ТЕМА


 

 

Ще има ли тази година сезон на зимнината?

 

 

Плевен

 

 

Пенсионери броят жълти стотинки за кило праскови

 

Буркани затварят на село, гражданите ще разчитат на промоциите

 

За градските пенсионери купуването на плодове и зеленчуци е луксРалица ПЕТРОВА

Започва сезонът, в който домашната манифактура би трябвало да се развихри с пълна пара. Т. е. майсторите на компотите и туршиите да се приготвят за свещенодействие пред готварските печки. Само че от година на година българката, която живее в града, все по-рядко запретва ръкави да пълни буркани по рецепти на баба си или такива, прочетени в някое женско списание. Причината е проста - някак не й излиза сметката. Цената на плодовете и зеленчуците е висока и вместо да пада със захлаждане на времето, се забелязва обратната тенденция. Въпреки че предлаганите буркани на пазара са втора употреба, пак трябва да се бръкне по-надълбоко в джоба. А като прибавим и по-високите цени на тока и водата от средата на тази година, картинката направо се избистря - в мазето на блока рафтовете са празни, а надеждите за вбъдеще са насочени към промоциите на зимнина в големите супермаркети.

Носталгията по компотите и туршиите тресе най-вече пенсионерите, установи проверка на "BG Север". Плевенският пазар в началото на август е фрашкан от баби и дядовци, които броят жълти стотинки, заделени от мизерната пенсия, само и само да си купят две кила праскови, които да затворят в буркани. "Какво да правим? За повече няма пари. А през зимата по някое време ти се прииска да си хапнеш компот. Как да си купиш готов? Че той и същият вкус няма. Ние с бабата сме диабетици, затова по-малко захар слагаме. Така ни излиза и по-евтино. Ще стерилизираме и някоя краставичка и това ще е. За повече - няма", казва дядо Стоян, който още в 8 часа сутринта е нарамил торбичката към пазара, за да може да се прибере преди да го хванат големите жеги.

"Още преди два месеца започнаха много да се търсят капачки. Сега напливът става още по-голям, въпреки че не може да се сравнява с миналата година", споделя наблюденията си Натали, която замества болната си баба на сергията за капачки и буркани. От нея сега идват да пазаруват най-вече хора от селата, които сами си слагат зимнината. Те бързат, защото са сигурни, че след месец "всичко ще скочи". Най-търсени си остават капачките тип "омния", които горе-долу запазват цената си от миналата година - 50 броя се търгуват за 3 лв. По толкова вървят и ловешките на "Нова". Тези на "Кричим" са малко по-скъпи - 3,80 лв., но и за тях се намират клиенти. Особено харчени са бирените капачки, които вървят по 4 ст. бройката. Явно хората си слагат доматен сок, казва Натали. Нова мода е да се затварят и шишенца с капачки на винт от сокове "Куинс", разказва младата продавачка. Иначе вървежни са и компотените на винт, които само срещу 10 ст. могат да се използват няколко пъти. Със стотинка по-малко се предлагат и тези за лютеница. Тази година много се търсели и затварачките, чиято цена варира от 4,50 до 7,00 лв.

Бурканите втора употреба също са хит, но не като миналата година.

500-милилитровите вървят по около 20 ст. Масово обаче е явлението хората да се отървават от тях - явно решили, че повече няма да им трябват, защото скъсват със зимнината. Само при Натали на ден се изкупуват по 200 - 300 броя.

"Компоти се правят сега, защото има праскови. Вървят от 1 лев до 1,40 лв. Купуват се и малко корнишони - 5 кг варират от 6,50 до 7,50 лв. Но като оставим настрани факта, че все по-малко се купува, хората не са и в Плевен. Всички, които имат финансови възможности, са на морето. В момента в града са останали само пенсионери. В сравнение с миналата година покупателната способност е намаляла с около 50%. Миналата година продавах краставици на 1,60 - 1,80 лв, сега са 1 лев и никой не ги купува. Хората като че ли предпочитат вече да си купуват готова зимнина и пресни плодове и зеленчуци. Все по-малко се консервира", споделя впечатленията си Валя Ангелова, която работи на щанд за плодове и зеленчуци. Според нея и през следващия месец ще има затишие, защото тогава тръгват учениците и всеки родител отделя пари за тях. През октомври по пазара ще тръгнат повече хора, но пак тези, които разполагат със средства. Те ще купуват обаче не толкова за зимнина, колкото да сложат нещо на масата. "Определено българинът не яде пресни плодове и зеленчуци. Предпочита колбасите, които в голямата си част не са направени от месо", казва Валя.

В момента на плевенския пазар преобладава българската продукция за разлика от миналата година, когато хит беше македонската. И чушките, и доматите, и краставиците сега са родно производство. Освен от други краища на страната, тържището се зарежда и от няколко производители от региона - Садовец, Горна Митрoполия, Ясен.

 

 

ГАБРОВО

 

Готовото излиза по-евтино

 

 

Зеленчуците са доста скъпи на габровския пазар тази годинаМариана ДИМИТРОВА

Доста скъпо излиза тази година зимнината за габровци. В разгара на лятото градските баби обикалят с торби централния пазар, но все още не се решават да купуват продукти за зимата. Цената на зеленчуците все още е много висока за сезона. Килограм от най-евтините домати се харчат по 1,20 лв. За кило зелен пипер габровци се бъркат не по-малко от 2 лв., а червеният не пада под 2,50 лв. Патладжаните се търгуват за 1.80 - 2 лв. На фона на останалите зеленчуци по-евтини излизат краставиците-корнишони - по 1 - 1,20 лв. На по-ниска цена се продават и тиквичките - по 70 - 80 стотинки.

Поскъпналите консумативи също увеличават себестойността на един буркан със зимнина. На малко по-висока цена са тая година капачките за буркани, отделно се калкулират и подправките, необходими за консервите - оцет, сол и т. н. Като се тегли калемът излиза, че един буркан зимнина струва не по-малко от 2 лв. Равносметката е, че на магазина готова консерва излиза по-евтино, да не говорим за труда и изгубеното време по стягането на зимнината. Малко по-лесно е със замразените зеленчуци. Все повече хора предпочитат да се запасяват със зимнина във фризера. Стойността на зеленчуците е същата, но поне се спестяват буркани, капачки и течните подправки. Отделно се спестява от ток, който също поскъпна за варенето на бурканите. Общо-взето май ще се простим със старата българска традиция да трупаме зимнина, а ще разчитаме като западняшката - наготово от магазина. Поне излиза по-евтино.

 

 

монтана

 

Хит е консервирането на къпини

 

Симеон НИКОЛОВ

Къпини и домати са хит при зимнината през това лято в Монтана. Заради многото валежи през пролетта и лятото, навсякъде около областния град има избуяли къпинови храсти. Много безработни, ученици и студенти изкарват по някой лев като берат вкусните диви плодове и ги продават на пазара. Заради високата конкуренция, цената варира от 1,00 до 1,50 лева за килограм. Купувачи са предимно баби и дядовци, които варят буркани с компоти до късно вечер пред блокове и в дворове на къщи.

Както всяка година най-предпочитания за слагане на консерви зеленчук е доматът. На пазара в Монтана килограм се продава по 0,80 до 1,50 лв. Мнозина предпочитат да купуват цели касети от търговската база, където има домати и по 0,60 - 0,70 лв./кг. Домакините твърдят, че домашните консерви са по-вкусни от тези в магазина, а и излизали по-евтино с 40 - 50 стотинки на буркан.

 

 

ВИДИН

 

Купувачи мъкнат пълни торби със зеленчуци

 

Теменужка ИЛИЕВА

Сезонът на бурканите във Видин започна от края на юли и продължава със засилени темпове в началото на август. Всеки ден на общинския пазар може да се видят купувачи с пълни торби зеленчуци, най-вече домати. Количествата говорят, че зеленчукът ще бъде консервиран за зимата. Не е рано да се приготвя зимнина, твърди Петрана Булева, пенсионерка от Видин. "Аз винаги слагам домати, краставици, зелен боб по това време. Чела съм в книгите, че най-подходящи за консервиране са зеленчуците, узрели по време на най-големите горещини. Тогава те са пронизани със слънце и са най-полезни", твърди жената. "Чувам, че стръковете домати вече почернявали и градинарите ги скубят. Купувам сега, защото по-късно вече може да няма домати", сподели друга купувачка от пазара.

Домати има по всички сергии, но цената им не пада от това, че са много. Най-хубавите сортове вървят по 1,50, но такива домати се купуват само за салати. За консервиране вървят по 70 - 80 ст./кг. Няма да паднат под тази цена, напротив, ще поскъпват, коментират жените, които си търсят подходящи зеленчуци за бурканите. Краставиците, след като през юли са стигнали цена от 80 ст. за кг, вече надминават 1 лев. Най-свежите и прави, които подхождат за консервиране, стигат до 1,30 лв. Сините патладжани са от 1,20 нагоре в зависимост от големината им. Най-скъпи тази година се очертават чушките. Годината не е благосклонна към пипера, споделят градинарите от околните села, които сами продават продукцията си. Чушките са черни на цвят, сбръчкани и малки. Затова цената им не пада под 1,80 - 2 лв. По-хубавите, доставка от оранжериите в Петричко, са 2,20 лв. За туршии видинчани ще чакат узряването на пипера на юг и доставките му във Видин. Жените прогнозират, че тази година чушките няма да паднат под 1,50 лв. за кг.

На видинския пазар има търсене на зелен боб за консервиране. Предлаганите количества са малко, цената му е 2 лв./кг.

Не са по-евтини от миналата година и подправките. Малка китка магданоз е 30 ст. Рекордьор отново е копърът с цена от 80 ст. за китка. Целината се продава само на китки по 50 стотинки за няколко стъбълца.

Капачките държат цена от 2,80 лв. за пакет от 50 бройки. Навсякъде те са производство на фабриката "Нова" в Ловеч. Дефицит за тях няма да има. Миналата година 50-те бройки надминаха 3 - 3,40 лв. Нови буркани не се предлагат - вървят продажби само на втора употреба. Цената на компотените е 20 ст. за бройка.

Според търговец - градинар от село Капитановци, има засилен интерес към консервирането на зеленчуци. Предишните години са били по-слаби в това отношение. Т. е. много от жителите на Видин се връщат към бурканите със зимнина. Според него това се дължи на намалената покупателна способност и намаленото предлагане на консерви по магазините след ликвидирането на всички консервни предприятия в района. Един буркан с кисели краставички се продава по 1,80 лв., белените домати стигат 2 лв.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Лютеницата остана в историята,

чужденците правят мармалади

 

Кремена КРУМОВА

"Миналата година купувах по лев, че дори и по 80 ст. корнишони. Сега не падат под 1,20 лв. Пиперът също държи все още висока цена - 1,80 лв., а червеният е над 2 лв., коментира клиентка, дошла на централния пазар във В. Търново да купи продукти за зимнина. Десета поредна година домакинята предпочита местното тържище, защото няма село, от където да си набави плодове и зеленчуци. После вари бурканите пред блока или вкъщи на котлона. Приготвя компоти и сладка от сини сливи и праскови, кисели краставички, зелен боб и гювеч.

На пазара печели най-напористият и опитен продавач. Някои зареждат с по един или два артикула, които са по-вървящи за седмицата, и успяват да продадат стоката си за два - три дни. Други наблягат на многообразието и също не губят. "Аз пазарувам направо от складовете на "Булгарплод" в града. Там ми излиза по-евтино от пазара. Спестявам поне 2 - 3 лв. Е, захарта и солта са малко скъпички, но се справяме, обяснява друга домакиня.

От местното статистическо бюро казват, че не се наблюдава намаление на плодовете и зеленчуците през юли. Сравнени с юни те са поевтинели, но не прекалено. Например пиперът до началото на август за двата месеца е паднал с близо лев и повече, доматите с 80 ст., патладжаните дори с 1,50 лв. При прасковите също се отчита намаление с 1,70 лв. Капачките запазват цената си целогодишно от 2,80 лв, до 3,00 лв. за пакет от 50 броя.

Великотърновецът, който има село, пътува до там всяка събота и неделя. Правят се компоти, туршии и консерви в промишлени количества.

Интересен момент в региона е, че чужденци вече се допитват до българските си съседи как да приготвят сладка или компоти. За тях туршиите не са много привлекателни като вкус. Преди месец във великотърновското село Миндя имаше вечер на традиционните кухни. На нея местните и чуждоземците, заселили се там, представиха свои народни ястия. След като всеки опита от гозбите на всеки, си поиска и рецепта. Обмяната на опит се отразява добре на новите ни съселяни, коментират в Миндя.

Наблюдава се тенденция в последните няколко години местните хора рядко да правят лютеница. Купуват голям бидон с готова лютеница и я разделят в малки бурканчета. Макар и голяма играчка, кьопоолуто обаче си остава традиционно българско мезе и на великотърновеца не му е жал да похаби повечко време да приготви ароматната туршия.

 

 

ловеЧ

 

С рецептата за царска туршия

върви и специална лъжица

 

Мира ГАНЧЕВА

Тазгодишният хит сред домакините в Ловеч е невероятната царска туршия на учителката по немски език Албена Веселинова. Младата жена не крие рецептата, дори напротив - с охота я казва на всеки желаещ. Славата на зимното мезе за ракия се носи из целия квартал, опитали туршията не пестят суперлативи за вкусовите й качества. Тайната обаче се крие в... специална мерителна лъжица, обяснява Веселинова. Без нея вкусът няма да е същият, допълва тя. Затова учителката, заедно с рецептата, дава и мерилката на по-близките си приятелки. А лъжицата е най-обикновена - супена, но от по-старите модели, които отдавна са забравени в кухненските шкафове по селата. Но тъй като немскоговорящата даскалица знае рецептата от своята баба, която навремето е използвала точно такава лъжица, сега на лично място в чекмеджето Албена държи две такива специални мерилки.

Рано е още за туршии, отсичат ловчалийки и чакат да паднат цените на зеленчуците. Една от най-тачените туршии (освен царската) са киселите краставички. Корнишоните обаче още държат цена от 1,10 лв., прогнозите са, че до края на месеца ще поевтинеят поне с 20 ст. Тогава 10 кг краставички ще струват 9 лв., което ще подсигури 20 - 25 буркана за зимата.

Любимо мезе в студените дни е и кьопоолуто. Сега приготвено обаче, то ще излезе доста скъпичко. Защото и патладжаните, и тиквичките са на цена от 1,10 лв. Преди месец и половина тиквичките се намираха от 40 до 60 ст., припомнят търговци, но не могат да обяснят аномалията в цените. В джоба удря и задължителният за кьопоолуто чесън - 4 лв./кг.

Производството на традиционната за българина лютеница като че ли позамря, отчитат и домакини, и продавачи. Единици са онези, които я правят, дори и да си отглеждат собствена продукция домати и чушки. Пазарът предлага изобилие от марки и цени, така че е по-лесно да се купи от магазина, разсъждават ловчалии. По-далновидните купуват големи буркани от 8 - 10 кг и я разсипват в предпочитани от самите тях грамажи, след което я заваряват, за да се запази за зимата. Така изпреварват евентуално поскъпване на лютеницата в следващите месеци.

Чакат си реда каците за кисело зеле. Този нашенски специалитет все още е на почит, въпреки че се предлага и фабрично направен. Но домашно приготвеното кисело зеле не може да се сравни с купешкото, е стопроцентовото мнение. Сега обаче зелките се продават за 50 ст. килото, наесен се очаква да паднат докъм 25 - 30 ст.