ТЕМА


 

 

Цената на първокласника

 

Плевен

 

Помагалата поскъпват през септември

 

Нашенецът залага на качеството, вече по-рядко се търси китайското

 

Помагалата ще поскъпнат с 30%, предвиждат търговците

Емилия КАРАБУЛЕВА

С наближаването на учебната година цените на помагалата и на най-необходимите пособия растат. Търговци съветват родителите да пазаруват по-отрано, за да не попаднат в пиковите дни, когато пособията ще прибавят поне 30% отгоре. Сега за първолаците помагалата излизат около 10 лв. с отстъпката, сборникът по математика и тренировъчните упражнения по български език са по 2,50 лв., а останалите - по 3 - 3,50 лв., показва репортерска проверка в търговската мрежа на Плевен. Тетрадките с тесни и широки редове се продават от 25 ст. нагоре. Най-евтините обвивки са по 20 ст. бройката, а луксозните достигат до 1 лев. Сред най-харчените моливи за първолаци са тези с цени между 30 и 50 ст., химикалите са малко по-скъпи. Цветните моливи вървят по 2 лв., но по-качествените са от порякъка на 3,20 - 3,50 лв., казват търговци. Блокчета и скицници по левче се намират по книжарниците, но няма гаранции, че при следващите партиди тази цена ще се запази.

Раници се продават по 15 до 17 лв., но родителите на първолаците предпочитат по-скъпите от 35 лв. нагоре, за да могат питомците им да ги ползват по-дълго време. В книжарниците очакват поскъпването им да бъде в границите на 30 до 50% през септември, установи репортерска проверка. Несесерите вървят по 10 лева, а ако са пълни с всички видове помагала - моливи, линии, гумички и др. излизат двойно по-скъпо.

Търговци обясняват, че специално за първолаците родителите предпочитат по-луксозни помагала, стараят се да вземат маркова стока. За плевенчанинът вече цената не е толкова важна, той акцентира върху качеството. Затова евтините китайски помагала все по-слабо се търгуват, повече се търсят българските.

Поне с 5 - 6 лв. се очаква да поскъпнат и детските дрешки и обувки през септември. В края на август пазарът ще се отърси от масовите летни намаления и стоката ще идва по магазините в Плевен с нови, по-високи цени. В момента българските анцузи за първолаци струват около 25 лв., цените на луксозните са двойни. Продават се и китайски по 15 лв., но няма търсене. По магазините в Плевен могат да се намерят дънкови костюми за 40 лв., за толкова се търгуват и официални костюми за първия учебен ден. Българските ризки с дълъг ръкав излизат около 20 лв. за момчета, а ефирни коприни за момичетата са с двойна цена. Вносните дънки и джинси достигат до 60 лв., за толкова се продават и по-луксозни якета за есента.

По магазините в Плевен маратонки могат да се намерят и за 14 лв., но родителите купуват тези над 35 лв. заради гаранции за по-високо качество. Кът на пазара са кожените обувки за деца. Там където се намират, цените не падат под 50 лева за чифт. Единствено на битака обувките за деца са евтини, същата стока по магазините на главната улица се продава два пъти по-скъпо. Търговци обясняват този парадокс с високите наеми. "Още сме в дълг на красивите детски дрешки и обувки. Особено дефицитни са те за детско-юношеската възраст. Получаваме недостатъчни количества такава стока и бързо свършва. А цените са по-високи дори от мъжката и дамска конфекция, жалват се търговците.

 

 

Уинкс-истерия тресе госпожиците

 

Ликовете на шестте феи вдигат в пъти цените на пособията

Мая ПАСКОВА

Ако до преди година всички малки момиченца притежаваха по минимум пет броя кукли Барби и се обличаха в розово по подражание на любимата си играчка, то сега нова модна истерия е обзела младите госпожици за ужас на техните родители. Защото аксесоарите с марка "Уинкс" са доста по-скъпи от добре познатите Барби и асортиментът от тях е много по-богат. Шестте феички Блум, Лейла, Стела, Флора, Муза и Техна държат монопол над предпочитанията на всички млади госпожици на възраст между 7 и 14 - 15 години.

Суматохата по магазините е най-осезаема преди първия учебен ден, когато трябва да се набавят необходимите пособия. Нацупени, а често и тръшкащи се в истерия момичета, упорито отстояват правото си да бъдат в крак с модата и да се обзаведат с цялата серия от изкушаващи предмети, които вървят задължително в комплект.

Най-евтините ранички са 35 лв. За първокласниците обаче, които и без друго са принудени да носят полезен товар почти колкото собственото им тегло, най-подходящи са ортопедичните, с "дишащ" гръб от специална материя и по-лека конструкция, със светлоотразители. Цената на тези ранички с екстри е... 115 лв. Други варианти в ценовия промеждутък са с колелца, по-големи или с по-малко периферни допълнения. Всяка колекция върви с несесери за моливи и химикалки (над десетачка единия), твърди, меки, от три части. Понякога майките се изкушават да си купят от сглобяемите за собствената си козметика, споделят наблюдателни продавачки. Отделно се предлага чанта с термос и кутия за храна, в случай че детето ще се мръщи на закуските, предвидени по програмата "Топло мляко". Мултифункционални химикали, които светят, правят балончета и отпечатват любимата феичка, моливи с висулка, гумички, острилки, водни бои, пастели и други "канцеларски" материали, които в обикновения си прост вид струват в пъти по-малко, също са задължителни за оборудването на бъдещите ученички. За още по-платежоспособни родители капризите им могат да се задоволят с ръчен часовник от 39 лв., слънчеви очила, аксесоари за джиесем, будилник и стенен часовник за стаята, чадър (между 13 и 17 лв.), ластици за коса, дори гланц за устни. Блузи, рокли, шапки и дори чорапи с щампа "Уинкс" са направо задължителни за невръстните модистки. Ако се тегли чертата, сумата би причинила главоболие на всеки трезвомислещ родител на момиче.

 

 

ВИДИН

 

Магазините втора ръка - надежда за по-издръжливи дрехи и обувки

 

Теменужка ИЛИЕВА

Трудно е да се изчисли колко струва на родителите един първокласник, обясняват търговците от улица "Пазарска" във Видин. Зависи от джоба. Може да се намерят евтини дрешки, обувки и ранички, с които детето да тръгне на училище, но може да се купят и маркови дрехи, които струват скъпо. Повечето родители твърдят, че са отделили до 500 лв. за приготовлението на първокласника си. С тях може да се купи детска рокличка за 28 лв., каквито се предлагат в магазин "Алиса", дънкови панталони за 24,50 лв. и ризка за 13,80 лв. Тениските, които заместват ризките, са по 10 - 12 лв. Обувките са в зависимост от предпочитанията. Има маратонки от 11 лв, но има и от 23.

Раничките, предимно китайско производство, започват от 10 лв. и стигат до 46 лв. Родителите избират по 16 лв. - 20 лв. с ясната мисъл, че ще служат на децата им само една година. По-скъпите имат по-дълъг живот, твърдят продавачките. Анцузите са по 30 - 36 лв.

За първокласника обаче са нужни по няколко комплекта панталони, якета, тениски и анцузи. И тази есен като предишните майки обикалят магазините за втора употреба, като се надяват в тях да намерят по-евтини, но по-качествени дрехи, обувки и ученически чанти за своите деца.

Учебните пособия също са с различна цена. Китайските стоки са по-евтини, но има тетрадки с високо качество, с картинки на последните анимационни герои, които струват от 2 лв. нагоре бройката.

На първокласника му трябва и бюро - цената на тази мебел е от 89 лв. до 180 лв. Повечето от бюрата са приспособени за компютри, което вдига цената им. Столовете за деца тип "Пинокио" започват от 30 лв.

Според посочените цени първокласникът може да мине с половин бон. Но ако родителите имат възможност, тогава първокласникът - с луксозни дрехи, раничка, с бюро и въртящ се стол вкъщи може да надхвърли 2 000 лв.

 

 

ГАБРОВО

 

С 300 лв. олеква семейният бюджет

 

Мариана ДИМИТРОВА

С близо 300 лв. трябва да се бръкне семейството, за да изпрати ученика си за първия учебен ден, показа проверка на "BG Север" в Габрово. Около 20 лв. струва само един от учебниците за средната степен на обучение. Добре, че тази година на дъщеря ми ще й трябват само три учебника и ще платя за тях 60 лв., сподели майка на момиче, което тази година ще бъде в VII клас.

Отделно за ученически пособия трябва да се бръкне поне още толкова. Проверка показа, че в по-големите търговски вериги, които предлагат всякакви стоки, цените на по-малките тетрадки са между 35 - 45 ст. Голяма част от родителите предпочитат да пазаруват ученически пособия и от магазините "Всичко по 1 лев", където цените на тетрадки, химикали и моливи също са по-народни. Голяма част от учащите изкарват по няколко години с ученическите си раници, така че спестяват поне от този атрибут от семейния бюджет. Не са малко учениците, особено в по-горните класове, които носят по един учебник и една тетрадка под мищница и даже не ползват ученически чанти.

Първолаците пък искали да се изфукат в училище с ранички във форма на животинчета и плодчета. За този аксесоар на мъниците родителите им се бъркали по 15 - 20 лв. Отделно поне 150 лв. били необходими, за да бъде издокаран с нови дрехи в първия учебен ден ученикът. Като се тегли калемът накрая излиза, че семейният

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Майки купуват доста преди 15.09

 

Кремена КРУМОВА

Много малко е увеличението на стоките за първокласник. Това споделят търговци и родители от Велико Търново. Около 100 - 150 лв. излиза на родител подготовката на детето му за първия учебен ден. Най-скъп аксесоар е раницата, която може да стигне и до 50 лв., ако е по-цветна и има повече джобове. Костюмче може да се намери и за 10 лв. Някои майки са използвали лятното намаление и са закупили на децата доста дрешки и обувки.

"Раница й купих още май с дръжка и колела като куфар - тя такава искаше. Струваше 25 лв. Костюм за първия учебен ден - пола и сако, но без блузка, й взех в началото на август от един магазин с летни намаления за 10 лв. Пак от същия магазин с намаленията купих и две къси поли, една дълга, два панталона 3/4 и един къс, един потник и един сукман - всичко по 2 лв. Така общо за дрешките дадох 16 лева, споделя удара си с намаленията майка, чието момиченче ще е първолаче. За дъщеря си тя е напазарувала още и гуменки по 6 лв., затворени обувки за 23 лв., анцунг за 10 лв. Тетрадки, моливи, химикали и всички приспособления за писане и рисуване малката имала в излишек от минали години от каките си. За рожденния й ден приятели й подариха раница, маркова и струваше 45 лв. Това са безумни пари за една раница на едно дете, което ще носи съвсем малко нещо в нея. А и няма да ходи да се фука с нея, а ще учи, коментира още майката. С други дребни неща за училище и букет за госпожата, школото за първолачето й за 15 септември ще излезе около 100 лв.

Много малко е увеличението и на тетрадките, твърдят търговци. Цената им е почти същата както миналата година. За една тетрадка от 60 листа се плаща 50 ст., а на тази с 80 л. - 70 ст. Ако обаче учениците предпочитат тетрадката им да бъде със спирала, тя е с 10 ст. по-скъпа. Тетрадките от 20 и 40 л. са съответно по 20 и 35 ст. По-луксозните тетрадки се продават и по-скъпо и цените им са по 1,20 лв,, 2,80 лв., 5,60 лв. и стигат до 7 лв. Нотните тетрадки се продават за около 30 ст., а обложките за тях и учебниците - по 20 и 30 ст. в зависимост от формата. Цветните моливи варират между 1,20 и 6 лв, в зависимост от броя им и това дали кутията е метална или обикновена. Водните боички с 12 цвята струват 1,20 лв., а тези с 21 цвята - 3 лв. Пастелите и пластелините също не са много скъпи, варират от 90 ст. до 3,60 лв. Традиционните блокчета за рисуване са на цена около 80 ст., а скицниците - 1,50 лв. По думите на търговците голяма част от великотърновци вече са започнали да пазаруват ученически пособия за наближаващия първи учебен ден, но все още има някои, които изчакват наближаването на 15 септември.бюджет е олекнал с около 300 лв.

 

 

ловеч

 

Книжари:

От 10 години тетрадките струват все толкова

 

Тетрадките са евтини и изключително пъстроцветни

Мира ГАНЧЕВА

Цените на тетрадките не са променяни от десет години насам, обясняват книжари в Ловеч. Тетрадките за първокласници с тесни и широки редове, малки и големи квадратчета и линия от по 20 листа се продават срещу скромните 15 ст. за бройка. Родителите обикновено купували по десет от всеки вид. Малко по-скъпи са тетрадките офсетов печат - по 25 ст. едната. Еднакво вървежни са и двата вида, тъй като ентусиазираните за първия училищен звънец 7-годишни малчугани искали "по-беличките", тоест офсетовите. Скицникът върви от 70 ст. до 1,50 лв., блокът е 0,50 - 1 лв. Задължителни за първокласниците са безопасната заоблена ножичка (0-90 - 1,50 лв.) и лепило (1,00 - 1,30 лв.), както и моделинът (0,90 - 1,50 лв.). Купуват се още цветни моливи (1,50 - 3 лв.), флумастери (0,90 - 1,50 лв.) и водни бои (1 - 3 лв.). Един първокласник "струва" не повече от 15 лв. откъм канцеларията, твърдят книжари.

По-разнообразни са обаче цените на раниците. Те почват от 15 лв., за да стигнат до 80 лв. Хит сред момиченцата още от миналата година са розовите чанти Winx, докато момчетата настояват за Spiderman - синя и черна разцветка. Към раниците се предлагат различни аксесоари - чадъри, кутии за храна, шишета за вода и т. н. Качествена чанта за ученик може да се купи и за 20 - 25 лв., твърдят продавач-консултанти и уверяват, че тя е способна да издържи на "напрежението" в училище две - три години.

В книжарниците в Ловеч все още не смеят да зареждат с учебници за горен курс, тъй като чакат да чуят учителите кое издателство са избрали, показа репортерска проверка на "BG Север". Единствената борса за учебници "втора ръка" се организира в центъра на града, но и там засега само приемат. Продажбата се прави на 15 септември и до ден - два след това търсенето почти секва, обяснява продавачката Тинка.

 

 

ВРАЦА

 

Подготовката зависи от джоба на родителите

 

Цветана АТАНАСОВА

И много, и малко може да струва да стегнеш един първокласник за първия учебен ден, зависи от това, колко е по джоба ти, разсъждава младата майка Даниела, чието дете Моника очаква с нетърпение да чуе училищния звънец. Тя вече познава буквите, срича и може да смята до 100. Даниела обаче разчита на своята символична заплата като продавач в магазин за втора употреба, донякъде на финансовата помощ на свекър и свекърва и на мъжа си, който работи като гастарбайтер в чужбина. Няма да търси маркови дрехи, но си е позволила да купи малко по-скъпа раница с ликовете на момичетата от Уинкс, любимия филм и списание на Моника. Казва, че в магазина влизат немалко хора, които търсят дрехи за децата си втора употреба, включително раници и обувки.

Учебниците в началната степен на образованието са безплатни, но не малко пари трябват за учебните помагала - тетрадки, моливи, флумастери, боички. Тук също цената варира според магазина - ако са маркови трябва да се бръкнеш по-дълбоко, те са и по-качествени, иначе се спираш на китайските. И без това децата бързо ги чупят и развалят.

Така че, ако се направи една калкулация, средно подготовката на един първокласник с дрехите, включително и анцуг, обувки и маратонки, учебни помагала и раница, ще излезе около 200 лв. Даниела не пропусна да вметне, че нейна позната се похвалила, че досега е дала близо 500 лв. Но други пък минават и със 100. В крайна сметка важно е дали детето има желание да учи, а не с каква раница и какви маратонки ще отиде на училище, разсъждава Даниела.