МЕСТНИ ИЗБОРИ


 
Монтана

 

Сегашните кметове влизат с летящ старт в кампанията

 

Обещават силен вятър за ток, пречиствателни станции и депа за боклуци

 

Рязането на ленти на нови обекти бе често занимание на кметовете през мандата

Рязането на ленти на нови обекти бе често занимание

на кметовете през мандата Сн. Авторът

---------------------------------------------------------------------------

 

Момчил ИВАНОВ

С наближаването на изборите настоящите кметове в Монтанско, всеки от които е кандидат за следващ мандат, се активизираха. Повечето от тях не ползваха летен отпуск през август, за да са "близо до избирателите" и най-вече за да отрежат повече ленти на обекти или да направят първи копки на нови проекти преди вота в края на октомври. Всеки от тях бе избрал свой начин (някои доста нетрадиционни) да агитира за предстоящите избори. Кметът на Монтана Златко Живков отчита депо за отпадъци, множество асфалтирани улици и изградени инфраструктурни обекти през мандата, а също осигурено строителство на пречиствателна станция за отпадни води, кметицата на Лом Пенка Пенкова агитира с колектор за отпадни води в квартал "Боруна", с обновен център и ромски квартали, със спечелен проект за защитна кейова стена пред Дунав и т. н. Най-голяма инвестиция обещава кметът на Берковица Милчо Доцов. Той твърди, че през втория му мандат ще започне строителството на голям курорт в Стара планина, в който за десетина години ще бъдат инвестирани 120 милиона евро. Близо до него е и кметът на Чипровци Иван Марков. Той обещава голяма датска компания да инвестира 80 милиона евро в изграждане на вятърен парк на 1 800 метра височина в Стара планина над Чипровци. Паркът ще се разполага на 10 000 декара и ще включва 30 вятърни генератора, всеки с мощност 60 мегавата. Марков разяснява, че вятърът там духал силно и постоянно и използването на неговата енергия можело да даде работа на десетки хора в планинската община. Освен вятърния парк, инвеститорите обещали да изградят и шосета в планината, където в момента хората се изкачват с магарета по тесни пътечки. В Берковица и Чипровци общините са сключили договор с инвеститори, които обещават строителство на курорт и вятърен парк. С нови улици, мостове и екопътеки агитират кметовете на Вършец, Медковец, Вълчедръм, Якимово, Георги Дамяново. Кметът на Бойчиновци Стефчо Георгиев се хвали с построено през мандата му летище в общината...

До преди 5 - 10 години тези проекти и успехи биха изглеждали неосъществими, а на хората, които говорят за тях, биха гледали като на безумни мечтатели. Днес обаче е друго - България е член на ЕС, общините имат достъп до еврофондовете, икономиката се съживява и от година на година общинските бюджети стават по-големи. Преди 8 години например Монтана имаше бюджет от 10 милиона лева, като в него се включваше издръжката на болницата, сега има 25 милиона лева (с актуализациите и добавките 30 милиона), като общината няма ангажименти към болницата. Кметовете, които са инициативни и милеят за родните си места, имат шанс да направят много работи за тях. В тяхна власт например е да дават земя на инвеститори, които да строят предприятия, курорти, болници, магазини и да разкриват работни места за местните хора. Кметовете могат да правят проекти и да печелят пари от фондовете на ЕС.

Сега има и нещо друго - при Станишев за разлика от времето на Костов политическото противопоставяне е почти изчезнало и виждаме как кметове от опозиционни партии получават пари за свои добри проекти и управляват успешно (СДС говори за 39 свои успешни кметове при положение, че от 6 години партията не е в централната власт). При това положение не е фатално, ако една община избере кмет от опозиционна партия - бюджетът на общината ще се увеличава с растежа на икономиката независимо от това кой е градоначалник.

Сегашните кметове, които са инициативни и знаят как да вземат пари от фондовете на ЕС и българското правителство, ще тръгнат с летящ старт на изборите. И най-вероятно ще спечелят следващ мандат. Макар и сред конкуренцията да има свестни и кадърни хора, то ще е логично избирателите да заложат на изпитаните вече бойци.

Свършиха времената, в които кметът се мъчеше 4 години да намери средства за социални помощи на бедните, за заплати на лекари, учители и социални работници, за ядене на сираци и старци в сиропиталищата и неуспехът да даде парите навреме го обричаше на загуба при следващите избори. Вече го няма ходенето по мъките да бъдат отоплени училищата, няма ги социалните протести - растежът на икономиката осигури пари в общинските бюджети за това. Кой става за кмет сега се решава по това кой е инициативен и може да разработва и печели проекти. И заради това част от настоящите кметове имат големия шанс да спечелят за разлика от предшествениците си. Преди 5 - 10 години рядко се случваше кмет да спечели втори мандат. Сега това е много по-вероятно, защото обстановката е друга, защото има много повече пари. И заради това борбата ще е много люта, ще има удари под пояса и какви ли не изненади.

 

 

Пенка Пенкова - желана и отцепена

 

Симеон НИКОЛОВ

Скандал около сегашната кметица на Лом Пенка Пенкова (НДСВ) произведоха през седмицата местните социалисти и централното ръководство на партията. След като от изпълнителното бюро на БСП обявиха, че подкрепят Пенкова за втори мандат, социалистите в Лом излязоха с открито писмо до медиите, че общинският партиен съвет в крайдунавския град не стои зад Пенкова и ще издигне своя кандидатура. В писмото бе написано - нейното име не е обсъждано в нито една от основните партийни организации и в пленума. Пенкова не може да бъде кандидат на БСП, тъй като по искане на групата общински съветници на левицата срещу нея тече прокурорска проверка. Тя касае нарушения на системата за финансово управление и контрол, които са довели до ощетяване на общината с над 550 000 лева. Въпросната сума е отишла в касата на частна софийска фирма след решение на Търговския арбитражен съд на Националната юридическа фондация. Според социалистите в Лом при разглеждането на делото общината умишлено не представила съществуващи доказателства в своя подкрепа.

По повод номинацията си от централното ръководство на БСП Пенка Пенкова заяви, че това е признание за възходящото развитие на Лом и е доказателство за европейската политика на правителството. На обвиненията на местните социалисти тя отговори, че осъдителното съдебно решение касае дългове към частна фирма, които общината е натрупала при предишни общински управи в периода 1994 - 2001 година. Кметицата заяви, че сама е поискала проверка на случая и огласяване на резултата от нея.

Най-сериозен опонент на Пенкова в Лом се очертава кандидатът на ГЕРБ Тони Тодоров, чиято кандидатура бе оповестена тези дни. Тодоров е корабен капитан и до скоро бе директор на представителството на БРП в Лом.

Странни изявления през седмицата направиха и от НДСВ в Монтана. Първо депутатът Борислав Великов обяви, че жълтите ще подкрепят спечелилите преди 4 години като кандидати на партията Пенка Пенкова в Лом и Юлия Робинзонова в Брусарци, а също и настоящите кметове в Монтана, Берковица, Вършец, Вълчедръм и Бойчиновци. Ден по-късно областният управител на Монтана Тодор Върбанов обяви, че това е било само лично мнение на Великов и предстоят общински събрания, на които ще се реши каква да бъде тактиката на царската партия в дадената община. Върбанов, който бе избран за председател на предизборния щаб на НДСВ в областта, потвърди подкрепата за кметиците на Лом и Брусарци.

 

 

Видин

 

НДСВ припозна отритнат

 

Тина ИЛОВА

НДСВ издигна свой кандидат за кмет на Видин. Това е директорът на регионалното поделение на НОИ Валентин Братков. Братков пръв в града излезе на кметската борса. Още през пролетта областният лидер на СДС Величко Йонов го обяви за кандидат на сините за кметското място. После НС на синята партия застана зад сегашния кмет д-р Иван Ценов и Братков отпадна. Изненадващо обаче той се появи като една от трите възможни кандидатури за градоначалник на партия ГЕРБ. От трите обаче Бойко Борисов избра Румен Видов. Братков остана свободен и още по-изненадващо НДСВ го представи в София като свой кандидат-кмет на Видин заедно с 90 свои избранници за цялата страна. Не е известно пенсионният шеф да е бил активист на царската партия. Освен че е държавен служител, Братков има и успешен бизнес с аптеки във Видин и София.

 

 

Враца

 

Цветан Цветанов от "Радецки":

 

Доверете се на тези

 

Цветан Цветанов представи кандидата за кмет на Враца Тотю Младенов

Цветан Цветанов представи кандидата за кмет на Враца

Тотю Младенов Сн. Авторът

------------------------------------------------------------------

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ избра историческия параход-музей "Радецки" край Козлодуй, за да обяви на 4 септември своите кандидати за кметове в Северозападна България. По време на едночасовия круиз по Дунав лично председателят Цветан Цветанов представи избраниците - Тотю Младенов за Враца, Златко Димитров за Монтана, Румен Видов за Видин и Цецка Цачева за Плевен, и им пожела да им върви като по вода.

Според Цметанов основните опоненти на ГЕРБ са БСП и ДПС. Към НДСВ партията на Бойко Борисов се отнася по-различно и дори дипломатично, тъй като много нейни членове са преминали при герберите и на места може да разчитат на общи кандидатури. Цветанов заяви, че през следващите месеци в страната трябва да се създадат условия за предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на сегашното управление.

На палубата на "Радецки" председателят на врачанската организация Николай Коцев заями, че има решение избраните общински съветници от ГЕРБ да не получават заплати, а възнагражденията им от заседанията да се внасят във фондация, която ще бъде специално учредена за студентски стипендии.

 

 

Битката между социалистите дава шанс на гербера Тотю Младенов

 

Атанаска ЦВЕТАНОВА

Обявеният на 4 септември пленум на общинската организация на БСП във Враца не се състоя и се отложи с една седмица. Той трябваше да реши спора за кандидата на врачанските социалисти за кмет на Враца и да избере между сегашния градоначалник Войслав Бубев и народния представител и лидер на организацията Димитър Гъндев. Но това не стана. Депутатът си даде още една седмица срок да мисли какво да прави - да се впусне ли в битката или да припознае Бубев като кандидат на БСП. Според наблюдатели размисълът продължава толкова дълго, защото събранията по партийните организации и предварителните сондажи показват голям превес на Бубев. Една загуба би означавала за Гъндев политически нокаут, въпреки че той ще търка още две години парламентарните банки, ако не се случат предсрочни избори.

В този спор обаче Бубев не губи нищо. Инициативен комитет вече издигна кандидатурата му за втори мандат, след като той не получи отговор от ВС на БСП на ултимативното писмо - или ще ме подкрепите за втори мандат, или ще се кандидатирам като независим. Лидерът на партията Сергей Станишев казал на отговорника за Врачанска област, че Враца винаги е била трън в петата на БСП на избори и затова двамата да се оправят помежду си. Преди четири години същата ситуация се получи между тогавашния кмет Румен Стоманярски като официален кандидат на БСП и Войслав Бубев, който се кандидатира като независим и спечели. Тогава в основата на конфликта беше Димитър Гъндев като прдседател на врачанската организация, който работеше против Стоманярски и допринесе за победата на Бубев. Както казва народът "Всичко се връща".

Има опасност да загуби БСП, защото според наблюдатели ако Гъндев се кандидатира, ще разсее гласовете на социалистите и тогава може да спечели кандидатът на ГЕРБ Тотю Младенов, сегашният изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. Герберите имат вече значително влияние във Враца и това се видя на изборите за евродепутати, когато в областния град те взеха по-голям процент. По-вероятен обаче е втори тур между Бубев (Гъндев) и Младенов.

 

 

Борбата загрубява, плашат се с SMS-и

 

Цветана АТАНАСОВА

Все по-ожесточена и груба става предизборната борба за местна власт, въпреки че официално кампанията все още не е открита. Политически сили и отделни индивиди кандидати вече си разменят компромати и удари под кръста. В Оряхово бизнесдамата Ива Маринова е подложена на заплахи със застрашителни SMS-и за физическа разправа, ако не се откаже от желанието си да се кандитира за общински кмет като независима. Текстът на SMS-те гласял: "Момиче, внимавай какво правиш, откажи се!", а по телефона един и същ глас й отправял заплахи. Тя го разпознала и подала жалба в РПУ - Оряхово, срещу автора им Ангел Попов - Главестия. Върхът на тормоза бил, когато неизвестни запалили паркираните пред семейната вила джип "Мерцедес" и лек автомобил от същата марка. Случайно семейството чуло шума и видяло пламъците, така предотвратили опожаряването и на къщата, обясни Маринова. Според нея този атентат не е свързан със строителния им бизнес, тъй като не изпълняват поръчки в Оряхово, а с намерението й да се кандидатира за кмет и идват от сегашния градоначалник Христо Иванов.

Кметът на село Нивянин в община Борован Иван Илиев, който също има намерение да се кандидатира за нов мандат, е набеден от съселяни, че събирал незаконно такси за кабелна телевизия. Той бил ретранслирал сигнал от дома си, събирал пари и не издавал документи за тях. Илиев категорично отрече да се занимава с пиратство и обясни, че жена му е оторизирана от кабелния оператор да събира таксата за телевизията, като издава срещу това документ.

Няколко основни партийни организации на БСП във Враца въстанаха срещу спрягания за кандидат за кмет Димитър Гъндев - народен представител и председател на общинската организация, с мнение, че няма необходимите качества за градоначалник, а издигането на кандидатурата му ще разцепи партийната организация, както това стана не без негова помощ през 2003 г. Те призоваха Гъндев да се оттегли от надпреварата и да даде шанс на сегашния кмет Войслав Бубев за втори мандат.

Междувременно все повече неочаквани стъпки се правят в стремежа на някои политически сили да се задържат в местната власт. Според наблюдатели това е причината да се обединят десните сили в Бяла Слатина срещу сегашния градоначалник Милко Симеонов от БСП, който обаче се явява независим срещу официалния представител на социалистите Венцислав Василев. Общият кандидат на СДС, ДСБ, ССД, ВМРД и НДСВ е Огнян Коновски, бизнесмен и общински съветник от НДСВ. Те ще имат и обща листа за общински съветници. Това е първото обединение на десните във Врачанска област.

Във Враца обаче те не се разбраха за обща кандидатура като действат на принципа "всеки ще се спасява сам". Това принуди някои от ръководните кадри също да се спасяват сами. Пример е д-р Здравко Златев, общински съветник от СДС и член на общинското ръководство, чиято кандидатура за независим общински съветник беше издигната от инициативен комитет, председателстван от д-р Красимир Каменов, член на НИС на СДС. Според него това не означавало отстъпление от демократичната идея, а възможност за независим контрол на работата на бъдещия общински съвет.