце, заключи Тотов.

 

 

Добрин Христов от Атака иска юристката на балотаж

 

Добрин Христов

Веселина ВАСИЛЕВА

Добрин Христов е кандидатът за кмет на Плевен, издигнат от "Атака", стана ясно тази седмица. Христов е и областен координатор на партията на Волен Сидеров. Роден е през 1946 г. в Плевен. Работил е в сферите на образованието и физкултурата. Трудовата си кариера приключва в системата на МВР, като първо е работил в криминалния отдел, а впоследствие става дежурен по окръг в Окръжно управление - Плевен.

В осем от единадесетте общини на областта партия "Атака" ще се яви на местния вот със самостоятелни кандидатури, обяви Христов и допълни, че такива са указанията от централното ръководство.

Според Добрин Христов на изборите през октомври в Плевен ще има четири силни отбора - ГЕРБ, "Атака", БСП и Найден Зеленогорски, но по негово мнение до балотажа ще стигнат кандидатът на Бойко Борисов и на Волен Сидеров - т. е. той и Цецка Цачева.

На представянето си пред медиите Христов заяви, че е подкрепен от БКП, Съюза на антифашистите и Съюза на пенсионерите. Ден по-късно обаче ръководството на Българския антифашистки съюз в Плевен категорично опроверга твърдението му, като съобщи, че на свое заседание още от края на август тази година са взели решение да застанат зад кандидатурата на БСП за кмет на Плевен. Според източници на "BG Север" решение за подкрепа няма и от Съюза на пенсионерите.