ТЕМА


 

Сватбите днес - лукс и романтика

според джоба на младоженците

 

Съвременните сватби не са това, което бяха преди десетилетия. В ерата на соца всички млади хора, желаещи да сключат граждански брак, трябваше да изтърпят един и същ ритуал - изкуствено усмихната общинска чиновничка, която пожелава дълъг и щастлив живот на влюбените като най-малката клетка на социалистическото общество, подпис под звуците на Менделсон и после в ресторанта, където е заредена софрата с неизбежните шопска салата, домашна ракия и мешана скара.

Днес подобна скука изживяват само най-бедните младоженци. Пазарните условия дават възможност за супер лукс и романтични ритуали на най-невероятни места, стига джобовете на влюбените и техните родители да са достатъчно дълбоки.

 

ПЛЕВЕН

 

Хит сред глезотиите са шоколадовите фонтани и звездите на шоубизнеса

 

Агенциите се оплакват от нелоялна конкуренция на самодейци

 

Ресторантът на хотел Ростове едно от най-предпочитаните места за сватби в Плевен, снимка Интернет

Веселина ИЛИЕВА

В Плевен официално 4 сватбени агенции се борят да организират най-щастливия ден в живота. Шефката на една от тях - Правда Маринова, посочи като основен проблем в бранша липсата на всякаква регулация, която да контролира качеството на социалната услуга, която се предлага. "Това е страшното, защото в другия свят отдавна са измислени критерии. Те са пет и много строго се спазват: надеждност - извършване на услугата отговорно и акуратно; увереност - познания в областта на този бизнес, съпричастност - индивидуално внимание към всеки и осезаемост - външен вид на хора, офис, съоръжения, рекламни материали. Тук и барманки и сервитьорки също са си направили визитки за сватбена агенция и масово предлагат този вид дейност, а те нямат офис, интернет страница, не отговарят на критериите. В Европа никой няма да си позволи да прави ритуал и да говори за "младоженика", безумни неща съм слушала и гледала. Да направиш сватба е не толкова бизнес, колкото морална отговорност, защото възпитаваш естетика, възпитаваш култура, създаваш усет за красивите и стойностни неща. Не може със сценарии на Джагаров от 60 - 70-те години да продължаваш и днес и да караш на конвейр поредната двойка. Не може да говориш с диалектни думи, а трябва да имаш нужното академично образование, да си наясно с правоговора. Журналист ме пита наскоро дали организираме сватби на вип личности - какво означава вип?! За мен випове са хората, които си поръчаха инструментално трио, които проявават стил в изискванията си за декорация - винаги с живи цветя и т. н.", твърди Маринова.

Според нея обаче въпреки хаосът, който съществува заради липсата на регламент, младите хора, на които им предстои такова тържество, са много информирани, знаят какво искат и избират качеството. Защото осъзнават, че агенциите им спестяват време, а времето е пари.

Младоженците вече все по-рядко предпочитали чалгата, поръчвали си известни поп изпълнители. Досега агенцията на Правда Маринова е канила по желание на младите Любена Нинова - плевенчанката, която участва във "Файв Старс", Виктор Калев, Краси Радков, Любо Нейков, оркестър "Канарите", Софи Маринова, оркестър "Кристали", група "Мастило" и други.

Повечето сватбени агенции не споменават цени в сайтовете си заради страх от нелоялна конкуренция. Канят желаещите да се запознаят с тарифата на място в офисите им. Единствената сватбена агенция, на чието електронно издание има публикувани стойности на услугите, шашка и с цени, но и с предлагани екстри. Предупреждава, че цените не са променяни от септември миналата година и уточнява, че не взема комисионна за срещи с младоженците.

Голям хит сред сватбените глезотии били шоколадовите фонтани - това удоволствие струва 180 лева и е високо 2 метра. От него извира или шоколад, или уиски. В основата му са пресни ягоди. Модерни сред сватбените аксесоари били и специални ефектни ритуални чаши, в които виното се разлива както в чашката, така и в столчето. Ако искате да си внесете алкохол, каквато е и практиката на сватбите от край време, сватбената агенция ви предлага и бутилки, дори нещо повече - те ще са с етикети с вашите ликове. Озвучаването е 50 лева на час, а ако искате и диско водещ - 200 лева. Фотото е 200 лева, а пакет фото плюс една видеокамера - 750 лева, фото плюс две видеокамери - 1 050 лева. Ако искате и църквата да ви е украсена при венчавката, ще трябва да се бръкнете за още 100 лева.

Освен че може да ви предложи народен оркестър за вземане на булката от дома й, агенцията ви предлага и да ви научи да играете хоро, ако все още не умеете. А за кумовете, които нямат дар слово, предлага и сътворяването на кумовата реч. Освен това може да ви осигури и професионален педагог, който да се грижи за децата на гостите докато те купонясват. Ако има сватбари и от чужбина пък се ангажира да им покаже забележителностите на Плевен докато чакат часа на сватбата. Ако младоженците желаят тържеството им да е някъде на открито - около езеро или басейн, предлага и шатри.

Най-предпочитаните места за сватби в Плевен са ресторантите на хотелите "Балкан" и "Ростов", "Централ", "Караджейката" и парк мотел "Гривица". Повечето от тях също са вързани с агенциите, които им уреждат клиенти.

Агенцията на Правда Маринова е сравнително млада, но може да се похвали с организацията на няколко международни сватби. Миналата година е оженила полякиня и плевенчанин. Агенцията осигурила превод за най-важната част от ритуала и по уникален начин направила компилация между православния и католическия обичай. Тази събота предстои да помогне да се врекат във вярност на българка и нигериец. Другата седмица пък в Плевен ще се женят българка и украинец.

 

ГАБРОВО

 

Най-популярни са бутиковите тържества

 

Мариана ДИМИТРОВА

Така наречените бутикови сватби са хит през последните години в Габровския регион. Най-търсените сватбени дестинации са архитектурните комплекси Етъра и Боженци. Те са предпочитано място младоженците да си кажат "да" заради автентичната старинна обстановка. Още по-интересен начин да отбележи сребърната си сватба преди време бе избрала брачната двойка Валентина и Тошко Ботеви. Тогава за втори път те си казаха "да" в пещерата "Бачо Киро" край Дряновския манастир. Причината да отпразнуват по този атрактивен начин важното събитие в съвместния си живот е, че и двамата на младини били пещерняци. Оженили се на 23 август 1981 г. и се врекли във вярност пак в същата пещера. В дълбоката пещера, сред неземната красота на огромните извайвани от столетия сталактити и сталагмити, под звуците на Менделсон семейството потвърди брачната си клетва.

4 - 5 сватбени агенции се борят за младоженците в Габрово. Допреди година и половина монополист във веселите ритуали бе общинската фирма "Обреди". Именно тя предлагаше атрактивни услуги като бутиковите сватби и масово отбелязване на сребърни и златни сватби на едно място с множество брачни двойки.

След нейната ликвидация обаче сватбеният бизнес изцяло се преразпредели в ръцете на частните фирми.

 

ВИДИН

 

Бракосъчетават се в зала, галерия и на Баба Вида

 

Сватба в крепостта "Баба Вида", снимка  Авторът

Теменужка ИЛИЕВА

Видинчани сключват брак в ритуалната зала на общината, в художествената галерия "Никола Петров" и в крепостта "Баба Вида", съобщи старши специалистът по обредите в общината Станимира Манджукова. Напоследък популярност придобива ритуалът в галерията. Тя се намира в центъра на града, на дунавския бряг и това внася доза романтичност в най-важния ден в живота на двойките, смята Манджукова.

Ако младоженците изберат за съпровод класическа музика, то ритуалът им струва 200 лв. Ако предпочетат фолклорния ансамбъл "Дунав", то плащат 300 лв.

Същите цени важат и за средновековната крепост "Баба Вида". За да влязат сватбарите вътре, се иска и вход от 150 лв. Така най-скъпият ритуал излиза в крепостта от 350 до 450 лв. Най-евтино излиза подписването в ритуалната зала на общината - само 101 лв.

От началото на годината до края на август във Видин са сключени 140 брака, допълни Манджукова. За същия период на миналата година браковете са били 162. Вече не правят впечатление смесените бракове. Женитбите следват живота - най-много видинчани работят в Италия и Испания и най-много брачни партньори идват от тези страни. Преобладават мъжете. Те избират за съпруги видинчанки. Чужденки, пристанали на видинчани, все още са рядкост. Но има и други партньори - граждани на САЩ, Великобритания и Германия.

Напоследък зачестяват браковете между възрастни партньори. Имали и един 80-годишен старец, който дошъл да узакони съжителството си с баба. Тези партньори отдавна живеят заедно, но едва сега сключват брак. За тях той има значение за наследството. Единият иска да остави жилище или друг имот на другия, който се грижи за него и му е благодарен, обяснява случаите специалистката.

Повечето от двойките сключват брак в събота, след това по предпочитания се нарежда неделята. 09.09.2009 година са избрали 4 двойки. На такива дати обикновено се записват повече кандидати за брак, но сегашният девети ден на деветия месец се пада в сряда. Срядата не е удобна за сватби - работен ден е и гостите не могат да дойдат, особено тези отдалеч. Въпреки това, ще бракосъчетаят избралите този ден, завършва Станимира Манджукова.

 

ЛОВЕЧ

 

Столичани се венчават на крепостта

 

Мира ГАНЧЕВА

Няколко двойки от София са сключили граждански брак тази година на крепостта в Ловеч, съобщи Таня Тинчева, директор на дейност "Обреди" към общината. Тържествеността на момента е неповторима, ритуалът е уникален и може би това е причината, според нея, столичани да предпочетат именно ловешката крепост, за да си кажат заветното "да".

35 граждански брака са сключени за първите шест месеца в Ловеч. Спрямо същия период на миналата година сватбените ритуали драстично са намалели, но за сметка на това пък се е повишил интересът към изнесения ритуал на крепостта. От всички бракове 9 двойки са се врекли във вечна вярност там. Цената на удоволствието е малко над три стотачки и в сравнение със сватба на крепостта "Царевец" във Велико Търново например е направо без пари - в старата столица изнесеният там ритуал е два бона. За ритуала на една от най-високите точки на Ловеч служителите на дейност "Обреди" вдигат величествена шатра, украсена всеки път по различен начин, музикалното озвучаване също е подбрано изискано и с вкус. Организаторите са избегнали класическата музика и са съобразили нотите с настроението, което трябва да създаде една сватба - има и тържествена музика, има и по-лежерна. Задължителният за мнозина Менделсон звучи в момента, в който влюбените полагат подписите си върху брачното свидетелство.

От дейност "Обреди" категорично отказват заявки за изнесен сватбен ритуал в ресторантите. Защото сключването на граждански брак трябва да е публично и тържествено по закон, обясни Тинчева. Нейна отколешна идея е младите да могат да се женят и на езерцето в парка "Стратеш". Първо обаче трябва да отмине кризата, тъй като бюджетът на дейност "Обреди" е твърде свит.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

За два бона на Царевец връщат във времената на Иван Асен

 

 Веселина ВАСИЛЕВА

Няма друг град у нас с толкова добре развит сватбен туризъм както Велико Търново. Многото исторически забележителности и красиви местенца в района са естествен декор за сватбени тържества.

Бум на сватбите регистрира най-вече село Арбанаси. Всяка година те са между 160 и 200. Освен уникалната природа, това, което привлича младоженците, е възможността ритуалът по подписването да се извърши там, където е и самото тържество. Освен това в селото има 23 заведения, които предлагат провеждане на тържествата и работят с определени агенции. Освен младоженци от София, Варна, Смолян, Русе, там се венчават и двойки от чужбина.

От две години в старата столица се предлагат и сватби в подножието на хълма Царевец. Царската церемония, която наподобява прочутите сватби на Иван Асен през XIII век, струва 1 000 лева. Младоженците се превозват из царските покои вместо с лъскава лимузина с уникална старинна каляска. За самия ритуал и някои екстри трябва да се платят още 1 000 лева. Така царствената сватба излиза 2 000 лева.

От Регионалния исторически музей в старопрестолния град съобщават, че всяка година има поне по десет запитвания от двойки, желаещи да сключат брак на такова символично историческо място като Царевец, но едва една - две са сватбите, които реално се правят на такива обекти и причината до голяма степен е високата цена.

От началото на тази година до момента има само една сватба на хълма Царевец. Тя се е състояла на 2 май в Патриаршеската църква.

 

МОНТАНА

 

Предпочитат общинската фирма

 

Момчил ИВАНОВ

Над 90 на сто от сватбите в Монтана се организират от общинската фирма "Обредни дейности", съобщиха от местната администрация. Общинската фирма предлага няколко вида ритуали за сключване на граждански брак - със западен български народен, традиционен, старинен и т. н. Предлага се и ритуал на открито сред природата или на избрано от младоженците място.

Частните сватбени агенции в Монтана са напълно неизвестни. Някои от тях работят без изобщо да имат регистрирана фирма - хора, които работят и друго, правят украса на ресторанти преди тържеството на младоженците, осигуряват им фото и видео заснемане, кетъринг и други услуги. Сватбен ритуал за сега никой извън общината не предлага.

Най-предпочитаното място за църковна венчавка в Монтанско е клисурският манастир край Вършец. Там всяка събота и неделя се стичат по десетина двойки младоженци.

 

ВРАЦА

 

Гореща целувка в Леденика

 

Христина АНДРЕЕВА

Няколко сватбени агенции във Враца се конкурират в организирането и провеждането на един от най-паметните дни в човешкия живот, който поставя началото на всяко семейство. Сватбеното тържество днес е подвластно не само на традициите, но и на модните тенденции. Организаторите твърдят, че обръщат внимание на всеки детайл в процеса на подготовка, за да бъде сватбата "едно приказно, екстравагантно или различно тържество". Младите двойки и родителите предпочитат агенциите да организират празника и най-често са доволни от предлаганите услуги. А те са консултации с дизайнер на булчински рокли и аксесоари, украса на дома и ритуалната зала, осигуряване на автомобил, ресторант, избор на меню, подаръци и изненади за младоженците и гостите. Всичко е подчинено на предпочитанията на младата двойка и родителите, и зависимо от финансовите им възможности. Агенциите са готови да осигурят ретроавтомобили и лимузини, да стигнат до най-романтични кътчета за провеждане на тържеството, да предложат сватбено пътешествие на младоженците.

Тържествената церемония по сключването на граждански брак е патент на общинското дружество "Обредни дейности". Предлагат се няколко ритуала като най-предпочитан е фолклорният. Цената му е 130 лв. Има ритуал с механично озвучаване, както и класически със съпровод на пиано или инструментален състав.

Влюбени двойки все повече избират за своята сватба сакрални дати от нумерологична гледна точка. Предстоящият септември е наситен с три такива дни - 09.09.2009, 19.09.2009 и 20.09.2009. Нова мода напоследък е ритуалът да се провежда в двора на църквата, в която след това младоженците ще минат под венчило. Не липсват и нестандартни предпочитания, каквито са сключването на брак в пещерата "Леденика" или сред най-забележителните кътчета на врачанския Балкан.