ТЕМА


 

Работата в големите жеги -

риск заради дневния надник

 

Плевен

 

Строители припадат на обекти,

баби продават сладолед на 60С

 

Поля ТОМОВА

Това лято Плевен отбеляза рекорд в температурите. В 40-градусовите жеги обаче хората масово работят на открито, въпреки всички предписания на лекарите и експертите от Областната инспекция по труда. Продавачи на сладолед и в будки, таксиметрови шофьори, полицаи, строители и други стоят на открито и в най-жестоката жега в ранния следобед. Болшинството от строителните фирми в Плевен не смениха работното си време в горещините. Много малко от предприемачите се смилиха и въведоха графици с по-ранно начало и с продължително прекъсване в най-горещите часове. В тези непоносими жеги полуголи строители, които се поливат през десет минути с вода, станаха обичайна гледка. В топлото време естествено те работят без каски и предпазно облекло, което пък увеличава опасността от злополуки. Тъй като в строежите обикновено има течаща вода, работодателите си спестяват разходите и не осигуряват на бачкаторите минерална вода, както гласеше последното предписание, сведено от Националната инспекция по труда.

За да не натопят шефовете си, повечето работници не се оплакват и твърдят, че свикват с рекордните жеги и си почиват по три пъти на ден. В 12 на обяд била голямата им почивка. След това отдъхвали в три следобед.

Жаркото слънце ги принуждава през половин час да влизат в строящия се обект, откъдето обаче излизат бързо заради строгия поглед на началниците си. Но има и места, където тепърва започват изкопните работи и хората няма къде да се скрият. Твърдят, че работят в жегите, за да не изтърват надника, който според тях на фона на общата безработица и ниската им квалификация не е малък. Но когато разберат, че до работодателите им е изпратено предписание да променят работното им време, признават, че това е по-разумен вариант.

В жегите двама строителни работници са припаднали на обектите и са откарани в "Спешна помощ", сочат данните. Сигурно е обаче, че има много подобни случаи, при които не е потърсена лекарска помощ, тъй като болшинството не са назначени с трудови договори, а работят на устно договорени за деня пари. Затова и не се осмеляват да протестират срещу работата в нечовешките горещини.

Друга категория хора, които стоически търпят горещините, са продавачите на открито - на сладолед, вестници, цветя...При измерени на площада в три следобед 60 градуса, възрастна жена продължава да продава сладолед. Твърди, че "шефът" й носел вода. Не я било страх от жегата, трябвали й пари. Хората, които продават цветя пък заявиха, че преди всичко гледат как да спасят растенията си, защото те били по-чувствителни от тях и се нуждаели от пръскане с вода на всеки 15 минути. Въпреки цялата грижа обаче повечето от букетите умирали още до обяд. На Улицата на цветята продавачите също заявиха, че работят по собствена воля и сами носят отговорността от престоя си в жегите.

Лекарите от спешното отделение напомнят многократно, че престоят на открито в най-горещите часове на деня носи огромни рискове не само за здравето, но и за живота на хората. Ако пък все пак е неизбежно да се излезе навън в 40-градусовия пек, е задължително на всеки 10 - 15 минути да се влиза в помещение с климатик, както и да се приемат достатъчно количества течности. В противен случай вместо заработен надник хората може да получат престой в болницата и тежки проблеми със сърдечно-съдовата система.

 

 

ВИДИН

 

Монтират климатици в шивашките фирми

 

Тина ИЛОВА

Работодатели масово осигуряваха постоянно минерална вода на работещите на открито по време на горещините, съобщиха от Областната дирекция по труда. На много места разработиха режим на работа, пригоден с адската жега.

Първи на усложнените условия на труд откликнаха шефовете на държавните фирми и ведомства. Те промениха работното време така, че в късния следобед офисите да останат затворени. Така администрациите на общините приеха да работят сутрин от 7 до 15 часа. В строителните фирми също промениха работното време, твърдят инспекторите. То бе изтеглено към ранните часове на деня. При по-високите сгради собствениците на фирми разрешиха почивки по преценка на работещите. В шивашките фирми са монтирани сенници и климатици.

Специалистите на трудовата инспекция са проверили малка част от фирмите, но са направили всичко възможно изискванията на Кодекса на труда за работа при неблагоприятни условия да стигнат до всички. Собствениците на фирми са наясно, че ако бъдат засечени неизпълнени задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ги чака глоба от 250 до 1 000 лв. при първо нарушение и от 500 до 2 000 лв. - при второ. Трудовите инспектори са разгласили и апела на Главната инспекция по труда към работодателите в екстремните климатични условия да съхранят и защитят живота и здравето на работещите хора. Сигнали за неизпълнени задължения в инспекцията не са постъпвали.

 

 

ловеч

 

Шефът на затвора разреши вентилатори зад решетките

 

Мира ГАНЧЕВА

Заради необичайните жеги в края на юли служителите в общинската администрация в Ловеч се трудиха на намален работен ден. По нареждане на кмета Минчо Казанджиев те идваха на работа в 7 ч. и приключваха в 13 ч. Пропуснатите часове ще бъдат отработени на 1 септември, събота. Служителите в Информационния център обаче обслужваха гражданите с непроменено работно време. Осем часа работиха и в отдел "Гражданско състояние", както и в звеното "Местни данъци и такси". Освен това градоначалникът бе разпоредил на селските кметове да осигурят необходимите количества вода за технологични и производствени нужди, както и да се раздаде минерална вода на работещите.

Нито един работник във фирма или продавач в магазин не е получил от работодателя си минерална вода, показа репортерска проверка на "BG Север" в Ловеч. По-голяма част от магазините обаче са с климатици, така че там работният ден протичаше нормално. Не така стоят нещата във фабриките и заводите. Там климатиците са само в кабинетите на шефовете, докато в производствените цехове жегата дори при обичайни температури навън е нетърпима.

Според разпорежданията на трудовото министерство с особено внимание шефовете трябва да се грижат за непълнолетните си работници. Забранява се работата на непълнолетни при температура в помещение под 18 и над 25 градуса. Забранена е и работата на открито от непълнолетни лица под минус 10 градуса и над плюс 30 градуса. Какво се виждаше обаче най-вече по заведенията в Ловеч? Млади момичета на видима възраст 16 - 17 години търчаха с таблите по цял ден и разнасяха студена бира на клиентите на терасите.

Заради горещините директорът на ловешкия затвор Марин Калчевски разреши на пандизчиите да ползват лични вентилатори в килиите. Освен това те получили и разрешение да се разхождат из двора два пъти на ден по един час, докато при обичайни атмосферни условия разходката е веднъж на денонощие.

 

 

Враца

 

Адските горещини препълниха болницата

 

 Цветана ЕВГЕНИЕВА

В община Борован промениха работното време на 120-те човека, работещи по социалните програми. По заповед на кмета Петьо Гацински заради горещините хората се трудят от 6,30 до 13 часа. Разпореждането ще важи докато температурите не паднат до поносимите си летни стойности, уточниха от общинската администрация.

С променен график са и ангажираните по програмата "От социални помощи към заетост" в община Роман. Те също използват утринната хладина за изпълнение на различните дейности, по-голяма част от които се извършват на открито. Кметът Пламен Младенов е разпоредил при здравословни проблеми и оплаквания хората да бъдат освобождавани от работа. Заради горещините той осигурява за тях и за служителите на общинската администрация допълнителни количества минерална вода и разхладителни напитки. По негова инициатива е раздадена вода и в селските кметства.

Шефове на някои строителни фирми също са променили работното време на своите хора, като са изготвили графици за сутрешните и късните вечерни часове. За да се разхлаждат по време на работа, строителите получават на обектите студена минерална вода.

Над 100 човека преминаваха дневно през организирания от областния съвет на БЧК подкрепителен пункт в центъра на Враца. Хора на различна възраст се възползваха от възможността да изпият чаша студена вода в най-горещите часове на деня и да си премерят кръвното. Те получаваха и консултация как да преживеят големите горещини.

Горещините и евентуалният воден режим подтикнаха общинската фирма БКС във Враца да започне изграждането на хидрофорна инсталация в парка на ДНА. Съоръжението трябва да улови водите на подземна река, минаваща на 128 метра дълбочина. С дебита от нея ще се реши проблемът за поддържане на растителността в зелените площи и освежаването на градинката, където се събират стотици врачани, като ще се спести и питейна вода.

Засега без прекъсване работят и фонтаните на площад "Христо Ботев", където врачани се спират за разхлада под пръските на водата. Той е любимо място и за децата, които понякога влизат в него с дрехите. Свободните от работа малчугани и възрастни се спасяват сред прохладата на река Лева, която преминава през града, но за съжаление е твърде плитка. За да си осигурят повече вода, някои си заграждат вирове по реката, което обаче е забранено от общинската управа. Други пък търсят прохлада сред езерото на ресторант "Чайка" към пролома "Вратцата".

Адските горещини препълниха врачанската болница, като дневно само в Спешното отделение търсят помощ около 20 човека. През изминалите почивни дни 50 врачани са получили топлинен удар вследствие на високите температури, казаха от отделението. Част от прегретите са хипохондрици, чието здравословно състояние се влияе критично от жегата. На пациентите с топлинен удар се извършват водно-солеви вливания, които подхранват мозъка, уточни д-р Марин Георгиев от Спешното отделение. В горещените са се повишили случаите на бъбречни и хипертонични кризи, астматични пристъпи, на инсулти и остри чревни инфекции.

 

 

ГАБРОВО

 

Дюлгерите с по-чести почивки на сянка

 

Мариана ДИМИТРОВА

Заради непоносимите жеги строителните фирми в Габрово бяха принудени да променят работното си време. Високите температури бяха причината собствениците от строителния бранш да намерят решение как да облекчат труда на хората си, които работят на открито. Някои от фирмите бяха въвели работно време от 6 до 14 часа за обектите на открито. Друга част от строителния бранш се допита до хората си, за да разбере кое е най-приемливото за тях работно време. Трети пък не са променяли графика на работа, но за сметка на това работниците им правели по-често почивки на сянка, въпреки че по-голямата част от тях работят с шапки по откритите обекти. Това не било достатъчно и шефовете им осигурявали разхладителни напитки.

В учрежденията в Габрово по-голямата част от работодателите бяха осигурили студена минерална вода. От живителната течност раздаваха безплатно на гражданите, които посещаваха местното кметство, както и на автогарата. През двата дни, в които бяха най-големите жеги, със заповед на кмета чиновниците от общинската администрация работиха от 7,30 до 13,30 ч.

 

 

Велико Търново

 

Изкупиха от магазините всички духалки

 

Кремена КРУМОВА

Повечето строителни фирми в област Велико Търново са променили трудовия си график заради горещините и високите температури. Една от тях вече е подала заявление до Областната инспекция по труда (ОИТ) за промяна на работното време. Молбата й е на строежа да се работи във вечерните часове - до около 21 часа, докогато все още има видимост. Друг строителен предприемач сподели пред "BG Север", че до обяд служителите му работели на покрива на сградата, а следобяд, когато вече слънцето било нетърпимо, те слизали на по-долните етажи и така строителството вървяло в по-нормални условия на труд. Промени с цел улесняване на работниците се правят и в други сектори. Например в един шивашки цех в старата столица шефът също променил графика на работа и разредил шивачките по места. Обещал им даже скоро да постави повече климатици. Дори служителите на общинската фирма за платени паркинги, които цял ден са изложени на парещите лъчи на слънцето, търсят сянката и задоволяват жаждата си с бутилки минерална вода.

Досега близо 60 строителни обекта са проверили трудовите експерти за спазване условията за труд при топло време. Едно от тях - за осигуряване на минерална вода по обектите, почти навсякъде се спазва, установи репортерска проверка. ОИТ - Велико Търново, констатира, че задълженията на работодателите към техните служители при неблагоприятни климатични условия се спазват и засега няма санкционирани фирми. Няма и подадени жалби за нездравословни условия на труд по места. По този показател най-привилегировани са държавните служители по институциите или администрацията в големите фирми. Там в почти всяка стая има инсталиран климатик и работата е много по-приятна.

Заради жегата свищовският кмет Станислав Благов издаде разпореждане, с което освобождава от работа общинските служители, които са се почувствали зле в резултат на високите температури. Той сподели, че гражданите масово ползват административните услуги на дунавската община до 10 - 10,30 часа. Единствено чиновниците от дирекция "Социално подпомагане" край Дунава са с променено работно време заради сахарската жега в Свищов. Социалните работници започват работа преди 7 часа сутринта.

Трудно се работи лятото и в интернет залите. Там климатичната инсталация работи, но голямото пространство изисква повече машини, които да разхлаждат и раздвижват и без това топлия въздух.

В автобусите от градския транспорт положението е същото, макар че отвореното малко прозорче на покрива на превозното средство влива малко прохлада.

За два дни в големите търговски вериги за бяла техника в старата столица са изкупени всички вентилатори. Само за ден една от тях е продала 350 бройки.