ТЕМА


 

Зеленогорски пести от малчуганите, колегите му предлагат алтернативи

 

Странна и доста стряскаща социална политика афишира в последно време община Плевен. На фона на общите мерки, които се вземат за справяне с демографската криза и търсенето на начини за поощряване на раждаемостта и професионалното развитие на всички млади хора (които по някаква случайност все още не са избягали от града) плевенският кмет взе много "адекватно" решение - да затвори всички ясли в града за месец. И може би, дори и с мрънкане, повечето родители биха приели факта, ако не беше абсурдното обяснение - това е част от антикризисния план на общината (не че детските заведения затварят например за ремонт). Чудното е как във всички останали областни градове на Северна България местните администрации са намерили начин за справяне с проблема и предлагат алтернатива на родителите, а само в Плевен това не може да се случи. Може би единственият вариант плевенският градоначалник да се постави на мястото на тези родители, които наистина нямат никаква алтернатива, е да му бъдат заведени малчуганите - да ги гледа само за ден и в същото време да изпълнява служебните си задължения.

 

ПЛЕВЕН

 

Стотици родители в безизходица, кметът затвори всички ясли в града

 

Абсурдната заповед била част от антикризисния план на общината

 

Родителите на тези деца сe чудят какво ще правят през август

Веселина ИЛИЕВА

Заповедта на кмета Найден Зеленогорски да не работят всички ясли на територията на Плевен през целия август месец постави в патова ситуация майки на стотици деца под 3 години. Това е пълен абсурд, заяви пред "BG Север" И. И., майка на двегодишно момченце от детска ясла "Гергана" в Девети квартал. Как може да се затворят всички ясли, без да се даде някаква алтернатива на родителите, възмущава се тя. Според нея една загрижена за децата община би предложила варианти за сформиране на сборни групи, както е при детските градини, или дежурни яслени групи. Още повече, че за затварянето на детските заведения им е съобщено петнайсетина дни преди 1 август, което за някои семейства е твърде късно. Графиците за отпуските във фирмите са готови отдавна, почивките на море или планина за някои са вече минало.

В създалата се ситуация плевенските родители имат няколко варианта. Най-удобният е да поверят грижите за отрочето си на баби пенсионерки. Те спокойно ще се отдадат на грижите за детето в горещия месец. Но малцина в днешно време са късметлиите, които могат да се похвалят с подобен вид безплатна детегледачка. До известна степен алтернатива имат и тези родители, които все още разполагат с платен годишен отпуск и все още могат да си планират този период от време. Вариантът е аз да си взема две седмици и мъжът ми две седмици отпуск, обясни друга майка.

Има обаче родители, които вече са си ползвали полагащите им се почивки и ще се наложи да си вземат неплатени. Първо - цял месец ще стоим без пари, и второ, твърде вероятно е в условията на тази финансова криза да останем без работа, на кой шеф му трябват работници, които си стоят вкъщи и си гледат детето, притеснен е баща. "А ако не ни дадат и неплатени, трябва да търсим или частни забавачки, каквито в Плевен засега няма, или да наемаме бавачки, които също ще ни излязат доста солено. По-опитните и търсени детегледачки вземали по лев и петдесет на астрономически час. Ние сме по осем часа на ден на работа, това означава по 12 лв. на ден. Съгласете се, че това ще се отрази доста солено на семейния ни бюджет", категоричен е той.

Друга група родители пък са по-притеснени от адаптационния период, през който трябва да преминат малчуганите след един месец прекъсване. "Той тъкмо свикна след като дни наред ревеше сутрин като го оставя и сега след един месец трябва да изживяваме всичко наново. А това е голям стрес за децата. Освен това като допълнителен ефект ще е и пенсионирането на две жени от персонала и появата на нови", оплака се майка на детенце, което ходи от 3 месеца в ДЯ "Гергана".

Принудителното затваряне на яслите дошло като гръм от ясно небе и за хората от персонала. Ние също вече сме си ползвали по-голямата част от отпуските и сега нямаме друг избор освен да си пуснем неплатени, аз съм с 25-годишен стаж и досега не си спомням подобен прецедент, винаги сме работили целогодишно, сподели за "BG Север" медицинска сестра.

Плевенските родители отказаха да приемат и мотивите на кмета за затварянето на яслите. "Ние си мислихме, че причината са ремонтни дейности или някакво освежаване, което се прави ежегодно, а ни обясниха, че това е част от антикризисния план на общината. Та тъкмо от децата ли намериха да пестят", питат реторично майки. Според тях при едни добри разчети пак може да се излезе от ситуацията, без да се налага да се създава по изкуствен начин криза в плевенските семейства. Така по думите им всъщност се получава, че общината ще пести като вземе от своите данъкоплатци, което е абсурдно.

Все яслите са им трън в очите на общинарите, първо таксите им бяха ниски, вдигнаха ги, сега пък големи разходи им създават - затварят ги, а после се хвалят с успешна социална политика, жалва се родител, който освен дете от яслата, има и по-малко момиченце, което пък се храни с храна от "Млечна кухня", която също преустановява дейност за целия август. Бащата сподели, че това ще създаде допълнително неудобство за семейството му, защото малкото още не може да яде от общата им семейна кухня и трябва да се готви допълнително само за него.

Облагодетелствани в това отношение са семействата с деца между 3 и 6 години, защото въпреки ремонта на някои от детските градини, все пак ще има работещи сборни групи, в които родителите да запишат детето си. В заповед на кмета Найден Зеленогорски от 13 май се посочва, че в периода от 3 до 28 август заради ремонтни дейности ще бъдат затворени 13 детски градини, но децата ще се пренасочват към други детски заведения. По мнение на много родители и там децата им няма да се чувстват особено приятно, защото освен че ще са с нови и непознати другарчета и учителки, те ще са и по 40 деца в група.

Но след като няма друг изход, примиряваме се и с това, обясняват родители.

 

 

ВРАЦА

 

Сборни групи в градините, малките са без ваканция

 

Христина АНДРЕЕВА

Всички детски заведения във Враца работят с намален брой групи през цялото лято. Според общинските администратори това е наложила се от години практика, която се приема еднакво добре както от ръководствата и педагозите в забавачките, така и от родителите. И тази година не прави изключение. Още в средата на юни общината утвърди график за работа на детските градини. В 13-те заведения в града, с общо 19 филиала в селата и четири ОДЗ, са сформирани 69 сборни групи. В сравнение с есенно-зимния период групите са с 50 по-малко, уточниха от пресслужбата на общината. Графикът за работа на градините през лятото е оформен след предварително съгласуване с родителите и писмено деклариране от семейството за периода на лятната отпуска. Това позволява да се реагира адекватно в зависимост от желанието на родителите и по време на ваканцията да се сформират една или две действащи групи, в отделните детски градини. Има разбира се и изключения там, където броят на децата е по-малък от определения минимум за сборна група. Така например ЦДГ "Европейчета" и ОДЗ "Зора" ще бъдат във ваканция през август. По тази причина през месеците юли и август остават затворени и филиалите в селата Тишевица, Лиляче, Горно Пещене, Паволче, Челопек и Върбица. Ако родителите имат непреодолима необходимост от детско заведениe, децата се пренасочват в друго, където има сформирани групи, уточни зам.-кметът Силвия Драйчева. Тя бе категорична, че има достатъчен брой детски градини, което позволява да се реагира адекватно, в зависимост от конкретния случай, така че родителите да останат удовлетворени.

Всички детски ясли в града работят целогодишно, като се въвежда плаващ график за почивка на персонала. Това също е утвърдена практика, която показва, че през лятото притокът на малчугани в яслите е най-голям. Тогава приемът в групите бележи пик и броят на децата във всяка от тях не спада под 15, коментира директорката на детска ясла №5 Ваня Заркова. Работата в детските заведения е организирана така, че да се спазва стриктно както графикът за почивки на персонала и децата, така и времето за необходимите ремонти и основно хигиенизиране на заведенията.

 

 

 ВИДИН

 

Забавачките почиват по график

 

Теменужка ИЛИЕВА

Във Видин има 14 детски градини, чиито персонал почива през юли и август, съобщи Десислава Петрова от общината. По тази причина забавачките се затварят по един от летните месеци.

Затварянето се прави по график, утвърден от общината. Преди това се изучава желанието на родителите къде да водят децата си по време, когато тяхната градина е затворена. Всеобщо е мнението, че това трябва да става в най-близката до дома им забавачка. По тази причина във всеки район през юли и през август работи по едно детско заведение.

Родителите приемат това решение, защото няма да водят децата си далеч от дома. Смесените групи и смяната на персонала не създава проблеми на майките, татковците и децата. Летните групи винаги имат непознати малчугани, смесват ги и по възраст. Това се налага заради по-малкия брой деца, които посещават градините през лятото.

В общината смятат, че излизането на едни градини във ваканция не създава трудности за посещаемостта на децата. Практиката е възприета през последните 3 - 4 години. Преди това детските градини не са затваряли, а персоналът е излизал по график в отпуск, така че винаги да остава екип, който да обгрижва децата.

 

 

ГАБРОВО

 

Семействата без проблем, ако не могат да вземат отпуск

 

Мариана ДИМИТРОВА

Детските градини в Габрово няма да затварят врати през летните месеци и ще продължават да приемат малчугани за целодневни грижи. Там обаче, където броят на децата намалява, ще се обособяват сборни групи. Причините са няколко - отпуски на голяма част от персонала и намаленият брой деца, чиито родители са предпочели да ги заведат на почивка или да ги поверят на грижите на баби и дядовци.

В тези забавачки, в които през горещите месеци останат много малък брой деца, персоналът няма да бъде разпускан в принудителна отпуска. Според ръководствата на градините точно това е моментът да се извършат козметични ремонти в помещенията и да се облагородят и освежат площадките за игра навън и тревните площи. За целта в тези дейности се включва както обслужващия персонал от лелки, така и детските учителки.

Родителите на малки деца в града на Рачо Ковача са доволни от подобно решение, тъй като не са малко и тези, които нямат възможност за летен отдих и се налага да работят. Тази година не малка част от габровци не са успели да заделят средства за летен отдих по курортите заради икономическата криза и работещите детски градини са една добра алтернатива за грижи за отрочетата им, макар и на по-облекчен режим.

 

ЛОВЕЧ

 

Ремонти за 50 хил. лв. през лятото

 

Мира ГАНЧЕВА

Всяко едно детско заведение в Ловеч не работи по един месец през лятото, съобщиха от общината. Това е отколешна практика и почивката се използва, за да се извършат ремонти по сградите и помещенията. Обикновено това става през юли и август. Още месеци по-рано се знае коя детска градина и ясла кога няма да работи. Тази година се правят текущи ремонти за около 50 хил. лв., съобщиха още от общинската администрация. Парите са заделени от бюджета. Ремонтните дейности са съобразени най-вече с предписанията на РИОКОЗ и желанията на директорите на детските заведения. Най-големи са ремонтите в ЦДГ "Радост" (9 600 лв.), ОДЗ "Слънце" (8 000 лв.) и ОДЗ "Първи юни" (7 500 лв.).

С пари по "Красива България" пък се ремонтира и благоустроява детска градина "Снежанка" в ж. к. "Здравец". Предвижда се ремонтът да приключи до 25 август, влагат се 184 хил. лв.

Лятната едномесечна почивка е кошмарът на повечето семейства с малки деца в Ловеч, свидетелстват самите те. Няколко са вариантите, към които се прибягва, за да се отгледа отрочето през тези 30 дни. Вариант 1: майката и бащата вземат по различно време отпуските си. Вариант 2: търси се помощта на бабите (ако не работят; ако не са на село, където работата не свършва и с малко дете не може да се свърши; ако не са на гурбет в чужбина). Вариант 3: по-заможните млади семейства наемат детегледачка. Справка в бюрото по труда обаче показва, че няма регистрирани такива безработни. Все пак в местната преса се намират и подобни обяви. Заплащането е между лев и 2,50 лв. на час. Тоест, семейният бюджет ще олекне най-много с 400 лв. за пълен работен 8-часов ден, пет дни в седмицата. Често обаче жени се наемат да гледат детето по за няколко часа дневно, при това не всеки ден - според работното време и заетостта на родителите.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

По-свити групи, но работещи

 

Кремена КРУМОВА

12 са детските градини във Велико Търново. Заради летните ремонти и освежаване на заведенията през юли и август се въвежда временна организация на прием на деца в тях. Така например през юли работят шест забавачки, докато в другите кипи усилен ремонт, а в следващия месец другите шест. Такава организация е създадена от близо 10 години и родителите добре знаят това. За тяхно улеснение общината е предприела прием на малчугани в близка на ремонтирана градина, така че не се налага да пътуват дълго време и да се изнервят в натоварения трафик. И няма недоволни родители.

"Средната посещаемост в група е 15 - 16 деца. Нашите наблюдения от толкова години показват именно това, че броят на децата в детските градини през лятото намалява. Обичайно, лятно време децата почиват с родителите си на море или на село при баба и дядо, така че не се струпват много малчугани в група. Дори, ако няма кой да гледа едно 6-годишно дете, което е изписано от градината, пак остава в групата с по-малките", обяснява Пенка Игнатова, гл. експерт в отдел "Образование" в местната администрация.

В града има и частна детска занималня, чийто цени обаче стряскат повечето родители. Макар че предлагат добри услуги за улеснение на семействата - почасово, полудневно и целодневно гледане на деца от 3 до 8 годишна възраст за сумата е от 4 до 10 лева на ден, тя е непосилна на семействата.

Освен с тези 12 детски градини община Велико Търново може да се похвали, че има изготвен и идеен проект за нова забавачка. Целодневното детско заведение ще се разположи в един от сравнително новите крайни градски квартали на старата столица - "Зона В", където няма такова, а живеещите са принудени да ползват услугите на съседния квартал "Бузлуджа". Обществената поръчка за проектиране на детското заведение вече е спечелена от архитектурно бюро. Предвижда се през тази година да бъде изготвен техническият проект, а самото строителство се очаква да стартира през следващата година, заявиха от общината.

 

 

монтана

 

Няма майка, принудена да гледа детето си

 

Момчил ИВАНОВ

В началото на всяко лято общината в Монтана предлага график за работа на детските градини през летните месеци, съобщи говорителката на общината Петя Димитрова. Той се одобрява от кмета и се оповестява широко в детските градини и сред родителите. С него се предвижда постоянна работа на забавачките, но не на всички през цялото лято. Половината от градините работят през юли, другите - почиват. След това работилите през юли почиват през август, а другите приемат децата.

В момента от четири ясли работят две, другите две почиват. Затворени са и половината от детските градини, но останалите приемат деца. В тях са сформирани смесени групи.

По начало през лятото децата в градините намаляват и това не създава затруднения. По-голямата част от малчуганите са по селата при баба и дядо или на почивка с родителите си. Посещават ги само деца, които няма къде другаде да прекарат лятото и остават в града. Нямаме случай родителите да вземат отпуски, за да гледат децата си, каза учителка от детска градина "Незабравка". Единственото им неудобство е, че трябва да водят децата в градини, които са по-далеч от дома или работата им. Децата бързо свикват в новите групи. Те са по-мобилни и бързо се приспособяват към новите условия, допълни учителката. Градините излизат във ваканция заради ремонти на сградите или заради отпуските на персонала им, поясни Петя Димитрова.