ТЕМА


 

Цените на хранителните продукти

полудяха заради спекулантите

 

Плевен

 

Хлебопроизводители фалират,
млекарите плашат с протести

 

Мая ПАСКОВА
Емилия КАРАБУЛЕВА

Масово настроение сред потребителите в момента е, че с цените на най-често употребяваните стоки на пазара определено се спекулира. В разгара на лятото доматите чукнаха 2,50 - 3 лв./кг, чушките 1,50, картофите и патладжана минаха левчето. Цените по Петровден бяха като коледни. Причината - невижданата суша. Вносните плодове и зеленчуци също не спасиха положението, тъй като и в Турция и Македония не е падал дъжд. Почти незабележимо, но постъпателно запълзя и цената на млякото. Сиренето и кашкавалът обаче се превърнаха в деликатес за средностатистическия българин. Въпреки че търговците твърдят, че слагат надценка, колкото да си покрият разходите, 6 - 7 лв. за килограм саламурено сирене е прекалено, а кашкавал от почти 12 лв. немислимо скъпо удоволствие за масовия потребител. Яйцата от 15 ст. за месец станаха 20. За психозата с пилешкото месо от края на миналата седмица и презапасяването с него също няма какво да се коментира. Олиото също поскъпна с левче, макар че тазгодишният слънчоглед още не е събран. Но се очакват много ниски добиви. Минералната вода скочи с по 5 ст. на бутилка, но още никой не е заявил, че силното слънце е виновно за изчезването на подземните извори. Заради сушата пчеларите също предвиждат повишаване цената на меда и ще искат компенсация за пчелните семейства.

Насъщният и той стана златен. Хлебопроизводителите изнемогваха заради невероятната цена на брашното. Причината - невижданата суша, макар че жътвата едва приключваше. "Само за половин година брашното достигна до рекордната цена от 700 лв. за тон, което е 100%-ен скок. Хлябът в Плевен е поскъпнал с около 25 - 30%, прогнозата ми е, че увеличението ще продължи". Това заяви по повод небивалия скок в цените на насъщния председателят на Съюза на хлебопроизводителите в Плевен Милко Георгиев.

Според него дори в бъдеще брашното да поевтинее, цените на хляба няма да спаднат, дори плавно ще вървят нагоре. Той не е съгласен с изявленията, че в средите на хлебопроизводителите има спекула. Такава обаче има при търговията със зърно. "Качественото зърно от Държавния резерв се изнася, а липсващите количества се запълват с лоши, залежали партиди", обясни механизма Милко Георгиев. Според него истинската спекула е във високите етажи на властта. Факт е, че държавни служители предварително са знаели за задаващата се криза със засушаването и е трябвало своевременно да се вземат мерки - да се отблокират количества зърно от Държавния резерв за покриване на разликите в цените на пазара или да се предвиди внос.

Милко Георгиев алармира, че заради кризата фалитите на малките пекарни в Плевен вече са започнали. "Ние получаваме фактури и трябва да платим цената на брашното. За да оцелеят, някои хлебопроизводители намират по-евтино зърно, но едва ли е по-качествено. Така се създава нелоялна конкуренция на пазара", обясни Георгиев. Според него поскъпването на хляба ще продължи и заради вдигането с 25% на промишления ток и липсата на кадри в бранша.

Верижната реакция със скока на цените започна от стачката на зърнопроизводителите. Въпреки че получават обезщетения и безвъзмездни субсидии от европейските фондове, те започнаха да предлагат зърното срещу космически цифри. Говори се, че определени фирми, които работят с фуражи, спекулират с недостига още преди да е излязло сегашното зърно, за да могат да вдигат цените и да правят търговия на гърба на фермерите, коментира председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Николай Романов. Килограм смески в момента се купува срещу 55 - 65 ст. при миналогодишни 38 - 40 ст., а срещу 1 л произведено мляко фермерът получава 55 ст. Изкупната цена на млякото ще бъде увеличена от 1 септември. Защо тогава още през юли сиренето и кашкавалът скочиха? Романов коментира този факт като спекула с времето. Освен това, ако млякото се завиши с 5 - 10%, крайният продукт поскъпва с 20 на сто. "Лошото е, че храната за животните не достига. Няма и мляко. Капацитетът на мандрите е повече от млякото в наличност. По квоти е заявено голямо количество, трябваше да се направи преразпределение и да се намали. Проблемът е, че фермерите нямат документи и фактури. Сухо мляко също няма или е със завишена цена. Това ще бъде година на оцеляване", категоричен е Романов. Млекопроизводители и фермери са внесли подписка до премиера и министъра на земеделието и продоволствието с искане за субсидия от 20 ст. на литър мляко и 700 лв. помощ за крава, информира още Николай Романов. Ако не се приемат условията им, ще се стигне до ефективни стачни действия, заявяват фермерите.

 

 

монтана

 

Свиневъд се кани да хвърля бременни прасета в Дунава

 

Симеон НИКОЛОВ

Сушавата година и лошата реколта е причина за ценовия шок, заявиха търговци и производители от Монтанско.Собственик на свинеферма съобщи, че заради лошата реколта фуражът поскъпнал с пъти, а не с проценти. При това положение гледането на свине станало безсмислено. Бизнесменът решил да се откаже от животновъдството, но в момента нямало как да го направи, понеже свинете му са бременни и никоя кланица не ги приема (забранено е със закон да се колят). "Ща не ща, трябва да ги гледам, докато се опрасят, а това значи да трупам загуби. Какво ми остава - да им вържа по един камък на шията - и в Дунава", пита риторично свиневъдът. Според него дори този вариант би бил по-изгоден, отколкото да гледа прасета при тези цени на фуражите.

Земеделски стопани от региона заявиха на среща с евродепутатката от ГЕРБ Петя Ставрева, че ако сега държавата не даде помощ на селското стопанство, то в края на годината вече ще е късно, тъй като повечето от тях ще са фалирали. Ставрева им обясни, че в споразумението с ЕС България е записана като южна страна заедно с Испания, Гърция и Португалия и ще получава субсидиите си за земеделие през декември, а не както останалите страни през септември.

От Регионалния съюз на земеделските производители в Монтана съобщиха, че 45% от работещите хора в областта са заети в селското стопанство и сушавата година ще срине доходите им.

Сушата сви наполовина добивите от пшеницата и ечемика в региона. Заради това цената на тон хлебно брашно от новата реколта вече достигна 720 лева, а хлябът - 1,40-1,50 лева за килограм, съобщиха от Регионалната стокова борса. Експертите на борсата прогнозираха добиви от 50 - 100 килограма от декар при царевицата и слънчогледа, което ще е с 5 - 6 пъти под добитото през миналата година. Заради сушата и неяснотата около новата реколта на борсата няма предлагане на царевица и слънчоглед на зелено.

 

 

Видин

 

Слагат нови етикети на стоки с изтекъл срок

 

Тина ИЛОВА

Няма хранителен продукт, който през седмицата да не е поскъпнал, твърдят видинчани. Увеличението на цените е основна тема на разговорите между познати в магазините, по пейките в градската градина, в домовете. Безработни и пенсионери изпадат в паника - какво ще правят тази зима?

Далеч преди да бъде прибрана житната реколта се заговори, че тя ще е малко и хлябът ще поскъпне. От говоренето веднага се възползваха мелничарите, които вдигнаха цената на брашното, макар че то е от старата реколта жито. Хлебарите, добре запасени със суровина, също започнаха по малко да вдигат цената на насъщния - по 5 - 10 ст. В понеделник имаше ново увеличение и продавачите предупреждаваха, че не е последно. Уж заради скъпото жито и брашно, от което още не са купували много от хлебарите.

Заради недостига на зърно, а респективно и на фуражи, най-напред поскъпна млякото и млечните продукти. Изкупната цена на млякото си остава същата, но сиренето във Видин гони 6 лв. за кг. По 5,30 се продава сиренето с марките "Елена" и "Пършевица". Кашкавалът е от 8 и 9 лева."Мизия" и "Пършевица" е по 9,20, а "На баба" - 9,72. Кофичка кисело мляко от 60 ст. е спомен.

Пилешкото най-много скочи. То направо хвръкна. Пиле на грил, което не отдавна залежаваше във витрините по 3,20 лв. килото, сега е по 4,20. Пак си стои, но с нови етикети. Пушеното пилешко роле е по 7,32, пържолите - по 8 лв., а филето - по 9. По правило се вдигат и яйцата - в магазините не може да се намери яйце за по-малко от 20 ст., само дребните, като гълъбовите, са по 12 ст.

Свинското няма много купувачи и се е закротило само с лев и нещо нагоре. Каймата е по 6 лв., свинският бут - по 7,90. Бон филето е 9,80.

Зеленчуците стават деликатеси, клатят глави на общинския пазар хората, свикнали всеки ден да минават и да купуват свежи домати и краставици. Хубавите домати са по 2 лв., меките - по 1. Краставиците са по 1,50, а картофите гонят левче за кг. Кромидът е по 1,50, а чесънът - по 6 лв. Дори зрелият боб поскъпва. Този, който е от минали години и няма нищо общо с тазгодишната суша, вече е по 3 лв. за кг. Цяла зима същият боб вървеше по 1,80 - 2 лв.

Годината е лоша за селското стопанство, продукцията е по-малко от други години. Но количествата консерви, сирена, кашкавали, меса са от складовете, не са нови. Те са произведени при други условия и би трябвало да се продават по старите цени. Но търговците само това и чакат - да се заговори, че това няма да има, онова няма да има. И вдигат веднага цените. Не само на новите стоки, но и на старите. Има и куриози - слагат нови етикети на храни, чийто срок на годност е изтекъл. Сега ни е жътвата, хвали се търговка. Лошото е, че правителството не знае какво да прави. Поне да се обърне назад и да види, че България е имала Закон против спекулата. И да напише такъв.

 

 

Враца

 

Поскъпнаха даже слънчогледовите семки

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

През последните десетина дни цените на много стоки от първа необходимост хвръкнаха нагоре. Скокът не подмина и хляба. Килограм бял вече надхвърли лев, като се очаква до седмица да стигне 1,25 лв., прогнозира Първан Славчев, председател на регионалното сдружение на хлебопроизводителите. Най-евтината баничка или кифла по павилионите вече струва 60 ст., а с колбас гони левче. Според него причината за увеличението е по-скъпата електроенергия и качващата се цена на брашното, което пък се дължи на слабата зърнена реколта. Врачанските хлебопроизводители се събират всеки четвъртък, за да умуват как да оцелее производството им и как да задържат скока на хляба.

От началото на август житото се търгува на 500 лв. за тон с ДДС, а брашното скочи на 700 лв. за тон, каза Ангел Димитров, управител на фирма. Според него това ще доведе до поскъпване на хляба средно до 1,45 лв. - 1,60 лв. за кг.

Картофите също удариха левче в магазините. Цената им скочи с близо 15 на сто за последната седмица. Допреди няколко дни килото се продаваше за 70 - 80 ст. Въпреки излизането на новата реколта, цената няма да падне, коментират производителите. Според тях новата реколта става само за прясна консумация, а след няколко месеца ще може да се ползва като фураж за животните. Нагоре вървят и цените на патладжаните и тиквичките. Сините домати поскъпнаха с 5 до 10 ст. на килограм и в магазините вече се продават за около 70 ст. Повечето от тях са отгледани в оранжерии, което оскъпява производството им, затова е нормално и цените им в магазините да са по-високи. Зеленчукът ще продължава да поскъпва, защото времето му за зреене вече отминава, коментират производители.

Най-шокиращо според търговците поскъпна кашкавалът, като надскочи 8 лв. Сиренето също се вдигна с близо лев и надхвърли 5,50 лв. От Съюза на млекопроизводителите коментират, че скокът на цените на млечните продукти е неизбежен и тепърва започва, като се очакват драстични стойности на сиренето и кашкавала до края на годината. Кофичка кисело мляко ще излиза от мандрите по 0,80 лв., а килограм кашкавал ще струва повече от 10 лв.

Бирата също поскъпна със 7 - 10% в сравнение с миналата година. Ценовият скок се отрази дори на слънчогледовите семки, които вече се продават с 10 стотинки повече за кило.

 

 

ловеч

 

Дребни фермери ще колят добичетата

 

Мира ГАНЧЕВА

Производители и търговци в Ловеч прогнозират още по-голямо поскъпване на основните хранителни продукти наесен. Всички те го обосновават с ниските реколти на жито, царевица и слънчоглед, които респективно водят до високи продажни цени. Тон пшеница вече се търгува на 350 - 400 лв., каза за "BG Север" Аделин Дермански, управител на най-голямата фирма за производство на хляб в Ловеч. Затова и насъщният в града се продава по 80 ст. за 700 грама. Фирмата обаче не е вдигнала цената на купоните за хората, предали зърно на ишлеме. Ако обаче зърното мине 400 лв. за тон, най-вероятно ще скочи и цената на хляба.

Пилешкото месо по магазинната мрежа в Ловеч все още не е станало 5 лв. за килограм, показа репортерска проверка на "BG Север". Причината е, че наличните количества са от старите доставки, обясняват търговци. Те не са забелязали да има презапасяване от хората.

Чувствително обаче се повишиха цените на млякото, кашкавалът и най-много сиренето - при някои марки почти с лев за килограм. Животновъдите нямат с какво да изхранват животните си, а и фуражът е много скъп. Така обясняват скъпоструващите животински продукти дребни фермери. Те са притеснени, че няма да могат да издържат на тези цени на фуражите и ще се наложи да колят добичетата.

 

 

Габрово

 

Доматите не падат под 2 лева килото

 

Мариана ДИМИТРОВА

Покачването на цените на фуражите са причина и на габровския пазар да поскъпнат хранителни стоки от първа необходимост. Само за десетина дни сиренето от 3,60 лв. за килограм скочи на 5 - 5,20 лв. Буквално за часове се променяла цената на млякото, от което се произвежда сиренето, обяснява собственик на млекопреработвателна фирма в Габрово. Очаква се в близко време цената на този вид храна да стигне 7 лева.

Продължителната суша е причината още преди месец цената на хляба да се увеличи с 20 стотинки. Сега жителите в града на Рачо Ковача купуват насъщния за 80 ст.

Същото е положението и с олиото. Доскоро то можеше да се намери за 1,70 - 1,80 лв., а сега габровци се бъркат в джоба по 2,10 лв. за бутилка. Носят се слухове, че скоро то ще прескочи 3 лева за литър. Друго обяснение на местните производители за драстичното увеличение на цените на хранителните стоки е поскъпването на ток, вода, горива.

Сушавата година бръкна сериозно в семейния бюджет и по отношение на зеленчуците. Най-консумираният през летните месеци зарзават - доматите, не слязоха под 2 лева на габровския пазар.

Друго обяснение за масовото поскъпване е това, че цените на храните трябва да догонят тези в останалите страни от Европейския съюз. В същото време обаче заплатите си остават непроменени, което прави живота на българина още по-труден, коментират габровци.

 

 

Велико Търново

 

Изнасят пшеница за Румъния

 

Кремена КРУМОВА

Само за последния месец във Великотърновско стоките от първа необходимост като хляб, сирене, мляко, олио, яйца и пилешко поскъпнаха средно с 15 - 20%.

Според Жени Сапунджиева, областен председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в старата столица, до есента хлябът ще стане 1,20 лв. за килограм, защото се очаква тон брашно да стигне 800 лв. - сега цената му е 700 лв., а тон жито струва 400 лв. "Прави чест на хлебопроизводителите от областта, че задържат цената на насъщния под 1 лев, а всички знаят, че най-уязвимите сектори по веригата зърно - брашно - хляб са първият и последният. Защото печелят винаги не толкова производителите, а прекупвачите", коментира още Сапунджиева. Друг проблем, за който споделиха хлебо- и зърнопроизводителите, е, че пшеницата от Великотърновско се изнася за Румъния. А този интерес на търговците от северната ни съседка допълнително ще доведе до поскъпване на зърното, брашното и хляба.

Заради скока на цените на стоките от първа необходимост се повишиха и цените на сладките и закуските.

Изкуствено се вдигна и цената на млякото. Сериозен ценови скок е отбелязан и при кравето сирене, където увеличението е с 17,3%. Повече се охарчват търновци и ако си купят кашкавал от краве мляко - през юли те са го купували с 5,5% по-скъпо в сравнение с юни. За изминалия месец цената на замразеното пиле и пилешките дробчета е увеличена с 4,5%. Това също се обяснява с поскъпването на зърното, с което се хранят птиците.

Плодовете и зеленчуците също поддържат високи цени на търновския пазар. Единствено лек спад в цената си отчитат картофите, но поевтиняването е сезонно и не е за всички сортове.