ТЕМА


 

Водата - тука има, тука нема!

 

Плевен

 

Най-зле са селата в Никополско

 

Поля ТОМОВА

Селищата в Плевенско, които бяха на воден режим, вече имат питейна вода. Причината е в последните дъждове, които се изсипаха над региона. Преди това девет села бяха на режим, като имаха вода по 12, 6 и 4 часа, а тези в Никополска община - по един час сутрин и един час следобед. Такова бе положението в село Дебово. Според местните хора вина за липсата на вода има колкото сушата, толкова и остарялата водопроводна мрежа. Борис Тодоров от Дебово е работел дълги години във "ВиК". Той твърди, че трябва спешно да се направят нови тръби, защото етернитовите са износени. Нужен е и ремонт на водохващането. От "ВиК" - Плевен, не отричат, че водопроводната мрежа, особено в селата, се нуждае от подмяна. За това обаче са необходими огромни средства. Големи вложения се искат и за да се ремонтира водохващането, което в село Дебово е от 1947 година.

Хората тук са свикнали с липсата на вода. Те се зареждат с кофи, бидони, шишета. Опасяват се обаче от възникване на епидемии. За да се предотврати това, кметът на селото е спрял детската градина. Успокоителното в случая е, че има обещани 300 хиляди лева за ремонт на водопровода.

След последните валежи водните запаси са попълнени и вече само едно село е с режим на водата, съобщиха от "ВиК". Според експертите дори при ново засушаване Плевен няма да остане без вода. Градът я получава от Черни Осъм, откъдето се снабдяват още Троян и Ловеч. Регионът е единствен в Северна България, който не разполага с язовир. Проектът за язовир "Черни Осъм", започнат преди години и спрян от еко-организации, би решил проблема, твърдят експерти. Сега обаче е необходим нов проект, както и проучване на възможностите за финансиране.

Заради горещините преди последните валежи количеството вода, което Плевен получава от Черни Осъм, бе около една трета от нормалното. Въпреки това от "ВиК" увериха, че имат възможности за компенсиране. Това са три кладенеца с три отделни помпени станции и още толкова по-малки, както и допълнително оводняване на рововете, което ще доведе до покачване на водното ниво в резервоарите кладенци. От водното дружество в Плевен уточниха, че режимът на водата в част от населените места в региона е от години и се повтаря всяко лято, независимо от времето. Затова в тях трябва да се търсят по-дълбоки води, тъй като повърхностните са твърде малко.

 

 

монтана

 

Поливат на поразия от чешмите

 

Момчил ИВАНОВ

Дъждовете, които валят от началото на август, обърнаха тенденцията за бърз спад на нивото на питейния язовир на Монтана и Враца "Среченска бара", който се намира в Стара планина между Берковица и Вършец. В момента във водохранилището има 13,7 милиона кубически метра вода при максимален обем от 15,5 млн. куб. м, съобщиха от "ВиК" в Монтана. Притокът в питейния язовир е по-голям от разхода на вода. Не се предвижда в близките два месеца в двата областни града и в другите селища, които пият от "Среченска бара", да бъде въведен режим на водата, увериха от фирмата.

На воден режим в момента са три села от Монтанско - Мокреш и Ботево в община Вълчедръм и Долно Линево в община Лом. На тези места водата се пуска и спира за по 12 часа в денонощието. Причина за безводието са пресъхнали местни водоизточници, от които се захранват селата. Преди началото на дъждовете имаше режим в още много селища в общините Вършец, Георги Дамяново и Чипровци, но пороите в началото на август напълниха реки и язовири, от които теглят вода.

Макар да е забранено със заповеди на местните кметове, то мнозина стопани масово поливат градини и ниви с питейна вода в жегите. Щом температурата мине 30 градуса, то консумацията на вода скача тройно. Това се случва най-вече в селските райони. Не могат да ме убедят, че на село се къпят по 4 - 5 пъти на ден в горещините, коментира началник от "ВиК" в Монтана. Той констатира, че след дъждовете консумацията на вода е спаднала рязко и обясни това с навика да се полива с питейна вода.

 

 

Видин

 

Мрежата е остаряла, тръбите се пукат

 

Теменужка ИЛИЕВА

Видин е един от градовете с най-много вода за пиене, но с най-стара мрежа, съобщи управителят на водоразпределителното дружество "ВиК" инж. Георги Владов. Водоснабден е от кладенци край града и отстоящото на 16 км село Сланотрън, но не всички са включени. Няма нужда от всички, твърди инж. Владов.

Мрежата обаче е остаряла и аварира често. Миналия месец фирмата е отстранявала 294 аварии във всичките 123 селища, в които доставя вода. Най-много е имало в селата Буковец и Карбинци - по 16 за месец. Тръбите се пукат и големи количества вода изтичат в земята. Загубите са над 70%. В тях се включва и неплатената сума. Нямаме селище, където да събираме парите за подадена вода на сто процента, твърди водният шеф. Най-ниска е събираемостта в ромските квартали на селищата, където по къщите нямат и водомери. И понеже самите къщи са незаконни, никой не може да накара потребителите да си сложат измервателните уреди.

Голямото затопляне на климата води до пресъхване на много от водоизточниците. Каптажи и дори алпийските водосборища пресъхват. Така е в няколко кулски села, към които в момента се прокарват водопроводи от видински кладенци. Така е и в Белоградчик, където водата идва от планински реки в тази част на Стара планина. Въпреки това към града текат едва по 25 литра в секунда. Намаляла е и водата от врелото край село Бяла, откъдето е водоснабден град Димово. При 280 л в секунда в началото, сега към потребителите потичат едва по 62 л.

Изходът е в подмяна на водопроводната мрежа, за да може и малките количества вода да стигат до чешмите, твърди инж. Владов. Фирмата през последните години е подменила 90 км от тръбите с нови PVC-изработка. Но ако дружеството започне подмяната, водата би скочила на над 2 лв. за куб. м. Затова общините сами отделят от бюджетите си пари за подмяна, кандидатстват по проекти от европейските фондове за полагане на нови тръби. По този начин половината от водопроводната мрежа на село Ясен е подменена, нови тръби има и част от мрежата на Ново село, Димово, Кула. В момента по проект на САПАРД в Брегово подменят мрежата във всички села на общината.

Във Видинско куб. м вода струва 1,12 лв. без ДДС. В повечето селища тя стига до потребителите чрез помпи и с увеличение цената на тока растат и разходите за подаването й. Поискахме увеличение на цената с 4%, но още нямаме отговор, оплака се шефът. Той е предложил държавата да плаща водата на социално слабите потребители, както прави това с ваучерите за отопление. Дължимите суми за изразходвана вода може да бъдат приспадани и от социалните помощи, предлага той. Но отговор от социалното министерство също няма.

 

 

ВРАЦА

 

150 съдебни иска срещу длъжници

 

Цветана АТАНАСОВА

Над 2 млн. лв. собствени средства ще вложи врачанското водоснабдително дружество тази година за подмяна на водопроводи на територията на област Враца, съобщи управителят Ангел Престойски. От началото на годината е обновена близо 20 км водопроводна мрежа.

Миналата година дружеството е вложило над 3 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в региона. Подменена е с полиетиленови тръби 70 км остаряла и амортизирана водопроводна мрежа. За да се постигне по-бързо отстраняване на авариите, са доставени високопроизводителни машини и съоръжения за близо 600 000 лв.

От март тази година започна изпълнението на проекта "Подобряване на водния цикъл на Враца" на стойност 25 млн. евро, с който се очаква трайно да се реши проблемът с водоснабдяването на града. Питейната вода за врачани идва от язовир "Среченска бара", от който ползват живителната течност още около 20 селища в региона, включително и Монтана. Друг проблем са течовете по амортизираната водопроводна мрежа, от които се губи около 40% от питейната вода. Проектът ще се финансира от Кохезионния фонд на ЕС. Той е разработен от 1999 г., като е актуализиран през 2003 г., но изпълнението му се отлагаше поради липса на средства. В него е заложена реконструкция на вътрешната водопроводна и канализационна мрежа с подмяна на 6,5 км водопроводи и модернизация на градската пречиствателна станция. Приходите, които ще бъдат акумулирани след реализиране на проекта, ще се реинвестират в револвиращ фонд в помощ на българския воден сектор, уточни Престойски.

Но поскъпването на водата не отмина и врачани. От 1 март те плащат по-високи сметки за питейна вода - по 1,05 лв. на куб. м без ДДС. С данъка, доставка, отвеждане и пречистване, живителната течност им излиза 1,58 лв. на куб. метър. Според Престойски поскъпването е било неизбежно, тъй като цената не е променяна от седем години, но врачани не били най-зле, защото в Силистра например плащали по 1, 46 лв. без ДДС.

Врачанското дружество е едно от малкото в страната, което няма задължение към доставчици и е постигнало почти пълна събираемост на задълженията. Досега ръководството на дружеството е подало близо 150 съдебни иска срещу длъжници и нередовни платци. По тях са образувани над 100 изпълнителни дела за неплатени сметки за повече от 100 000 лева. То е първият воден оператор, осъдил абонат за незаконно присъединяване към водоснабдителната мрежа. Тази година дружеството е подало 15 жалби до районните прокуратури в областта по сигнали и констатации за кражба на вода, подправени водомери и незаконни отклонения.

 

 

ГАБРОВО

 

Чакат се 33 млн. евро за реконструкция

 

 Мариана ДИМИТРОВА

33 милиона евро очаква Габрово за цялостна реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в града. Средствата ще са по програма ИСПА. В града на Рачо Ковача не е тайна, че водопроводната система е в крайно амортизирано състояние, а загубите на питейна вода са огромни. Преди години със заем от Световната банка трябваше да се подменят водопроводите, но парите потънаха и така и не стана ясно къде. По случая тогавашният шеф на габровското водно дружество Христо Иванов бе следствен, но нищо не се доказа.

Сега надеждите са в тези 33 млн. евро. От тях 85 на сто ще са грант от Европейския съюз, а останалите ще са съфинансиране от бенефициента - местната община. Ако тя обаче директно не успее да намери тези средства, те ще бъдат предоставени или чрез фонда ФЛАГ, или чрез кредитни линии от банка. Именно осигуряването на тези 15 процента от парите, които трябва да намери общината, ще бъдат в последствие за сметка на габровци. Те и в момента плащат една от най-скъпата вода в България. Очаква се средствата да бъдат отпуснати в началото на 2008 г.

Градът на Рачо Ковача винаги е имал проблеми с водата. Преди по-малко от десетина години по време на летните жеги беше въведен драконовски воден режим, в който по цели денонощия Габрово оставаше без вода заради недостроения преливник на язовир "Христо Смирненски". Хората в града си отдъхнаха след построяването му, но в знойните месеци заради силното засушаване населени места и по-високи квартали в града, които се захранват от други водоизточници, в момента са на воден режим.

 

 

ловеч

 

Съветват гражданите да вземат душ вместо вана

 

Мира ГАНЧЕВА

На драстичен воден режим са някои села в Ловешка община от 13 август по заповед на кмета Минчо Казанджиев. Най-лошо е положението в Брестово, където хората ще имат вода веднъж на 15 дни. Не е по-розова и ситуацията в Старо Стефаново - през 10 дни, и в Малиново - през 7 дни. Още 11 населени места в общината вече са с режим на водата, като подаването е различно - по няколко часа дневно, през ден, през три дни и т. н. Тези 14 села получават вода от собствени водоизточници, уточни кметът. Служители на "ВиК" ежедневно контролират дебита на резервоарите и ако той падне застрашително, режимът може да стане още по-строг, предупреди Казанджиев.

От безводие не е предпазен и Ловеч, както и останалите села в общината, които черпят живителната течност от водоснабдителна група "Черни Осъм". Само преди половин месец се очакваше режим в града, като първоначално водата щеше да се спира само нощем, а по-нататък и през деня. Точно тогава обаче заваляха дъждовете и на ловчалии им се размина. Повечето от тях още не са забравили драстичния режим отпреди двайсетина години, когато вода имаше веднъж на два дни. До този вариант няма да се стигне, категорично увери шефът на "ВиК" инж. Иван Чулев, тъй като и промишленото потребление е далеч по-малко, и водопроводната мрежа е подновена. За ремонта й само през последните години са похарчени над 1 млн. лв. В момента се ремонтира тази по селата. В Радювене вече започна подмяната, която струва 200 хил. лв., от които 100 хил. лв. са собствени средства на общината, за останалите се търсят други източници.

От изворите на водоснабдителна група "Черни Осъм" се захранва и Троян. Дебитът е спаднал с една трета, сушата и високите температури налагат водата да се пести на всяка цена, призова кметът Дилян Енкин. Загубите от течове във ВиК-мрежата са намалени от над 70% през 2000 година до 57 на сто сега. Намалели са и кражбите на питейна вода. Ценни съвети как да пестят водата троянци могат да намерят в сайта на общината, както и в специални за целта листовки. В тях се припомня, че всеки път, когато чешмата е пусната без нужда, се изразходва литър на 6 - 7 секунди. Сред съветите към потребителите са да спират водата при сутрешен и вечерен тоалет; да взимат душ вместо вана; да събират дъждовна вода за градините си; да отстранят вкъщи всички течове, да проверят водомерите и казанчетата в тоалетната дали са изправни.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

300 000 пият от яз. Йовковци

 

Кремена КРУМОВА

Воден режим бе въведен в пет общини на територията на "ВиК Йовковци" преди две седмици. Златарица и Елена бяха общините, в които проблемът със засушаването бе най-сериозен. Общините Стражица и Сухиндол също бяха на воден режим. Само в община Елена 22 села ползваха живителната течност за определени часове през деня за повече от месец. Ситуацията сега бавно се нормализира. За селищата, водоснабдени от хидровъзел "Йовковци", режим на водоподаването не се предвижда. Системно се наблюдава нивото на язовира, съобщават от дружеството в старата столица.

"ВиК Йовковци" ООД в сегашната си структура обслужва около 300 000 души от 8 общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. Подава пречистена вода и на община Дряново в Габровска област. Водоснабдяването на районите на територията на дружеството се осъществява от язовир "Йовковци" като повърхностен водоизточник и от общо 346 водохващания - дренажи, каптажи, шахтови и сондажни кладенци. Цените на услугите за водоснабдяване с питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на "ВиК Йовковци" ООД - Велико Търново, в сила от 1 март т. г., са: за 1 куб. метър вода населението плаща 1,43 лв. с ДДС, а за бюджетни организации и за производствено-стопански нужди цената на кубик е 1,92 лв. с ДДС.

Общините Велико Търново и Елена ще имат възможност да подобрят "ВиК" и пътната си инфраструктура. Проектът на Изпълнителна агенция "Програма ФАР" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви вече два търга за набиране на оферти за обновяване на водопроводната и на пътната инфраструктура в райони с потенциал за развитие на туризма, каквито са двете общини. Проектът предвижда чрез рехабилитацията на водопроводните и канализационните мрежи да се редуцират загубите на вода и да се свържат отпадъчните води със съответните пречиствателни станции. Предвижда се замяна на сега съществуващите тръби с по-широки, ново строителство на допълнителни водоизточници и резервоари с цел да се осигури необходимото количество вода и съответното налягане в мрежата. Общата сума за строителството по проекта е 10,8 млн. евро, от които 8,1 млн. евро са по програма ФАР. Крайният срок за подаване на офертите в МРРБ е 18 септември.