ТЕМА


 

Многото пожари - резултат

от човешкото безхаберие  

 

Плевен

 

Гасаческите групи действат доста мудно и неефективно

 

Поля ТОМОВА

Наред с незапомнената суша и жега тази година изключително много са и пожарите и те продължават да вилнеят, съобщават от областната противопожарна служба в Плевен. Само за месец и половина - от 1 юни до 15 юли, огнеборците са гасили 326 пожара. От тях с материални загуби са 78, в сухи треви и отпадъци - 224. Има и седем лъжливи повиквания. В парк "Кайлъка" изгоряха 120 дка растителност заради небрежност при боравене с огън. Предполага се, че пламъкът е тръгнал от запалени отпадъци в близост до вила в парка. Над 10 са пожарите, които вилняха до момента в защитената територия. Гасенето им е трудно, тъй като сухите борови иглички тлеят и огънят се разгаря от най-малкия повей на вятъра.

Най-многобройните пожари са в района на Плевен, парк "Кайлъка", както и в района между Долни и Горни Дъбник. Такава концентрация на подобни случаи в споменатите области се наблюдава за пръв път тази година. Значителен брой пожари са възникнали и в землището на село Тученица, както и около първокласните пътища София - Ловеч, София - Русе. Основните причини за пожарите, според справката на ОД ПБЗН, е небрежност при боравене с огън и подпалване на сухи треви и стърнища. Вероятно заради незагасена цигари изгоряха 79 дка борови гори край село Николаево, огънят стигна и до гробищния парк. Декоративни храсти лумнаха и в местността "Разсадника", отново причината е небрежност. Масова практика е да се горят не само сухите треви, но и отпадъците в селските и вилни райони. Пожарникарите предупреждават, че при сухо и горещо време, особено ако има и вятър, огънят тръгва и се разпространява изключително бързо. Заради нечия небрежност се запалиха и няколко вили в региона. Само бързата намеса на противопожарната служба предотврати човешки жертви.

За периода са разкрити и част от хората, причинили пожари. В 14 от случаите са съставени актове, глобата е от 200 до 500 лева. Това обаче явно не стряска никого, тъй като паленето на огън продължава. Във всички населени места са създадени гасачески групи, но според пожарникарите те не действат ефективно заради забавено оповестяване и събирането им, както и заради недостатъчното оборудване и трудностите при транспортирането до огнищата. В битката с огъня се включват както военни, така и селскостопански производители, предимно с техника. Намесата на земеделските работници обаче ще е по-ефективна, ако бъде на по-ранен етап, категорични са от противопожарната служба. От там предлагат и организиране на постоянно наблюдение на землищата на селата през пожароопасния сезон. Друга констатация на службата е недостатъчното наблюдение над горските масиви от страна на служителите на държавното лесничейство. От плевенската противопожарна служба предлагат да бъдат назначени служители от кметствата и от лесничействата. За ограничаване на пожарите е необходимо и да се почистят сухи треви, дървени отпадъци и други от канавките, покрай пътищата и земите от горския фонд. От службата отчитат, че въпреки взетите мерки е много трудно да се установят виновниците за пожарите. Поради това е нужно своевременно завеждане на дознания, особено при възникването на пожари с концентрация в района на една и съща местност, както това се случи в парк "Кайлъка".

 

 

ВРАЦА

 

Прелъстена и изоставена пали апартамента на любовника си

 

Цветана АТАНАСОВА

С близо четири пъти се е увеличил броят на пожарите, възникнали от запалване на сухи треви, и с три пъти в обекти на икономиката и жилищно-комуналното стопанство, съобщи шефът на областна дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" инж. Цветан Цветков.

От началото на годината огнеборците са гасили над 400 пожара на сухи треви, близо 200 палежа на стопанска и лична собственост и два пожара на площи с пшеница. Човешки жертви няма, но са унищожени хиляди метри покривни конструкции, десетки тонове фураж, стотици декари иглолистна, широколистна и смесена гора. Най-много пожари са бушували в общините Враца и Бяла Слатина, най-малко - в Борован.

Според инж. Цветков една от основните причини за огнените бедствия в селското стопанство е засушаването и сравнително високите дневни температури. Но по-тревожна е другата причина - умишленото палене на треви и стърнища, въпреки категоричната забрана и наказателната отговорност. Нещо повече, някои кметове на населени места отказват да контролират този процес и да организират населението за гасене на пожари в горите и полето, посочи инж. Цветков.

По време на жътвената кампания досега са изгорели 70 декара с пшеница, като 20 дка са запалени от избухнал в пламъци зърнокомбайн в землището на Козлодуй. Огънят тръгнал от късо съединение в машината и обхванал площите с пшеница. Пристигналите навреме пожарникари успели да локализират пламъците и така спасили десетки други декари с хлебно зърно. Комбайнът изгорял почти напълно. В землището на с. Борован са опожарени 50 дка от запален наблизо огън. Досега полицията е съставила 29 акта за административни нарушения за участие в жътвата с необезопасена техника, уточни Цветков.

Не по-малко обезпокоителни според началника на ОД "ПАБ" са умишлените палежи в личната селскостопанска и градска собственост, които нарастват в пъти. Само през юли са станали няколко палежа. От такива пожари са изгорели десетки метри покривна конструкция, бали със слама и люцерна, зърно, машини, дори животни в селата Бъркачево и Соколаре и в Бяла Слатина. Най-опасен е бил палежът на 11 май в общинския център, където лумналият в селскостопанска постройка огън се разпространил и върху съседни сгради и само благодарение на бързата реакция на РСПБЗН - Бяла Слатина, пламъците са потушени навреме, преди да са изгорели и другите сгради. По този пожар е започнато досъдебно производство.

Няколко умишлени палежа на жилища, гаражи и клиника през февруари и март предизвикаха стрес у полицаи и пожарникари, които заявиха, че палежите се превръщат в епидемия. Жертва на пиромани и отмъстители са леки автомобили, търговски сгради и стопански постройки. Има и разкрити извършители. Заловен е 18-годишният Петър А. от врачанското село Пудрия, който за една нощ запалил къща и две купи сено на различни хора. Установена е още една пироманка, след като сама си признала, че е подпалила апартамента на бившия си любовник, който я изоставил. Пред съдия 54-годишната Иванка Димитрова признала, че за втори път се опитва да запали жилището му. Срещу нея е образувано наказателно производство. След няколкодневни издирвателни действия полицията установи четиримата извършители на палежа на ресторант "Лозница" в м. "Шаровитица", станал на 26 април. Те са между 20 и 23 години и са криминално проявени. Повдигнати са им обвинения за извършеното престъпление.

Не са разкрити обаче извършителите на огнените атентати през нощта на 20 февруари, когато в блок 34 и 35 в ж. к. "Дъбника" последователно пламнаха медицински център за лечение на наркомани и апартамент, както и на апартамент на първия етаж в блок на булевард "Демокрация" 30, където едва не загинаха от задушаване и изгаряне възрастна жена и 32-годишният й син. Коктейл от 10 литра нафта, примесена с паркетин, запали апартамента на бившия зам.-директор и главен геолог на "Булгаргаз - Чирен" Константин Петков на улица "Дико Илиев" 2. Целият ужас от обхваналите ги пламъци изживели 28-годишната Елена Минева и тригодишната й дъщеричка Косара. Пристигналите пожарникари намерили майката и детето припаднали. Те били откарани веднага в "Пирогов" със сериозни обгаряния.

Досъдебни производства са образувани срещу неизвестни лица, запалили банкомат, собственост на ОББ, и леки автомобили във Враца и Бяла Слатина.

Според инж. Цветков има проблеми с вече амортизирани автомобили, липса на части, но най-вече с лъжливите повиквания. Само през първото тримесечие на тази година те са 17 при 516 излизания. Щетите са големи - средно на едно излизане на автомобил се изгарят по 30 литра гориво.

 

 

ловеч

 

Техниката е стара, няма пари за резервни части

 

Мира ГАНЧЕВА

Тенденцията през последния месец в Ловешка област е за завишаване на пожарите, но това е нормално с оглед на атмосферните условия, съобщиха от РСПАБ - Ловеч. През последните седмици повечето пожари възникнаха вследствие на запалването на сухи треви и храсти в близост до пътната мрежа, заяви шефът на местната пожарна Владимир Кацарски. Според неговите думи засега материалните щети не са значителни. "Скоро ще приключи жътвената кампания, а досега имаме само 7 - 8 запалени стърнища, за които сме предприели административно-наказателни мерки. Сериозни пожари в жилищно-клоновото стопанство до момента нямаме, радващото е, че нямаме и пострадали хора", каза Кацарски. Що се отнася до взаимодействието с останалите институции, той отбеляза, че на този етап е най-добро сътрудничеството с държавните лесничейства. По думите на началника на ловешката пожарна все още има какво да се желае от доброволните гасачески групи по населените места, които в повечето случаи съществуват само на книга. Малко била и подкрепата, която служителите на пожарната срещали от кметствата, когато е необходимо. Трябва да има по-голямо разбиране от страна на хората, защото става въпрос за много сериозни неща и тяхната помощ, особено при големи бедствия, е от значение за нас, коментира Кацарски. Той увери, че ако се наложи, пожарната има готовност да призове целия си състав, дори и хората, които са в почивка.

С днешна дата проблемът на местната пожарна е свързан най-вече с техниката, сподели болката си огнеборец номер 1 на Ловеч. Не смеем и да мечтаем за нови автомобили, но се надяваме на прилично финансиране, за да закупуваме резервни части и да поддържаме колите, завърши Владимир Кацарски.

 

 

ГАБРОВО

 

Безотговорни граждани нарушават разпоредбите

 

Мариана ДИМИТРОВА

От началото на юли до момента на територията на Габровска област са възникнали общо 46 пожара. 11 от тях са с нанесени материални загуби, останалите 35 са в сухи треви и храсти. През периода оперативните дежурни части на РСПБЗН - Габрово, са реагирали на 19 сигнала за пожари в стърнища и на отпадъци, РСПБЗН - Севлиево - на 11 сигнала, РСПБЗН - Дряново - на три, а огнеборците в Трявна са излизали два пъти, за да потушават пожари, възникнали в сухи треви и храсти.

Само през последните няколко дни огнената стихия е унищожила общо 120 дка горски масиви в две габровски села.

Въпреки нормативните документи, заповеди и инструкции, засягащи противопожарната безопасност през сезона, всяка година недобросъвестни граждани нарушават разпоредбите, оплакват се от габровската пожарна служба. Наглед безобидни запалвания, с цел почистване, но безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка, са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения, жалват се още огнеборците.

Да се въздържат от подобни действия или почистването да се извършва организирано и с предварително взети мерки за неразпространяване на огъня, съветват от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". И напомнят, че все още е в сила забраната за палене на стърнища и крайни ивици. Търсене на административно-наказателна отговорност и съставяне на актове грози нарушителите на противопожарните изисквания. Засега такива санкции в Габровска област все още няма.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Овъглени са над 300 декара горски масиви

 

Кремена КРУМОВА

Почти всеки ден пожарникарите в областта се борят с по няколко огнени стихии. Само за последния месец във Великотърновско са бошували 39 пожара с материални щети и 261 в сухи треви и храсти. Според статистиката на местната пожарна за периода 15 юни - 15 юли миналата година са станали едва 98 пожара, което е три пъти по-малко в сравнение със същия период на тази година. Високите температури и жегите са едни от основните причини за разразяването на огъня в региона. Много често пожар се възпламенява и при небрежното палене на стърнищата и недоброто запръстяване. Санкционирани има, но са малко. Близо 500 лева е глобата за умишлено запалване, но е трудно да се докаже кой е предизвикал огъня или небрежно си е хвърлил фаса.

"BG Север" припомня, че пожар коства живота на 84-годишна жена, която загина в дома си в сухиндолското село Бяла река. Огънят бил загасен от съседи, но късно. При извършения оглед е намерен обгорелият труп на възрастната собственичка на жилището.

Над 300 дка горски масиви изгоряха пък край землището на великотърновското село Самоводене. Напълно бяха унищожени частни гори и тревни площи. Огнената стихия се разразила, когато на стрелбището на бивш военен полигон се изпробвали нови боеприпаси. Въпреки трудностите и горещените огънят е овладян и за щастие няма пострадали хора. Потърпевши останаха само собствениците на изгорелите гори. Те се заканиха да потърсят обезщетение от отговорните лица чрез съда.

Шест къщи и четири стопански постройки изгоряха в село Водно, община Стражица. За щастие, повечето от домовете са били необитаеми.

 

 

Видин

 

Огнеборци всеки ден спасяват имоти

 

Теменужка ИЛИЕВА

През седмицата видинските пожарникари са гасили по два - три пожара дневно, за да спасяват имоти. В Белоградчик на 12 юли опазили стопанска постройка с пламнали вътре 15 тона сено и успяли да преградят пътя на огъня към намиращите се наблизо две къщи и гаражи. В околностите на село Ружинци гасили пламнала иглолистна гора, за да спасят намиращите се наблизо вили и 8 дка борова гора. Пак в Белоградчик на улица "Здравец" от газов котлон пламнала къща. Пристигнали огнеборци с един автомобил, за да я спасяват.

Тези дни пожарникарите оправдават името на старата доброволна дружинка, шегуват се в службата. Създадената през 1930 година дружина се е наричала "Спасител". За нея разказват музейни експонати в сградата на пожарната. Там може да се разгледат каските и ръчната бутална помпа, с която предшествениците на днешните огнеборци са гасили огън. Може да се видят и решенията на първия общински градски съвет след Освобождението за създаване на пожарна служба и заповедите на тогавашния кмет за организационното и техническото й укрепване. За жалост, може да се види и кът на загиналия през 2004 година огнеборец Огнян Иванов. Младши-лейтенантът намери смъртта си докато гасеше пламнали сухи треви около пътя Видин - Дунавци.

 

 

монтана

 

Селата от областта в пламъци

 

Момчил ИВАНОВ

От три до пет пъти са се увеличили пожарите в отделните райони на област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на полицията. От първите дни на юли бюлетините се пълнят с огнени инциденти. На практика няма землище, което да е пощадено от огъня. От 6 до 19 пъти на денонощие излизат пожарникарите да гасят огън. Горели са по три - пет декара сухи треви в Лом, Брусарци, Якимово, Сливата. Най-критичен е бил 10 юли - тогава са изгорели 500 дка сухи треви и храсти в село Септемврийци, 200 дка - в село Черни връх, 100 - в Смирненски. Пламнал е дори градският стадион в Лом. Игрището е почерняло, но огнеборците са успели да спасят три постройки, между които съблекалните за отборите. В списъка на пострадалите е и фирма "Винпром" в Монтана, жита в село Медковец, сено и треви в Мърчево, Крапчене, Габровница, Громшин, Бели брег. В село Станево пламнала стопанска постройка, но пристигналите пожарникари успели да спасят къщата и лятната кухня на стопанина.

Причините са най-различни, но всички опират до човешка небрежност, обясняват полицаите. От запалени стърнища, събрани отпадъци до забравено олио в тиган. Но при температура на въздуха 36 - 40 градуса това се оказва фатално, предупреждават те.