ТЕМА


 

Цените на жилищата - според

икономическия хал на града

 

Плевен

 

Гурбетчиите са основните купувачи

 

Поля ТОМОВА

Според данните на НСИ за 2006 година средната цена на жилищата в страната е 904 лв. за кв. м. Най-високо ценени са три града в България - София, Варна и Бургас, където поскъпването е най-високо. Изненадващо ръстът на цените в Стара Загора продължава да расте и градът достига вече четвърта позиция сред областните градове. В същото време цените в Пловдив отбелязват слаба промяна и при запазване на тази тенденция се очаква Русе да измести Пловдив от групата на петте най-скъпи града. Един от най-непривлекателните градове остава Видин. Цените на имотите отразяват икономическото състояние на населените места, както и интереса към тях от страна на капитала.

Къде е Плевен? През миналата година той води в класацията за топ 5 на градовете с най-нисък ръст на цените в проценти, едва 1,5 на сто. За сравнение - през 2004 година ръстът на цените в Плевен надвишава 60 процента. Това означава, че пазарът е вече почти консумиран. Плевен е сред непривлекателните за купуване на имоти градове и заради липсата на достатъчно жилищно строителство, както и заради високата степен на бюрокрация.

Средната цена на едностаен апартамент в Плевен сега е 511 евро за кв. м. В квартал "Дружба" апартамент от 40 кв. м. струва 18 хиляди евро, а в центъра жилище от 45 кв. м. е 29 500 евро. Двустаен в "Дружба" е 24 хиляди евро, до окръжна болница - 45 хиляди евро. За сравнение - в Пловдив цената на двустаен в широк център е 44 хиляди евро. Тристаен апартамент в Девети квартал от 121 кв. м. струва 56 500 евро, а в центъра цената му вече е 63 хиляди евро. В Плевен най-често се търсят едностайни и двустайни апартаменти, твърдят брокерите.

Не са рядкост напоследък и продажбите на имоти по селата. В зависимост от състоянието на къщата и от близостта до Плевен цените варират от около 20 хиляди лева до 80 хиляди евро.

Един от факторите, който влияе върху цените на имотите, са капиталите на гурбетчиите, които вече инвестират в жилища. Не е тайна, че Плевен е един от градовете, от които в началото на 90-те за Испания и Италия заминаха много хора. От няколко години насам те започват да купуват имоти тук. За последните няколко години размерът на инвестираните в имоти финансови потоци нараства неколкократно, като от 14 млн. евро през 2001 година достига до 123 млн. евро през 2005 година. Тези данни обаче не отчитат транзакциите, финансирани от юридически и физически лица, тоест и от гурбетчиите в чужбина. Тенденцията през последните години е за трайно нарастване на тези трансфери. За последната година външното търсене се насочва към няколко типа покупки - евтини селски имоти от чужденци, апартаменти или вили в туристическите райони, инвестиции в търговски площи или административни сгради, покупки от българи на градски жилища с инвестиционна цел.

 

 

монтана

 

402 евро средно за квадратен метър

 

Момчил ИВАНОВ

402 евро е средната цена, по която се търгува в момента квадратен метър жилищна площ в Монтана, съобщиха брокери от областния град. Най-ниската цена за предлаган сега имот е 13 000 лева - за парцел в най-отдалечения квартал на града "Мала Кутловица". Най-високата оферта е за 300 000 евро за къща с жилищна площ от 240 кв. метра в центъра на Монтана. От началото на годината цените на недвижимите имоти са се покачили с около 30 на сто.

С 35 на сто са се повишили и цените на терените в регулация в града край Огоста. Офертите варират в много широк диапазон - от 11 до 344 евро за квадратен метър. Най-ниската цена е за терен от 1 966 км. метра в квартал "Младост" - 20 600 евро. Най-високата е за терен от 12 000 квадрата, който се намира до международния път Е-79, на входа на Монтана откъм Видин. Обявената му цена е 780 000 евро, но към нея няма интерес. Най-високата цена за квадратен метър площ е 344 евро - става въпрос за терен от 450 кв. метра в центъра на Монтана.

В останалите по-големи селища на региона от началото на годината цените на недвижимите имоти и парцелите поскъпват съвсем леко. В Берковица, където се очертават перспективи за развитие като ски център, терените вървят от 9 до 120 евро за квадрат. Най-евтиният парцел е в планинското село Цветкова бара и се предлага за 20 000 лева. В подножието на връх Ком в Стара планина е най-скъпо - искат се 850 000 лева за 62 000 кв. метра. Цените на жилищата в Берковица са между 180 и 383 лева за квадрат.

В балнеолечебния курорт Вършец от началото на годината стойността на жилищата се е покачила с 15 евро за квадратен метър. Най-ниската цена за къща там е 15 000 евро - става въпрос за дом от 120 кв. метра жилищна площ. Във Вършец е и най-евтиният терен в областта - за 5 500 лева може да се купят 250 квадрата близо до центъра на града.

В Лом цените на метър жилищна площ са повишени с около 10 евро. В момента в крайдунавския град се искат от 330 до 680 лева за квадрат.

 

 

ловеч

 

Има предлагане, няма търсене

 

Мира ГАНЧЕВА

Голямо е предлагането на жилищни имоти в Ловешко, показва анализ на обявите на граждани и на агенции в местната преса. Търсената цена обаче в никакъв случай не съответства на възнаграждението в областния град. Освен това се забелязва и поскъпване на жилищата. Например, през февруари т. г. 102-квадратен тристаен тухлен апартамент в блок в идеалния център на Ловеч се е продавал за 40 хил. евро, което прави по 392,16 евро/кв. метър. Пет месеца по-късно - през юли, също тристайно жилище, монолитно, но с по-малка площ (92 кв. метра), при това намиращо се в района на пазара, се е търгувало за 45 хил. евро, тоест за 489,13 евро/кв. метър. Или цената на апартаментите се е покачила почти със 100 евро на квадрат. А при трудовите възнаграждения промяна не се забелязва. За никого не е тайна, че в Ловеч масово се работи ако не за минималната работна заплата от 180 лв., то за малко над нея - 200 - 230 лв. максимум (с изключение на държавните и бюджетните учреждения, където заплатата се индексира непрекъснато).

Абсолютно безумна е и обява за продажба на апартамент в града за 77 хил. евро. Вярно, 100 квадрата, тристаен, плюс две тавански стаи със собствен санитарен възел, които позволяват преустройване в мезонет. Подовото покритие е теракота, фаянс и паркет. Звучи чудесно, може би и в действителност е, но не е по джоба на ловчалията.

Подобни цени се искат най-вече от собственици на жилища, които живеят в столицата, обясняват брокери. Защото те са се откъснали малко или много от живота в провинциалното градче и си мислят, че щом в София се реализират сделки на такива цени, защо не и в Ловеч. Според агенции за недвижими имоти толкова скъпи апартаменти биха купили или чужденци, каквито в люляковия град не се завъртат много-много, или големи фирми с чуждестранно участие, каквито също няма в изобилие.

 

 

ВРАЦА

 

Панелките вече настигат монолитното строителство

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

С около 20 процента се е повишила цената на панелните жилища във Враца в последните месеци и вече почти се изравнява с монолитното строителство, заяви брокерът по недвижими имоти Каролина Краева. Според нея това до голяма степен се дължи на засиленото купуване на такива жилища от българи, работещи в чужбина, които след това ги дават под наем или ги предоставят на децата си. Цената им е достигнала по 500 - 600 лв. за квадратен метър. Краева уточни, че освен собствени пари, тези купувачи ползват и ипотечни кредити от банките.

Значително поскъпване, с около 30 процента в сравнение с лятото на миналата година, има и при къщите в града, като цената им вече е около 800 лв. за квадратен метър. През горещия юли се забелязва известен застой в пазара на имоти във Враца, но според Краева той ще се активизира през септември и октомври. Вече има доста заявки от българи, работещи в чужбина, за търсене на жилища. Но точно тук се получава и един парадокс. Голяма част от обявените за продажба къщи са на възрастни хора, които обикновено отиват при децата си в София и други градове. Те не са ремонтирани и поддържани добре, а за тях се иска висока цена, тъй като при един основен ремонт, стават много перспективни и за живеене, и за продажба.

Същото е положението и с цените на къщите в планинските села около Враца - Згориград, Паволче, Челопек и Руска Бяла. Те също гонят по 700 - 800 лв. за квадратен метър, докато в равнината могат да се намерят къщи на два етажа за 3 - 4 000 лева. Имот в с. Челопек на площ от 10 231 квадратни метра, оценен на 85 450 лева без ДДС, беше предложен за продажба от общинския съвет на Враца за 170 000 лева първоначална цена. Според брокери той ще бъде купен на най-малко два пъти по-ниска стойност. Общински имот във Враца удесетори цената си. Терен в ж.к. "Дъбника" беше купен чрез търг от Ивайло Цветанов, който предложи 87 112 лева при първоначално обявена цена от 7 890 лв. За място срещу пожарната служба във Враца при наддаването се достигна до 142 000 лева, 10 пъти повече от обявената цена.

Чужденци също търсят и купуват къщи и терени за инвестиции във Врачанско. Няколко британски семейства вече са собственици на домове във врачански села, предимно в общините Мездра и Роман. Представители на баварското министерство на земеделието са заявили намерение пред областния управител на Враца да купят земя около 40 000 дка, върху която да отглеждат култури, използвани за производство на биогорива.

Във Враца работят 28 фирми за недвижими имоти и според Краева за всяка има "хляб" в този бизнес.

 

 

Видин

 

Апартаментите поскъпнаха три пъти за две години

 

Тина ИЛОВА

До преди три - четири години гарсониера във Видин можеше да се купи за 10 - 12 000 лв. Сега цената на маломерните жилища е 28 - 30 000 лв. Психологическата граница от 100 000 лв. за дом отдавна е премината, някои от офертите съдържат баснословни за Видин цени. Така за къща от 240 кв. метра застроена площ в не особено престижния квартал "Крум Бъчваров" се искат 220 000 евро. За къща в кулското село Старопатица се искат 180 000 евро.

Най-скъпи са жилищата в центъра на града. Квадратен метър там се продава по 659 евро. Апартаментите по улица "Дунавска" - крайбрежната улица на Видин, вървят по 511 евро квадрата. Домовете в стария квартал "Калето" държат цена от 457 евро кв. метър. Най-евтино е в квартал "Бонония" - по 388 евро квадрата. Това е за тухлените жилища. Растат и панелните - цената им стига 60 - 70 000 лв. за тристайните. Растат и луксозните - мезонет в центъра от 77 кв. метра се продава за 60 000 евро.

През последните месеци расте и цената на недвижимите имоти в селата. Допреди две - три години къща в такива отдалечени села като Стакевци - намира се на 17 км от Белоградчик по посока към границата със Сърбия, можеше да се купи за 5 - 6 хил. лв. Сега в офертите фигурира къща, за която собствениците искат 70 000 лв. Още по-скъпи са тези в селата с някаква забележителност - така в Рабиша, край което се намира единственото тектоническо езеро у нас и пещерата Магура, къща от 105 кв. метра се продава за 39 000 евро.

Повишава цената си и земеделската земя. До неотдавна декарът се е продавал за 60 лв. Сега цената му се движи от 150 до 300 лв.

По-високите цени се дължат на допълнителни, а не на основни фактори, коментира увеличението на имотите управителят на агенцията за недвижимости "Видински имоти" Любо Йонов. Нормално е цените да растат следствие бурно икономическо развитие и повишаване покупателната способност на населението в района. Нищо подобно не се случва обаче. Цените на жилищата растат заради очакванията около Дунав мост 2. Знае се, че се увеличава потокът от преминаващи хора, което ще разкрие много нови работни места в заведенията за обслужване. Голям процент от младите хора на района работят в Италия, Испания, Германия. Те вече са натрупали малко пари, връщат се за малко и си купуват жилища във Видин. После ги заключват и пак тръгват.

Чужденци, предимно англичани, купуват къщи из селата на Видинско и това кара собствениците им да вдигат цената. Няма и конкуренция в предлагането, твърди още брокерът. Новите качествени жилища са малко, на борсата се търгуват предимно старите, строени преди 20 и повече години. Не на последно място за по-високите цени допринасят и банките, които раздават кредити за жилища. Това допреди няколко години го нямаше, завършва Йонов.